Blogging uten kommentarer – En god grunn til at jeg slutter å lese

bza har skrevet et innlegg om å skru av kommentarene på bloggen sin, for å få flere lesere og forbedre bloggen. Han kan ha rett i påstandene sine om at dette vil generere mer trafikk, men en forbedring av bloggen synes jeg ikke det er. Tvert imot. Det er lenge siden jeg begynte å sette mer pris på kommentarene enn besøkstallene. En post som generer 1000 treff på en dag er ikke verdt mye hvis ingen føler for å legge igjen en kommentar. Dette er heller ikke poenget til bza, som vil få frem at andre vil blogge om artikkelen dersom den er bra nok, og dermed skape flere linker inn til bloggen.

«En innlenke fra en annen blogg er minst 10 ganger mer verdt enn en kommentar i egen blogg.» skriver han. Mulig det, men det kommer helt an på hvordan man regner på verdien av en kommentar eller lenke.

Jeg ser poenget til bza, og er enig i mye av det han skriver. Men jeg er fullstendig uenig i at bloggere bør skru av kommentarfeltet sitt. Kommentarfeltet åpner for diskusjon og dialog. En toveis kommunikasjon som er lett å følge med på. En blogg kan skape diskusjon i bloggeby uten å måtte skru av kommentarfeltet. Se bare på reponsen Martin fikk på sin post om elitebloggere. Veldig mange bloggere svarte med å skrive egne poster om emnet, med link til Martin. I tillegg svarte veldig mange i kommentarfeltet hans.

Hva med alle de som ikke har egne blogger? Skal man bare stenge dem ute fra diskusjonen? Skal ikke de få lov til å komme med tilbakemeldinger på det man har skrevet? Hele poenget for mange som blogger er tilbakemeldingen man får fra andre, via kommentarfeltet. Det er veldig vanskelig å følge med på en dialog som går over flere nettsider.

Når en blogg ikke tillater kommentarer, eller diskriminerer på hvem som kan kommentere ((Mange bloggere hos Blogspot krever Google konto, eller OpenId.)), da gidder jeg heller ikke lese bloggen. Jeg fjerner den fra leseren min, og legger den i glemmeboka. bza har en god blogg, så jeg håper han ikke har bestemt seg for å skru av kommentarer hos seg.

39 tanker om “Blogging uten kommentarer – En god grunn til at jeg slutter å lese

 1. radiohode

  Veldig enig. Hvis poenget bare er å få mange sidevisninger, så er det bedre å finne en eller annen morsom eller «morsom» film e.l. og lenke fra Kudos.no.

  Jeg skrev et par kommentarer i en blogg for en stund siden, men fikk aldri svar fra bloggeier. Da sluttet jeg å lese den. Blogging er mye kommunikasjon. Og det skjer – etter min oppfatning – best ved hjelp av kommentarer. Men bloggeierne bestemmer selv, selvfølgelig. 🙂

  Svar
 2. XmasB Innleggsforfatter

  Alle som driver et nettsted kan selv bestemme hvordan de ønsker å drive det. Det finnes ingen fasit på hva som er riktig, og alle kan gjøre som de vil.

  Jeg tror en god blogg fint får mange lenker av seg selv, samtidig som muligheten for et «community» er tilstede.

  Svar
 3. André

  Selv liker jeg kommentar delen i blogger. Har flere kommentar RSS liggende i leseren min, men dessverre er google reader svært treg på å oppdatere disse. Spesielt denne siden faktisk. Den vanlige RSS feeden går greit her, men kommentarene kan komme mange timer etter at de er skrevet. Noe som gjør det litt verre å holde i gang diskusjoner/samtaler/osv

  Svar
 4. XmasB Innleggsforfatter

  Jeg tror Google prioriterer feeds (etter antall lesere kanskje). når jeg først begynte med Google Reader brukte den 5-6 timer på å oppdatere seg. Den er fortsatt veldig treg, men det går greit. Innbiller meg at Netvibes og Bloglines er raskere.

  Selv bruker jeg co.mments til å holde oversikt over kommentarer. Den fungerer på de fleste sider, men serveren er ofte treg og ustabil. Brukte CoComment tidligere, men de bestemte seg en dag for å ødelegge alt ved å «oppgradere».

  Svar
 5. Espen Willersrud

  Jeg gidder heller ikke lese hvis jeg ikke kan kommentere. Så enkelt er det. Jeg ser på kommentarfelt som en grunnleggende funksjon. Hvis man fjerner min mulighet for å gi kommentarer så regner jeg med at de er uønsket. Jeg skriver jo om ting som opptar meg, og ikke ting jeg leser hos andre, stort sett.

  Men hvis siden er et selvstendig journalistisk produkt kan det være like greit å ikke ha kommentarfelt, men da trenger det ikke være noe blogg heller?

  Svar
 6. Sissel

  Jeg syns det er hyggelig å gi kommentarer og jeg syns det er hyggelig å få kommentarer, men jeg slutter ikke å lese en blogg selv om vedkommende stenger kommentarfeltet og/eller ikke ønsker meg velkommen. Enten er posten interessant eller så er den ikke det.

  Det er sjelden jeg kommer borti et kommentarfelt som tar kvaliteten på posten enda høyere. Noen ganger, men det avhenger veldig av tema.

  Men jeg syns det er fint at du har ditt kommentarfelt åpent xmas, for jeg har fått spurt deg om mye.

  Svar
 7. André

  Brukte CoComments selv før, men fikk det aldri til å virke slik det skulle. Jeg får håpe på at Google blir raskere på kommentarer etter hvert hvis jeg fortsetter å bruke det 😉 Er sikkert bare innbilning, men synes kommentarene kom raskere i dag enn i går.

  Svar
 8. Rune

  Kommentarer er en del av bloggsamfunnet (punktum). 🙂

  @Espen; Men journalistisk produkter bugner jo av kommentarer 🙂 Kan jo nesten ikke lese en (nett)avis artikkel lenger pga av alle kommentarene…

  Nei, kommentarene er noe av det kjekkeste å lese, pluss det gir meg muligheter til å finne nye bloggere! Hvis jeg leser en kommentar jeg liker, eller ikke liker, så kan jeg finne på å klikke meg inn siden/bloggen for å lese mer av vedkommenede!

  — Rune

  Svar
 9. XmasB Innleggsforfatter

  Sissel: Det er ikke en regel at jeg ikke leser en blogg bare fordi kommentarfeltet er stengt (eller ikke eksisterende), men terskelen for at jeg skal lese bloggen er vesentlig høyere ettersom jeg ikke har noen mulighet til å komme med tilbakemeldinger på postene som måtte komme. Det er jo ikke slik at jeg kommenterer på alle poster jeg leser helle, men jeg vil gjerne ha muligheten til å si min mening.

  Tror det er ganske tilfeldig hvor rask Google er på å hente/vise feeden, André. Tipper de har en rangering på det, mest sannsynlig etter antall lesere eller pagerank.

  Svar
 10. XmasB Innleggsforfatter

  Fullstendig enig, Rune. Det er også litt av grunnen til at jeg ikke setter pris på blogspot blogger som ikke lar meg legge igjen link til eget nettsted med kommentaren.

  Svar
 11. Avil

  For meg er det morsomt å bli lese og det er hyggeleg og fint å ha eit levande kommentarfelt. I ein periode hadde eg over 7000 lesarar dagleg på den gamle blåggen, og blei då kurert mot høge besøkstall. Det er slett ikkje interessant for meg at heile verda les blåggen min, men at dei som les den er aktive og dermed blir med på å skape ein interessant, morsom og fin dialog, og ei god stemning der inne.

  Svar
 12. XmasB Innleggsforfatter

  Høye besøkstall er morsomt i perioder. Avhengig av hensikten med bloggen er ikke dette nødvendigvis så viktig. Jeg setter pris på de besøkende jeg har, og enda mer pris på kommentarer fra dem. Men jeg forstår også at ikke alle kommenterer alt de kommer over, det gjør ikke jeg heller.

  Nettopp dette med stemning synes jeg er veldig viktig. De bloggene jeg liker best å lese har klart dette. Man føler at man er velkommen på en måte, selv om det bare er «nok en nettside».

  Svar
 13. XmasB Innleggsforfatter

  7000 daglig er ganske respektabelt må jeg si. Hadde 8000 daglig med Vibeke skofterud posten min. En og en halv dag cirka. 🙂

  Har selvsagt milevis unna dette ellers.

  Svar
 14. André

  Hadde 165 000 en dag for noen år siden, ble faktisk småfine 190 GB overført bare den dagen. Var nok til at One.com bestemte seg for å stenge websiden min 😛

  Svar
 15. Eugenie

  Høye besøkstall kan også være irriterende 🙂 Jeg har en post i bloggen som får kjempemange treff i løpet av døgnet i forhold til alle andre poster. Jeg får ingen kommentarer på den posten, så jeg regner med det er en typisk post folk treffer ved et uhell i søk på helt andre ting. Jeg ser at bildet på den posten blir ofte truffet, og som igjen gir den mange treff.

  Selv skrev jeg for noen uker siden hvor frustrerende det er og ikke få legge igjen kommentarer pga captcha, fordi det stenger meg ute fra å kommentere. Når jeg leser en blogg, vil jeg ha mulighet til å kommentere, og gjør det gjerne også. Jeg fikk mange kommentarer på den captcha-posten min, og jeg frydet meg. Men så har det roet seg ned med kommentarer, og jeg blir igjen usikker på om jeg skriver ”dumme” ting. 🙂 Jeg får litt inntrykk av at mange kommentarer også kan være en pekepinn på om det du skriver er bra, men det trenger ikke være sånn 🙂

  Det hender jeg blir litt oppgitt når bloggeieren må moderere nye kommentarer, og bruker lang tid på å godkjenne kommentaren min. Et par steder har det hendt, hvor jeg har svart, og andre i ettertid har kommet med samme svaret som meg. Da skulle jeg gjerne likt at mitt poeng kom frem litt tidligere siden jeg faktisk var først 🙂

  Svar
 16. Avil

  radiohode: Ja, det var den saka om venninna mi. No oppdaterer eg ikkje gamleblåggen, har ikkje gjort det sidan oktober, og det er framleis ein del folk innom dagleg der berre for å sjekke nytt om henne.

  Svar
 17. radiohode

  XmasB: Du slo meg med den Skofterud-posten. Fikk cirka 5000 første dag. Det ødela all «glede» over å lomme opp i 100 sidevisninger per dag i den perioden.

  Jeg begynte med 2 til 3 sidevisninger per dag borte i weblogg-bloggen. Da jeg var ung og fersk.I dag er sidevisninger nesten som dop. 🙂

  Men det med kommentarer har en bakside. Noen synes å mene at kommentarer skal generere sidevisninger i egen blogg. Det er helt feil. Men hvis folk skriver gode kommentarer, så blir de som leser dem nysgjerrige på om (evt.) blogg er like god. I så fall blir det jo besøk av det. Men målet må vel være at kommentarene bidrar til mer input om saken posten handler om. Selv har jeg lært masse av gode kommentarer, selv om man av og til opplever at folk ikke forstår «karikerte» synspunkter, dvs. at de ikke er ment som objektive og saklige, men som mer eller mindre ren moro.

  Nåvel. Man må vel arbe’ litt også.

  Svar
 18. XmasB Innleggsforfatter

  Det var ganske vilt, André. Hadde jeg hatt trafikk i nærheten av det hadde jeg gått over hver eneste lille detalj av bloggen for å minske overført mengde data.

  Har også et par sånne bilder, Eugenie. Ikke så stor mengde trafikk, men noe er det. Det er ganske lett å hindre Google sin robot for bildesøk fra å indeksere disse bildene, men personlig synes jeg det er helt greit at siden min blir funnet via bildesøk.

  Antall kommentarer gjenspeiler ikke nødvendigvis hvor bra posten er. Jeg har inntrykket av at de mest lettleste postene får flest stemmer hos meg. Om det sier mest om trender eller mitt publikum skal jeg ikke spekulere i… 🙂

  Blir antallet kommentarer for mye er det greit å moderere. Selv har jeg vært heldig, og svært lite plaget av dette. Har innimellom noen runder med spam, men akismet tar de stort sett. Siden jeg startet bloggen har to spamkommentarer kommet gjennom filteret. Jobben er å gå gjennom listen over spam etter potensiell ikke-spam. Da er Captcha og tilsvarende til stor hjelp, men jeg har klart meg uten til nå.

  Jeg begynte nok ganske likt som deg, radiohode. Lite seriøs posting, og få sidevisninger. Det tok også litt tid før den første ordentlige kommentaren kom.

  Det skal ikke være noen selvfølge at en kommentar skal gi sidevisninger i egen blogg. De som kommenterer kun for å skaffe link til egen side blir fort gjennomskuet. Ikke bare av bloggens forfatter, men også av leserne. Det er nok en del streetcreds mellom bloggere og. En som kommenterer i hytt og gevær kun for å kommentere vil fort nok merke at dette har liten gevinst.

  Svar
 19. XmasB Innleggsforfatter

  Dette understreker poenget mitt med denne posten. Diskusjon og dialog. Ikke bare mellom bloggens forfatter (meg) og leser (deg), men også lesere (dere) imellom.

  Kommentarfeltet er en viktig del av en moderne blogg.

  Svar
 20. bza

  Poenget mitt var ikke nødvendigvis at man stenger kommentarer for godt, men at man i poster som kan provosere frem poster om samme emnet hos andre bloggere kan stenge kommentar muligheten for å øke sjansen for at artikkelen sprer seg. Sjansen for at innholdet i artikkelen blir grundigere lest og tolket er da mye større enn dersom man «bare» fremprovoserer korte kommentarer i et kommentarfelt.

  Kommentarer i egen blogg er hyggelig, men personlig føler jeg at det faktum at noen skriver om det du har skrevet er en større anerkjennelse av eget innhold.

  Og ingen fare XmasB; kommentarfeltet mitt blir ikke permanent stengt.

  Svar
 21. XmasB Innleggsforfatter

  Godt å høre, bza. Jeg tror jeg forsto hva du mente i posten din. Jeg er bare ikke helt enig i «tvangen» man innfører på leseren/bloggeren.

  På ene siden kan man jo si at jeg fikk frem poenget ditt enda bedre, ved å skrive denne posten. Men hadde jeg ikke hatt egen blogg kunne jeg ikke ytret en mening i det hele tatt. De fleste som leser blogger har det selv, men det er fint å være imøtekommende for andre også. Synes ihvertfall jeg da.

  En annen ting er at ikke alle leser alle blogger. Ved å kommentere på den aktuelle siden kan man være ganske sikker på at andre lesere også får med seg informasjonen. Sannsynligheten for at en leser klikker seg inn på samtlige tilbaketråkk (hvis de i det hele tatt er tilgjengelige på posten) ved posten er nok forsvinnende liten.

  Svar
 22. Tilbaketråkk: Einars blogg

 23. Tilbaketråkk: Hjorthen uttaler seg om ting han ikke har greie på » Blogginternt: Kommentarer mm.

 24. Sissel

  Jeg tenkte litt i går (amen) Når jeg sier at jeg sjelden opplever at kommentarfeltene øker kvaliteten på postene så er det når jeg stikker innom andre i det generelle.

  Men det slo meg i går er at jeg syns jo ikke det om kommentarfeltene mine 🙂 Jeg syns stadig at de mange kommentarene gjør postene mine bedre, og spesielt der hvor noen kommer inn med tanker og meninger og følger opp tankerekkene i flere kommentarer. Jeg har flere eksempler på hvor jeg i lang tid kan gå inn i kommentarfeltet for å lese det som står skrevet, en gang til, fordi det gav meg noe. Om andre tenker det samme når de leser hos meg er derimot uvisst – det er ikke sikkert.

  Jeg tror ofte at folk legger igjen kommentarer av andre grunner enn at de har en mening rundt det du har skrevet, og akkurat det har nok større verdi for eieren enn for den som kommer utenfra og leser posten.

  Svar
 25. XmasB Innleggsforfatter

  Det er jo liten tvil om dette kommentarfeltet i skrivende stund har økt verdien av posten. Ved å lese kommentarene her får man meningene til flere om samme emnet, ikke bare min. I tillegg kan man besøke nettsidene det linkes til både i posten og tilbaketråkk under for å lese mer fra andre.

  Som alt annet er ikke dette svart/hvitt. Noen ganger kan det være helt greit å ikke åpne for kommentarer. Selv har jeg dog ikke følt for dette hittil. Det er jo også veldig stor forskjell på hvordan kommentarfeltene blir brukt. Jeg tror verdien er større hos de med færre lesere, fordi kommentarfeltet ikke blir overfylt av de som bare skal si seg enig. Det er også lettere å følge en samtale mellom færre deltakere.

  Svar
 26. Tilbaketråkk: Lasses hjemmeside

 27. Lasse G. Dahl

  Jeg synes poenget ditt om at alle bør kunne delta i debatten er et veldig viktig poeng, jeg. Jeg har faste lesere som ikke blogger selv, og en kommentar fra en av disse er selvfølgelig like mye verdt som en kommentar fra en såkalt «eliteblogger».

  Et annet perspektiv er at mange bloggerne som i dag leses av mange og skriver gode og viktige innlegg, startet som lurkere og etter hvert kommentatorer i andres blogger …

  Svar
 28. XmasB Innleggsforfatter

  Godt, Lasse. Satte også pris på innlegget ditt. Tror det meste som kan sies i denne sammenhengen snart er sagt flere ganger over det ganske bloggeland.

  Liker ikke ideen om å ekskludere de som ikke har egen blogg. Dette er mye av grunnen til at jeg rett og slett dropper noen blogger som krever innlogging for å kommentere, uavhengig av om jeg ønsker å kommentere eller ikke.

  Allerede nå har jeg snublet over såpass mange poster om dette emnet at jeg synes det er blitt for tungvint å følge med i «samtalen». Det blir for mange som snakker i munnen på hverandre.

  Svar
 29. Eugenie

  Synes også en bloggpost bør være åpen for kommentarer, da jeg er av den oppfatning at det ikke kan kalles en blogg når det ikke er åpent for kommentarer. 🙂 Som nevnt over, så er det ikke alle som har egen blogg, men som gjerne ønsker å si noe. Og jeg liker heller ikke blogger som bare lar innloggede medlemmer få kommentere.

  Ser det har kommet en del poster om dette emnet rundtomkring, så bza har absolutt oppnått det som var meningen. Vet nå ikke helt om det er så lurt og stenge kommentarfeltet (bare) for å la andre skrive om saken, for det medfører at så veldig mange gjør det. Og dersom man er leser av mange blogger som skriver det samme, så kan det av og til bli litt for mye om samme sak. Og hvor skal jeg da velge å kommentere? 🙂

  Hva er best, å bli «omtalt» eller «tiltalt»?

  Svar
 30. XmasB Innleggsforfatter

  Liten tvil om at bza har oppnådd det han ville. Kudos for det.

  Og nok en gang er det altså en post om blogging som får masse oppmerksomhet. Dette til tross for at folk flest er skjønt enige om at slike poster er totalt uinteressante. Merkelige greier.

  Svar
 31. XmasB Innleggsforfatter

  Ja, de liker jeg ikke, Avil. Det vil si, jeg liker ikke å bli utestengt. De som blogger der er sikkert hyggelige mennesker.

  Ã… stenge muligheten for å kommentere for noen er ren fascisme. 🙂

  Svar
 32. Minneapolise

  Jeg er seint ute her, men veldig enig med deg. Og jeg ser ikke for meg at jeg hadde fortsatt å blogge selv om det ikke hadde vært for kommentarene, det er jo dem som gjør det verdt det.

  Svar
 33. XmasB Innleggsforfatter

  Kommentarene er utrolig viktige for min del. Jeg gråter ikke om en post ikke får noen kommentarer, og skriver heller ikke for å få dem. Men jeg liker å få dem, og jeg liker å ha en «samtale» med leseren, uansett emne.

  Svar
 34. Tilbaketråkk: Vindstille.net

Legg inn en kommentar