Stopp tyven!

Noen stjeler av meg. De trodde kanskje ikke at jeg ville merke noe, men jeg følger alltid med. Jeg vet hva hva som foregår. Det er tyver på ferde. De finner bilder på siden min og stjeler dem. Og verre: de hotlinker. Bilder fra xmasb.com blir brukt på andre nettsider uten min tillatelse, og uten å hente ned filene. De lar nemlig bildene ligge på serveren min, slik at det er jeg bruker båndbredden hver gang de blir vist. Men nå er det slutt.

Jeg har nå sperret tilgangen til bilder fra andre nettsider, og jeg har tatt høyde for at de skal vises i feeds også. Skulle andre være interessert finner de oppskriften som skal legges inn i .htaccess-filen her:

Hotlink Protection with Feedburner Access

RewriteEngine on RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^$ RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^http://example.com$ [NC] RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^http://example.com/.$ [NC] RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^http://www.example.com$ [NC] RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^http://www.example.com/.$ [NC] RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^http://www.feedburner.com/.$ [NC] RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^http://feeds.feedburner.com/example$ [NC] RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^http://feeds.feedburner.com/exampleComments$ [NC] RewriteRule ..(jpe?g|gif|bmp|png)$ http://example.com/wp-content/uploads/hotlink.jpe [L] NB:Jeg tar selvsagt intet ansvar skulle du ødelegge noe ved bruk av denne koden.

Bytt ut «example.com» med ditt domene, og sett riktig url for feeds. Siste linje erstatter alle bilder med et eget bilde kalt «hotlink.jpe». Jeg har brukt filendelsen «.jpe» for å forhindre at ReWriteRule forsøker å erstatte den igjen (og dermed skape en evig løkke). Jeg skal ikke gå gjennom hva hver enkelt linke gjør, men foreslår at du leser litt om bruken av .htaccess dersom du skal ta i bruk dette. Et kjapt søk på google med «prevent hotlinking images feedburner» gir mye info for den som ønsker det.

Det finnes mange varianter til .htaccess som gjør samme nytten, dette ser ut til å fungere for meg. For ordens skyld legger jeg ved et bilde i denne posten, for å sjekke at feeds også fungerer som de skal.

Lys Bare et bilde jeg tok av noen lys på bordet, mest for å teste hvordan lysene fra juletreet bak ville se ut.

17 tanker om “Stopp tyven!

 1. radiohode

  Jeg har ikke rappet noen av dine bilder, men linker rått til aviser. Det vil si, jeg gjorde det. Fant en plugin som gir meg tilgang til free to use-bilder, via Yahoo. Så nå er min samvittighet atter ren. Men jeg skal jaggu legge inn koden din. 🙂

  Svar
 2. XmasB Innleggsforfatter

  Jeg benytter ofte stock.xchng dersom jeg trenger et bilde. Helst bruker jeg egne bilder, men er nok ikke en så god fotograf at jeg har for enhver anledning. Hva heter plugin du bruker?

  Svar
 3. Asbjørn

  Hadde stort problem med hotlinking ein periode, det vil sei det starta i det små, og utvikla seg litt etter litt. Eit kanskje større problem var at Google Images sendte mengder med søkarar direkte til bilda mine, dette problemet løyste eg ved å opprette ei fil (robots.txt) i rota til sida mi (mappa der WordPress ligg), som inneheld to små linjer:

  User-agent: Googlebot-Image Disallow: /

  Svar
 4. XmasB Innleggsforfatter

  Jeg får også en del besøkende fra Google til bildene mine, Asbjørn. Men som oftest havner de på posten bildene hører til, og ikke rett på bildet. Det plager meg ingenting, jeg gir dem bare litt reklame. Kan jo hende noen klikker på den. 🙂 Slik jeg ser det er det bare flere besøkende. Om de kommer fra «vanlig» google eller bildesøk spiller ikke noen stor rolle for meg. Ingen av de har spesielt stor verdi, sett i forhold til de besøkende jeg ønsker flere av.

  Svar
 5. Martin Bekkelund

  Hotlinking var et stort problem hos meg, inntil jeg tok saken i egne hender for omtrent et år siden. Resultatet var oppsiktsvekkende: Båndbreddebruken ble halvert, mens besøkstallene fortsatte oppover.

  Les gjerne mine hotlinkeposter. Der er det også estimater som viser hvor mye jeg på daværende tidspunkt ville spart.

  Svar
 6. Grim

  Fungerte det der da? Jeg fikk et fancy «Look at me, I hotlinked…» bilde i Google Readeren min — ikke noe lys på bordet her nei.

  Har du helt ren samvittighet selv da? Bruker du bare egne bilder? 🙂

  Svar
 7. emelie

  Det morsomme med folk som er så dumme at de hotlinker er jo at du kan bytte bildet de henter. Så plutselig dukker det opp .. tja .. porno på sidene deres istedenfor bilde av pusekatt (eller hva de nå tok fra deg). Da lærer de kanskje 🙂

  Svar
 8. XmasB Innleggsforfatter

  Argh. Da fungerte det ikke så bra som jeg hadde håpet. Nytter ikke å hvitliste heller, for jeg kan ikke ta høyde for alle lesere. Får se videre på dette imorgen.

  Bruker mobil til å kommentere med nå, så jeg får svare resten imorgen. Kanskje Martin har noen gode forslag i sine poster?

  Svar
 9. Martin Bekkelund

  Jeg har en liste over nettsteder jeg hvitlister. Dette er stort sett webbaserte RSS-lesere og andre domener jeg selv eier. Som du selv er inne på er det vanskelig — for ikke å si umulig — å sørge for at det kun er «bandittene» som ser erstatningsbildet. I tillegg risikerer man litt hikke hvis man surfer via proxy-tjenere.

  Ã… sperre for hotlinking løser et problem og innfører et par andre. Jeg har fortsatt ikke fått helt taket på det enda, etter et helt år. Må se på det igjen over nyttår.

  Svar
 10. Geirsan

  Et enkelt spørsmål: Hvordan oppdager du i første omgang at du blir hotlinket? Med alle mine fantastiske bilder burde jeg være overhot, men har ikke peiling på om jeg faktisk blir det.

  Svar
 11. XmasB Innleggsforfatter

  Dette fungerte langt fra så godt som jeg ønsket. Derfor har jeg inntil videre fjernet hele greia. Må se om jeg finner noen bedre løsning etterhvert. Alternativt kan jeg jo svarteliste de som hotlinker meg nå.

  Denne gang så jeg det ganske tilfeldig via en link fra det aktuelle bildet, Geirsan Men en link til meg er ikke nok for at andre skal bruke bilder liggende på mitt domene.

  Jeg bruker ikke alltid bare egne bilder, Grim, men jeg hotlinker ikke. Som oftest prøver jeg å finne bilder via stock.xchng eller liknende tjenester. Men det hender jeg tar de fra andre sider også. Prøver å benytte bilder som ikke krever lisens. Det finnes mange nettsider som tilbyr dette. Flickr har blant annet mange av den typen.

  Skal ta en titt på den, radiohode.

  Svar
 12. Tilbaketråkk: Anti-Hotlinking – andre forsøk

 13. Tilbaketråkk: Hvordan jeg stopper hotlinkere – og får gratis reklame for xmasb.com - XmasB

Legg inn en kommentar