Stopp konsulenttaksameteret?

En dag når jeg sitter ute hos en kunde blir vi sittende lenge å lete etter en løsning. Etter å brukt mye av dagen spør kunden: «Går taksameteret fortsatt?» Han mener det selvsagt som en spøk. Men det hadde kanskje ikke vært så dum en idé? Ã… stoppe taksameteret iblant?

Når jeg kjører drosje, og drosjesjåføren ikke finner frem, forventer jeg at sjåføren stopper taksameteret. For han vet at driksen forsvinner hvis han ikke gjør det ((Driks gir jeg generelt ikke mye av uansett, da jeg betaler med kort og synes drosjer er dyrt nok fra før.)). Men slik fungerer det gjerne ikke i konsulentbransjen. Vi tar betalt for hvert eneste minutt vi bruker på å klø oss i hodet. Og finner vi ikke svaret der og da, kan det hende vi tar betalt for timene vi har vært der, bare for å komme tilbake senere og ta betalt for flere.

Heldigvis finner man som oftest ut av problemet, så dette er jo selvsagt ikke et stort problem. Og heldigvis har vi kolleger som kan hjelpe hverandre når det stopper opp en gang iblant. Taksameteret går, tross alt.

15 tanker om “Stopp konsulenttaksameteret?

 1. André

  Hvis det du skal finne ut av er noe som er av nytte til deg som en konsulent er det kanskje greit å stoppe taksameteret, men om du skal finne løsning på et problem du mest sannsynlig aldri kommer til å trenge igjen så synes jeg kunden som forventer denne løsningen skal betale for det.

  Svar
 2. Stjernesøkeren

  Men drosjesjåføren er betalt for å frakte deg fra A til B, og det forutsettes på en måte at han kan veien. Mens en konsulent er (iallefall i mitt hode) en jeg ansetter nettopp for å tenke seg igjennom problemer som jeg selv ikke klarer? Altså må jo konsulenten ta betalt for funderingen, ettersom det er det som er jobben 🙂 (Med mindre du får fullstendig jernteppe og ikke finner det mest innlysende svaret… Da bør du kanskje slå av litt på prisen etterpå.)

  Svar
 3. radiohode

  Jeg har vært der jeg også. Satt i et oppdrag i laaaaang tid, og jobbet tett med et team fra kunden. Hver bidige dag så sa den ene fra kundeteamet: «Og der er taksameteret i gang?»

  Men jeg vant ham til slutt. 🙂

  Svar
 4. XmasB Innleggsforfatter

  Er fullstendig enig selvsagt (med alle). Jeg tar jo betalt for funderingen. Men jeg vet jo samtidig at en med flere års erfaring innenfor samme emnet mest sannsynlig ville løst problemet raskere. Og prisen er ikke mye høyere for han/henne.

  Skulle det ende med at jeg ikke klarer å løse problemet blir situasjonen en helt annen. Da har jeg ikke levert noe, og vil følgelig få problemer med å kreve betalt for tjenesten. Dette har ikke skjedd enda, heldigvis. Man pleier å finne ut av det meste. Og man vet jo gjerne på forhånd om dette er en oppgave man tør ta på seg. Jeg tar ikke på meg oppgaver jeg har ingen forutsetninger for å løse.

  Svar
 5. M

  Jeg visste ikke at man betaler driks i Norge. Jeg har tatt drosje som kostet 95 kr og betalt med hundrelapp og forventet å få igjen de 5 kr. Hvorfor skal de drikses for å gjøre jobben sin skikkelig? Det er jo det de får betalt for allerede.

  Jeg synes det er helt greit å ta seg betalt for de timene man bruker på å finne en løsning. Det tar opp tiden slik at man ikke kan gjøre noe annet mens man leter etter den løsningen, og da er det bare rett og rettferdig at man skal få betalt for det. Ã… finne løsninger er en del av jobben.

  Svar
 6. XmasB Innleggsforfatter

  Det er ganske vanlig å betale driks i Norge, M. Det gjelder først og fremst for taxi og spisesteder. Selv om Norge ikke har den samme kulturen på dette som svært mange land, forventes det ofte tips. Selv er jeg fullstendig enig med deg. Spesielt når det gjelder tips ved restauranter synes jeg det er litt spesielt at man skal tipse mer jo dyrere maten er. Typisk ti prosent er vel det vanlige. Jeg tipser mindre o dyrere maten er jeg. 🙂

  Godt vi er enige taksameteret hos konsulenter også. Jeg vil jo ha betalt for tiden min…

  Svar
 7. Audun

  Ofte ber vi om et tidsestimat før større jobber, og da forventer vi at konsulenten tar støyten dersom estimatet overskrides betraktelig. Konsulenter bør uansett legge på noen prosent knote-tid i estimatet. Synes det er en veldig grei løsning.

  Ved feilsøking og lignende er saken en helt annen, for da er man ofte på upløyd mark likevel. Feil må jo uansett rettes, så det får bare koste hva det koste vil.

  Svar
 8. Petter

  Siden jeg ikke har opplevd dette selv: Er det noen som godtar timepriser uten tidsestimat for jobben, uten å ha erfaring med hvordan konsulenten jobber?

  Svar
 9. XmasB Innleggsforfatter

  Tror det er svært få, om noen, som godtar timepriser uten tidsestimat for et prosjekt. Det er jo summen av disse som bestemmer den endelige prisen.

  Jeg har vært med (og er det fortsatt) på prosjekter hvor man jobber mer fra dag til dag. Det er ikke alltid jeg får presentert hva som skal gjøres før jeg havner på et prosjekt. Isåfall blir jeg kun valgt på grunn av bakgrunn og erfaring. Disse prosjektene kan ha en tendens til å være større enn det kunden tror, med de følger det får. Slik det alltid er med estimater. Man bommer som oftest i feil ende av skalaen.

  Tror svært få ville godtatt timepriser uten grunnlag i tiden det tar, eller hvordan jobben skal gjøres, Petter. Dette gjelder nok uansett hva det er snakk om. Jeg ville brukt en håndverker basert på timepris alene… 🙂

  Svar
 10. Martin Bekkelund

  Nei, du skal ikke stoppe takstameteret! Du benytter din erfaring og kompetanse til å løse problemet, og det skal de betale for. Om problemet er kunde- eller leverandørskapt spiller ingen rolle, det er sånn det er i IT-prosjekter.

  Svar
 11. XmasB Innleggsforfatter

  Er jo egentlig veldig enig i det, Martin. Men tenker jo også litt hvordan det ville være å være kunden i de tilfeller hvor konsulenten faktisk bruker litt vel mye tid. Og det hender jo. Som oftest er problemene utenfor konsulentens kontroll, og da er det jo greit. Men om konsulenten ikke jobber fort nok er saken en ganske annen.

  Svar
 12. Fredrik E. Nilsen

  I de tilfellene jeg vet at jeg ikke har en løsning klar rimelig raskt pleier jeg å være ærlig og si det direkte til kunden. Rett og slett si at dette har jeg ikke noe løsning på nå og jeg må bruke litt tid på å sette meg inn i det. Jeg gir også et rimelig anslag. Da har de muligheten til selv å velge om de skal gå for det eller se seg om etter andre som kanskje kan løse det raskere.

  Min erfaring er at de fleste setter pris på at man sier det direkte og også gir deg den tiden som er nødvendig for å løse det. Selvsagt tar jeg da ikke betalt om jeg ikke klarer å løse det, og jeg tar heller ikke mer betalt om jeg bruker lenger tid enn jeg har anslått. I mange tilfeller gir det et umiddelbart tap men det tjenes raskt inn igjen ved at du oppnår troverdighet hos kunden.

  Svar
 13. XmasB Innleggsforfatter

  Dette passer med min egen erfaring også, Fredrik. Jeg er alltid ærlig, og tenker først og fremst på kundeforholdet fremover.

  Det interressante er jo også at det ofte er konsulenten selv som tar betalt for å rette feilene han selv har innført. 🙂

  Svar
 14. Fredrik E. Nilsen

  XmasB sa:

  «Det interressante er jo også at det ofte er konsulenten selv som tar betalt for å rette feilene han selv har innført.»

  Vel, å være ærlig betyr jo at det du sier skal være sant. Det betyr ikke at du skal si alt som er sant. 😉

  Forøvrig godt å høre at flere har samme erfaring. Flere jeg har jobbet med tar betalt uansett og det er noe jeg ikke helt klarer å få meg til å gjøre.

  Svar
 15. XmasB Innleggsforfatter

  Bruker konsulenten(e) vesentlig mer tid enn estimert er det rett og rimelig at man finner en løsning for å kompensere for dette. Så fremt det er konsulentens skyld vel og merke. Ofte er det jo ikke det.

  Svar

Legg inn en kommentar