Det fine med standarder

Det fine med standarder er som kjent at det er så mange av dem. Dette ser ut til å gjelde uansett hva det er snakk om. Om du skal finne en bit til en skrue eller gjøre et oppslag i et xml-dokument, så kan du være sikker på at du finner mer enn en standard. Dette er selvfølgelig irriterende nok i sammenheng med skruer og bits, hvor ingen av de 50 bitsene i verktøykassa passer skruen perfekt, og det ender med at skruen takker for seg idet drillen kjører sitt eget løp og ødelegger skruen fullstendig. Det samme gjelder selvfølgelig skruene, hvor ingen av de 30 typene skruer passer den ene stjernetrekkeren du har lyst til å bruke.

Og det samme gjelder selvfølgelig når jeg skal gjøre et oppslag i et xml dokument, og selskapet som står bak xml-dokumentet har valgt å gjøre sine egne tilpasninger på en allerede definert standard. Og dokumentet validerer som det skal, fordi elementene som er utelatt ikke er obligatoriske i følge tilhørende xml-skjema. Men de er definert som obligatoriske i den sammenheng det er snakk om, fordi xml’en skal kunne brukes ganske generisk.

Jeg beklager på det sterkeste graden av geekiness ved dette innlegget. Jeg måtte bare få det ut av systemet.

2 tanker om “Det fine med standarder

 1. Martin Bekkelund

  Er det OOXML du snakker om? Kjenner meg i hvert fall igjen i beskrivelsen din, ettersom Microsoft ikke har implementert OOXML i Office 2007, men en variant de kaller MSOOXML.

  Samtidig er du inne på noe svært viktig vedrørende standarder. Det du beskriver er resultatet av at alle leverandører ønsker å produsere sin egen proprietære standard, i stedet for å bistå i arbeidet med åpne standarder.

  Svar
 2. XmasB Innleggsforfatter

  XML standarden det er snakk om i dette tilfellet er NewsML som brukes til å formidle nyheter mellom nyhetsbyråer og aktuelle mottakere.

  MS er jo kjent for å lage egne «standarder». Dessverre blir jo også ofte dette defacto standard, fordi Microsoft er så store og legger ved en løsning i produktene sine. Tenk så bra OpenOffice (og mange andre programmer) hadde vært om Microsoft hadde samarbeidet bedre med de. Og det er vel grunnen til at de ikke gjør det…

  Svar

Legg inn en kommentar