Får jeg lov til å banke en av naboungene?

Jeg skal selvsagt ikke banke noen. Men det har kokt i meg siden vi skulle dra på hytta fredag ettermiddag. En av ungene har skylden.

Det begynte noen timer før vi skulle dra. Det var mye bråk i gangen, noe som slettes ikke er uvanlig ettersom naboungene tror det er et ekstra oppholdsrom. En av ungene banket hardt på døren vår, og løp ned trappa. Kona åpner døren og spør hva det er som foregår. Ingen svarer selvsagt. Ungene er stille, for de vet at dinosauruser voksne ikke ser dem om de ikke rører seg eller gir fra seg lyd. Greit nok, vi tenker ikke mer over det. At noen av ungene har begynt å mislike oss etter utallige forsøk på å få dem til å forstå at det er utrolig lytt i gangen overrasker ikke. Men å respektere våre ønsker om å ikke å oppbevare seg unødig i gangen (som altså er utrolig lytt) kommer ikke på tale. Kona snakker så vidt med nabogutten uten at det ser ut til å hjelpe stort. Det meste preller av på tenåringsgutter.

Det er ikke det at de ikke skal få lov til å bevege seg i gangen heller. Det er bare det at de bruker dette som et eneste stort rom hvor de kan sitte i trappen og snakke sammen. De snakker egentlig ikke, de roper og gauler til hverandre.

Det blir ihvertfall stille der ute. De skrikende ungene har omsider forduftet og vi hører ikke mer til dem. Men de har ikke bare sneket seg forsiktig unna. Idet vi skal dra oppdager vi at ikke alt er som det skal. Barnevognen til datteren min står nemlig i nederst i gangen, og den har de ikke latt i fred. Den er full av brus eller saft, og vi må kaste både skinn og dyne på vask. Selve posen som hører til vogna er gjennomvåt av den klebrige væsken, og vi kan ikke ha ungen vår i den. Utrolig kjedelig start på det som skulle bli en koselig påskehelg på hytta.

Heldigvis har vi både ekstra skinn og dyne, så vi får tatt det med oss. Vognen lar vi være igjen, men tar med den løse posen som hun kan ligge i. Den må også vaskes ren før vi kan bruke den, men det gjør vi på hytta. Det skulle ta nærmere en time før vi var klare til å dra. Dette inkluderer å få storesøsteren til naboungen til å ringe sin bror (det er hans venner som står bak) og krangle med de. Ingen vet noe om dette selvsagt, og det er ikke engang hans venner som har vært her. Som om vi ikke vet hvem som kommer og går her. I løpet av få minutter har vi blitt servert flere løgner av både bror og søster. Blant annet klarer han å fortelle at han ikke har vær hjemme i hele dag, til tross for at kona mi snakket med han for under to timer siden. Vi prøver å forklare at gutten har et visst ansvar for ungene han tar med inn i oppgangen, men det går ikke inn. Til slutt må vi dra.

Nå gjenstår det bare å snakke med gutten som vi mistenker står bak udåden. Og så foreldrene hans, for vi har ingen tro på at den ufordragelige dritten gutten vil innrømme noe. Forrige gang vi kjeftet på han gliste han bare til oss, og slang spydigheter til kona mi. Men det kan nok hende at han forsnakker seg, eller løper når vi oppsøker han. Da er det ingen tvil. Forhåpentligvis er foreldrene hans greie å snakke med, selv om jeg mistenker at noe mangler i den avdelingen også. Drittunger vokser ikke på trær, de blir avlet frem.

28 tanker om “Får jeg lov til å banke en av naboungene?

 1. picxx

  Nå er det en god stund siden jeg bodde i blokk/borettslag i norge men kjenner meg så altfor godt igjen i noe av det du beskriver i denne posten. Morsom, men alvorlig, lesing 🙂

  Svar
 2. Iskwew

  Det høres vel ut som om noen har glemt å gi nabobarna grenser, ja.

  Jeg hadde eksplodert, tror jeg. Dere har min fulle sympati!

  Svar
 3. XmasB Innleggsforfatter

  Heldigvis er ingenting permanent skadet. Men spesielt morsomt var det ikke når vi fant vogna slik.

  Jeg tipper guttene er rundt 14-15 år. Langt forbi alderen hvor de tåler å litt kjeft. Men det burde ikke være min oppgave å kjefte på ungene eller forklare hva som er greit og ikke. Foreldrene til ungene i oppgangen min har jeg gitt opp for lengst, for de er nesten aldri hjemme. Når de er hjemme sender de ungene ut virker det som.

  Vi har prøvd å snakke med ungene så lenge nå at eksplosjonen er ikke langt unna, Iskwew.

  Svar
 4. André

  Hehe kjenner en som hadde mer eller mindre samme problem. Unger som bråket og styrte. Når han konfronterte dem flirte de av han og sa at han kunne ikke røre dem, for det var forbudt.

  Mulig det tippet litt over for stakkaren, fordi han tok tak i ungen, lente seg fram og sa med rolig stemme «Jeg kan banke deg opp på en sånn måte at det ikke lager noen merker på deg, da er det bare ditt ord mot mitt. Hvem tror du politiet kommer til å tro på, en frekk unge som driver å lager kvalme i nabolaget hele tiden eller en voksen mann?»

  Kanskje litt på kanten, men det funket 😛

  Ontopic: Synes dette høres helt for jævlig ut. Jeg ville levert vogn, trekk og alt annet til rens og krevd penger fra foreldrene. Så får de gjøre opp med drittungen sin. Det verste problemet her er at det hjelper neppe å snakke med foreldrene heller, for som du sier drittunger avles frem.

  Svar
 5. Marie

  Du burde nesten sende barnevernet en bekymringsmelding, det går jo alvorlig ut over gutten deres at foreldrene er såpass fraværene. Dette er jo ikke normal oppførsel hos en 14åring?

  Send et brev til guttungen hvor du skriver ned pris på alt som måtte vaskes. Og hva det koster å eventuelt sende dette til rens. Kanskje han skjønner at dette faktisk koster litt.

  Arg!

  Svar
 6. XmasB Innleggsforfatter

  Ikke på kanten i det hele tatt, André. Det er vel omtrent der jeg er snart. Eventuelt kan jeg forklare hvor vondt han kommer til å få det om jeg ser han i oppgangen igjen. Synlige merker eller ei, han har neppe lyst på juling. Ikke at jeg ville funnet på å gi han det heller, selvsagt. Setter grensen ved tomme trusler jeg. 🙂

  Vi har allerede levert et brev til familien som bor i oppgangen vår, Marie. Tror neppe det har mye å si, for foreldrene bryr seg nok mindre likevel. Enten det eller de mener barna er engler. Du vet sikkert hvordan den typen er. «Barna mine ville aldri gjort noe slikt, det er ikke sant det du sier.»

  Det er en god plan, M@rqs. Håper alt står bra til med den nyfødte og foreldre. Gleder meg til å se den lille tungvekteren. 🙂

  Svar
 7. Flopsy

  Jeg har ingen problemer med å forstå frustrasjonen, dette er jo langt i fra hyggelig oppførsel. Men hva kan man gjøre? Det høres jo ut som det meste av kritikk preller av på gutten. Han er vel kanskje vant til å kunne gjøre som han vil, uten at det får særlig med konsekvenser. Grensesetting er kanskje ikke det han er mest vant med, og da er det vel heller ikke så lett å få foreldrene på banen.

  Håper det ble en god påske likevel!

  Svar
 8. Peter andre jensen

  En gang var det noen jævla drittunger som drev og syklet rett utenfor ytterdøra mi. Ja, dette var et borettslag. Og jeg bodde i første etasje. Til slutt eksploderte jeg og rev opp ytterdøra og brølte noe jævlig om at dette måtte det bli slutt på i en helvetes fart. jeg brølte det jeg var kar for, og gikk rimelig sint bort mot gutta mens jeg fortalte dem at jeg skulle brekke nakken på dem hvis de ikke pellet seg vekk.

  jeg så de aldri mer..

  Svar
 9. bza

  Legg deg på lur med en bøtte isvann. I det de bøller i oppgangen din så tilfeldigvis glipper bøtten ut av hendene dine. Ingen er skadet, ingenting er ødelagt, men drittungene får seg en lærepenge.

  Svar
 10. bza

  EDIT: I disse mobiltelefontider så er det alltids en fare for at du kan ødelegge litt, men dersom du synes det er verdt tilfredsstillelsen så bør du kjøre på.

  Svar
 11. XmasB Innleggsforfatter

  Som vanlig i kronologisk rekkefølge:

  Det hender jeg glimter til, André. Er nok litt nerd ja.

  Påsken ble ganske fin til tross, Flopsy. Men jeg klarte ikke å slutte å tenke på dette helt. Har enda ikke snakket med hverken gutten det gjelder, familien hans, eller naboungen som tar han med inn i oppgangen for å finne hva han heter og hvor han bor. Tror jeg bare venter til jeg ser en av dem på plassen her. Har litt lyst til å se reaksjonen hans når jeg oppsøker ham, for å se om han avslører seg.

  Tror ikke det mye håp, Martin. Men uansett greit å uttrykke misnøye med den oppførselen hans til foreldrene også. Er spent på å se hvordan det blir mottatt. Det er ikke alle foreldre som kan akseptere at ungen ikke er en engel. I dette tilfellet regner jeg med at de vet ungen er alt annet. Enten det eller de er like ille som han de og.

  Har hørt at ekstremt store stearinlys er tingen å slå med, radiohode. Det er ganske tungt, men egentlig ikke så hardt. Perfekt for å denge løs på drittunger. 🙂

  Omtrent som vår fremgangsmåte, Peter Andre. Med unntak av brølingen og nakkebrekkingen selvsagt. Det er nok det som mangler for å få den riktige effekten.

  André igjen… Hells Angels sykler ikke, de kjører sykkel. Det er en minimal forskjell som kort fortalt går ut på at de slipper å bruke beina noe særlig. Det er derfor de ofte er litt kraftige. 🙂

  Svar
 12. XmasB Innleggsforfatter

  Sant nok. Da er nok hammer bedre. Forholdsvis enkle å vaske bort alt blodet fra også. 🙂

  Møtte forresten den mistenkte gutten på vei til bilen idag. Jeg måtte naturligvis konfrontere han med dette. Det overrasket meg hvor uskyldig han plutselig virket, når han sa han ikke kjente noe til dette. Og jeg kunne ikke se noe tegn til at han ikke snakket ærlig. Dermed står jeg egentlig på bar bakke, for jeg vil ikke snakke med foreldrene hans uten å være sikker på at vi har rett gutt heller. Men faren til nabogutten skal vi fortsatt snakke med. Jeg mener man har et ansvar for de man tar inn i oppgangen også.

  Jeg er jo også redd for å bråke for mye med disse ungene, for selv om de får litt kjeft så er det ikke gitt at problemet blir noe mindre. Tvert imot kan det tenkes at jeg ender opp med å trakassert videre, og det har jeg jo ikke lyst til. Alternativet er jo derfor å heller la det være med de samtalene jeg har hatt med de ungene jeg mistenker har stått bak, slik at jeg slipper mer tull. Jeg har prøvd å være hyggelig med dem, for det nytter sjelden å heve stemmen til unger i den alderen der. Eller noen aldre for den saks skyld.

  Svar
 13. Eugenie

  Noen nytter det bare ikke å snakke til. Har litt av det samme her, bare at her driver en gjeng ungdommer og klatrer over gjerdene våre og bruker plenene våre som snarveier, når det bare tar 1-2 minutter å gå rundt.

  Vel, de gjør jo ikke noe galt sånn sett, men det er ikke så morsomt og ha dem gående slik. Og når de ikke gidder å gå en vei som tar 1 minutt ekstra, undrer jeg meg over at de orker å klatre over 2 gjerder og gå igjennom 2-3 hager.

  Vi har snakket ordentlig med dem, men det nytter ikke. Enten har de ikke gjort det eller så er det noen andre som gjør det, selv om de også er snakket til mens de befinner seg midt i hagen.

  Vurderer å smøre noe gris på gjerdene, og håper de slutter. For er det noe ungdommer ikke vil ha, så er det flekkete klær 🙂

  Svar
 14. XmasB Innleggsforfatter

  Gjør som naboen min gjorde når jeg bodde hjemme hos mine foreldre. Hun var så plaget av epleslang, så hun smurte inn gjerdene med tjukk olje. Dermed fikk alle som klatret over ødelagt klærne sine, og gjorde ikke det igjen. Ulempen var bare at det er ganske bratt ned fra tomta, så vi måtte ta tak i gjerdet for ikke å skli om vinteren. Så da fikk vi masse olje på oss også. Skal legges til at nabodama der er langt oppe i årene, og har blitt gæren for mange år siden.

  Ellers kan du jo bare løpe ut med balltre i hendene en dag og skrike som en pasient fra morohjemmet på avveie. Da kan det hende de blir skremt nok til ikke å tørre det igjen… 🙂

  Så lenge de er innenfor din eiendom har du jo også litt flere lovlige muligheter enn utenom. Hadde dette i vært i statene kunne du satt feller som kappet av hoder og lemmer uten å risikere noen straff… Eller?

  Svar
 15. Eugenie

  Problemet for meg er at jeg ikke ser dem, så jeg får ikke tatt dem på fersken. Det er de andre to naboene som ser dem, og har snakket til dem. Så kanskje å smøre inn gjerdet er det beste…

  Svar
 16. Eugenie

  Det er litt «trist» at man på egen inngjørdet eiendom ikke har så mange rettigheter. Blir noen uvedkommende skadet der inne, står en selv ansvarlig. Har man hund og den er forsvarlig inngjerdet på ens egen tomt, står man som hundeeier ansvarlig dersom noen klatrer over gjerdet og går bort til hunden og blir bitt. Det samme gjelder dersom hunder står i bånd, og noen frivillig går bort til den. Dessverre, har man lite man kan gjøre på egen eiendom, uten straff etterpå.

  Svar
 17. Audun

  Det går an å gjøre stikk motsatt også. Ungdommer nå til dags blir stort sett bare mer provoserende når man prøver å konfrontere dem på en aggressiv måte.

  Da jeg var smågutt var vi rampete mot naboen og kastet stein på garasjetaket deres. Kan tippe det ikke er så moro å måtte klatre opp for å kaste ned all steinen igjen, så jeg kan vil tro de var nær ved å eksplodere av raseri.

  En dag fikk mamma en pen liten vase med en enkel rød rose i. Og på et kort som hang rundt rosen sto det «Takk for at dere ikke kaster stein på taket vårt».

  Det virket det også, og det var ikke en eneste stein som ble kastet på det taket igjen, men det er mulig denne ungdommen ikke eier skam nok til å ta et slikt hint?

  Svar
 18. XmasB Innleggsforfatter

  Slik er det dessverre, Eugenie. Du får nok bare sette opp høyere gjerde. Eller smøre det inn, men jeg synes det er litt drastisk også. Det er bare et tidsspørsmål før noen får det griseriet på seg som du ikke hadde tenkt. Sett opp et falskt overvåkingskamera med tilhørende plakat: «Eiendommen blir overvåket, og pass dem for bikkja som spiser unger!».

  I den sammenhengen var jo det en veldig fin måte å ordne problemet på, Audun. Men jeg er ikke sikker på hvem den skyldige er i dette tilfellet, så jeg kan nok ikke gi blomster til alle foreldrene i nabolaget heller.

  Skal ringe styreleder å høre om det ikke er mulig å låst dørene i oppgangen på dagtid også først. Det kan jo hjelpe en del bare det. Av en eller annen grunn står dørene nemlig ulåst mellom syv om morgenen til syv om kvelden.

  Svar
 19. XmasB Innleggsforfatter

  Man kan trygt si at jeg har fått naboer fra helvete. Men jeg har mange hyggelige naboer også. Men de gidder jeg selvsagt ikke skrive noe særlig om.

  Kort oppramsing av de mest nevneverdige naboene: Jenna Jameson har gjort seg hørt flere ganger.

  Den toppløse eldre damen smiler fortsatt til meg i oppgangen…

  Naboen over irriterte meg lenge med høy musikk, sko inne og generelt bråk. Hun klaget vi ganske heftig på. I ettertid har vi lært at det er naboen hennes igjen som har stått for den verste musikken, selv om naboen over også har spilt en del. Vi har skværet opp, og hun går ikke lenger inne med sko.

  I tillegg har jeg altså en ung mann i første som spiller høy musikk hele sommeren og hver helg. Han hører ikke vi så godt, så vi bryr oss ikke om det.

  Vi har noen skrått over som altså bråker mye i trappene, og har masse unger i oppgangen. Far er aldri hjemme, og mor kan ikke norsk (neppe engelsk heller), så der er det vanskelig å få snakket med noen om det. Moren er bare hjemme og vasker klær. Når de skulle bære ut et stort pc tårn var det hun som måtte gjøre det. Har også sett dem i butikken, hvor mor bærer alt og far går i forveien. Ganske morsomt i grunn, om enn litt trist.

  Under oss bor det et veldig hyggelig ektepar som i det siste har pusset opp. Men det er helt ok, for de har holdt seg godt innenfor lovlige tider. Det hjelper også at de er alltid hilser, i motsetning til visse andre. For min del går det sport i å hilse på de som ikke hilser på meg. 🙂

  Naboene ved siden av oss har vi ikke sett på lang tid, så jeg vet ikke engang om de bor der lenger. Faren ligner på faren i Heroes, og er veldig hyggelig. I sommer fant vi en haug med brukte bind, tamponger og q-tips utenfor vinduene som jeg mistenker tilhørte datteren hans. Vi tok det opp med ham, for han satt i styret dengang. Det virket som han la sammen to og to, og innså hvem som sto bak… 🙂 Vi sa jo selvsagt bare hva vi hadde sett hvor. Ikke hvem vi mistenkte som gjerningsmann (eller åpenbart kvinne i dette tilfellet).

  Morsomt med naboer. Når jeg flytter skal jeg ha så få som mulig av dem…

  Svar

Legg inn en kommentar