Kan vi ikke bare droppe æ,ø og å?

For disse tegnene gir meg så mye hodebry. Når jeg er så dum at jeg inkluderer disse tegnene i en overskrift får jeg også disse i url’en for innlegget. Det går stort sett fint, bortsett fra at en del sider/programmer på nettet ikke skjønner døyten av disse tegnene og dermed erstatter de med masse andre rare tegn. Dette går også stort sett fint. Men noen ganger går det på trynet, og 404-loggen min blir full av disse url’ene som jeg selv har skylden for.

Derfor endrer jeg dem gjerne til noe mer brukervennlig. Eller programvennlig om du vil. Jeg bruker en plugin som heter Redirection for å håndtere dette. Den viser meg også 404 feilene som oppstår, og lar meg fint sette redirects for disse. Dessverre overstyrer den WordPress sin egen funksjon for å håndtere redirects etter omdøping av post slug (siste del av url’en) til posten/innlegget, som normalt sett ville fikset de verste 404 feilene av seg selv.

Jeg har prøvd å finne en plugin som automatisk endrer øæå før publisering av et innlegg, men uten hell. WordPress fikser jo praktisk talt alle andre tegn, så hvorfor kan den ikke også fikse disse? Alternativt kan vi bare droppe æ, ø og å fra hele det skriftlige språket, så slipper vi problemene disse fører med seg. Eller bare begynne å snakke/skrive engelsk istedet. Nei, jeg tror jeg leter videre etter en slik plugin jeg. Eller lager den selv om jeg må. Det kan da ikke være speiselt mye jobb. Et filter her, litt regex der…

29 tanker om “Kan vi ikke bare droppe æ,ø og å?

 1. Stian

  Hadde dette vært en overskrift på VG hadde det nok blitt ramaskrik!

  Men hei! Du kan jo forandre URLen på innlegget selv. Når du skriver en tittel med æ, ø, eller å vet du at dette kan lage problemer. Derfor bruker du feltet «Innleggets korttekst» i samme vindu som du skriver innleggene dine i WordPress, hvor du kan skrive f.eks. «kan-vi-ikke-bare-droppe-ae-oe-og-aa» som tilsvarer «kan-vi-ikke-bare-droppe-æ-ø-og-å»-URLen som WordPress automatisk genererer.

  Selv er jeg veldig glad i æ, ø og å, og det norske språket generelt, og det er nesten som et stikk i hjertet mitt at du foreslår å droppe dem! 🙁

  Svar
 2. radiohode

  Det virker som om WP automatisk fikser å (til a), men ø og æ blir vist information overload. Jeg gjør som Stian foreslår. Samtidig er det visstnok sånn (uten at jeg er sikker) at kortere URL-er er mer SEO-vennlig enn lange. Så da lager jeg gjerne en kortere URL når jeg først er i gang.

  Heter posten «Sære sokker som ligger i en skuff og stinker» så kan man kalle det stinke-sokk og slå uendelig mange fluer i en smekk? 🙂

  Svar
 3. Hans Petter

  Litt på siden kanskje, men likevel: Er dette et stort problem så lenge du faktisk skriver på norsk? Jeg blogger også på norsk med WP, men har ikke spesielt stor andel 404-treff på tross av at æ, ø og å forekommer i URL-ene når disse tegnene er i innleggets tittel.

  Er det slik at norskspråklige nettlesere greier dette fint, mens engelskspråklige kan have i trøbbel med norske tegn i URL-en? Uansett, løsningen Stian skisserer fungerer jo fint hvis du har 404-problemer pga. æ, ø og å,

  Svar
 4. Eugenie

  I url’en skriver jeg ae, oe og aa, og jeg er bevisst på at jeg skal endre dette før jeg publiserer. Hvordan æ, ø og å ser ut i selve innlegget med en nettleser som ikke støtter disse, aner jeg ikke.

  Men å fjerne disse bokstavene fra det norske språket, er jeg helt i mot. Hvordan skulle man da skrive ordene? 🙂

  Eller så kan du jo skrive ae, oe og aa i overskriften med det samme, for da blir det rett ved publisering. Det er mye lettere å huske og redigere overskriften, enn å redigere url’en etterpå 🙂

  Svar
 5. XmasB Innleggsforfatter

  Vet det, Stian. Men jeg glemmer jo alltid å sette riktig korttekst. Dermed må jeg bytte om kortteksten etterpå, med de problemer det får. For ordens skyld mener jeg ikke egentlig at vi skal kutte ut hverken æøå eller språket norsk. Er glad i det jeg og. Selv om det kanskje er litt «fattig» noen ganger.

  Kan godt hende, picxx. Men jeg gidder da ikke tenke på det når jeg skriver innlegg i bloggen min. WordPress skal ta seg av slikt selv.

  Min erfaring også, radiohode. Pleier å endre kortteksten hvis jeg har brukt noen rare tegn eller har lang tittel, men glemmer jeg det er alt helvete løs.

  Tror det er som du skriver, Hans Petter. De engelskspråklige (og spesielt søkemotorer) gir meg mye 404 treff på url med ukurante tegn i seg. Løsningen er nok bare å passe ekstra på. Eller fikse WordPress til å håndtere æ og ø i tillegg til å.

  Sant nok, Eugenie. Men det burde egentlig ikke være nødvendig? Kanskje jeg skal begynne å blogge på engelsk istedet? Nei, det vil jeg ikke.

  Skal ta en titt på funksjonen sanitize_title_with_dashes() i /wp-includes/formatting.php. Mistenker at jeg kan finne på noe der. Men en bedre løsning ville nok være å ha en egen plugin, så slipper jeg å få samme problemer hver gang det kommer en oppdatering og jeg glemmer å fikse igjen.

  Svar
 6. Martin Bekkelund

  Jeg har ikke undersøkt nærmere om dette faktisk er løsningen, men jeg har omgått problemet ved å benytte ISO-8859-1 i stedet for UTF-8. Ideelt? Nei, men det funker. Byttes i administrasjonspanelet i WordPress, men kan ikke gjøres ukritisk. Prøv det i en testblogg først.

  Svar
 7. Audun

  Vi driver akkurat å flytter filer mellom en plattform med Windows og en med Linux, og der er det ikke bare æ, ø og å som er et problem. Det er vel kun Windows som er igjen som tviholder på ISO-8859-1, ellers tror jeg alle andre OS bruker UTF-8. Mellomrom og stort sett alt av spesialtegn, bortsett fra kanskje understrek, holder jeg meg stort sett unna der jeg kan, og det oppfordrer jeg andre å gjøre også. Takk for tipset om tittel i WordPress forresten. Det hadde jeg ikke tenkt på.

  UTF-8 er etter min mening det vi bør satse på, selv om ISO-8859-1 har bedre støtte noen få steder.

  Svar
 8. Eugenie

  Jeg bruker konsekvent ae, oe og aa for å indikere at er de norske tegnene som skrives. Ser mange steder at det i stedet for ø, bare brukes en o, og det synes jeg ser så snålt ut. Ordet førerhund, blir da forerhund, og jeg liker det ikke. Da skriver jeg heller foererhund 🙂 Ser ikke bra ut det heller, men det er for å vise at det er en ø jeg mener, sånn at det ikke ser ut som en skrivefeil…

  Skulle gjerne hatt et plugin som automatisk setter inn ae, oe og aa fo rmeg.

  Svar
 9. Kristin

  Det finnes et plugin som heter noe som german permalinks, som fikser mye. Jeg så på det engang, men da kunne jeg ikke så mye så jeg visste ikke helt hvor jeg skulle begynne for å fikse det til et norsk innstikk. Men du kan jo gjøre et søk på det innstikket og se om du er smartere enn meg og kan fikse det?

  Ellers prøver jeg å fikse «kortteksten» før jeg publiserer et innlegg.

  Svar
 10. Eugenie

  Det jeg savner, er å få «presentert» kortteksten før innlegget blir publisert. Så lenge det ligger som en kladd, står det feltet tomt. Det er ikke før man har publisert, at det vises noe der. Sånn er det hos meg i alle fall.

  Når det gjelder bruk av lav bindestrek; er det bare i kortteksten dette skaper kluss, eller gjelder dette filnavn også? (tenker på bilder)

  Svar
 11. XmasB Innleggsforfatter

  Tror jeg skal finne en løsning ved å gjøre om tegnene automatisk, Martin. Har lenge planlagt å sette opp en testblogg, men det har ikke blitt noe av.

  Da slipper du ihvertfall dette problemet, Minneapolise.

  Prøver også å bruke UTF-8 der det er mulig, Audun.

  Jeg vil jo helst ha riktige tegn, Eugenie. Men går ikke det pleier jeg å bruke den late varianten – æ=e, ø=o, å=a. Skal finne ut hvordan jeg fikser dette automatisk i kode.

  Det høres veldig interessant ut, Kristin. Skal lete etter dette.Cluet er nok likevel å gjøre det riktig med en gang, før man publisereer posten. Understreken (lav bindestrek) har ikke plaget meg så vidt jeg kan huske.

  Svar
 12. XmasB Innleggsforfatter

  Stort sett går det jo bra, men noen ganger går det i kluss for noen lesere.

  Det er bra, Thomas. Jeg har kikket litt på funksjonen som skulle tatt seg av dette i WordPress, og det ser ut som en smal sak å fikse det. Grunnen til at de ikke har gjort noe med det kan tenkes å være de ulike språks måter å håndtere slike tegn på. Våre norske Æ,Ø og Ã… er en ting, men hva alle andre språks rariteter?

  Svar
 13. Audun

  Eugenie: Bindestrek unngår jeg, fordi det finnes så mange varianter av streker (tankestrek, lang tankestrek, vanlig bindestrek). Understrek finnes det bare en av, så vidt meg bekjent.

  Tror ikke det er noe problem ved å bruke bindestrek hverken i filnavn eller URL-er, bortsett fra dette.

  Svar
 14. Nissemann

  Jeg prøver ikke å antenne en WordPress-brann for tiden, men vil bare nevne at Blogger fjerner æ, ø og å i linken til en post… Se på denne posten, f.eks.

  Takk til Martin Bekkelund for tipset om en testblogg, jeg skal fortsette å eksperimentere med wp-layouts osv. i en privat filleblogg i stedet for hovedbloggen. Like genialt som det er enkelt!

  Svar
 15. Eugenie

  testblogg er tingen. har satt opp en testblogg selv hvor jeg herjer rundt med det meste. Med et par innstillinger og et innstikk som gjør bloggen privat, kan ingen andre besøke eller finne den. (i alle fall ikke besøke den) Går ting fryktelig galt, er det bare å slette hele greia og sette det opp på nytt 🙂

  Svar
 16. XmasB Innleggsforfatter

  Det er fordeler og ulemper med begge, Nissemann. En av de største ulempene med WordPress er jo nettopp at den kan gjøres så komplisert man bare vil. Det kan være fort gjort å gjøre skade også. En testblogg løser jo stort sett dette problemet. Må se å fikse meg det selv.

  Helt klart, Eugenie. Det er bare latskap (eller mangel på tid) som er grunnen til at jeg ikke har noen testblogg. Tenkte også å gjøre den «usynlig», som du beskriver.

  Svar
 17. Audun

  Det som er tingen er virtuelle maskiner. Da kan man teste massevis av løsninger uten å bekymre seg for verken sikkerhet eller nettforbindelsen.

  Ser at det ligger en WordPress Virtual Appliance på VMWare sine sider. Har ikke testet akkurat denne selv, men virtuelle maskiner er i alle fall en smal sak å installere. Gratis er det også.

  Svar
 18. XmasB Innleggsforfatter

  Bruker virtuelle maskiner en del i jobbsammenheng, først og fremst for å ha forskjellige utviklingsmiljø tilgjengelig uten å blande kunder. Har en del ferdige «blanke» virtuelle maskiner, hver tilpasset forskjellige oppsett slik at jeg bare velger den som passer kunden best. For min del betyr det som oftest at den er ferdig installert med SQL Server, Visual Studio og Biztalk, i tillegg til diverse rammeverk vi benytter.

  Tror likevel jeg kommer til å gjøre det så enkelt som at jeg bare kopierer filene fra min blogg til en tesblogg som jeg setter opp fra bånn av på databasesiden. Da får jeg også testet det som er spesifikt for mitt webhotell.

  Svar
 19. object81

  Har gått en liten stund siden dere diskuterte her, men lurer på om noen har kommet opp med en god løsning på dette med å, ø og æ i tittelen og dermed i URL’en?

  Svar
 20. XmasB Innleggsforfatter

  Det er fint mulig å lage et filter for WordPress for å få håndtert dette, men det har jeg ikke giddet. Jeg bare følger med når jeg skriver nye poster slik at det ikke skjer. Har derfor ikke lett etter noen annen løsning siden forhåndsvisning av url ble standard i WordPress (versjon 2.5?).

  Svar
 21. Tilbaketråkk: WordPress 2.7: Nå fungerer æøå i permalenkene at Rablebloggen

Legg inn en kommentar