Bare en kort tur til tannlegen

På mandag hadde jeg time hos tannlegen. I mange år har jeg utsatt å ta visdomstannen som nekter å komme ut. Så til slutt sa jeg ja. Hun skulle få lov til å ta den.

Klokken er ganske nøyaktig 12 idet jeg setter meg ned i stolen. Jeg har ikke sovet stort natten før. Jeg har gruet meg veldig til dette. Kannen med kaffe jeg hadde noen timer før jeg la meg hjalp nok heller ikke. Jeg kjenner fort angsten komme, dette er jeg ikke klar for. Jeg vet det kommer til å gjøre vondt, og jeg vet det kommer til å være ekkelt. Lyden alene sørger for det. Følelsen av at kjeven skal revne er bare en bonus.

Før vi setter i gang med jævelskapen forklarer jeg at bedøvelse har en tendens til å virke veldig tregt hos meg, så jeg får en real dose med en gang. Det skal vise seg at jeg husket rett, for det tar også førti minutter før jeg ikke kjenner noe der hun skal lemleste meg. Men det varer ikke lenge, for jo lenger ned hun graver jo mer kjenner jeg. Mer bedøvelse må til. Og enda mer. Jeg er en vanskelig pasient.

Det knaser fælt i tenner og bein mens hun røsker og river i meg. Ikke spesielt vondt, ikke så lenge bedøvelsen virker ihvertfall. Noen ganger treffer hun likevel på en nerve som sender et støt gjennom kroppen. Jeg håper det ikke bare er meg som er litt pysete?

En time senere, altså nesten en time og tre kvarter etter at jeg kom, er vi endelig ferdige. Jeg reiser meg fra den nå svette stolen, og takker for meg. Jeg håper de forsto hva jeg sa, for bedøvelsen har endelig begynt å virke i resten av ansiktet og.

Nå gjenstår bare spytting av blod i et døgns tid. Nattesøvnen tok slutt etterhvert som følelsen kom tilbake, så jeg tok et par dager fri fra jobben. Som om jeg får fred og ro hjemme… 🙂

30 tanker om “Bare en kort tur til tannlegen

 1. Asbjørn

  Prøvde å unngå og lese dette, ettersom eg snart skal trekke sjølv. Lever med tanken om at det med tida vil vere ein ting eg ser tilbake på med glede over å ha gjort.

  Svar
 2. emelie

  Jeg håper jeg slipper sånt. Ikke har jeg hatt hull i tennene før heller, så jeg har vært uten alle disse (såkalte) skremmende opplevelsene hos tannlegen.

  Svar
 3. Eugenie

  Noen er heldige, andre ikke. Selv har jeg hørt en del skrekkhistorier om visdomstenner, så jeg grudde meg litt da jeg skulle ta en av mine i fjor. Nå er jeg heldigere enn XmasB, så bedøvelsen virker som den skal. Og jeg har blitt flink til å be om bedøvelse, og det er nok det som har ført til at tannlegeskrekken min har gått over – at jeg vet det ikke gjør vondt.

  Vel, tanna skulle trekkes, og jeg forberedte meg på det verste. Tannlegen tok tak, riklet litt og plupp så var tanna ute. At ei visdomstann kom så fort, var overraskende, for bare noen måneder tidligere plagdes vi veldig med å få ut ei fortann. Den knakk og jeg måtte sy noen sting etterpå.

  Nå skal det sies at tenner i overkjeven løsner mye lettere enn i underkjeven.

  Svar
 4. Petter

  Uff, dette var det en lidelse å lese seg igjennom. Det er ikke bare du som er pysete -men jeg var innmari glad for å bli kvitt tanna forrige gang.

  Håper du har fått nok piller til å dempe det værste.

  Svar
 5. XmasB Innleggsforfatter

  Takk, Stjernesøkeren.

  Gled deg, Asbjørn. Det gjør drit vondt og du kommer muligens til å gjøre i buksa av smertene! Neida, det var mest ekkelt for min del. Folk med tenger som gjemmer seg bak masker har den effekten på meg. Tror neppe jeg kommer til å angre på å ha gjort det nei. Kommer mest sannsynlig til å ta den på andre siden også, men det var visst ingen hast mente hun.

  Har vært heldig med tennene selv, emelie. Stort sett lite hull. Men mine nedre visdomstenner har ikke vært helt med. Etter å kommet halvveis ut stoppet det helt opp.

  Sikkert like greit å bare ta den, Fredrik. Snakket litt med lillebror igår, og hos han var det gjort på et blunk uten smerter. Folk er forskjellige, og det er tydeligvis tennene deres og.

  Hos meg endte det med 4-5 sting, Eugenie. De måtte skjære og bore ganske bra for å få den ut. Og selv etter nesten to timer er det en liten bit igjen der inne. Ettersom tannen var frisk lot de det være igjen, for de brukte tjue minutter bare på å prøve å få ut den siste resten. Dette var i underkjeven. Det verste er visst underkjeven til menn ble jeg fortalt. Spesielt hos de med brede kjever. Men det fikk jeg først like etterpå. 🙂

  Starter dagen med en pillecocktail, Petter. For sikkerhets skyld ble jeg satt på en pennicilin kur samtidig…

  Svar
 6. André

  Jeg har i det siste året trukket tre visdomsjeksler (har en igjen som skal trekkes snart) Den første ble trukket av en utelandsk (tann)lege (vedder på at han hadde fortid som forhørsoffiser i Irak krigen) og de to andre av en norsk kvinnelig (tann)lege.

  Han irakern poppet ut tanna ca 1 sekund etter at han sjekket at bedøvelsen virket, så vi får vel takke for all øvelsen han har fått på soldater (dog uten bedøvelse da regner jeg med)

  Mens hun dama måtte knuse tanna i mange mange små biter for så å opperere den ut, tror til og med hun brukte skalpel innimellom.

  Trakk du en tann oppe eller nede? Erfaringen tilsier at de oppe er mye enklere.

  Svar
 7. André

  Ja hørte også at det er verst å trekke nede (hvis du ikke er en høyt utdannet informasjons-offiser fra Irak), hun dama brukte faktisk så lang tid på å trekke den nede at bedøvelsen hun satt oppe var begynt å gå ut når hun skulle begynne på den.

  Virker som de vare vil trekke på en side om gangen. De trekker gjerne oppe og nede uten å tenke seg om, men noen har vist funnet ut at det er en god ide å la pasienten ha en side igjen å tygge på.

  Svar
 8. Martin Bekkelund

  Minner meg litt om mitt siste besøk hos tanntorturisten, hvor jeg hadde mannet meg opp til å trekke den nest siste visdomstannen. Tannmannen konsentrerte seg i stedet om den siste tannen, som ikke var kommet like langt ut, hvorpå jeg påpekte at det var den andre tannen som skulle ut. Det var visst ikke så nøye, det var jo en enkel sak. Dersom jeg ville kunne jeg like gjerne ta begge samtidig.

  Det ble mye blod og Mikke Mus-drops

  God bedring! 🙂

  Svar
 9. Sorgenfri

  For en flott måte å tilbringe dagen på!

  Selv har jeg nettopp fått min første visdomstann ( i en alder av 27), og håper dermed på at jeg har fortrengt dette innlegget før tannen begynner å mobbe meg.

  Svar
 10. Stian

  Huffda >_< Har noen visdomstenner som vokser fram hos meg også, uten at de gir meg noen plager. Skulle det vise seg at de må trekkes etterhvert bør de sørge for at jeg er bevisstløs før de går løs på meg, ellers kan jeg ikke love at de forlater rommet i live.

  Svar
 11. XmasB Innleggsforfatter

  Denne var norsk og kvinne, André. Den hyggeligste tannlegen jeg har møtt. Skal fortsette å bruke henne. Har stort sett vært heldig med tannleger tidligere og, men dette er den hyggeligste. Og sekretæren hennes er rett og slett ei kul dame. Smertene til tross, det er alltid hyggelig i lag. Han irakeren hørtes også morsom ut…

  Mikke Mus drops hjelper ikke stort hos meg, Martin. Akkurat nå er det bare j… vondt.

  Takk, Cavey. Jeg lider, må vite.

  Jeg spurte om muligheten for å være bevisstløs, Stian. De bare lo av meg. Ville ikke slå meg i hodet med noe hardt engang…

  Svar
 12. XmasB Innleggsforfatter

  Det kan du drømme om, Espen. Er du heldig slipper du å gjøre noe med de. Jeg trengte bare å fjerne en, men kommer nok til å fjerne en til etterhvert bare for å rydde litt plass. 🙂 Utrolig hvor mye matrester som må pirkes ut fra slike kroker og kriker.

  Svar
 13. André

  Får satse på at stingene dine holder. Mine røyk på den ene plassen så nå har jeg et hull som den stilken (lille kornet mellom de to halvdelene) av en peanøtt AKKURAT passer oppi. Det er rimelig irriterende skal jeg fortelle deg.

  Det heter ikke «mikkemusdrops funker ikke på meg» det heter «du fikk ikke nok mikkemusdrops»

  Den samlinga jeg fikk for alt dette hadde faktisk en gateverdi på 40 000 kr (min mor er apoteker og regnet dette ut for meg)

  Svar
 14. XmasB Innleggsforfatter

  Selger mor di på gata? (Mikke Mus drops altså…) 🙂 Sorry. Jeg måtte bare.

  Dropsene jeg fikk var ihvertfall ikke nok. På den annen side er det kanskje greit å ikke bli narkoman på grunn av en tur til tannlegen heller.

  Svar
 15. Sol

  Nok en skrekkhistorie publisert..

  Jeg trakk min første visdomstann i dag for nøyaktig to timer siden. Det tok noe sånt som 5 minutter totalt sett. Sier ikke at det skal være så enkelt for alle, men det er kanskje greit å få med de positive historiene rundt visdomstenner også? Skal forøvrig inn å trekke no#2 i neste uke. 🙂

  Svar
 16. XmasB Innleggsforfatter

  Blæh! 🙂

  Bare noen antakelser… Du trakk fra overkjeven. Du er jente (I likhet med de fleste andre som heter Sol antar jeg). Du har ikke speselt brede kjevebein. Ifølge tannlegen min er visst dette verst for men med brede kjevebein som trekker i underkjeven.

  Håper neste går like fint. Hos meg er det fortsatt vondt, og jeg må spyle ut maten fra krateret i kjeften etter hvert måltid. Får fint plass til et par maiskorn stablet i høyden. Eller to-tre riskorn. Det tar meg cirka fem minutter å få ut igjen. Herlig.

  Svar
 17. Sol

  Hehe, jeg er jente og trakk fra overkjeven. Nå har jeg akkurat spist middag uten noe som helst problem. Jeg er klar over at neste tann som er i underkjeven vil bli en god del verre. Den må skjæres ut, så det kan jo bli interessant..

  Ville bare få fra en SOLskinnshistorie. 🙂 Men du, kanskje det at det er verst for menn ligger i at jenter har høyere smerteterskel?

  Svar
 18. XmasB Innleggsforfatter

  Kan nok være noe i det også, Sol. Men det verste er jo selve trekkingen. Ikke så mye på grunn av smerten, men fordi tennene sitter hardere hos i underkjeven hos menn med brede kjever. Dette sier ihvertfall min tannlege. Smertene hos meg kommer nok av at jeg må pirke så mye i såret for å få vekk matrester. Bruker nok tunga litt mye der nede.

  Svar
 19. Sol

  Nå skal jeg smelge en kamel..

  Det gjør relativt vondt snår smertestillende slutter å virke. Hvor mange dager tar det før det går over egentlig?

  Svar
 20. XmasB Innleggsforfatter

  🙂

  Hos meg sluttet det å gjore skikkelig vondt etter cirka10 dager. Nå gjør det bare vondt ved kulde/kald drikke (er nok noen nerver som ikke liker det) og etter at jeg har pirket i såret (rart det der…).

  Gikk på smertestillende nesten 10 dager. De første dagene tok jeg fri fra jobben og lå mer elle rmindre våken om nettene. Det var ikke så gøy. 🙂

  Svar
 21. Asbjørn

  Heisann igjen. Då har eg trukke ei tann på venstre side, høgre side gjenstår. Eg er endå full av bedøvelse og respetibux, sjølve prosedyren gjorde i grunn verken vondt eller var særleg ubehageleg. Lydfrekvensen på borret er ikkje den flottaste lyden, men eg tenkte på Fatboy Slim sin Rockafeller Skank – det partiet som høyres ut som ei motorsag på syre. Heile greia tok 10 minutt. 15 inkl bedøvinga. Skal heller klage litt meir etter kvart…

  Svar
 22. XmasB Innleggsforfatter

  Godt å høre at det gikk bra, Aslbjørn. Tror det muligens har satt seg litt infeksjon hos meg… Skal se an utover uka, men det kan da ikke være normalt at det fortsatt skal gjøre vondt?

  Trakk du oppe eller nede?

  Svar
 23. Asbjørn

  Trakk nede, det er kanskje greiast for tannlegen å ordne det?

  Var infeksjon i tannkjøtet i haust som gjorde at eg bestemte meg for å fjerne tennene. Opplevde to infeksjonar med nokre vekers mellomrom som gigantisk hevelsar i kinnet, det var som om eg hadde munnen full av marshmellows, marshmellows med smerte! Viss du er i tvil er det ein fordel å ta snartur innom lege eller tannlege, eg fekk penicillin og det blei bra i løpet av eit par dagar. Angra på eg ikkje gjekk til legen tidlegare, opplevde 2 ganger 1 veke med grautspise-tilstandar.

  Svar
 24. XmasB Innleggsforfatter

  Nede er visst verst sier dem. Min tannlege sier ihvertfall det.

  Har gått på en penicillin kur de første to ukene, så mest sannsynlig er det bare tannkjøttet som er ømt fortsatt (jeg er fæl på å grave litt med tunga og diverse redskaper for å få ut matrester). Blir det ikke bedre i løpet av uka får jeg bestille en time.

  Svar
 25. Sol

  Kommer til stadig tilbake til denne bloggen her jeg. I dag har jeg skjært ut den andre tannen i underkjeven. Det kostet den nette sum av kr 2500,- men noe av det blir vel refundert av trygdekassen. Selve «operasjonen» gikk kjempegreit og tok i underkant av et kvarter, men jeg sitter og gruer meg til bedøvelsen går ordentlig ut. Er tre timer siden jeg var hos tannlegen. Denne gangen fikk jeg paralgin forte.

  Svar
 26. XmasB Innleggsforfatter

  Det høres bra ut, Sol. Jeg har fått litt skrekken for den andre tanna jeg skulle tatt, så det får vente. Er fullstendig fri for smerter nå, men det skulle jo bare mangle med tanke på hvor lang tid det er gått. Men det tok også lang tid. Jeg er veldig plaget med matrester (alt mindre enn et maiskorn blir helvete), og må ty til tannpirkere mange ganger i døgnet. Igår hadde jeg satt fast et pepperkorn der inne, det var ikke så fullt så behagelig…

  Jeg tror jeg endte med å betale cirka 1300 kroner etter refusjon. En liten sum var smertestillende, fordi jeg var så treg.

  Lykke til videre. Håper det ikke blir for ille for deg.

  Svar

Legg inn en kommentar