Enkel rydding av MP3 og Id3

Har du en større samling MP3 (eller andre lydformater) liggende er du mest sannsynlig opptatt av å holde en viss orden i samlingen din. Eller kanskje du liker at alt flyter?

Jeg har etterhvert samlet opp en pen liten kolleksjon, og har noen greie «regler» for å holde orden på alle filene. Først og fremst må filene ligge i en fornuftig struktur. Dette innebærer at jeg ikke tar vare på annet enn album ((Alle er selvfølgelig rippet fra cd’er selv…)). Skal jeg til nød ha en enkeltfiler havner disse i en egen mappe for dette, typisk kalt «tunes» ((Jeg liker å ha datating på engelsk.)).

Ettersom samlingen har vokst har det blitt nødvendig med en mappe for hver bokstav i alfabetet, ellers blir det for mange mapper å lete i når man skal finne frem. Under hver bokstav finner man en mappe for hver enkel gruppe/artist, og under disse igjen finner man albumene. Navnene på mappene for album inneholder også artistnavnet (i tillegg til år), i tilfelle jeg kopierer dette til for eksmpel MP3-spilleren min ((Som er snill og lar meg kopiere uten Itunes eller annet møl.)). Filstrukturen ser altså ut som følger: Bokstav / Artist / Artist - (Ã…r) Album Eks: F / Feist / Feist - (2006) The Reminder

Dersom et album inneholder flere cd’er prøver jeg å ha cd-nummer som prefix på spornummer, slik at spor på cd 1 begynner med tallet 1, og cd 2 med tallet 2. Enkelt og greit.

Så kommer det viktigste, nemlig Id3 innholdet. Grunnen til at dette er viktigere er enkel: Bruker du et program som håndterer Id3 på en god måte trenger du ikke ha orden på filene i det hele tatt, så lenge Id3-taggene er i orden. Personlig benytter jeg Winamp, og leter frem filene via bibloteket i den. Tidligere var den for treg, men dette er ikke noe problem for meg idag. Andre programmer gjør helt sikkert like god jobb.

Så hvordan får man orden i Id3-taggene? Det finnes mange programmer for å gjøre dette. Jeg har testet flere, men har til slutt endt opp med en kombinasjon. For å lese Id3-taggene fort bruker jeg MP3tag. Denne er ikke så veldig avansert, men enkel å bruke. Det finnes mange programmer som kan mye mer, men min konklusjon er at jeg ikke trenger dette. Mange skryter for eksempel av Mediamonkey som absolutt kan være verdt å ta en titt på. Jeg synes den ble «litt mye» når jeg prøvde den sist, men ser at den har kommet i nyere versjon siden da. Den vil heller ikke kjøre på min Vista, så jeg har ikke fått testet i nyere versjon. Så jeg bruker MP3tag istedet.

Ved hjelp av MP3tag blar jeg gjennom filene, og ser fort om noe informasjon mangler. Når jeg ser dette markerer jeg filene det gjelder, og bestemmer meg for å gjøre en av to ting. Enten kan jeg ved hjelp av MP3tags egne verktøy sette Id3 utifra filnavn, eller omvendt, eller jeg åpner filene i Winamp. I det siste har jeg bare blitt mer glad i å åpne dem i Winamp. Winamp har nemlig en liten feature som jeg lenge ikke har vært klar over ved navn «Auto-tag». Denne benytter seg av Gracenote Database for å finne ut hvilken sang det er, og returnerer infoen om den aktuelle sangen. Dette er samme teknologi som benyttes for mobiler som har TrackId fra Sony Ericsson. Samme funksjonalitet finnes så vidt jeg vet også i Itunes og et par andre programmer.

Fremgangsmåten er enkel. Ã…pne MP3 filene i Winamp (eller annet program med samme funksjonalitet) og høyreklikk låten(e). Velg «Send to:» – «Auto-Tag». Winamp vil da søke i Gracenote Database, og gi informasjon om låten tilbake. Det kommer opp en oversikt om fremgangen i søket, med blant annet status for hver enkelt låt. Det kan være en idé å se over hva som er returnert før man trykker «Apply Changes», for feil forekommer. Men stort sett er det riktig. Derfor bør søk gjøres i mindre bolker, som lar det seg se over før du godtar endringene på filene. Ã… velge hele MP3 samlingen sin kan fort straffe seg…

Etter at du har ryddet i Id3-taggene er det lett å endre navn til det man måtte på filene. MP3tag lar deg gjøre dette med få tastetrykk utifra Id3tag. Jeg foretrekker å ha filnavnet i formen «Spor – Artist – Tittel», men de lærde strides. Heldigvis er dette lite avgjørende for de fleste operasjoner, da det er Id3 som er tingen.

11 tanker om “Enkel rydding av MP3 og Id3

 1. radiohode

  Jeg gjør det samme, men jeg bruker Windows Media Player. Ã…rsaken er at jeg da kan dele bilder til xboxen, og kjøre lysbildeshow på tven.

  Og jeg er helt enig, det er taggene som betyr noe. Jeg har satt opp WMP slik at den lager mapper etter strukturen artist / album når jeg slår opp mot basen og henter informasjon til taggene. Det jeg savner er en dublettfunksjon, siden jeg nok har to av enkelte filer.

  Svar
 2. XmasB Innleggsforfatter

  Er snart ferdig med med hele samlingen min. Det tar litt tid, men når det først er gjort… Skal sørge for å ta en backup av samlingen i løpet av helgen også. Har mistet den en gang før, og det var litt surt. Da var den kanskje en tredel så stor som nå.

  Svar
 3. radiohode

  Nå har jeg bare 5.000 sanger på maskinen min, da. Men når (om?) jeg blir ferdig med alt, så blir det vel 20.000? Har ikke helt oversikt over hvor mye jeg mangler. (Spiller over vinylplater også, og det tar tid.)

  Svar
 4. XmasB Innleggsforfatter

  Har vurdert å låne noen cd samlinger av kompiser, for å legge inn det. Men det er kanskje ikke lov det? Tenkte jeg skulle hjelpe svigers med å spille over vinylsamlingen hans. Hvordan gjør du det? Har lest om noen løsninger av typen platespillere med USB-utgang, men jeg er litt skeptisk til kvaliteten på dette?

  Svar
 5. Einar

  Det er fullt lovlig å låne CD-er av venner for så å rippe eller brenne dem, det er bare platebransjen og Espen Tøndel (advokat hyret av førstnevnte) som ikke liker det. 🙂

  Hvis du skal rippe vinylplater finnes det flere løsninger. Det enkleste er nok å koble platespilleren til PC-en via en RIAA-forsterker rett inn på lydkortet. Ellers finnes det jo slike USB-spillere som du nevner, men hvis du har forsterker (noe som jeg antar) er nok det det aller enkleste.

  Når du har fått råmaterialet inn på PC-en bør du bruke et program som renser sporene for støy og fjerner stille områder osv.

  Svar
 6. XmasB Innleggsforfatter

  Høres bra ut, Einar. Skal rippe litt vinyl og cd’er fra ihvertfall en kompis som har en sykt stor samling musikk jeg liker.

  Svar
 7. Annika

  Suveränt inlägg! Min egen samling är ett ständigt växande problem som jag snart borde göra något åt, hehe, och det är kanon att få lite tips! 😉

  Svar
 8. XmasB Innleggsforfatter

  Takk for det, Annika. Alltid hyggelig når et innlegg blir satt pris på. Idag begynte jobben med å ta backup av samlingen. Etter tre timer hadde jeg tatt en fjerdedel. Bruker SyncToy fra Microsoft for å gjøre den jobben. Herlig lite program.

  Svar
 9. radiohode

  Glemte å følge opp her, XmasB. Jeg tar opp lyden i en egen applikasjon (i wav-format???) og konverterer deretter til wma via det samme programmet. (Det heter Media Digitalizer.)

  Jeg kjører mao via vanilg platespiller + forsterker (2 x NAD).

  Svar
 10. Cavey

  Bruker WinAmp selv. Brukte det på 90-tallet, men droppet det etter en stund da andre medieplayere «gikk forbi». Nå er de back in business. Auto-tag visste jeg ikke om. Genialt! Takk for tipset. Da blir det gjerne orden på musikkbiblioteket her også! Mp3-tag har jeg brukt noen år. Kjempebra program!

  Svar
 11. XmasB Innleggsforfatter

  Skal se nærmere på det, radiohode. Det høres veldig lovende ut. Det er svigerfaren min som skulle fått gjort dette, så jeg skal nevne det for han.

  Stoppet også å bruke Winamp en god periode, Cavey. De har kommet seg veldig senere årene. Og nå klarer programmet også å hanskes store samlinger med musikk. Tidligere førte alt over 20gb til fullstendig sirup i systemet. Nå har jeg nærmere 150gb i databasen, og det går helt smooth.

  Svar

Legg inn en kommentar