Når skal jeg egentlig lære å spise Grandiosa?

Grandisen, i likhet med fleste ting som kommer rykende ut av ovnen, er veldig varm. Noen vil til og med si at den er brennhet. Den er i alle fall varm nok til at den alltid, uten unntak så vidt jeg kan erindre, gir meg blemmer i munnen.

Note to self: La Grandisen kjøle seg bittelitt ned før du hiver den i munnen. Det er direkte helsefarlig den måten du spiser den på nå.

Ps: Det kan virke som om Grandiosa trigger adsense litt uheldig. Italienske annonser kommer sikkert til å gjøre underverker for inntjeningen…

17 tanker om “Når skal jeg egentlig lære å spise Grandiosa?

 1. Cavey

  Har du det travelt og ikke har tid til å vente, så ta to stykker og slå sammen fyll mot fyll. Jeg har egentlig ikke testet dette. Jeg hadde egentlig tenkt å foreslå å holde den opp ned for å unngå blemmer i ganen, men så kom jeg på at det kunne ha enkelte andre uheldige konsekvenser 🙂

  Svar
 2. XmasB Innleggsforfatter

  Opp ned ja. Den var god. Tenker madammen blir imponert når jeg vasker sofaen for pizzarester… Det begrenser seg også litt hvor mye man skal tulle med et enkelt måltid for å få det ned. Grandisen er jo kjedelig nok. Med kun bunn og se på blir det ikke noe særlig bedre.

  Tålmodighet er en dyd. Jeg får nok lære meg å vente litt. Irriterende med blemmer i munn skal jeg si deg.

  Svar
 3. Anders

  Urutinert, XmasB!

  Min «tilberede-og-spise-Grandiosaoppskrift»:

  1. Forvarm ovnen til 225 grader (ta gjerne noe kaldt å drikke mens du venter).
  2. Grandiosaen settes på bakepapir på stekebrett (ikke rist) på midterste rille.
  3. Steketid: 12 minutter (verken mer eller mindre).
  4. Ta Grandiosen ut av ovnen og legg den oppå originalemballasjen og la den avkjøles i 4 minutter.
  5. Del opp Grandiosaen i 8 like store deler, med pizzakutter, mens den fortsatt ligger på originalemballasjen.
  6. Grandiosaen (fortsatt liggende på originalemballasjen) settes på bordet, sammen med en tørkerull. Asjett og bestikk er ikke et alternativ, da et tørk eller to av medbragte tørkerull fungerer utmerket som spiseunderlag.
  7. Vel bekomme!
  Svar
 4. XmasB Innleggsforfatter

  Nøyaktig slik gjør jeg det også. Med unntak av punkt 4 selvsagt. Er jeg alene knekker jeg bare en frossen grandis på midten, og deler den i to.

  Også trenger en Grandiosa ekstra ost og krydder. Gjerne også litt ekstra kjøtt. Den må hores opp litt. Når mor lager Grandiosa kan ikke engang Stabburet kjenne igjen pizzaen sin.

  Svar
 5. trond

  Det der med blemmene er jo bare kult, og noe av det som gjør Grandiosa til en udiskutabel klassiker. Har ikke spist den på lenge, men skal snart til Norge på ferie og da er gloheit Grandiosa og brunost selvskreven kost.

  Dog ikke samtidig.

  Svar
 6. XmasB Innleggsforfatter

  Brunost på grandisen tenkte jeg nå… Nuvel, mange gale mennesker har jo brunost på pizza. Selv har jeg aldri prøvd meg på slik galskap i fare for at det faktisk er godt.

  Svar
 7. XmasB Innleggsforfatter

  Og nettopp derfor skal den altså hores opp. Det er mat i samme gruppe som nudler, fiskepinner og alt som kan puttes i mikroen.

  Svar
 8. radiohode

  Men hvorfor ikke begynne med et litt bedre utgangspunkt, xmas? Hva med å handle råvarer/utgangspunkt i matbutikken fremfor i bokhandelen? (Det er jo gjerne der man kjøper papp?)

  Svar
 9. XmasB Innleggsforfatter

  Yeah yeah yeah. Jeg spiser Grandiosa mindre enn en gang i måneden. Det går stort sett i bedre middager enn det i heimen. Men noen ganger er det digg med simpel mat og. Som pizza, nudler, pasta og fiskegrateng.

  Det er kanskje derfor jeg ikke har lært meg å vente til pizzaen er litt kaldere…

  Svar
 10. Fredrik Mellem

  Egentlig lenge siden jeg har spist en grandis. Det skyldes antakelig at fruen ikke kan fordra produktet. Det er det i det hele tatt mange som ikke kan. Jeg mener det er et genialt produkt. Ikke en stor kulinarisk opplevelse, naturligvis, men et helt kurant produkt.

  Mange sliter med å få det til. Utrolig. Det er antakelig på samme måte som at noen bruker tusen forsøk, og alltid mislykkes med å koke et smilende egg. Også helt utrolig.

  Her er mine veltestede grandisråd:

  1. Grandiosa er ikke et ferdig produkt. Det er likevel heller ikke et halvfabrikat. La oss si det er et 90%-produkt. (En plain grandis kan spises, men da er det bare snakk om vomfyll, og ikke mat.) Minimumskravet er at en har på litt ekstra ost og krydder etter egen smak. Har du lagt på litt løk først, så er du egentlig i mål.

  2. Vil du flotte deg, så er det selvsagt bare å guffe på med sopp og mer skinke. Ikke ta helt av. Da blir den vanskeligere å steke. Husk at du få ost på to nivåer i fyllet.

  3. Ja – la den hvile når den kommer ut. Osten har en tendens til å laminere grandisen, og dermed lukke varmen i tomatsausen hermetisk inne. (Noen burde forske på dette med varme og tomatsaus. Jeg har en mistanke om at tomatsaus av en eller annen grunn holder bedre på varmen enn andre væsker.)

  4. Skal du steke to grandiser på en gang – er også dette lekende lett: Du setter inn begge to, på hver sin rist. (Plater går også, men det blir jevnere varme i ovnen dersom du steker på rist. Skal du bare steke én, går det greit med plate.) Beregn 5-7 minutter lengre steketid. Halvveis i steketiden bytter du om på grandisene, slik at den øverste kommer nederst og omvendt.

  Bon apetit!

  Svar
 11. Fredrik Mellem

  For øvrig mener jeg det er en særdeles tullete ting å legge den ferdige grandisen på orginalembalasjen.

  For det første er det uhygienisk inntil det motbydelige. Du aner jo ikke hva pappen har vært utsatt for på veien fra Stabburet og hjem til deg.

  For det andre fordi bunnen blir slapp og dvassen. Du lar ikke dampen unnslippe. Legg heller pizzaen på en rist. Da får du en sprøere og mer innbydende bunn. Har du ikke rist. kan du evt finne noe annet som gir litt luft under grandisen, mens den hviler. 4 minutter – som foreslått over – er ganske passe.

  Svar
 12. XmasB Innleggsforfatter

  Takk for tips, Fredrik. Er også enig med deg når det gjelder hva man legger pizzaen på. Originalemballasjen er nok ikke det reneste man kan legge det på, men må innrømme at jeg som oftest gjør dette selv…

  Svar
 13. Cathy

  Hvis du ikke klarer å vente til grandisen blir kald, (som også gjelder mange andre) tar du en gaffel og løfter litt på osten… Når du løfter på osten så får tomatsausen luft og blir kaldere 🙂 Funker alltid for meg:)

  Svar
 14. XmasB Innleggsforfatter

  Takk, Cathy. Det var et godt tips. Skal teste neste gang. Nå har jeg faktisk ikke spist frossenpizza siden denne posten ble skrevet. 🙂

  Svar

Legg inn en kommentar