Hjelp, jeg skal ha stuepc!

Ettersom jeg praktisk aldri bruker den stasjonære pc’en som står på gjesterommet hjemme, har jeg bestemt meg for å skaffe meg stuepc. Kona mente vi hadde bedre ting å bruke pengene på, men etter noen måneder med oppbygging av gode argumenter fra min side er hun endelig på parti. Stikkordene som vippet henne over var overraskende nok Nintendo og gamle spill. Ikke muligheten til å spille av filmer og musikk fra pc’en, opptak mens vi ser på film, utnyttelse av HD på tv’en eller alt det fantastiske med pc i stua…

Da er altså planen å sette sammen en pc som er sterk nok til å spille Super Mario. Pluss det jeg ønsker å bruke den til. Nemlig avspilling av HD materiale, musikk, spill og opptak. Gjerne samtidig. Og ikke gamle spill. Nye som krever litt kraft. Og der kommer jo også problemene. Det skal nemlig være så stille som mulig. Helst lydløst. Quiet Foreløpig har jeg satt opp et lite forslag, med hjelp av bror min som er litt mer geek enn meg på hardware. Jeg har lagt forslaget ut på prisguide.no (tidlig forslag). Oppdatert forslag er lagt ut, og inneholder følgende:

 • Lian Li PC-C30B
 • XFX nForce 650i Ultra
 • Intel Core 2 Duo E6600
 • MSI GeForce 8600 GTS Heatpipe
 • OCZ Gold Dual Channel DDR2 2048MB (2x1024MB)
 • Logitech Cordless Desktop S 510 Media Remote
 • Logitech Cordless RumblePad 2

Problemet er bare at dette ikke er lydløst. Mest sannsynlig langt i fra. Neste ledd i planen er derfor å se nøye på hver enkelt komponent for å vurdere hvilke alternativ jeg kan bytte til for å få ned støyen. Vannkjøling er vurdert, men foreløpig ikke aktuelt.

Problemet mitt er at jeg ikke klarer å innse fakta. Man kan ikke få både pose, sekk, veske, pung og taske. Men jeg vil altså ha et kraftig system som er lydløst og billig.

Den viktigste faktoren er likevel støyen. Det skal helst ikke være hørbart fra sofaen. Jeg kommer nok til å bruke litt tid på å bli enig med meg selv. I mellomtiden tar jeg gjerne imot forslag fra dere som måtte ha bedre oversikt enn meg.

Jeg er nesten i havn, men har ikke funnet en PSU som jeg vet er stillegående. Tidligere erfaringer har vist meg at det ikke nytter å stole på tester av PSU’er, da en som omtales som «nesten lydløs» likevel bråker mye i praksis. Alle forslag og erfaringer velkomne.

24 tanker om “Hjelp, jeg skal ha stuepc!

 1. radiohode

  Slå meg forsiktig i hodet med noe hardt om jeg tar feil, men bladet «Hjemme PC» hadde en sak i siste nummer hvor de beskrev noe om å bygge pc, og å få den stille? Jeg har ikke bladet her, så jeg er ikke helt sikker på hva som stod. Kanskje verdt å ta en titt?

  Svar
 2. XmasB Innleggsforfatter

  Da får jeg ta turen innom svigerfar og sjekke. Jeg får gjerne blader av han, for han trykker dem. Det er praktisk, bortsett fra at Hjemmet Mortensen ikke trykker de helt store pc og foto bladene…

  Takk for tipset, Radiohode.

  Btw, er den gravataren din fortsatt tullete? Er det i så fall bare på min side?

  Svar
 3. Steinar

  Et par kjappe tanker om maskinvaren. Om du ikke skal overklokke (ville du ha dette stillegående?) kan du kjøpe minne som koster halvparten. Dropp quad og gå for en core duo isteden, de er lettere å kjøle og mest sannsynlig plenty til dette. Trenger du en 8800GTS til dette? Hva slags oppløsning vil du bruke på TVen?

  Svar
 4. XmasB Innleggsforfatter

  Jeg byttet ut litt på den like etter at jeg la ut listen. Er kanskje enig med deg om minne. Jeg har ikke fullstendig oversikt over hw for tiden, så det blir litt prøving og feiling på oppsettet. Alle forslag mottas med takk, Steinar.

  Jeg har byttet ut: skjermkortet til MSI GeForce 8600 GTS Heatpipe (vifteløs) cpu til Intel Core 2 Duo E6600

  Oppdatert handlevogn.

  Svar
 5. XmasB Innleggsforfatter

  Skjønner ikke helt hvorfor den ikke kommer opp, radiohode. Det virker ihvertfall som om problemet ikke ligger hos meg.

  Du skiller deg ihvertfall ut fra de med papirpose over hodet… 🙂

  Svar
 6. XmasB Innleggsforfatter

  Jeg bruker en plugin som heter Gravatars2. Ser den har kommet i versjon 2.6.2 nå. Jeg har 2.6.1, så jeg får vurdere å oppgradere.

  Flott å se at det virker. Umulig å ta feil av det bildet der.

  Svar
 7. Alexander

  Hadde jeg vært deg hadde jeg bare kjøpt en Mac mini. Små, stille og fine. Kjører windows uten problemer og skal takle full HD fint så vidt jeg vet.

  Svar
 8. radiohode

  Drev og syslet med dette i går kveld, xmasb, men fikk det absolutt ikke til. Akkurat som om den ikke henter gravatarene fra gravatar.com. Så den viste bare det ikonet jeg la inn som «reserve» gravatar. Og jeg fikk også opp en tekst som sier «gravatar ikon». Hadde du trøbbel med å få til dette?

  Svar
 9. XmasB Innleggsforfatter

  Jeg hadde lite problemer med å få Gravatar til å fungere hos meg. Men det er ganske lenge siden jeg la det inn, så jeg husker ikke helt om jeg hadde problemene du nevner. Jeg mener å huske at det finnes en del gode guider for dette der ute. Det er jo ganske mye brukt.

  Svar
 10. XmasB Innleggsforfatter

  Ja, jeg så det. Tok en kjapp titt. Husker jeg rett hadde jeg faktisk noen problemer med det samme, hvor lokal Gravatar var litt problemfylt. Hvordan jeg løste det husker jeg dog ikke. Tror det bare var noen innstillinger.

  Svar
 11. XmasB Innleggsforfatter

  Det er godt å høre, radiohode. Den reserven er bildet som er satt opp som «Default gravatar image» under innstillinger.

  Jeg kommer til å sjekke en annen plugin som jeg snublet over her om dagen snart. Den lar meg ha både gravatar og myBlogLog bilder på bloggen. Det kommer en egen post om dette i så tilfelle.

  Svar
 12. XmasB Innleggsforfatter

  Hei Alexander, du hadde visst havnet i spamfilteret mitt. Det er første gang en kommentar som ikke er spam havner der. Kraftige spill er egentlig ikke så viktig. Skal sjekke Mac Mini jeg. Kan jo hende det er noe for meg.

  Svar
 13. Örn

  Hoppsan! Er knapt nok en novice selv i HW verdenen, men i vár satt jeg sammen mitt förste tárn selv, og siden har det blitt et par. Det kommer ikke frem men jeg forstár det som at du skal bruke flatskjerm TV’en din som skjerm, og er stopper jo opplösningen opp. Du trenger ikke særlig kraftigt skjermkort for á maxe TV’s potensiale, og da begrenser det seg noget med hardcore PC spill ogsá. De er rett og slett for heftive for disse store LCD skjermene. De kommer mer pá sin plass i mindre, höyopplösnings skjermer, Sá mac mini eller bare en shutle PC skulle holde som stue PC. Gutterom pc’n derimot… rett pá 8800 kort og fortsett utover!

  Svar
 14. XmasB Innleggsforfatter

  Stemmer det, Örn. Det blir 37″‘ern i stua som skal brukes. Jeg ender nok på en litt mer moderat løsning. Foreløpig ser det ut som om jeg kommer til å vente ihvertfall til neste måned før jeg kjøper noe som helst. Akkurat nå har jeg mer lyst på litt utstyr til kameraet.

  Jeg skal se om jeg ikke finner noen eksempler noe sted, som gir meg et bedre inntrykk av støynivået det ender på. Jeg vil ha det praktisk talt lydløst. Bråket fra for eksempel en Xbox 360 er helt uaktuelt.

  Svar
 15. Espen

  Litt seint dette kanskje, men… Broren min har rett og slett satt hele dritten i kjelleren, og lagt lange kabler opp gjennom gulvet. Fullstendig lydløst, og du kan ha det så kraftig du bare orker. Så lenge du kan få det til sånn praktisk da.

  Svar
 16. XmasB Innleggsforfatter

  Jeg kunne satt det i boden, Espen… Men… Jeg bor i tredje etasje i blokk. Og boden er i første. Har dessverre ingen rom til overs i den lille leiligheten min. Jeg vurderte det samme når jeg bodde hjemme (det begynner å bli noen år siden) og fikk faktisk lov av far min til å bore hull i veggen. Men flyttet ut før boringa fant sted. Tror far syntes det var like greit.

  Nei, jeg må nok finne en løsning som innebærer et kompromiss. Med andre ord, tilnærmet lydløst som igjen betyr ikke for kraftig.

  Holdt nesten på å kjøpe en Mac Mini, men er usikker på muligheter for opptak. Også ønsker jeg å kunne spille noen spill i blant, som for eksempel Civilization.

  Svar

Legg inn en kommentar