Pan’s Labyrinth – Laberinto del fauno, El

Pan’s Labyrinth virket nesten som en barnefilm når jeg så traileren for den første gangen. Et eventyr med fauner og skapninger som helt klart har en plass i slektstreet med Tingeling. Alver heter det vel.

Pan’s Labyrinth handler om en liten jente ved Ofelia i Spania i året 1944. Spania er i krig, og Ofelia reiser med sin gravide mor nord i Spania. Der skal hun treffe sin kommende svigerfar, kapteinen Vidal i den spanske armé. For å lettere hanskes den vanskelige hverdagen rømmer Ofelia fra den virkelige verden ved å dikte opp sin egen bisarre, mørke fantasi.

Pan’s Labyrinth er uten tvil den beste fantasifilmen jeg har sett på lenge. Den alternerer mellom fantasi og virkelig på en måte som gjør seeren usikker på hva som er hva, og om hun kanskje ikke fantaserer likevel.

Men dette er ikke en barnefilm. Den er til tider svært brutal og mørk, og egner seg ikke for små søte barn.

Terningkast: 5

4 tanker om “Pan’s Labyrinth – Laberinto del fauno, El

 1. Iversen

  Blir nok fort en av årets desidert beste kinoopplevelser for min del, denne. Jeg har enda ikke helt klart å bestemme meg for om faunen eksisterte eller ei.

  Svar
 2. XmasB Innleggsforfatter

  Jeg konkluderte med at den ikke eksisterer. Vidal ser den tross alt ikke. Det er jo også bare Ofelia som opplever all fantasien.

  Svar
 3. Eple

  Muligens er jeg noe sent ute med å kommentere, men det får bare være.

  Jeg håper veldig på at det ikke er hennes egen fantasi. For hva i all verden gjør den labyrinten midt inne i skogen, og moren blir jo bedre med den alruneroten under sengen, gjør hun ikke? Men fornuften min sier meg at faunen og feene ikke eksisterer. Noe som egentlig gjør filmens slutt enda mer trist.

  Svar
 4. XmasB Innleggsforfatter

  Det er nettopp dette som gjør denne filmen så sterk, Eple. At man ikke kan være helt sikker. Og at man faktisk sitter igjen etter filmens slutt og tenker over hva som var fantasi og ikke. Og det er langt mellom filmene som klarer dette.

  Fantasi eller ei, filmen var utrolig fin. Vakker, men trist.

  Svar

Legg inn en kommentar