Fotoideer

Etter å hatt kameraet en stund har jeg fått mange ideer til hva jeg ønsker å utforske i bildeverden. Mye har jeg prøvd, men mye mer har lyst til å prøve. Jeg har lyst til å bruke mye mer tid på foto, men tid har vi som kjent for lite av ((Det sørger jobb, unge og andre fritidsaktiveter (som om jeg har tid til noen) for.)). Denne posten er kanskje mest litt press på meg selv for å komme meg ut for å ta mer bilder. Eller ta de hjemme med riktig oppsett. Poenget er at jeg ønsker å utforske foto mer. Jeg har lest en del bøker om fotokunsten, og utallige blader, men dette hjelper lite om jeg ikke bruker kunnskapen i praksis. Og som med så mye annet trenger man å øve for for å bli god.

Derfor følger en liten liste over ting jeg har lyst til å gjøre med kameraet:

 • Makro Jeg har lenge siklet på et Makroobjektiv. Jeg synes makrobilder er utrolig stilig, og har ingen problemer med å se mange timer gå bort til å ta bilder av detaljer og smått. til nå har jeg kun hatt mulighet til å ta disse bildene i 1:2 makro (som strengt ikke kan kalles makro, bare «nær»), så et dedikert makroobjektiv hadde vært moro å fått leke seg med. Jeg har sagt lenge jeg skal kjøpe et, men klarer ikke bestemme meg. Med pris fra 3300,- til 5600,- (de to alternativene jeg tipper mellom) er det heller ikke lett å få dette skviset inn i budsjettet. Spesielt ikke når vi har bestemt oss for å betale styggmye på billån, og nettopp bestilte nok en tur til Thailand. Kanskje jeg kan overbevise kona om verdien av et makroobjektiv til denne reisen? Neppe.
 • Dyr Ã… ta bilder av dyr kan være krevende og morsomt. Ã… bli med på jakt (kun med kamera, ikke rifle!) har jeg veldig lyst til. Jeg har forsøkt å ta litt bilder av fugler og slikt, men har ikke tatt den gode turen ut i marka for å finne de. Ã… ta bilder fra balkongen begrenser fort utvalget veldig. Det har også blitt noen turer til Kristiansand Dyrepark, men å ta bilder av ville dyr er noe ganske annet. En tur til for eksempel Kenya hadde vært fantastisk, men det blir i beste fall noen år til. Jeg får heller ta en tur Danmark eller noe i første omgang.
 • Abstrakt kunst Abstrakte bilder er så mangt. Og det er nettopp det som er krevende ved denne sjangeren. Ã… ta bildet av noe som kanskje er hverdagslig på en måte som gjør at det kan fremstå fremmed. Farger er som oftest vedlig viktig for et vellykket bilde og gir fort bilder som kan henge på veggen. Hva som er kunst er som kjent en smakssak, men med kun fantasien til å sette grenser kan det bli mye bra for nesten enhver.
 • «Male» med lys Dette har jeg forsåvidt allerede lekt meg litt med, og det var gøy. Ã… «male» med lys kan gi veldig interessante bilder, men kan også bli veldig likt og kjedelig. Gøy i små mengder med andre ord.
 • «Tagging» med lys Om maling med lys er kjedelig, så er tagging det neste skritt. Det handler om å gå tagge i løse luften, og kan gi veldig stilige bilder. Og i motsetning til tagging med spraybokser er det ingen som blir skadelidende av dette. Jeg skal forsøke tagging med lys i nær fremtid.
 • Arkitektur og former Ã… ta bilder av arkitektur og former er morsomt. Det handler ikke bare om å ta et bilde av et hus, for så å gå videre. Det handler om å finne vinkel og perspektiv som skaper det mest spennende bildet. Selvfølgelig i samsvar med de øvrige kriterier som gjør et bilde godt. Her finnes det utrolig mye man kan ta bilde av. Det gjelder bare å stoppe opp iblant, for å få med seg den arkitekturen er der. Husveggen din er mest sannsynlig likevel ikke så interessant, så det er greit å gå litt lenger.
 • Landskap Dette er vel kanskje noe av det mest vanlige å ta bilde av. Landskapsbilder er ofte på forsiden på fotoblader og hengende på veggen. Det er kanskje ikke så rart, for flotte landskapsbilder blir man ikke så fort lei. Men kunsten å ta et som skiller seg ut er desto vanskeligere. Omtrent som en solnedgang. Mens de fleste vil være enige i at få ting slår en vakker solnedgang er de fleste bilder av solnedganger dørgende kjedelige. Vi har sett det så mange ganger før. Ã… ta gode landskapsbilder handler jo selvsagt også om å være på rett sted til rett tid. Ikke så enkelt som det høres ut som.

Dette bør være mer enn nok til å sette i gang noen ideer, men har du flere forslag tar jeg gjerne imot dem. Kanskje jeg legger ut bilde inspirert av nettopp din idé?

I mellomtiden får jeg ta bilder av det jeg kan, og en masse bilder av den lille familien min. Det er viktig å ikke glemme snapshots, det er altfor fort gjort mens man jakter på det «perfekte bildet».

Noen bilder jeg tidligere har tatt: Bumblebee on a flower Sunset in Krabi, Thailand Fire in Lørenskog Sailboat in the sunset New Years Eve 07/08 Playing with light

9 tanker om “Fotoideer

 1. XmasB Innleggsforfatter

  Har ikke prøvd tiltshifting, men synes dette ofte gir litt merkelige bilder som ikke virker naturlige for øyet. Ã… endre perspektiv er en ting, men når det brukes for å gjøre deler av bildet uklart for å fokusere på et annet område kan det fort bli litt mye. Kan nok hende jeg har sett noen uheldige eksempler.

  Bruker selv Lightroom, og er veldig fornøyd med det. Har enda ikke fått en arbeidsflyt jeg er helt fornøyd med, men det det kommer seg nok etterhvert. Foreløpig synes jeg spesielt redigering/konvertering av bilder fra RAW til JPG skaper en del bry med tanke på plassering av filene.

  Svar
 2. XmasB Innleggsforfatter

  Tiden er knapp. Spesielt knapp blir den for foto i vinterhalvåret. Når sommeren kommer for fullt er det mer tid med lys, og flere muligheter for gode utendørsbilder. Ulempen er selvfølgelig det skarpe harde lyset som ikke blir så pent alltid.

  Det går også an å ta flotte bilder i dårlig lys, men når det i tillegg er så kaldt…

  Svar
 3. Petter

  Fine bilder dette. Seilbåtene med motlys er en type bilde jeg ikke ville prøvd å ta selv for noen år siden, men sånt går jo an med skikkelig kamera.

  Når mennesker og spesiellt barn er involvert synes jeg det blir best bilder ved å ta mange, og slette de fleste.

  Svar
 4. XmasB Innleggsforfatter

  Seilbåtene i motlys er faktisk tatt med et kompaktkamera. De e fint mulig å ta flotte bilder utn altfor dyrt kamera også (selv om det altså var Canon råeste Ixus dengang). Bilder av typen som er avhengig av litt flaks er ofte nettopp det. Flaks. Men det skal sies at jeg tok sikkert 30 bilder der og da. Langt fra alle ble like bra.

  Hmmm. Skriver dette på min PS3. Litt vanskelig å se hva jeg skriver, så jeg får se over senere.

  Svar
 5. Tilbaketråkk: Miniatyr-aktige av bilder i Gimp | Auduns IT weblogg

 6. Terje

  Utrolig mye kreativt som kan gjøres med et kamera og litt tid. Kan skrive noe av det jeg har eksperimentert med i det siste, som kanskje gir inspirasjon til nye ideer.

  Dyrefotografering: Slå opp telt nede ved et vann eller tjern. Er man våken veldig tidlig om morgenen er det ikke uvanlig å se rev, elg, rådyr etc. komme ned til vannet/tjernet for å drikke. Krever helst over 200mm, noe som fort blir dyrt. Ellers kan fugler fotograferes på langt nærmere hold om man legger ut mat.

  Makro: fallende dråper som treffer vann, interferensmønster i vann/væsker, knust glass/glasskrystaller(endre fargebalanse i PS for fine effekter).

  Landskap: HDR, panorama, HRD panorama. HDR behøver ikke bli så kunstig. HDR kan brukes til å fange lys som øyet så, men kameraet ikke klarte å ta med i en eksponering. Behøver jo ikke ”dra så hardt i spakene”.

  Landskapsfotografering om kvelden/natten i månelys. Her kan man også eksperimentere med lys- eller blitzmaling for å eksponere akkurat det man vil av forgrunnen, samtidig som landskapet blir eksponert riktig.

  Hvis du har et landskapsbilde der det også er et objekt(er) nære kameraet du vil ha i fokus(f.eks en person, eller et tre), samtidig som du vil ha resten av bildet skarpest mulig, kan man benytte seg av flere eksponeringer med forskjellige fokuspunkter. Med litt grunnleggende PS-kunnskaper kan man legge alle bildene som layers over et av grunnbildene og bruke layermasker til å male inn de delene man ønsker. Et eksempel: Du vil ta bilde av en person som står foran et vakkert landskap og svinger med en fiskestang. Du vil fryse bevegelsen i det personen svinger med fiskestanga. Det lar seg ikke gjøre å få landskapet rundt skarpt(som krever fokus på et helt annet sted enn personen, samt en blender som gir for lang lukkertid). Da er det bare å sette opp stativet, ta et bilde av landskapet med f.eks f/11 og fokus etter landskapet. Så uten å flytte kameraet stilles fokus, blender, og lukker slik at personen blir skarp i neste eksponering. Bruk så PS til å male inn personen i grunnbildet. Vil man gå enda lenger kan man prøve seg på HDR panorama med flere fokuspunkter. Dette kan gi veldig fine bilder, men etterbehandlingen tar veldig lang tid(som kun HDR panorama også gjør).

  Astrofotografering: Noe som kan bli veldig fint er å fotografere lyset av en by/område sammen med en klar stjernehimmel. Bruk liten brennvidde, byen/området langt nede i søkeren, tar et bilde for å eksponere byen riktig, så et av stjernehimmelen med f.eks 2 timers lukkertid. Legger så bildene sammen i PS. Slik kan man få disse fine bildene av byer, samtidig som man har en bakgrunn/stjernehimmel som ser ut som sikler av stjerner(forutsatt at lukkertiden er lang nok, slik at jordrotasjonen blir signifikant). Ulempen er at det krever mye tid. Dette krever et solid stativ(kan være fordel å henge vekter under stativet for større stabilitet).

  Ellers kan man gjøre en del kreativt med en blitz(f.eks SB800 i mitt tilfelle): Fange fallende objekter, bruke strobe til seriebilder i samme eksponering, bruke den til makro, eller røyk. Det er en artikkel på fotopia om røyk. Bruk en røykkilde som røkelse. Endrer retningen på røyken med forskjellige objekter. Bruker så en eller flere blitzer for å stoppe røyken(skarpt bilde). Bruker så PS til fargebehandling.

  Ellers er det mye morsomt man kan gjøre med et supervidvinkel objektiv i tillegg til landskap. Med en fokal på 10-12mm blir det et spennende perspektiv på mange ting, spesielt arkitektur.

  Svar
 7. XmasB Innleggsforfatter

  Her må jeg først og fremst takke for en usedvanlig god kommentar, om det kan kalles det. Burde jo nesten lagt hele kommentaren i en egen post, for her var det masse gode ideer. Selv om jeg har lest mye rundt dette, og selvfølgelig fått mange ideer med på kjøpet, er det noe helt annet å gjøre det selv. Mye blir glemt. Her var det mye jeg kan tenke meg å prøve (omtrent alt!), så dette var nyttig.

  Skal prøve å finne tiden til å leke meg mer med kameraet nå som vi går lysere tider i møte.

  Svar

Legg inn en kommentar