RSS – Hva er det?

Ã…pen logo for RSS Folk flest vet ikke hva RSS er. Mange som jobber med IT til daglig vet ikke hva RSS er.

RSS er et enkelt XML-basert filformat som ofte brukes for å abonnere på nyhetsbaserte nettsteder. Ved å tilby RSS gir nettstedet brukerne et standardisert format som kan brukes i mange forskjellige RSS-lesere. (Ordrett fra Wikipedia Norge)

Jeg bruker RSS daglig. Både til å fremme min egen side, og til å lese andre sider. Ved å bruke en RSS-leser slipper man å gå inn på siden før man ser at den faktisk er oppdatert. Ofte holder det å lese RSS-feeden uten å gå inn på selve siden som produserer den. Per dags dato har jeg over hundre feeds som jeg følger med på. Det sier seg selv at jeg ikke leser alle disse inngående. Noen blir kanskje bare oppdatert en gang i uka, eller sjeldnere. De fleste flere ganger om dagen.

Hvorfor bruker ikke flere slike lesere? Hovedgrunnen er nok at de færreste kjenner til at det i det hele tatt eksisterer. Mange brukere av nettet aner som nevnt ikke hva ikonet over, eller teksten «RSS», egentlig betyr. Eller hvordan tar det i bruk.

Hvordan bruke RSS? Det finnes flere programmer, nettsteder og nettlesere som kan lese RSS. Selv bruker jeg nettstedet Netvibes. Andre alternativer er for eksempel Google og Bloglines. Personlig foretrekker jeg å bruke nettsteder fremfor programmer, fordi dette gir meg muligheten til å lese mine feeds uavhengig av lokasjon. Det jeg hittil har prøvd av nettlesere og programmer fungerer fint for få feeds, men blir fort uoversiktlig dersom man ønsker å abonnere på flere.

På denne siden kan du lese litt mer om hvorfor RSS foreløpig ikke har tatt av: 5 Reasons Why RSS Feeds are Not Popular.

På denne siden har jeg valgt å bruke Feedburner. Min RSS-feed finner du her.

2 tanker om “RSS – Hva er det?

  1. Tilbaketråkk: XmasB » 5 gode Firefox plugins for bloggere

  2. Tilbaketråkk: Hvordan leser du xmasb.com?

Legg inn en kommentar