Hvorfor er ikke TV-lisensen en del av skatten vi betaler?

Hvorfor er ikke TV-lisensen baket inn i skatten spør jeg.

På samme måte som vi betaler for ting og tjenester vi ikke nødvendigvis bruker selv via skatt, burde vi kunne gjøre det samme med den såkalte kringkastingsavgiften.

I følge tall på nrk.no var det i utgangen av 2005 cirka 1 770 000 lisensbetalere. Det er et godt stykke under halvparten av Norges befolkning. Mange som ikke betaler med andre ord. Og det er jo egentlig ikke så rart, for tanken med tv-lisensen er jo ikke at alle skal betale. Ikke at alle med tv skal betale heller. Kun hver husholdning som har tv skal betale. Eller, for å være helt nøyaktig, kun ektefelle og barn i husholdning.

Dette slår meg som veldig urettferdig. Av flere grunner. Jeg bor sammen med kona mi, naturlig nok når man er gift. Prisen vi skal betale for lisen er da kr. 2039,04 inklusive 8% mva i skrivende stund. Min nabo bor alene, og må betale samme sum. Altså det dobbelte av oss per hode. I andre boliger bor det kanskje så mange som 10 stykker. Spiller ingen rolle. Det blir kr. 2039,04 der og. Altså en femtedel av oss, og bare en tiendedel av naboens pris. Høres dette rettferdig ut?

Jeg hadde ikke hatt store problemer med å slutte å se på tv. Det vil si, jeg hadde ikke hatt store problemer med å slutte å se på det som sendes på tv. Se på tv gjør jeg mye. Filmer. Noen ganger ser jeg også nyheter, til tross for at jeg har lest de samme sakene mange ganger på nett tidligere uansett. Så hvordan slipper jeg unna TV-lisensen? Jo, jeg må kvitte meg alle produkter som måtte inneholde en TV-tuner. Ikke en god løsning. Hvordan skal jeg da se filmene mine, når jeg ligger på sofaen en sliten søndag?

Jeg mener TV-lisensen kunne blitt hentet inn via skatt. Vi betaler jo annen kultur med skattepenger, gjør vi ikke? Jeg har ingenting imot å betale for kultur, men jeg mener måten TV-lisensen hentes inn på blir helt feil.

Det er uansett godt å se at det ikke bare er meg som er fortvilet over TV-lisensen.

2 tanker om “Hvorfor er ikke TV-lisensen en del av skatten vi betaler?

  1. Lasse G. Dahl

    Jeg er helt for NRK, og helt for at vi har en statlig finansiert reklamefri kringkaster. Men når det er sagt, synes jeg «lisensen» er en overlevning fra forna da’r jeg, også – og er enig i at dette burde blitt pålagt oss gjennom vanlig beskatning.

    Svar

Legg inn en kommentar