En trist dag for Vinmonopolet

I dag hadde jeg egentlig tenkt å kjøpe meg en helflaske, for deretter å styrte den før jeg gikk å stemte. Dermed ville jeg mest sannsynlig stemt helt tullete, og ødelagt for alle sammen. Men siden polet som kjent er stengt på valgdager, får jeg ikke gjort dette. Jeg får stemme på gamlemåten, altså edru. eller jeg kan styrte den uåpnede flasken fra Thailandturen i februar. Nei, jeg drikker visst ikke midt i uka (mandag er etter søndag, og dermed midt i uka). Ikke så mye i helgen heller, for den saks skyld. Men det hadde greit om vi kunne, synes jeg. Bare fordi.

Jeg lurer på hvor mange fulle mennesker som hadde dukket opp dersom vi fjernet denne loven. Jeg tipper like mange som idag, om det er noen.

Men før jeg går og stemmer, skal jeg finne ut hva jeg skal stemme på. for jeg er fullstendig blank fortsatt. La meg oppsummere mine reelle valg:

 • Jeg stemmer blankt Fullstendig meningsløst? Betyr ingenting? Noen vil kanskje si det er et klart tegn på at man ikke har funnet partier verdige, men det samme oppnår jeg vel egentlig på å bli hjemme. Uansett hva som skjer er det ikke min skyld at ting gikk bra. Går det derimot dårlig, er det min skyld. Jeg skulle stemt. Kjipt.
 • Jeg stemmer på et parti Partiet jeg stemmer på gjør det bra, og får masse skryt og jeg er fornøyd. Naivt. Partiet jeg stemmer på gjør det ikke så bra, og får kjeft. Jeg har delvis skyld. Kjipt.
 • Jeg stemmer ikke Partiet som vinner valget gjør det bra, og ting gikk heldigvis bra uten at jeg kan ta æren for det. Kjipt. Partiet som vinner valget gjør det ikke bra, og jeg får skylden for ikke å ha stemt. Min mening kunne gjort en forskjell. Kjipt.

Traffic Sign

Jeg får tenke litt før jeg stemmer ikveld.

13 tanker om “En trist dag for Vinmonopolet

 1. VamPus

  Vel, om du styrter den Thai-flaska (spesielt om det er samme type thai-whisky som jeg fikk i gave av noen (hva skal man med fiender.. etc)) så kommer sikkert svaret til å stå klarere for deg :-))

  Svar
 2. XmasB Innleggsforfatter

  Helt sikkert, VamPus. Og velkommen.

  Jeg skal bruke litt tid når jeg kommer hjem på å bestemme meg. Jeg vet sånn nogenlunde hva det ender på, men må bestemme meg snart. Hater sånne valg, for jeg er ikke så politisk engasjert når det kommer til stykket.

  Svar
 3. Fredrik

  «Av fulle og barn får man høre sannheten», og det er akkurat dem som ikke får stemme.. :!

  Ettersom hensikten er at man ikke skal møte full opp i valglokalet burde man nesten fått en kvittering etter at man hadde stemt. Så kunne man ta med denne til vinmonopolet og dermed fikk muligheten til å kjøpe.

  Svar
 4. Espen

  Ja, dette er dustete. Dette med alkoholen altså. Hvis det var tanken at man skulle være noenlunde edru når man stemmer, så fikk de vel for pokker innføre alkotest ved inngangen. Men neida. Det er den gamle leksa selvsagt: Sånn har vi alltid gjort det. Vi husker ikke engang hvorfor.

  Eller kanskje tanken er at folk kan bli så drita fulle at de ikke klarer å komme seg til stemmelokalet hvis det var lov å selge alkohol på valgdagen. Ganske sannsynlig som du sier, sånn midt i uka. Det måtte jo være angsten rundt valgets kvaler som gjorde at alkoholen skulle lokke nok til at folk lot seg friste i dag i så fall.

  Men se.. Hvis man heller hadde lokket med en liten gratis knert etter at man hadde stemt, så hadde kanskje flere dukket opp.

  Svar
 5. XmasB Innleggsforfatter

  Fredrik, det hadde vært genialt. Sånn i prinsippet altså. Jeg har jo ingen planer om å drikke idag uansett

  Espen, her er det mye gode forslag. Det skal kanskje også nevnes at dette er en av de lovene som ikke har noen innvirkning på meg, men som bare er litt teite. Alkotest hadde vært greit nok. Overformynderi kaller vi dagens ordning.

  Sissel, hadde det ikke vært for at jeg skal hente kona fra kveldskiftet og skal tidlig opp imorgen, så skulle jeg gledelig tatt imot.

  Miriam, du har selvfølgelig rett. Det er nok den egentlige grunnen til alkonekten. Men på den annen side er jo det en alkotest i seg selv. Bommer du på sprekken får du ikke lov å stemme, du er rett og slett for full.

  Her var det forresten mange papirposer.

  Svar
 6. sjukheit

  Dette med alkoholforbod er forresten urimeleg på fleire måtar. Kva med alkoholikarar som mesteparten av tida er rusa; det vil ikkje vere representativt for dei dersom dei stemmer på den eine dagen i året dei er edru.

  Svar
 7. André

  Vel nå skal dere høre det alle barn kremt Det har seg nemlig sånn at i følge norsk lov må vinmonopolet være stengt på valgdager (i dette tilfellet søndag og mandag) Det var kanskje ikke så mange av dere som merket det, men polet hadde dobbeltstengt på søndag, så når stakkarne kom på jobb på mandag måtte di låse opp to ganger!

  MEN det er lov å servere øl, vin og sprit på resturanger, puber og bar (så fremst du har sjenkebevilgning da) på valgdagen. Jeg tror heller ikke det er påbudt at butikker ikke får selge øl, men de fleste velger å ikke gjøre det. (Er ikke helt sikker på den siste her)

  Svar
 8. XmasB Innleggsforfatter

  Så vidt jeg husker er det forbudt å selge alkohol over 4,75% på valgdagen. Skjenkesteder kan vel som du sier fortsatt operere, fordi dette åpenbart ikke er salg. Merkelige regler.

  Derimot kan man for eksempel bestille alkohol på nettet og hente det på posten (i butikk) på valgdagen. Da kan man også foreta betalingen på selve valgdagen, som igjen betyr at salget i praksis blir gjennomført på valgdagen.

  Jeg er veldig imot denne loven, fordi den er prinsipiell feil på mange måter. Fulle mennesker har også rett til å stemme så vidt jeg vet. Man har bare ikke lov å kjøpe alkohol. I butikk altså. Lov på utested.

  Kan dette stemme?

  Svar
 9. Fredrik

  Endte med at jeg tok meg et par halvliterbokser som jeg hadde som rester etter helgen. Tror forresten ikke det er lov for utestedene å selge sprit på valgdagen, bare øl og vin… men det er en stund siden jeg leste gjennom alkoholloven (tok den såkalte «skjenkeprøven» som man må ha om man skal være med og drive en pub).

  Svar
 10. XmasB Innleggsforfatter

  Kan nok stemme det, Fredrik.

  Jeg forholdt meg ganske edru gjennom hele dagen, og fikk til slutt gitt min stemme til det partiet jeg mente fortjente den mest. Ettersom ingen politikere er til å stole på, kan vi bare håpe at valget var rett.

  Svar

Legg inn en kommentar