Sikkerhet til besvær

Jeg har nettopp brukt en liten slump tid på å finne frem noen bøker jeg hadde lyst på. Sender jeg avgårde bestillingen tidsnok rekker jeg kanskje å få de sendt avgårde allerede i dag. Jeg registrer meg på nettsiden Bokkilden.no, og legger bøkene jeg ønsker i handlekurven. Begynner nesten allerede å glede meg til å begrave meg i gode bøker. Så stopper begeistringen. Idet jeg skal betale får jeg spørsmål om sikkerhetskode nr 1 når jeg bruker Visa. Joda, den ligger hjemme. Jeg avbryter, å prøver å betale med Mastercard istedet. Samme maset om sikkerhetskode. Kjempeskuffet.

Nå har det seg slik at jg ikke ønsker å ta med meg sikkerhetskortet overalt, fordi det… vel, ikke virker som det sikre å gjøre. Tidligere trengte jeg kun dette kortet ved innlogging til bank. Og jeg følte at penge mine lå sikkert i banken fordi ingen hadde hverken pinkode eller sikkerhetskort. Og fikk dem tak i pinkode, var de like langt. Nå er det tydeligvis forventet at jeg enten kun betaler ting på nett fra hjemmepc’en, eller at jeg har med meg sikkerhetskortet overalt. Og snart sender vel banken ut en sånn duppeditt som generer koden der og da. Det er en fin liten klump å ha i lomma til enhver tid.

Hvor blir det av teknologien som lar meg identifisere kjøpet mitt med DNA, fingeravtrykk eller Irisgjenkjenning? Jeg savner den tiden hvor man kunne misbruke kort i nettbutikker, og få bestilt varer uten å ha med seg alt mulig tøys til enhver tid.

12 tanker om “Sikkerhet til besvær

 1. Grim

  BTDT.

  Utrolig irriterende og som du sier; sikkerheten blir lavere av at man drasser rundt på kodekort/kodekalkulator hvorenn man er. Eller: kjøp det du skal fra utlandet. Ingen toll eller moms på bøker 🙂

  Svar
 2. Knut Stian Olsen

  Sikkerhetskoden står på kortet ditt, det er IKKE det kortet du bruker ved innlogging i nettbank etc – det er et 3-sifferet tall på baksiden (vanligvis) av visa ihvertfall. Det er det på mitt visa

  Svar
 3. XmasB Innleggsforfatter

  Grim, det har du selvfølgelig rett i. Og det er jo også det jeg pleier å gjøre. Men den boken jeg skulle kjøpe denne gang er faktisk norsk. Da er den fort vanskelig å finne på amazon.

  Knut, nope. Sikkerhetskoden er den som står på sikkerhetskortet mitt. Nr 1 i dette tilfellet. Tallkoden du sikter til var allerede tastet inn ved forrige skjermbilde, både for Visa og for Mastercard. Noen betalingsløsninger er nemlig koblet direkte mot bank, og bruker dermed samme innloggingssystem ved betalinger.

  Svar
 4. André

  Har du et kort kan du jo i det minste ta en kopi og ha den på jobb. Jeg har en sånn irriterende stor elektronisk dings, den er det litt verre å dra med seg.

  Kan tipse om at med kort fra feks gebyrfri så har du kun en personlig kode du må opplyse for å handle på nett. Dette ble løsningen for meg.

  Svar
 5. Örn

  Her pá isbiten min har de en smart lösning. Du kan registrere GSM nummeret ditt opp mot netbanken din. Sá nár du ikke har med deg den tykke kodegeneratoren kan du be om á fá sikkerhets kode tilsendt pr sms. Dette koster 6 kroner hvergang, men er verdt det etter min mening.

  Svar
 6. XmasB Innleggsforfatter

  André, det høres ikke så dumt ut. Skal se nærmere på det. Jeg tar sjelden med meg sikkerhetskortet hjemmefra, så jeg glemmer det når jeg har tenkt å kjøpe noe.

  Örn, det høres jo egentlig genialt ut. Synes kanskje 6 kroner var litt mye jeg, men det er absolutt verdt det likevel. Hadde ihvertfall vært verdt det i går.

  Svar
 7. XmasB Innleggsforfatter

  Leste litt på frigebyr.no, og det så veldig lovende ut. Tenker jeg kommer til å bestille meg et nytt kort derfra imorgen. Ingen skjulte priser, André?

  Thomas, det er slik det burde være. Men jeg er ikke kunde hos Skandiabanken, og skal ikke ha mer enn et kredittkort. Regner med at de ikke passer for kun det?

  Svar
 8. Thomas

  Om de passer bedre enn noe annet syns jeg ikke jeg er i stand til å svare på. Jeg bruker dem til debetkortkonto for meg personlig samt foliokonto for enkeltpersonforetaket.

  Svar
 9. XmasB Innleggsforfatter

  Den er grei. Jeg skal undersøke litt, men ser ut til å ende på frigebyr. Jeg trenger bare et kort jeg kan betale over nett og annet med, uten å ha med meg alt mulig dilldall. Det er et luksusproblem.

  Svar
 10. André

  Finner ikke noen skjulte priser nei. Nå har jeg ikke sjekket så veldig godt om de lurer meg litt på valuttakurser eller slikt når jeg bestiller ting fra utlandet, men det ser egentlig ikke ut som det.

  Så lenge du betaler regninger før forfall så er det ikke noe avgifter på det kortet.

  (Regner med du mente gebyrfri.no? Bare for å klare opp i ting sånn at jeg ikke sender deg til en eller annen svindler med nesten lik URL)

  Svar

Legg inn en kommentar