Alkohol i julen

Julaften er ikke mange dager unna, og mange ser frem til en koselig tid med de nære. For de fleste er julen en tid man tilbringer sammen med familien, spiser god mat og drikker godt. Noen drikker dessverre veldig mye, og det er da problemene oppstår.

Nå som julen nærmer seg får de ansatte i de fleste bedrifter en liten julehilsen. Innholdet i gaven kan være være så mangt, men er ofte i flytende form inneholdende alkohol. Selv har jeg denne julen fått en flaske vin og en flaske musserende, men planlegger å ta en alkoholfri jul av praktiske årsaker. Noen må kjøre oss hjem den kvelden også, så det kan like så godt være meg. Nå er det ikke slik at julen hjemme hos hverken mine foreldre eller mine svigerforeldre er en stor fest med masse alkohol flytende, men noen glass blir det jo gjerne i det hyggelige lag.

Det jeg reagerer på er hvordan bedrifter så ofte gir ut alkohol til sine ansatte. Dette gjelder nesten samtlige bedrifter jeg har vært innom. De fleste tenker ikke noe særlig over dette, men det er mange som har alkoholproblemer. Da er kanskje ikke dette den rette gaven å ta med seg hjem til julefeiringen og en familie som opplever problemene på nært hold.

Hos meg går de fleste flaskene til resirkulering, de blir som oftest gitt videre ved en eller annen anledning. Og alltid til personer jeg kjenner godt, som slekt eller nære venner. Noen flasker beholder jeg selv, men ikke flere enn at jeg ikke har handlet vin på flere år. Jeg får mer enn jeg trenger i løpet av året.

Hvorfor gir ikke bedriftene ut noe annet til sine ansatte til julen? Hvorfor må det være alkoholholdig drikke? Vin er en enkel gave som passer de fleste, jeg gir også vin i gave når anledningen (og enda viktigere: mottakeren!) passer. Men det er tilfeller hvor mottakeren av en slik gave har problemer med alkohol fra før. Ganske mange tilfeller faktisk. Og derfor bør kanskje bedriftene også vurdere å gi noe annet, og gi et signal om at de ikke oppfordrer til fyll i julen.

Ha en gledelig og alkoholfornuftig jul! ((Og ignorer det faktum at denne posten, som de fleste andre, havnet i kateorien «Drunken Ramblings». Jeg trenger flere og/eller bedre kategorier.))

15 tanker om “Alkohol i julen

 1. XmasB Innleggsforfatter

  Jeg ga bort en gris til kona ifjor fra førstnevnte link. Det var ingen tvil om at hun satte pris på det, selv om hun ikke satt igjen med noe håndfast.

  Personlig hadde jeg satt veldig stor pris på en slik gest fra jobben.

  Svar
 2. Martin Bekkelund

  Jeg har akkurat handlet inn noen kurver med håndplukket mat fra «Gutta på haugen» på St. Hanshaugen til mine beste kunder. Responsen er definitivt mye bedre enn om jeg hadde gitt de en konfekteske eller vinflaske. Dessuten slipper man slike problemstillinger som du her skisserer. Godt at du tar det opp!

  Svar
 3. Virrvarr

  Strålende innlegg.

  Ã… gi bort alkohol til de annsatte er uansett usolidarisk, og en ekskluderene presang. Jeg drikker ikke av diverse personlige årsaker, og en vinflaske er en ganske mislykket gave. Alle våre nye landsmenn med muslimsk opprinnelse drikker heller ikke, hvilket gir champagne-presangen en litt kjip ettersmak.

  Alkoholfri jul er hyggeligere for barna, uansett.

  Martin Bekkelund: Det er jo en strålende gaveidé!

  Svar
 4. XmasB Innleggsforfatter

  Det høres veldig bra ut, Martin. En gave jeg også ville satt veldig stor pris på.

  Takk, Virrvarr. Du kommer også med viktige argumenter i dette, som jeg ikke tror mange tenker over når de handler inn gavene bedriften skal gi bort.

  Svar
 5. Cavey

  Jeg blir så glad når jeg ser en nybakt familiemann med en slik innstilling. Jeg er ikke avholdskvinne, men mener at fyll og barn ikke hører sammen i det hele tatt. Det gjør meg ingenting at noen tar seg noen øl, men fyllafester kan man vente med til man har barnevakt. Det er fryktelig trist å tenke på at mange barn faktisk gruer seg til julen hvert år…

  Vin i gave kan passe greitt til vertinnen i et middagsselskap for voksne (evt. fest). Det forutsetter at man kjøper en vin som man vet faller i smak, og ikke bare går på polet og kjøper noe tilfeldig som blir stående i barskapet i flere år fordi vedkommende kjøpte det dårligste (og billigste) skvipet de hadde på polet…

  I fjor fikk vi gavekort på 1500kr på Thon-kjøpesentrene (istedet for julebord). Da kan man kjøpe så mye vin man vil selv (og som man liker godt) om man ønsker det. Eller en Playstation + singstar-spill som jeg gjorde 🙂

  Svar
 6. XmasB Innleggsforfatter

  Jeg er heller ingen avholdsmann, Cavey. Tror jeg trygt kan si jeg passer inn i beskrivelsen i første avsnittet ditt. Liker hyggelig lag, men kan ikke huske sist gang det var fyll. Etter at fødselen kom stadig nærmere kuttet jeg fullstendig ut alkohol, i tilfelle jeg plutselig måtte være sjåfør. Så de siste månedene har det vært ganske lite alkohol, og det plager meg ikke det grann.

  Fyll og barn hører aldri sammen, nei. Det er for mange barn som opplever fyll (ofte ikke uten bråk) i oppveksten.

  Svar
 7. Anders

  Godt poeng, XmasB!

  Selv har jeg ikke fått vin av min arbeidsgiver i år, men gavekort på Komplett.no (som selvfølgelig får bein å gå på), og må si at jeg synes det er en bedre ide enn den vanlige vinen.

  Svar
 8. XmasB Innleggsforfatter

  <sarkastisk atal barnslig tone med snev av misunnelse> Selv har jeg ikke fått vin av min arbeidsgiver i år, men gavekort på Komplett.no (som selvfølgelig får bein å gå på), og må si at jeg synes det er en bedre ide enn den vanlige vinen. </sarkastisk atal barnslig tone med snev av misunnelse>

  Blæh! Jeg vil også ha duppeditt-gavekort.

  Svar
 9. kvitveis

  Ja, gje meg heller ei geit eller ein kylling frå Uganda enn ei flaska frå polet. Du har heilt rett, mottakaren må kjennast for at ein skal kunne gje vekk alkohol.

  Svar
 10. radiohode

  Jula er en trist tid for mange barn, men jeg vet ikke om bedriftene har skylda. Egentlig litt trist at vi trenger denne type påminnelser, men kanskje de som har best av å lese dette ikke leser det?

  Svar
 11. XmasB Innleggsforfatter

  Jeg syntes den posemannen passet så fint til alle som ikke har gravatar, kvitveis. 🙂

  Bedriftene har nok ikke skylden, radiohode. Men de bør tenke gjennom hva slags signal de ønsker å sende i forbindelse med julegavene.

  Svar
 12. Tilbaketråkk: AtanWeb » Mitt julebrev til dere

 13. Tilbaketråkk: The Code Of Silence » Mitt julebrev 2008

Legg inn en kommentar