Julen er her! Vel, noe av den i alle fall…

Allerede i starten av uka kunne man se de første tegnene på jul, idet julemarsipan og annet snop merket «Jul» finner sin plass på torg og i hyller rundt i Norges butikker. Snart dukker resten av julen opp, med brask og bram.

Som barn flest gledet jeg meg alltid til jul, for da fikk jeg masse gaver, og hadde det utrolig koselig med familien. Dette stemmer forsåvidt fortsatt. Men før startet julen litt senere. I alle fall for meg. Godt mulig at de voksne løp rundt og stresset lenge før grana sto i stua, men dette merket ikke jeg så mye til. Julen var kos og en fin tid.

I dag ser man de første tegn på julen i starten av oktober. Det betyr at vi får inntrykk av julen i nesten tre måneder før den endelig er der. Det er nesten et kvart år det. Desto nærmere den kommer, desto mer mas om julen. Man skal komme i julestemning og kose seg. Ellers…

Og når julaften endelig er her, er man lei. Så utrolig lei. Ikke lei kosen og gleden rundt jul, men maset. Mas om gaver, mat, og hundre ting man skulle gjort i går. I år som i fjor kommer jeg ti lå handle gaver i november senest. Det sparer meg for mye mas.

Og maten da. Joda, julemat er godt. Bortsett fra lutefisk, pinnekjøtt og fettet på ribba. Jeg forsyner meg sjelden mer enn en gang på julaften. For når julaften kommer, og man skal ha den berømte julemiddagen, så har man allerede spist det flere ganger, og vet man skal spise det flere dager etter jul og. Det blir julemat i kantina og gudene hvilke andre steder.

Men man spiser ikke mye julemat resten av året. Hvorfor ikke det? Jo, fordi det er ikke så fantastisk godt egentlig. Omtrent som fårikål. Det er godt når man får det servert en gang i året. Julemat er tradisjon, og kultur. Jeg er oppvokst med ribbe, kjøttkaker, pølse og poteter til jul. Helt greit det. Spiser jo mye av det resten av året og. Bortsett fra ribba. Den vi kjøper billig av svenskene fordi de har skjønt at det ikke er den beste biten på dyret akkurat.

I Norge er det vanligst å spise ribbe eller pinnekjøtt til jul. Andre ting blir også spist, som kalkun, lutefisk, svinekam eller torsk. Ikke de beste alternativene akkurat, men det får duge. Alt untatt pinnekjøtt og lutefisk er jo faktisk ganske greit. Men hvorfor spiser vi ikke biff på julaften da? Det er godt det.

For noen år siden dukket jeg opp på kjøkkenet til mor med en kebab i hånda på julaften, det syntes hun ikke noe særlig om.

4 tanker om “Julen er her! Vel, noe av den i alle fall…

 1. Jarl Henrik 'Fnix' Viken

  At julen begynner å bli utvannet er det ingen tvil om men da jeg var liten så forbandt jeg vinteren med julen. Men julen er på max en helg etter å ha vokst litt opp. Og det med stress og kav i en ferie er noe av det værste.

  Men jeg må si at jeg setter pris på pinnekjøttet, om det er laget riktig, that is! Denne julen skal jeg sette meg ned å studere andre som er offer for julepresset, og tenke et par tanker fra da jeg var ung. Julen er nok aller mest for de unge, men også et godt tidspungt å meddele andre du kjenner et par gode tanker.

  Svar
 2. Einar

  Vi spiser biff på julaften, og pinnekjøtt på nyttårsaften. Begge er veldig gode. 🙂

  Julemaset tror jeg markedsføringsavdeligene rundt om kring må ta skylden for..

  Svar

Legg inn en kommentar