Hvorfor skal jeg lese bloggen din?

Jeg har etterhvert opparbeidet meg en ganske lang liste over nettsider jeg følger. De fleste følger jeg via RSS/Atom feeds, og noen følges ved hjelp av epost. Andre få går jeg bare sporadisk innom, fordi det enten ikke er lagt opp støtte for RSS/epost eller fordi oppdateringene skjer for ofte og oppfattes som støy. De fleste aviser og større nettsider havner innenfor siste kategori. Jeg orker ikke bla gjennom 30 saker fra en side hver dag. Ikke når jeg allerede får så mye fra andre nettsider. Da er det lettere å heller kikke innom de aktuelle sidene manuelt.

Sidene som jeg følger via epost er gjerne nettsteder som fokuserer på salg eller veldedighet. Det kan dreie seg om webbutikker eller veldedighetsorganisasjoner som Redd Barna og lignende. De pleier å være forholdsvis snille på utsendelser, så jeg synes epost er et greit medium for dem. Sender de for mye, kutter jeg dem ut. Enkelt og greit.

Og så var det disse berømmelige sidene jeg følger via feeds da, eller RSS eller Atom eller RDF eller hva det nå blir brukt. Som oftest er det RSS. Jeg følger en haug av dem, og ganske mange av dem skummer jeg bare fort gjennom. Jeg har noen regler for hva som som gjør at jeg gidder å følge en feed over lengre tid:

 1. Hele teksten skal være med i feeden.

  Dersom det står «more» eller «trykk her for å lese resten», kan du være ganske sikker på at jeg ikke gidder det. Og er alle poster slik gidder jeg ikke lenger ha nettstedet eller bloggen i lista mi. Det skal være opp til brukeren om han eller hun skal måtte besøke siden mener jeg. Og er siden god nok, vil nok leseren ta seg turen likevel. Jeg åpner gjerne siden posten hører til, men jeg vil gjøre det på frivillig basis. Det finnes mange metoder får å få lesere til åpne siden din, og ikke bare lese via feed.

 2. Ikke for mange poster.

  Når snitter for antall poster er 20 om dagen blir det fort vanskelig å følge med. Da hjelper det nesten ikke at det er knallbra poster alle sammen. Tenk deg selv om du følger med på 20 blogger, og alle poster 20 ganger om dagen. Det blir 400 på en dag! Om det er mulig kan det kanskje være bedre å samle noen av postene. Hvis ikke, kan man jo prøve å opprette flere kanaler. En kanal for hvert emne, slik at leseren selv kan velge hvilke emner han eller hun ønsker å følge.

 3. For få poster.

  Egentlig er ikke dette et veldig stort problem, fordi for få poster ikke blir plagsomt. Jeg fjerner ikke en blogg dersom det ikke hadde skjedd noen oppdatering på lang tid. Men jeg legger heller ikke til en jeg ser oppdaterer en gang i måneden. Da skal bloggen være utrolig bra skrevet, og virkelig vekke interesse hos meg.

 4. Det må være interessant.

  Dette er jo selvfølgelig veldig avhengig av hva jeg synes er interessant, og vanskelig for en som blogger å gjøre noe særlig med. Ofte legger jeg til en nettside eller blogg til leseren, bare for å fjerne den noen uker senere. Jeg bruker da gjerne en tag av typen «til vurdering» for å markere at jeg ikke er sikker på om dette er en side jeg kommer til å følge. Dersom en side til stadighet ikke imponerer, eller bryter med flere av de andre reglene, fjerner jeg den gjerne etter en liten stund.

 5. Det bør være godt skrevet.

  Hvem som helst kan ha en blogg, men noen burde kanskje ikke hatt det? Det er ufattelig hvor mye dårlig språk det er på nettet. Det minste man bør sørge for, er å kjøre teksten gjennom en stavekontroll før man legger den ut. Firefox har innebygd stavekontroll, så dette pleier å gå greit for min del. Om språket er godt nok får jo andre avgjøre. Det hender det dukker opp noen logiske feil i teksten, men jeg pleier å lese gjennom før jeg poster for å dobbeltsjekke.

  Ikke alle sider jeg leser klarer å følge dette punktet veldig godt. Men er innholdet ellers godt nok, kan det hende jeg leser det likevel. Er språket for dårlig er det ingen nåde.

Hvordan avgjør du om en side er verdt å følge med på?

9 tanker om “Hvorfor skal jeg lese bloggen din?

 1. Flopsy

  Jeg må innrømme at jeg aldri kjører noe annen stavekontroll på teksten enn min egen innebygde variant 😉

  Jeg er heller ikke sikker på verdien av disse stavekontrollene. De kan sikkert luke ut de mest elementære skrivefeilene, men de kan neppe redde et ellers dårlig språk.

  Forøvrig er jeg enig med deg i at et noenlunde korrekt og godt språk er viktig. De bloggene jeg liker best er skrevet av folk som kombinerer godt språk og interessante tema. Det gjør heller ikke noe at de skriver om litt personlige ting også; jeg liker i grunnen best blogger med litt variert innhold.

  Svar
 2. Minneapolise

  Krympet litt av den siste der, språk er omtrent det siste jeg tenker på når jeg skriver blogg. Siden jeg har amerikansk pc er det innebygde rettskrivingsprogrammet på engelsk, og lager sinte røde streker under 90% av ordene mine. Jeg er egentlig overlykkelig over å kunne skrive æøå igjen uten replace funksjonen i word. Nå synes jeg egentlig ikke at språk er et stort problem i andres poster heller, det er viktigere å ha noe å skrive om. Det kan vel lett bli til at man ikke gidder å oppdatere om man føler press på at det man skriver skal være perfekt, da skriver jeg heller når jeg føler for det og lar det bli som det blir.

  Svar
 3. Cavey

  Jeg deler inn bloggene i 3 kategorier: 1. favoritter (disse sjekkes litt oftere enn de andre – xmasb har faktisk for kort siden rykket opp i denne kategorien) 2. nykommere (blogger jeg snubler over som ser interessante ut) 3. tilbakefaller (blogger pending for deletion – en slags siste sjangse for blogger som viser seg å være uinteressante, før de ryker ut)

  Krav til bloggen: 1. Siden må ha en newsfeed (ellers glemmer jeg å sjekke innom) 2. Innholdet må interessere meg. Her har jeg ikke noe spesifikt tema eller ikke. Det kan være så mangt. Måten det skrives på (morsomt, innlevende, etc) har også mye å si. 3. Hele blogginnlegget trenger ikke (for min del) å stå i feeden. Men tittel og ingress er minstekravet.

  Svar
 4. Iversen

  Nå har jaffal (nydelig ord) jeg sjekka om min feed sender ut utdrag eller hele greia, og utdrag var visst tingen. Men fra i dag av sendes hele innlegg ut. De andre punktene orker jeg nok ikke å gjøre noe særlig med, det blir litt slitsomt å skifte vaner etter halvannet år. 😀

  Svar
 5. XmasB Innleggsforfatter

  Flopsy: Jeg synes selv stavekontroll hjelper meg ganske mye. Ikke så mye fordi jeg skriver så mye feil, men fordi jeg ofte skriver litt fort. Da er det greit at rene skrivefeil blir luket ut. Dårlige setninger er kanskje verre å gjøre noe med, men forhåpentligvis har jeg ikke så mye av det. Det ser ut som om du klarer deg ganske greit uten stavekontroll på din blogg. 🙂

  Minneapolise:Det trenger absolutt ikke være perfekt, men noen skriver nøyaktig slik de snakker. Når noen bestemmer seg for å skrive en blogg, bør man også sørge for at språket stiller visse krav. Hyppige skrivefeil og svake setninger oppmuntrer i alle fall ikke meg til å komme tilbake. Men det er altså langt mellom perfekt og direkte dårlig. Heldigvis er det ikke så altfor mange dårlige. De fleste er jo veldig godt skrevet.

  Cavey: Takk for opprykket. De andre kategoriene virket ikke helt trygge… Enig med alle punkter, selv om jeg helst vil ha med hele feeden. Jeg åpner sjelden en side som ikke har med hele teksten. Tvert imot har den en tendens til å bli utelatt fra hele feedreaderen min. Noen blogger kan jo tillate seg mer enn andre, dersom de er gode nok. Men legg merke til at de fleste store internasjonale blogger har med hele teksten i feed.

  Iversen: Jeg har fulgt med på bloggen din ganske lenge. Bloggen din klarer seg finfint. Du har et passe antall poster, og skriver om mye forskjellig på en god måte. Regner også med at du har et greit antall lesere?

  Svar
 6. Iversen

  Takk for den, selv er jeg litt misfornøyd med at jeg aldri finner ut heeelt hva jeg egentlig vil. Har vurdert å bare dele opp i flere blogger, men da ville det bare bli kjipeland. Jeg aner ikke hva et greit antall lesere er, men er happy sjøl.

  Svar
 7. XmasB Innleggsforfatter

  De mest spennende personene er jo nesten alltid de som ikke vet hva de vil. Om det samme gjelder jo blogger er jo ikke sikkert, men at du har en blogg som kan være både morsom og interessant er det liten tvil om.

  Jeg har sjelden noen plan for hva jeg skal skrive om, men tar det litt som det kommer. Har ofte lurt på det å konsentrere meg et tema, eventuelt ha flere blogger. Men så lenge jeg sliter med å skrive daglige innlegg på denne, tror jeg det kan vente litt enda.

  Svar
 8. Lin

  Jeg fikset ikke helt det RSS-greiene, jeg. Det vil si at jeg la til altfor mange og dermed ble det bare støy og ting jeg måtte tråle meg igjennom. En kritisk gjennomgang kunne vært lurt.

  Mine favorittblogger er gjerne godt skrevet.

  «Inagh og gutta» har det med å røre meg. http://inagh.weblogg.no/

  I «Notes from the trenches» kan jeg kjenne igjen en del av livet som mangebarnsmor. Forfatteren skriver på en humoristisk og varm måte. Noen innlegg blir jeg sittende å le høyt av, andre kan jeg bli rørt til tårer av. Hun har også på bakgrunn av bloggen sin nylig fått oppdrag som fast spaltist i et blad. http://www.notesfromthetrenches.com/

  Min egen blogg er av et helt annet kaliber. Et og annet gullkorn, tror/håper jeg, men for det meste pjatt. Oppdatering om familielivet og andre ting jeg liker å sette ord på. Så hvorfor du skulle lese bloggen min vet jeg ærlig talt ikke. Jeg er nok mest på en egotripp der og tenker mest på min egen opplevelse av å skrive den. 😉

  Svar
 9. XmasB Innleggsforfatter

  La deg til i alle fall til jeg, Lin. Så får vi jo se hvor du havner etter en tid i «Til vurdering» bunken. Jeg pleier å legge til alle som tar seg bryet med å legge igjen kommentarer på siden min. De fleste leser jeg faktisk også bloggen til.

  Skal ta en titt på de linkene du med og. Kanskje jeg skal legge ut en liste over de jeg leser også. Får ta en kritisk sortering først i så fall.

  Helt enig i at det kan bli mye støy. Trikset er å være kritisk, og heller gå glipp av noe. For tiden fjerner jeg nok flere enn jeg legger til.

  Svar

Legg inn en kommentar