Playstation 3 vs Popcorn Hour

Det begynner å bli en god stund siden jeg begynte å pusle med ideen om å bruke min PS3 til mer enn bare spilling. Spilling blir det ikke så mye av, så det hadde vært fint om jeg også kunne den bruke den som Mediasenter. Flere løsninger har blitt forsøkt, men jeg har enda ikke funnet noen jeg er tilfreds med.

Mitt første forsøk med Linux til PS3 ble en gedigen nedtur. Det var Yellow Dog Linux som var forsøkt, og det viste seg å være tungvint, tregt og ustabilt. Jeg ga opp ganske fort, og så meg ikke tilbake på en liten stund. Men jeg ville fortsatt forsøke Linux i PS3.

Jeg forsøkte igjen med YDL en god stund senere. Jeg kom forsåvidt lenger enn sist, men fortsatt var dette en skuffelse. Jeg fikk satt opp det trådløse tastaturet jeg fikk til jul, og tenkte at resten skulle være en smal sak. Men problemene stod i kø nok en gang. Jeg ble anbefalt å benytte et verktøy ved YUM for å installere/oppgradere programmer på YDL. Fint, tenkte jeg. En program som lar meg slippe å tenke på hvor jeg skal finne programmene, og som holder oversikt over oppdateringer og ny versjoner. Det hørtes ut som en drøm. Og det var det. I praksis viste det seg at jeg ikke fikk installert de enkleste programmer, og til slutt gjorde jeg som sist. Jeg ga opp. I tillegg til fortsatt å være usedvanlig tregt fungerte det heller ikke. Ingen grunn til begeistring.

Nå har jeg nok en gang installert Linux på PS3. Jeg har lagt inn Ubuntu fra PSUbuntu.com. Første forsøk var det tydeligvis noe som ikke ble riktig, for maskinen frøs når jeg skulle slå den av eller restarte. Jeg fikk fikset en ny versjon ved hjelp av en LiveCD og en fil som heter Otheros.bld. jeg har ikke mye peiling på disse detaljene, men det fungerte i alle fall. Litt problematisk å finne riktig innstillinger for oppløsning til min 37″ LCD, men det har jeg nesten fått til. Av en eller annen grunn får jeg ikke til å bruke hele skjermen. Det mangler noen få centimetere på hver side, hvor det kun er svart. Jeg har også fått satt opp det trådløse bluetooth (som gjerne er trådløse…) tastaturet, og det fungerer finfint, til tross for mange poster på nettet om det motsatte. Programmer oppdaterer seg som en lek, og å legge til nye programmer er gjort på noen tastetrykk. Uten å ha brukt Linux eller Ubuntu tidligere, synes jeg dette var veldig fornøyelig. Det frister å gå over til Ubuntu eller andre Linux varianter på PC også.

Men alt er ikke fryd og gammen enda. PS3 er nemlig laget slik at tredjeparts OS, som for eksempel Ubuntu eller YDL, ikke kan benytte seg av maskinen fullt ut. Dette innebærer at Linux kun har tilgang til 256MB ram og heller ikke kan benytte seg av grafikkortet. Det er ihvertfall det jeg er blitt fortalt. Det kan se ut til å stemme. Derfor blir Linux tregt uansett. Ã… spille av film går ikke helt flytende hos meg. Det hakker ikke, men noen linjer dukker opp iblant. Jeg har kun testet dette ved et par filmer, fortsatt bruker jeg dvd spilleren for å se filmer. Også DivX/Xvid. Ã… spille av musikk (gjerne i kombinasjon med Last.fm) hadde jeg sett frem til med PS3. Dessverre henger utforskeren (eller hva det nå heter i Linux/Ubuntu) seg hver gang det dukker opp en MP3 fil. Jeg får ikke engang valgt filen. Snodige greier som sikkert lar seg fikse på et vis. Spørsmålet er om det er verdt det.

Det finnes selvsagt alternativer. Jeg har tidligere luktet på StuePC, men konkluderte etterhvert med at jeg heller skulle bruke en mindre sum på PS3. Jeg har ikke angret, men savner fortsatt et mediasenter. Derfor ser jeg fortsatt etter løsninger som kan være et kompromiss.

Ettersom jeg ikke lenger har en stasjonær pc hjemme ønsket jeg helst å ha en stuePC som stod lydløst i nettopp stua. Det har ikke blitt noe av, så da må jeg ha et alternativ. Jeg har tidligere testet PS3 i kombinasjon med TVersity (fra laptop). Det fungerte nesten som forventet. Jeg hadde problemer med å spille av og finne noen filer, og enhver form for spoling tvang meg til å starte filmen eller låten på ny. I tillegg fungerte bare halvparten av funksjonene som de skulle. Ny versjon har kommet siden da, og jeg har lest mye bra, så det er klart jeg må gjøre et nytt forsøk. Det er jo litt moro å leke seg med dette og. Man installerer ikke Linux på en PS3 fordi man oppriktig har tro på prosjektet heller? Selvfølgelig blir det tregt og tungvint. Jeg har da lest litt om dette i forkant, så jeg vet sånn delvis hva jeg går til.

Hvordan den siste versjonen av TVersity fungerer får jeg komme tilbake til. Det ser ihvertfall lovende ut utifra diverse fora på nettet.

Et annet alternativ jeg har blitt veldig nysjerrig på i det siste er Popcorn Hour. En liten duppeditt som spiller det meste du måtte finne på å gi den. Dette inkluderer de aller fleste lyd og filmformater som for eksempel Matroska formatet, som mye HD materiale leveres i. Herligheten har et litt cheesy førsteinntrykk, og er langt fra like fancy som Microsoft og Apple sine produkter som tilbyr noe av det samme. Til gjengjeld har den drøssevis med funksjonalitet i forhold. Herligheten koster 1790 hos komplett.no i skrivende øyeblikk, og er absolutt noe jeg skal se nærmere på (til tross for at jeg lest adskillige tester og poster om denne allerede). Fordi den er så billig (eller rettere sagt, den er billig fordi…) er det noen ting kan virke litt pussig. Man kan bruke en ekstern harddisk eller minnepinne på den, eller putte en intern disk inn i selve boksen. Den interne disken må være av typen IDE 3,5″. Dette er et litt snodig valg, men har nok noe med hvilke priser de har klart å presse den ned til. Uansett er det mye for pengene, og en lydløs boks som kan spille rett fra egen disk (intern eller ekstern) eller streame over nett. I tillegg kan du spille av for eksempel youtube filmer, men i praksis blir dette sjelden bra på en større tv.

Jeg har snart bursdag. Til dere som enda ikke har funnet ut hva dere skal kjøpe så ønsker jeg meg en Popcorn Hour mediaduppeditt.

13 tanker om “Playstation 3 vs Popcorn Hour

 1. Anders

  Ingen dum ide med Popcorn Hour. Etter det jeg har lest, skal det funke bra. Min erfaring er dog at disk i boksen er mer eller mindre bortkastet, og at en ekstern lagringsenhet (gjerne en server/annen maskin) er det beste. Så fort du putter en disk i popcornposen slutter den jo også å være lydløs, ikke sant :-p

  Selv har jeg bruket litt forskjellige varianter etter hvert. Lenge var en moddet Xbox av den gamle typen førstevalget. Denne var satt opp med Xbox Media Center, som fortsatt er noe av det mest fleksible jeg har vært borti. Eneste problem er at boksen ikke er kraftig nok til å kjøre HD-materiale.

  Nå sitter jeg med en HTPC, som selvsagt også er bra hva fleksibilitet angår. Man kan nødvendivis installere alt man trenger av codecs og avspillere og dermed støtte alle mulige formater. Rent bortsett fra at det er fullstendig overkill å ha en egen PC i stua, som ikke brukes til noe annet (hos meg) enn å se en film fra tid til annen, er det vel ikke til å stikke under en stol at dette er en veldig bra løsning for de fleste. Om enn ikke fullstendig lydløs (men faktisk ikke aller verst). Jeg lagrer alt på serveren i kjelleren, og streamer med HTPC’n, så disk i boksen er begrenset til en liten en på 250 gig.

  Når jeg tenker over det, tror jeg faktisk at en popcornpose med ethernet hadde vært helt genial til mitt bruk 😉

  Svar
 2. XmasB Innleggsforfatter

  Det skal jo nevnes for mitt vedkommende at jeg ikke har en server stående noe sted. Jeg har heller ikke nevneverdig plass til over hvor jeg kan sette en. Jeg kan selvfølgelig bruke laptop som server når jeg skulle ønske å streame fra den, men det blir en «halvveis» løsning synes jeg. Da kan jeg først se om TVersity fungerer bedre enn ved forrige forsøk. Isåfall er jo en Popcorn Hour rimelige bortkastet, stilig eller ikke. At de ikke har lagt inn støtte for 2,5″ disker er hinsides min fatteevne.Dvs, det er det ikke. Det har med prisen å gjøre. En 2,5″ disk er stillere også.

  Om noen år har vi minnepinner på størrelse med dagens harddisker (hørt dette en del år nå?), så da er denne problemstillingen over.

  Xbox brukte jeg en kort stund selv, så satte jeg den i boden. Like før jul bar jeg den opp igjen, med et svakt minne om at dette skulle fungere bra. Maken til bråk skal du lete lenge etter. Skrudde den av igjen etter 20 sekunder, og bar den ned igjen.

  Svar
 3. Audun
  Av en eller annen grunn får jeg ikke til å bruke hele skjermen. Det mangler noen få centimetere på hver side, hvor det kun er svart.

  Mulig du kan fikse dette ved å bruke fbset-kommandoen. Fant en post på Beyond3D som beskriver hvordan du kan tune bildet ned til minste pixel. Det krever litt knoting, men det begynner du vel å bli vant til nå 😉

  Ellers tror jeg kanskje jeg ville eksperimentert litt med mulighetene på TV-en. Ser det er noen som har løst det ved å sette «input mode» til «pc», eller velge «overscan» et eller annet sted i menyen på TV-en. Går egentlig litt an på hva slags TV du har.

  Svar
 4. Anders

  Sikker på at det ikke er mulig å klemme inn en 2,5″? Jeg har en overgang fra 2,5″ IDE til 3,5″ IDE liggende her hjemme, for å kunne koble 2,5″ disker til en standard IDE-port på hovedkortet i en av maskinene mine. Med en ramme for å skru inn en 2,5″ i en 3,5″ drivebay, burde du jo være langt på vei? I verste fall kan du jo mekke til en eller annen kreativ festeløsning?

  Du kan jo f.eks. se på denne pakka

  Svar
 5. André

  Har tenkt litt på dette også. Den beste løsningen hadde vært å ha en Windows home server (de er litt fancy) stående i en bod, og en tilnærmet vifteløs pc med SSD disker stående i stua.

  Dette vil være stille, dog svi ganske bra i pengboka 😛

  Selv har jeg en Wii, og kjørte tidlige orb fra min stasjonære pc. Dette var ikke en topp løsning, men helt klart en løsning jeg kan lave med.

  Skal teste en dag om pcen kan stå i boden min, men da det er flere etasjer med mellom tviler jeg egnetlig. Forbanna murblokk! 😛

  Svar
 6. Anders

  Jeg har faktisk Windows Home Server i kjelleren, André, og kan ikke si annet enn at det funker helt genialt. Du kan lese litt om noen av mine inntrykk her og her.

  Jeg er da så heldig å bo sånn til at det går an. Har nå kablet gigabit lan i stua, i kjellerboden og på kontoret (som er i ferd med å bli barnerom).

  Svar
 7. XmasB Innleggsforfatter

  Jeg bruker HDMI, Audun, så jeg regner med at innstillingene på tv’en er ganske greie. Men jeg skal se litt på den linken du ga (forutsatt at jeg får til MP3 og film spiller skikkelig).

  Har samme problem som deg, André. Her er det dårlig med plass til en dedikert server, og boden er 4 etasjer lenger ned. Betong hele veien. Jeg har sjekket, og vet at det trådløse nettet ikke er tilgjengelig der nede. Jeg har sjekket.

  Det er godt mulig det kan fikses noe for den harddisken, Anders. Helt sikkert faktisk. Spørsmålet er vel heller om det er verdt det. For min del hadde det jo vært fint med en 15 watts «lydløs» maskin til nedlasting også. En Windows Homse Server, eller tilsvarende, hadde jo vært veldig greit det og. Fikset linken din jeg… Det var en tom a-tag av en eller annen grunn…

  Svar
 8. Anders

  Jeg har også hatt litt krøll med oppløsning over HDMI. Virker som om TV’n ikke har lyst på noe annet enn typiske «HDMI-oppløsninger» gjennom den tilkoblingen (1280×720 eller 1920×1080). Kjører nå VGA fra HTPC for PC-bruk (1366×768) og HDMI til filmbruk.

  Svar
 9. André

  Har bookmarket siden din Anders, skal sjekke det der når jeg kommer meg hjem.

  Jeg har for så vidt også 2 boder i kjelleren 4 etasjer ned, men har en på loftet 2 etasjer opp som kanskje skulle gå. Problemet med datautstyr her er at det er kun blekktak over. Altså blir det kaldt og godt for serveren min (som lager masse varme, dermed ikke noe problem) på vinteren. Men på sommeren er det gjerne 40-50 grader i den boden.

  Svar
 10. XmasB Innleggsforfatter

  PS3 sitt vanlige game os har selvfølgelig ingen problemer med oppløsning. Men ettersom Ubuntu er et eget os er det kanskje ikke så rart om noen ting ikke fungerer helt out-of-the-box heller.

  Du får bore hull til kabel 4 etasjer ned, André. Naboene forstår sikkert behovet, og synes nok det er helt i orden… 🙂

  Svar
 11. André

  Ja det skulle jo bare mangle det. Litt får de jo gjøre for fellesskapet.

  Kanskje det hadde vært like greit å bestille en lag-2 linje til kjellerboden min da 😛

  Svar

Legg inn en kommentar