Immun mot elendigheten?

Ettersom årene går har jeg lagt merke til at nyheter ikke lenger har den samme effekten på meg. Dødsfall, voldtekter, ran, overfall eller grisekjøring… Det spiller liten rolle. Lite overrasker lenger, og jeg løfter knapt et øyebryn over elendigheten som utspiller seg i verden. Alt har blitt tall. Statistikk.

En bra film kan gi meg klump i halsen, eller kanskje til og med en tåre i øyekroken. Men elendigheten som skjer i verden enser jeg knapt. Jeg er ikke alene om dette. Det er så mye som skjer i verden at vi ikke kan takle alt. Det blir for mye. Istedet stenger vi nesten alt ute, og rister bare oppgitt på hodet når vi får de verste nyhetene servert på Dagsrevyen.

Det er kanskje ikke så rart at vi reagerer som vi gjør, da det ville vært umulig å knekke sammen for hver elendighet vi fikk presentert. Fem daglige sammenbrudd ville neppe gjort dagene noe særlig bedre. Men samtidig går det jo inn på oss, gjør det ikke?

Bryr vi oss egentlig nok, eller er vi blitt følelseskalde?

2 tanker om “Immun mot elendigheten?

 1. Minneapolise

  Etterhvert som vi vet mer av det som skjer i verden, så er det for mye til at vi kan tenke over alt. Vi kan som du sier ikke gråte flere ganger om dagen.

  Lærte nettopp at det blir veldig annerledes når ting skjer i nærområdet, så følelseskalde er vi nok ikke, bare litt immune mot det som blir mer på avstand.

  Svar
 2. XmasB Innleggsforfatter

  Ting i nærområdet har en helt annen effekt ja. Og ting som skjer med nordmenn i resten av verden forøvrig. Ingenting i veien med å vise at man bryr seg, tvert imot, men jeg synes kanskje man skulle brydd seg litt mer om andre og.

  Noen ganger blir jeg litt opprørt over hvor lett vi tar på en katastrofe i utlandet, helt til en nordmann kommer i sammenhengen. Media er flinke til å sette fokus på våre landsmenn i de store skandalene, og utnytter dette på en litt kynisk for å selge. Men ikke misforstå meg, jeg blir også straks mer interessert i nyheter når nordmenn er inkludert.

  Svar

Legg inn en kommentar