Snart Pappa

Det er ikke lenge igjen nå. Bare litt over tre uker. Jeg har tenkt utrolig mye på hvordan det vil være å bli pappa. Kanskje mest på hvordan det vil være i det lange løp. Hvilke ting har jeg lært som jeg må huske på? Hva må jeg ikke gjøre? Ã… bli foreldre er et stort ansvar, det er det liten tvil om. Det er vanskelig å se for seg hvordan den nye hverdagen vil bli, med en liten jente å ha ansvar for. Det er ikke det at jeg redd for å gjøre noe feil. Jeg tror vi blir gode foreldre. Både jeg og min kone. Men det er så nytt og så utrolig spennende!

Vi har snakket mye om det å bli foreldre. Ã… ha ansvar for en liten baby. Ei lita jente. Vi gleder oss, som de fleste vordende foreldre gjør. Etter å ha sett samtlige episoder av jordmødre er kona klar. Hun er forberedt på fødselen. Jeg prøvde å fortelle henne at det kanskje ikke er det beste å se på et slikt program før hun skal føde, men hun har nok sterkere nerver enn meg. Jeg håper jeg klarer meg gjennom fødselen, og at jeg klarer å stille opp for henne. Allerede nå føler jeg meg veldig maktesløs, for jeg vet det er lite jeg kan gjøre den dagen. Jeg må bare støtte henne så godt jeg kan. Hun er tøff, det kommer til å gå fint. Det vet jeg.

Fødsel på youtubeVi har snakket litt om det å ta bilder og filme på denne dagen. Konklusjonen ble ganske enstemmig at det ikke skal tas bilder under selve fødselen, og heller ingen film. Jeg kommer til å stå trygt ved hennes hode under selve fødselen, og heller se ungen når hun kommer ut. Trenger ikke sitte helt nede på første rad denne gangen.

Så kan jeg heller finne frem kameraet når den mest krevende etappen er over, og både mor, far og barn har fått vilt seg litt. Hvis jeg ikke ligger slått ut på gulvet da. Må minne meg selv om å puste den dagen. Og henne har jeg hørt. Tenker hun er blid og medgjørlig når jeg maser om sånne trivialiteter mens hun dytter på. Jeg får passe på å ta med blomster også, ellers er det ingen nåde.

Mange vil ha hele slekten og alle venner på besøk samme dagen. Gjerne under selve fødselen. Vi har bestemt oss for å ringe når fødselen er over. Og kun til foreldre og søsken. Resten får høre det av dem fort nok. Jeg ser ikke bort ifra at mødre på begge sider blir litt satt ut når de går glipp av selve fødselen, men jeg tror vi klarer oss.

Jeg kommer heller ikke til å legge ut bilder av unge og stolte foreldre på nettet. Selv denne posten er i overkant personlig. Heldigvis skjer det ikke så ofte. Jeg bare gleder meg sånn. Lurer på hva jeg får til farsdagen…

24 tanker om “Snart Pappa

 1. Sissel

  Graviditet og fødsel er en ting, men det mest surrealistiske for meg var å komme hjem med et lite menneske i en bag. En bag fylt av noe fremmed. Også kom vi inn da. Låste opp døren og kledde av oss ytterklærne – jeg vet ikke hvordan jeg skal forklare det, men det var så rart å komme hjem med en person som skulle leve og bo sammen med oss, og når vi kom hjem så var det ikke min sult og behov for mat som sto i sentrum, men om babyen var for kald/varm/sulten/våt. Det var for meg helt merkelig å skulle bli så oppslukt i et annet menneske, og så til de grader sette meg selv til side. Det ble balanse i dette etterhvert, men det er disse overveldende følelsene …

  Jeg kjente ganske klart at ingenting skulle bli som det hadde vært. Hele min oppmerksomhet skulle i den første tiden komme til å dreie seg om dette bittelille som var helt avhengig av min/vår omsorg. Jeg kan huske den utrolig ydmyke, sterke, men samtidig litt redde følelsen av at et annens liv sto og falt på meg og min evne til omsorg. Jeg vet ikke om du forstår hva jeg mener, men om 3 uker gjør du det nok sikkert.

  Du sier at posten din er i overkant personlig, jeg syns den er fin. Kanskje fordi jeg selv har tenkt mye på det å få barn/oppdra barn, og fordi jeg i ettertid ser hvor mye det å få barn har påvirket meg som menneske. Ikke bare mine verdier, men også egenskapene mine. Det å få barn gjør noe med alle som opplever det – sånn sett er det fint å lese enkelte tenke høyt rundt dette.

  Vi mennesker består jo av så mange sider. Jeg syns det er flott å finne poster som dette blant poster om pluins og wordpress – det viser bare at du bringer noe mer av deg selv inn i bloggen. Det fungerer fordi du har et reflektert forhold til det du formidler.

  Kjære XmasB, jeg er glad på dine/deres vegne, og glad for at du skrev posten. Du har mye fint å se frem til. Jeg personlig håper du lager en ‘pappa’ kategori etterhvert (eller kanskje en egen blogg)- det er altfor få menn som skriver om det å være far.

  Lykke til.

  PS. Farsdagsgaven? Store smil og kalde føtter i sengen 🙂

  Svar
 2. XmasB Innleggsforfatter

  Først og fremst takk for en lang og fin kommentar. Det er uten tvil den lengste jeg noen sinne har fått. 🙂

  Jeg har som du antyder ikke helt forstått hvordan alt vil bli. Jeg har snakket med mange om dette (alle som har barn vil jo fortelle om sin opplevelse av det) så jeg har et godt bilde av hva som venter meg. Og heldigvis har jeg ikke hatt den skrekken jeg ville hatt for bare få år siden. Jeg føler meg mer enn klar for rollen jeg skal ta på meg. Vi har snakket om dette lenge før vi i det hele tatt visste at vi skulle bli foreldre, så vi er nok mentalt forberedt. Men jeg er sikker på at jeg kommer til å lese kommentaren din og nikke vedkjennende når jeg leser dette om en måneds tid.

  Om det blir en pappa-kategori eller ikke får vi se på. Jeg kommer ikke til å skrive om barnet, men at skriver litt om mine egne opplevelser rundt det å bli far er ikke umulig.

  Svar
 3. Einar Olsen

  Gratulere og lykke til. Jeg tror du kommer til å skrive om jenta de eller så skriver du ingenting, fordi du kommer ikke til å tenke på annet de neste tre månedene.

  Svar
 4. Elisabeth

  Det var et fint innlegg 🙂 Det er altfor sjelden jeg hører mannfolk snakke om sine tanker rundt det å bli far! Så det var flott å lese litt nå 🙂

  Det høres ut som du kommer til å bli en veldig flink far og ikke minst støttespiller for din kone både under og etter fødselen 🙂

  Gratulerer, ca 3 uker på forskudd 😉

  Svar
 5. XmasB Innleggsforfatter

  Takk, Elisabeth. Jeg håper du har rett.

  Nå skal jeg hjem å knuse en ølboks i panna før jeg setter meg ned å ser på alle krigsfilmene jeg klarer å finne i dvdsamlinga mi. Det er mange. 🙂

  Neida. Ekte mannfolk er i kontakt med følelsene sine vet du.

  Svar
 6. Elisabeth

  Hehehe, ja må gjøre sånne skikkelige «manneting» nå mens du har sjangsen, det kan bli lenge til neste gang 😉 😛

  Ja, enig med deg der, ekte mannfolk tør å vise følelser! 🙂

  Svar
 7. Flopsy

  Gratulerer til dere begge!

  Jeg tror egentlig ikke at det er mulig å forberede seg 100% på det å bli foreldre.Og det er nok ikke meningen heller. Det gjelder nok bare å ta det litt som det kommer, og bruke den første tiden til å bli ordentlig kjent med det nye mennesket. Hver baby har sin egen personlighet, og de første ukene bruker man mye til å bli vant med hverandre.

  Nesten så jeg blir litt babysyk igjen, selv om Junior kun er 10 mnd ennå 😉

  Svar
 8. bza

  Jeg venter nummer to når som helst. Terminen var på søndag som var så det er hot standby på telefonen om dagene. Husk å utnytt babytiden godt, den forsvinner fort! Lykke til!

  Svar
 9. Cavey

  Dette var en skikkelig gladpost! Ã… bli foreldre er noe av det beste i verden! Livet forandrer seg på alle måter – hele tiden! Jeg er kjempeglad på deres vegne! Lykke til på den store dagen!

  Svar
 10. Petter

  Takker for at du deler dette med oss, XmasB. Jeg tror også dere vil bli gode foreldre etter å ha lest dette skikkelig hyggelige innlegget.

  Svar
 11. XmasB Innleggsforfatter

  Takk for det, Flopsy. Vi har snakket mye om hvordan det vil bli å kjent med dette nye mennesket, vårt avkom. Jeg er glad jeg har de to ukene til å bli hjemme i første omgang. Mistenker at tiden blir for knapp, og at jeg tar noen ubetalte feriedager i tillegg.

  Gratulerer til deg også, bza!

  Takk skal du ha, Martin.

  Takk til deg også, Cavey. Som du skjønner gleder vi oss masse!

  Som tidligere nevnt er ikke dette en typisk post for meg, Petter. Men det har kriblet i fingrene lenge. Det er litt godt å få det ut også, selv om jeg altså ikke hadde tenkt å skrive noe om slike personlige ting i det hele tatt når jeg begynte denne bloggen.

  Svar
 12. Iskwew

  Det snåleste med å bli mor var at jeg faktisk visste hva jeg skulle gjøre med det lille nurket da han kom ut. Vi er laget for å være foreldre, vet du. Det kommer til å bli bra :o)

  Svar
 13. XmasB Innleggsforfatter

  Alltid godt å høre det, Iskwew. Det føles litt tryggere når de fleste foreldre sier det samme. Jeg tror også dette kommer til å bli bra.

  Svar
 14. André

  Lykke til, regner med vi får en liten post om at ting går bra og hvordan det føles når dere er kommet litt til ro og ting har begynnt å gå opp for dere 🙂

  Svar
 15. XmasB Innleggsforfatter

  Det kommer helt sikkert, André. Skal heller ikke se bort ifra at det blir litt mindre blogging når den lille er kommet, men skal prøve så godt jeg kan.

  Svar

Legg inn en kommentar