Facebook, linkedIn, Hi5, twitter… wtf?!?

Jeg fikk en mail for noen uker siden med en hyggelig invitasjon til Facebook.com. Facebook var ikke noe nytt for meg. Jeg hadde bare valgt å styre unna hele greia fordi det virket utrolig barnslig. Ettersom jeg allerede er registrert på linkedIn.com, tenkte jeg at det skulle holde av sosiale nettverk. Men neida. Vi trenger visst et nettverk som er mer «sosialt». Et nettverk hvor vi kan fortelle alle og enhver hva vi foretar oss. Hele tiden. Som om vi ikke har nok av disse sidene fra før. Såkalte Social Networking Sites.

Jeg har tidligere sagt nei til flere typer av disse nettverksgreiene: Twitter.com, en tjeneste som så vidt jeg forstår går ut på å fortelle omverdenen absolutt alt av små uinteressante detaljer om deg selv og hva du gjør. Meldingene du skriver inn der havner på forsiden av twitter. Dermed kan alle gå inn å se at Hugo1973 skriver «Listening to Country Music and watching Oprah on mute». Reallly.

Hi5. Jeg har ingen anelse om hvordan den fungerer, hva den egentlig inneholder eller noe som helst om den for den saks skyld. Det første jeg tenkte når jeg så mailen om den var: «Styr unna, og la pc’en din leve i fred». Hjemmesiden ser ut som om en den tilhører myspace.com.

Ah. MySpace. Denne fantastiske samlingen med hjemmesider som utelukkende ser ut til å bestå av 12-åringer. Jeg kommer aldri noensinne til å forstå hvordan det eventyret endte så godt. For de tidligere eierne av siden altså. De er søkkrike etter at de solgte skrapet. Jeg er faktisk registrert der (jeg måtte det for å se siden til en… uhm… venn).

Andre sider jeg har fått invitasjoner har gitt meg masse spam og uønsket epost. Dette til tross for at jeg ikke engang har meldt meg inn. Det holder jo at venner inviterer meg. Takk skal dere ha, alle som en.

[Hehe, der logget Jacob seg inn å Messenger med den veldig passende teksten «Jacob – Nei, jeg er ikke på facebook!». lol.]

LinkedIn Noen nettsider har jeg likevel registrert meg på. Disse inkluderer følgende: LinkedIn, last.fm, Flickr, 43Things og sikkert et par til som jeg ikke kommer på i farten. Noen mer vellykkede enn andre.

Tilbake til facebook.com. Jeg har registrert meg. For de som kjenner meg, så er det bare å legge meg til. Kjenner du meg ikke, så er det nok ikke så nøye, er det vel?

Det virker nemlig som om det går litt sport i å ha flest «venner» på facebook. Jeg har fått et par invites fra folk jeg ikke har sett på nesten 10 år. Hyggelig det, for all del. Har jo til og med pratet litt med noen av dem etter at de la meg til. Men hvem er han karen som jeg ikke kjenner igjen. Kjenner han meg? Han har noen hundre venner på lista si, så han virker som en trivelig kar… Sikkert en intim vennegjeng det der, tenker jeg.

7 tanker om “Facebook, linkedIn, Hi5, twitter… wtf?!?

 1. Hjorthen

  Ajajaj. Jeg var Facebook-medlem i ca tre dager, da gadd jeg ikke mer. Mest sannsynlig fordi jeg er for gammel og ikke skjønner meg på slike nymotens greier, men det virket da egentlig bare utrolig kjedelig!?

  Svar
 2. XmasB Innleggsforfatter

  LinkedIn er nok min favoritt av disse greiene. Den er seriøs, og myntet på de som faktisk kun ønsker å knytte kontakter. Facebook virker til tider mer som en skryteliste, hvor mange har som mål å legge til flest «venner». Jeg bruker heller ingen av disse som underholdning. Muligheten til for eksempel å endre status i facebook, for å fortelle folk hva jeg driver med akkurat nå, kunne ikke vært mindre interressant for meg. Lurer noen på hva eg holder på med får de heller gi meg et pling og slå av en prat…

  Svar
 3. Cavey

  Jeg mottar ørten slike invitasjoner selv. Som regel fra de samme 2-3 personene hver gang. Jeg spør meg selv: Hvor mange nettverk er de medlem av? Og forventer de at alle vennene deres skal melde seg inn i alle de? Holder det ikke at jeg er tilgjengelig på msn? Det verste av alt, er jo at de faktisk har skrevet inn msn-/gmail/etc-brukernavnet og -passordet sitt på disse tjenestene (så de kan sende automatiske invites). De hadde bare hatt godt av hvis en av disse tjenestene tok og hijacket msn-kontoen deres… 🙂 LinkedIn er eneste jeg har giddet å melde meg inn i.

  Svar
 4. Tilbaketråkk: Digital segregering? web 2.0 som mulige nye arenaer for mobbing? at radiohode

 5. XmasB Innleggsforfatter

  Det verste er at når man faktisk har meldt seg inn i disse nettverkene, så bruker man en del tid på å legge til andre selv. Men jeg har holdt meg til de som allerede er med fra før. Jeg gidder ikke spamme en haug med folk på mail i tillegg.

  Har man litt nettvett i knollen, ser man fort hvem som er seriøse og ikke. I alle tilfeller tror jeg det er lurt å vente litt med alle nye fenomener av denne typen. Da vil man se hvem er seriøse, og hvem som bare er ute epostlister eller annet tull.

  Svar
 6. Cavey

  Må jo da bare innrømme at jeg har kastet alle hemninger og meldt meg inn i Facebook. Men traff jo en del kjentsfolk, så ikke så galt at det ikke er godt for noe 🙂

  Svar
 7. XmasB Innleggsforfatter

  Det er jo nesten umulig å ikke melde seg inn også. Jeg meldte meg like så godt inn etter noen få henvendelser fra venner på mail. Ble lei maset deres… 🙂

  Facebook blir jo også mye omtalt på fester og sammenkomster for tiden. På lørdag snakket folk mer om det enn noe annet. Det virket også som om ethvert bilde som ble tatt kunne havne der.

  Svar

Legg inn en kommentar