Hvorfor kan ikke Vista gjøre som jeg vil?

Ikke overraskende har jeg fått Vista installert på min flunka nye Thinkpad fra jobben. Eller til jobb er det kanskje..? 🙂

Er i det store og hele kjempefornøyd med maskinen, men operativsystemet er litt kranglete. Det er en innstillinger som jeg alltid må endre i Windows, som har vist seg å være litt vanskelig å få til i Vista. I xp fungerte dette veldig greit, og jeg setter opp en maskin slik jeg vil ha den på kort tid.

I Vista er nok tanken at folk flest er idioter, og derfor ikke skal tukle med noe som helst. Derfor ligger mange av innstillingene godt gjemt for brukeren. Jeg har fjernet grupperinger av programmer, skrudd av alle lyder og «nylig brukte filer»-funksjonen. Søkefunksjonen ved start-menyen i Vista er vel og bra, men jeg kommer nok til å installere Launchy (( Helt genialt program. Anbefales. )) ganske snart for det. Noen andre mindre justeringer er også foretatt.

Så til det som virkelig irriterer meg. Vista husker ikke hvordan jeg vil ha mappene mine. Jeg ønsker nemlig ikke at alle mapper skal ha sin egen visning. Jeg har derfor fjernet krysset hvor det står «Remember each folders view settings». Alt skulle dermed være bra. Jeg skal kunne sette en mappe til detaljnivå, og dermed skal denne innstillingen følge for alle mapper videre. Det er først når jeg velger en annen visning at det skal endres til for eksempel store ikoner. Slik fungerer det dessverre ikke. Vista endrer visning tilsynelatende etter eget velbefinnende. Noen ganger viser den detaljer, som jeg vil ha, men som oftest bytter den litt mellom store ikoner og små ikoner. Noen ganger viser den i liste.

Det er spesielt mappene under bruker som er litt «egne». De er vel satt opp til å være bildemapper, musikkmapper og annet tullball. Så mens de fleste mappene er i detaljmodus er mappene for bilder, video og musikk store ikoner. Mappen for kontakter derimot er med små ikoner. Hvorfor mappen for musikk skulle være store ikoner forstår jeg ikke (( Når begynte man å presentere musikkfiler grafisk? )).

Vista klarer ikke heller å huske endringer jeg gjør i bredde for hvert felt i liste/detaljvisning. Eller kanskje den bare husker det for de mappene jeg gjør det i (( Dette har jeg jo skrudd av! )). Jeg endrer bredde i en mappe, bare for å finne ut at bredden fortsatt er for smal i den neste mappen.

En ting til før jeg avslutter ranten. Var det ikke slik at Vista skulle være designet slik at vi ikke lenger trengte å restarte maskinen for hver lille endring, oppgradering eller installasjon av ny programvare? Siden igår har jeg restartet maskinen åtte ganger (( Jeg overdriver ikke. )).

Vista SP1 Er det lenge til Vista Service Pack 1?

39 tanker om “Hvorfor kan ikke Vista gjøre som jeg vil?

 1. XmasB Innleggsforfatter

  Jeg kjører nå Business Premium. Hadde nøyaktig samme problemer på Vista Ultimate hos forrige arbeidsgiver.

  Tok et kjapt søk på nettet, og fant ut at jeg ikke er alene om dette. Husker virkelig Vista mappeinstillinger hos deg? Og tillater den en felles mappevisning?

  Svar
 2. Knut Stian Olsen

  Ja, så vidt jeg har fått med meg så husker den mappevisninger ja, skal ikke si det 100% sikkert for alle mapper, men de mappene jeg er innom hele tiden husker den ihvertfall (bildemappen, musikkmappen og mapper jeg har laget selv etc)

  Svar
 3. XmasB Innleggsforfatter

  Ok, Knut. Jeg får fruste videre.

  Daniel, det var dagens magreste trøst. Får se om jeg ikke finner noen hacks eller noe for dette. Utrolig irriterende.

  Svar
 4. XmasB Innleggsforfatter

  Tvert imot, M. Jeg tror neppe bestemora mi hadde skjønt mye av Vista. Jeg synes de har gjort mange ting uoversiktlig og tungvint. Det kan jo også være at jeg er blitt vant til XP. Men som med XP får vi stort sett fikset det meste via registry hacks og litt ymse tredjepartsprogrammer. Det fikser ikke bestemor.

  Svar
 5. M

  fikset det meste ja, men ikke det som er mest irriterende. f eks kan man ikke dele filer/mapper med andre peser på nettverket, man er ikke administrator, selv om det står at man er det, får man av og til melding om at ‘dette må du være administrator for å kunne gjøre’, det tar en evighet å skrive ut på en skriver på nettverket, og man kan ikke gjøre noe annet mens man venter på at skriveren skal begynne for ingen andre programmer virker m.m.

  Svar
 6. XmasB Innleggsforfatter

  Har ikke hatt noen problemer med deling av filer og mapper, utskrift går fint og greit. Både på denne maskinen og forrige med Vista Ultimate. Kan fint gjøre andre ting mens jeg skriver ut. Dette virker noe snodig. Derimot hender det at programmer bruker lang tid, og henger litt. Men i motsetning til XP, hvor alt hang, kan jeg fortsatt bruke noen programmer.

  Vista blir bedre enn XP, så snart barnesykdommene er ryddet unna. Det er jeg sikker på.

  Svar
 7. M

  jeg hadde basic og typen hadde home premium.. kanskje de brukte mer krefter på å få ultimate til å fungere.

  men si meg, hvordan fikk du til å dele mapper på nettverket? (detaljer please)

  Svar
 8. XmasB Innleggsforfatter

  Det var på Ultimate versjonen jeg delte. Har ikke hatt behov for dette i ny jobb enda. Men kan ikke huske at det var noe mer hokus pokus enn i XP? Høyreklikke en mappe, velge «Share». Og legge til brukere som skal ha lov, eller alle, og hvilke rettigheter. Dette er kanskje spesifikt for domene.

  Svar
 9. M

  hm. det fungerer ikke i de to versjonene jeg og typen prøvde hvertfall. typen brukte en hel kveld på å prøve å få det til, uten å komme noen vei. og han er pec-ekspert så det er ikke ekspertisen det står på hvertfall…

  Svar
 10. André

  Det er trist at du har hatt så dårlige erfaringer med Vista, personlig har jeg ikke noe problemer med deling, ingen ting henger og eneste gangene jeg må vente på utskrifter er når laserskriveren må varmes opp, dette kan jeg knappes skylde på Vista for.

  UAC (den tingen som sier at du må være administrator) er kanskje det som mest kan stemme over ens med din påstand om at Vista er laget for folk med litt mindre kontroll over pcer (vil ikke går så langt som å kalle dem for 70 åringer, men skjønner hva du mener) Denne kan være litt irriterende i starten men den lærer etter hvert og du slipper trykke så ofte på den når pcen skjønner hvordan du jobber.

  For å avslutte kan jeg vel nevne at versoner jeg har vært innom hittil er Ultimate, Home Premium, Home Basic, Bussines og Enterprice. Jeg kan ikke huske å vært borti noen forskjeller på hvordan fildeling, printing osv fungerer på disse så klarer ikke skjønne helt hvordan dere har hatt problemer med det. Kan det være andre ting som spiller inn her? Feks hardware?

  Svar
 11. XmasB Innleggsforfatter

  I dag fikk jeg et litt frustrerendere problem i Vista som jeg håpet det hadde klart å fikse fra tiden i XP. Jeg fikk ikke lov til å flytte en mappe. Uansett hvordan jeg prøvde meg frem fikk jeg ikke lov. Jeg prøvde til og med å starte Windows Explorer som administrator, men nei. Til slutt prøvde jeg å kopiere mappen, til tross for at feilmeldingen hele tiden sa klart ifra at jeg ikke hadde tilgang til mappen jeg prøvde å kopiere til (uansett hvor jeg prøvde). Det gikk fint. Men fikk jeg lov til å slette den opprinnelige mappen? Nei, bare alle filer og mapper i den. Lastet ned Unlocker osm tidligere har hjulpet meg mange ganger i XP, men den kunne heller ikke hjelpe meg. Jeg restartet pc’en, og fikk da lov.

  M, det kan være mange grunner til at dere ikke fikk dette til å fungere. Er det snakk om deling av filer i domene? Isåfall, er alle pc’ene i samme domene, eller bare en/noen?

  Jeg må spørre… Han typen din var Webdesigner, var det så? Hvorfor bruker siden hans da over 50 sekunder på å laste inn? Det vil si, jeg vet hvorfor. Siden hans består av mye grafikk, og krever over 2mb lastet ned. Det er ikke meningen å virke spydig, men kanskje han ikke er den pc-eksperten du tror han er… Jeg synes uttrykket pc-ekspert er veldig stort. Ikke noe jeg ville kalt meg selv eller andre uten at de knekker koder som DVD-Jon på fritiden.

  André, jeg har hatt mine problemer med Vista. Men jeg synes det kommer seg hele tiden, og mye skyldes rett og slett at det er uvant. Jeg brukte lang tid på å venne meg til noe annet enn DOS i sin tid, men det betydde ikke at Windows var dårligere. Bare uvant. Det er mandag, men jeg synes ikke dette var så ille? Det hender jeg rettskriver kommentarer hvis det blir for mye feil.

  Svar
 12. André

  Hehe Hvis du skal rettskrive alle kommentarene mine får du jo ikke tid til å blogge stakkars 😛

  Jeg synes også at Pc ekspert er ord som slenges alt for lett omkring. Jeg har snart 7 år erfaring bak meg innen IT (2 år skole og 5 år arbeid) Jeg har et fagbrev og har all kunnskap jeg trenger til å ta en god del MS sertifiseringer (må bare knø meg til å ta dem) men vil fortsatt ikke kalle meg selv en pc ekspert.

  Svar
 13. XmasB Innleggsforfatter

  Det er vel heller inspirasjon, og ikke tid som hindrer meg i å blogge. Småfeil lar jeg ligge, men ser det ut som om teksten er skrevet av en femåring… Da må jeg jo rette på det. Skrivefeil i kommentarfeltene gir også et inntrykk av selve nettsiden. Både for lesere, og til en viss grad også kanskje søkemotorer?

  Jeg har en treårig høyskoleutdannelse med tilhørende tittel «Bachelor» og snart tre års erfaring i yrket, i tillegg til at jeg har brukt pc siden DOS 6.2 var tingen. Er ingen ekspert, men finner stort sett frem.

  Svar
 14. M

  typen eier eget firma som driver med webutvikling http://www.mediatwo.com.au

  han designer ikke sidene, forretningspartneren hans er grafisk designer, og det er hun som gjør alle designene. typen tar seg av alt det tekniske, php, html og alt det der. han har hatt som yrke å reparere peser for hp, og han kan stort sett alt om peser.

  og jeg er ikke helt fjern på pc jeg heller, jeg har hatt pc siden jeg var 5 år gammel. og jeg hadde ingen problemer med å dele filer med xp, men med vista var det helt klin umulig. selv når man endelig får mappen til å bli «delt», og prøver man å gå inn på den fra en annen pc, så får man beskjed om at man ikke har tilgang. jeg kan å dele mapper og typen kan å dele mapper, men ingen av oss fikk det til på vista.

  jeg kommer ikke til å begynne å bruke vista igjen. jeg synes det suger, og jeg kommer til å fortsette å bruke xp til microsoft lager et bedre os. og hvis de ikke gjør det finner jeg et annet.

  hvis uac er den dingsen som popper opp når man starter et program og spør ‘var det du som startet dette programmet?’ så er det det mest meningsløse jeg har vært borti på lenge, og det var seff det første jeg deaktiverte av overflødig sikkerhetstull.

  Svar
 15. XmasB Innleggsforfatter

  Sidene hans har mest sannsynlig server på andre siden av kloden, så det er nok forventet at det går tregere her. Men det var mengden data jeg reagerte på. Første siden (hovedsiden) går fort, den er på bare 65kb. Linken «Me» fører til en side jeg ikke ville truffet på en dårlig linje. 2.2mb er utrolig mye data. Siden hans om feilene ved Vista består av 1.5mb, også veldig mye. Til sammenligning er hovedsiden min på 129kb, til tross for flere bilder.

  Det skal nevnes at det hovedsaklig er de to sidene om Vista og «Me» som er store hos Roger. Resten (de jeg klikket meg inn på i hui og hast) er ikke store i det hele tatt. Jeg fikk med andre ord et veldig dårlig førsteinntrykk. Kverulerende som jeg er…

  Siden til Media Two går adskillig raskere, og ligger på en fornuftig filstørrelse. Men også den er litt treg hos meg. Dette skyldes høyst sannsynlig avstand til server og linjer inn til meg.

  Jeg har på ingen måter inntrykk av at du eller typen din ikke er orienterte innenfor pc-verden. Men du bruker veldig store uttrykk når du sier «pc ekspert» og «kan stort sett alt om pc’er». Jeg er hverken noen ekspert eller kan alt om pc’er, til tross for at jeg jobber på pc’en hele dagen og har utdannelse innen IT.

  Det er på ingen måter meningen å være vanskelig med deg. Jeg forstår godt at du har valgt å se bort i fra Vista med de vanskene du beskriver. Jeg opplever ikke Vista som problemfri selv heller, men var heller aldri fornøyd med XP, så jeg prøver videre. Hittil er det (nesten) bare kosmetiske ting som ikke fungerer helt som det skal for min del. Som visning av mapper. Men jeg er sikker på at jeg skal finne ut av det etterhvert også. Når jeg får tid.

  Svar
 16. M

  siden ‘me’ består stort sett av tegningene hans, men hvis jeg kjenner han rett så burde ikke hver enkelt av dem være spesielt store… og vistasiden har en video helt nederst.. vet ikke om du så den..

  men uansett så er det ikke typen som kaller seg ekspert.. han er mer ydmyk enn det. forelsket som jeg er så liker jeg å skryte av han:) men han er veldig flink altså;)

  og jeg tror ikke media two hadde kommet opp i en inntekt på 6 mill i året på 7 år hvis de ikke visste hva de drev med 🙂

  jeg skulle ønske vista hadde fungert bedre for meg, for jeg liker utseendet og ‘kosmetikken’, men jeg tror ikke det tok mer enn 20 minutter etter at jeg fikk det før jeg hadde lyst å hive pesen i veggen. og jeg fikk kvittet meg med mye av det som irriterte meg etter hvert, men likevel så gjenstod det altfor mye som ikke gikk an å forandre på..

  Svar
 17. XmasB Innleggsforfatter

  Jeg så videoen etterhvert. Den er nok ganske stor ja. Nevnte jeg at jeg kan erte på meg en gråstein og er ofte veldig kverulerende? Jeg skal ta på meg ydmyk-kappen min og skjerpe meg litt.

  Jeg er ikke i tvil om at det er en flink fyr du har funnet deg. Flink til å tegne så jeg også.

  Håper du ikke er blitt skremt vekk, og at jeg får se flere kommentarer fra deg i fremtiden. Kommentarer er mye av inspirasjon for å drive en blogg, tross alt.

  Svar
 18. André

  Ã… beskrive UAC som et sikkerhetshull er vel litt (les: totalt) feil. UAC er faktisk lagt inn for å stoppe det ALLER største sikkerhetshullet som finnes. Nemlig brukeren selv.

  Om du skal bruke XP til MS lager et bedre OS må du over på Vista nå. Det er et bedre og sikkrere OS uansett om du plages med å dele mapper eller ikke 😉

  Eventuellt kan du jo prøve Linux, men innbiller meg at det er litt vanskeligere å konfigurere enn Windows.

  En siste ting kan være at hvis du har deaktivert UAC på feil måte (register hack) så KAN det være årsaken til at du ikke får delt mapper, har opplevd litt problemer med de tidlige versonene av Vista hvor man måtte deaktivere UAC i registret.

  XmasB: Legg merke til title tagen på den siden, den var langt som et vondt år 😛

  Svar
 19. XmasB Innleggsforfatter

  Tror hun faktisk skrev sikkerhetstull, André. Men argumentet ditt er fortsatt like godt. Jeg har blitt vant til den klikkingen som trengs, og er ikke plaget av det. Har de senket antall klikk fra beta versjonen? Mener å huske det var verre tidligere.

  Jeg la merke til title tag’en ja. Lot den være jeg. Det er sånn vi lagde nettsider på 90-tallet det. Når title tag’en virkelig ble brukt til søkeresultater. I dag nytter ikke slikt i samme grad, og ihvertfall ikke med så generiske uttrykk som er brukt der.

  Svar
 20. M

  deaktivert uac på feil måte? er det ikke bare å hake av i den boksen der det står ‘deaktiver uac’? hvis uac er det jeg tror det er hvertfall. jeg er ikke så paranoid når det gjelder sikkerhet på nettet. jeg tror det er mest hjernevasking. jeg har ikke antivirusprogram engang, og kun 1 (én) (!) brannmur, den som følger med modemet. den i windows har jeg seff deaktivert.

  kverulering er gøy det:) skal mer til for å skremme meg bort:)

  Svar
 21. XmasB Innleggsforfatter

  Jeg vil påstå at jeg er en ganske så trygg bruker av nettet. Med dette mener jeg at jeg ikke gjør de tingene som typisk ender med virus i kassa. Jeg klikker ikke på linker jeg ikke vet hva er, jeg åpner ikke vedlegg i ukjent epost, osv. Likevel er jeg nøye på at jeg har Antivirus og brannmur. Av en enkel årsak: Hvis ikke, får jeg virus og annen drit. Så enkelt er det.

  Dersom du formaterer en pc og kobler den til nettet med kun Windows XP installert kan du regne med å ha virus innen kort tid. Uten å gjøre noe. Den trenger bare være koblet til nettet. Dette har jeg erfart selv. En annen ting er selvfølgelig alle de rare greiene IE slipper gjennom… Jeg telte vel noe sånt som 14 toolbars hos lillebrors IE før jeg formaterte pc’en hans sist.

  Høres ut som om du skrudde av UAC på riktig måte, M. Men jeg forstår ikke helt hvorfor du har deaktivert brannmuren i Windows? Den merker jeg lite til. Det er bare greit å vite at den er der. Den skal vel også være endel bedre i Vista har jeg hørt.

  Svar
 22. M

  jeg kom nettopp på en annen ting som skjedde da jeg brukte vista. en dag søkte jeg etter noe på internett, og klikket meg inn på et forum. da kom det opp et popopp-vindu som fortalte meg at innholdet på enkelte websider kan ødelegge både meg, ekteskapet mitt og familien min, og jeg kunne bli straffeforfulgt og det var ikke måte på all elendigheten som kunne skje, og spurte om jeg ville fortsette. jeg klikket seff ja, og det viste seg å være et helt normalt, uskyldig forum. jeg syntes det var kjempemorsomt:D

  Svar
 23. XmasB Innleggsforfatter

  Hehe. Hørtes rart ut. Men det er vel strengt tatt en del av IE7, og ikke vista som sto for den meldingen. Jeg bruker Firefox. IE er som vi tidligere har konkludert noe drit. 🙂

  Svar
 24. André

  Uuups, my bad. XmasB: UAC har ikke nødvendigvis blitt redusert, men planen med den var jo hele tiden at den skulle lære av sine feil, og dermed plage deg mindre og mindre. På en nyinnstallert pc synes jeg fortsatt den er der, men når jeg har brukt pcen noen uker så ser jeg lite til den.

  Dette er faktisk første gang jeg har møtt en IE på winxp fanboy (eller fangirl, men tror ikke det er noe som heter det)

  Som vi alle vet er det umulig å diskutere med en fanboy så jeg legger inn årene for denne gang 😛

  M: Et lite tips bare… Hvis du ikke har antivirus så er det ikke det at du aldri får virus, det er bare det at du oppdager aldri at du har det.

  Jeg har opperert på begge sidene av brannmuren og vil VIRKELIG annbefale deg å få inn antivirus, en fungerende brannmur og en nettleser med litt mindre sikkerhetshull. Slik du beskriver sikkerheten nå er pcen din faktisk ikke stort mer enn en honeycomb, den tiltrekker seg virus og hackere. Prøver ikke diskutere eller irritere deg her, bare et vennskapelig tips

  Svar
 25. M

  jeg bruker brannmuren som fulgte med modemet. antivirusprogram stopper ikke virus uansett, det bare sier ifra at det allerede er et virus på pesen. og i norton sitt tilfelle kan du ikke klikke for å fjerne viruset når det sier i fra. du må klikke ‘ok jeg har fått med meg at det er et virus på pesen min’ og så søke gjennom hele pesen for at norton skal kunne fjerne det.

  jeg har derimot anti-spywareprogram siden det er et mye større problem for meg personlig. og det fjerner alle toolbars og alt sånt:)

  Svar
 26. XmasB Innleggsforfatter

  Antivirusprogram stopper også virus. For eksempel vil de fleste gode virusprogrammer stoppe et program som forsøker å infisere pc’en din. At den ikke stopper virus som ligger latent i filer er noe annet. Der kommer virussjekk av filer inn i bildet. Gode antivirusprogrammer fjerner da viruset, så langt det lar seg gjøre. Jeg har selv brukt Norton tidligere, og kjenner meg ikke igjen i bekrivelsen du har av den. Jeg sluttet å bruke den fordi den krevde for mye av systemet.

  Idag bruker vi Symantec på arbeidsplassen, og er godt fornøyd med det. Den merker jeg lite til.

  En annen ting som er verdt å bemerke er at enhver pc som ikke er beskyttet mot virus bidrar til å spre det. Dersom pc’en din er infisert, utgjør den en risiko for samtlige pc’er i samme nettverk. Det er mye av grunnen til at Windows har fortsatt sin støtte av piratkopierte Windows versjoner med oppdateringer.

  Svar
 27. M

  jeg har hatt virus 2-3 ganger i alle de årene jeg har hatt pc, så det er ikke noe stort problem.

  og som nevnt 2 ganger før så har jeg brannmur.

  Svar
 28. XmasB Innleggsforfatter

  Som du vet om ja. Problemet er som André nevner at du selv ikke vil vite det. Det er ikke alle virus som forteller at de er tilstede. Og langt ifra alle som gjør synlig skade.

  Svar
 29. XmasB Innleggsforfatter

  Takk, WolloF. Kommentaren din druknet i andre, så jeg har ikke lagt merke til den før nå. 🙂 Skal teste dette når jeg kommer hjem. Ser bra ut.

  Svar
 30. j4n

  har et lite problem. jeg bruker vista og jeg vet ikke hvordan restarte pcen min…noen som kan hjelpe meg?

  Svar
 31. XmasB Innleggsforfatter

  De vanligste måter å restarte Windows på: Eksempel 1: – Trykk på Startknappen (det runde flagget nederst til venstre – den het ihvertfall Startknapp før) – Trykk på pilen til høyre for hengelåsen – Velg Restart

  Eksempel 2: – Lukk alle programmer slik at du befinne deg på skrivebordet (eller bare trykk Windows tasten + D) – Hold inne Alt-knappen og trykk F4-knappen – Velg «Restart» fra listen og trykk Ok/Enter

  Eksempel 3: – Trykk på «Reset» knappen på pc’en din. Denne metoden er litt mer brutal, og brukes da helst når alt annet ikke fungerer. Ved total frys kan du også holde inne powerknappen for å slå den helt av (eller om du ikke har «Reset» knapp).

  Svar

Legg inn en kommentar