Metametablogging

Metablogging Det er visst det nye store å fortelle omverdenen hva man mener om blogger som skriver om blogging. Såkalt metablogging skal diskuteres ((Dette kan kalles metametablogging.)), og mange er skjønt enige om at dette bare er tull. Det er ingen grunn til å skrive om blogging, fordi bloggen kun er verktøyet for å formidle noe. Og dette er jo det viktigste, det er de fleste enige om.

Blogging er uavhengig av verktøy Men er det noe i veien for å dele erfaringer med bloggeverktøy? Det må jo være en grunn til at postene om dette høster så mange kommentarer. Folk har åpenbart meninger om verktøyet de benytter, ting de lurer på, eller forslag til forbedringer. Det er her den såkalte metabloggen kommer inn i bildet. Man skriver kort og godt om blogging. Typisk med et tema som er ganske smalt, for eksempel om en spesiell plugin eller et tema. Andre ganger kan det handle om andre blogger, anbefalinger eller kanskje uenigheter med dem. Selve bloggingen er uavhengig av verktøy, men for mange er det nyttig å lese andres erfaringer med et verktøy for å gjøre opp sin egen mening om det. For meg har valget falt på WordPress, etter noen runder med Blogspot og et par andre rene online løsninger, har jeg bestemt meg for at dette er plattformen for meg. Mens de fleste bloggverktøy gjør det de skal, og som oftest ikke så mye mer, irriterer jeg meg over blogspot/blogger. Ikke som forfatter, for jeg bruker ikke blogspot lenger. Men som leser, og spesielt som kommenterer. For det er ofte tungvint å kommentere på noen av disse bloggene. Noen tillater ikke annet enn en Google konto for å la deg kommentere, disse prøver jeg å unngå fullstendig. Felles for alle(?) er de åpner et eget vindu for kommentaren. Popup-stil. Trodde da virkelig at vi var kvitt popups snart?

Metaposter Jeg har skrevet min porsjon poster om blogging og kommer helt sikkert til å fortsette med det også fremover. Jeg prøver å ikke la hvert eneste innlegg handle om blogging, for det blir selvsagt fort veldig kjedelig. Men noen innlegg iblant får man tåle. Denne bloggen bruker WordPress som plattform så det er naturligvis WordPress jeg skriver rundt. Det kan handle om innstikk/plugins, nyttige endringer i koden, eller annet spesifikk for WordPress. Jeg har laget et lite innstikk/plugin ((XmasB Quotes har rundet 1000 nedlastinger, og blir brukt mye mer enn jeg hadde drømt om.)), og pleier å skrive noen korte ord når jeg gjør større endringer på denne.

Et bloggsamfunn? Det finnes utrolig mange blogger bare i lille Norge. Jeg abonnerer på altfor mange selv, og hopper over de fleste som ikke fanger interessen nesten umiddelbart eller er skrevet av noen jeg vet skriver godt. Og da kommer spørsmålet: Hvem skriver godt? Det er mange som kan passe i svaret, og jeg skal ikke nevne noen. Jeg følger noen litt mer trofast enn andre, og for meg er denne gruppen bloggere en del av mitt bloggsamfunn. Det er disse bloggene jeg kommenterer hos, og jeg blir ikke overrasket om jeg får kommentarer fra dem. Men jeg forventer det ikke, og jeg krever det ikke. Ã… skrive en kommentarer eller linke til noen betyr ikke at de må gjengjelde «tjenesten».

Metadebatter I år som tidligere skal vi diskutere eliten. Hvem er med, og hvem faller fra? Mens de fleste ikke er så opptatt av dette, virker det som om noen bruker mye tid på dette. Hvilke kriterier skal man fylle for å tilhøre eliten? Hvor ofte må jeg poste? Hvor lange poster må jeg ha? Hvor mange lesere? Finnes eliten i det hele tatt? Er det så nøye, spør jeg? Er det ikke deilig å ikke ha noen forventninger til hobbyen din? For det er vel en hobby er det ikke?

Blogging – en hobby? Det er det for meg. en hobby jeg kan slappe av med, eller jobbe med, alt ettersom hva jeg føler for. Jeg kan skrive flere poster om dag. Lange til og med. Eller jeg kan glemme hele bloggen en hel uke. Eller lenger om jeg vil. Det er en hobby som kan kreve mye tid, og en hobby jeg kan legge fra meg om jeg vil. Jeg styrer hvor mye tid jeg ønsker å bruke på dette selv.

Ettersom en som omtaler en blogg er en metablogg, kalles en blogg som omtaler en metablogg for metametablogg. Dette er derfor i skrivende stund en metametametablogg.

9 tanker om “Metametablogging

 1. emelie

  Jo, det er fint å ikke ha noen forventninger til hobbyen min. Og jeg tenker ikke så mye over hvor ofte jeg poster eller hvor mange besøkende jeg får hver dag. Jeg sier ikke at det er interessant, men det er ikke en av de tingene som opptar meg mest.

  Og wordpress funker best for meg også. Bare så det er sagt.

  Svar
 2. XmasB Innleggsforfatter

  Det er klart det er interessant å se antall besøkende, men det skal ikke være drivkraften bak bloggen tror jeg. som jeg har sagt før, så skriver jeg til syvende og sist mest for meg selv. Men tenker selvsagt litt på hva en eventuell leser vil ha også, uten at jeg skriver «på bestilling». Dette ble kanskje litt dumt sagt, men tror de fleste forstår hva jeg egentlig mener.

  Svar
 3. fr.martinsen

  Jeg syns det er interessant å diskutere hvordan bloggmediet eller f.eks facebook virker, hva slags kommunikasjon man får ut av det,

  Jeg er interessert i å ha mange lesere, dvs. jeg er interessert i å ha mange lesere som er interessert i det jeg faktisk skriver om. Jeg er helt uinteressert i treff for treffenes skyld. Derfor skriver jeg postene mine slik jeg ville likt å lese dem, ikke ved å f.eks lage en overskrift som genererer treff.

  Til syvende og sist liker jeg bloggens mulighet til at jeg kan uttrykke meg skriftlig så presist jeg kan, uten å måtte ta de samme hensynene som jeg må på jobben. Det er hensyn å ta i bloggen også, men de er andre. På den måten blir bloggen et slags frirom og det liker jeg.

  Elitebloggere? De diskusjonene har ikke vært så vidsynte syns jeg stort sett. Det er vel litt ulike hierarkier innenfor mange små øyer rundt i blogg-Norge tenker jeg.

  Svar
 4. XmasB Innleggsforfatter

  Takk for lang og utfyllende kommentar, fr martinsen. Tror jeg bare sier meg enig jeg. Nettopp det at bloggen er et frirom synes jeg appellerer veldig.

  Svar
 5. Rune

  Mange lesere er ikke det samme som en god blogg.

  En god blogg (burde) defineres utifra andre kriterier enn antall lesere. Du kan skrive knall gode blogg poster, men skrive dem for et «smalt» publikum noe som da gir færre «treff» på bloggen din – men det gjør ikke bloggen din dårlig av den grunn?

  Jeg er enig med deg, XmasB, en skriver ikke en blogg for å tekkes andre, man skriver en blogg for å kunne fremme sine egne meninger, tanker, erfaringer og ideer (stryk det som ikke passer eller skriv noen nye 🙂 ).

  Men en blogg kan klart bli populær hvis meninger, tanker etc sammenfaller med mange andre. I slike tilfeller står bloggen «på egne ben» grunnet sitt unike innhold og dette fører igjen til kommentarer og tilbakemeldinger, som igjen fører til nye besøk, som igjen fører til flere poster av bloggeren (de fleste liker jo å bli «truffet») – og ballen har begynt å rulle – og man har en populær blogg…

  Hva «eliteblogger» angår, så er det en diskusjon jeg ikke har lyst å være en del av. Etter min mening er alle blogger eliteblogger – for det rette publikum…

  — Rune

  Svar
 6. XmasB Innleggsforfatter

  Først og fremst takk for en lang og fyldig kommentar, Rune.

  Personlig har jeg alltid hatt sansen for de bloggene som er «midt på». De som er bra, men som ikke har blitt høye på pæra. De som blir høye på pæra skriver ikke lenger for seg selv, men ofte utelukkende for å tekkes sitt publikum.

  Svar

Legg inn en kommentar