Fra en bilist til en annen

Etter å ha hatt lappen noen få år er det på tide at jeg nok en gang deler litt på den visdommen jeg har opparbeidet meg…

Ikke så mye jeg ønsker å klage på denne gang, bare et par ting… Vi setter i gang med det samme:

Parklys Parklysene på bilen er til for å fortelle andre bilister og fotgjengere at bilen nå står parkert. Det kan være verdifull informasjon å ha spesielt når det er veldig mørkt ute. Da er det nemlig veldig vanskelig å se hvorvidt en bil står stille, eller kommer mot deg. Med nærlysene på antar man fort at bilen er i bevegelse, selv om den faktisk står stille. Derfor bør parklysene benyttes for å signalisere at bilen står parkert. Med nærlys er det også omtrent umulig å se personer som måtte bevege seg rundt bilen, noe som i verste fall kan føre til påkjørsler. Derfor følgende: bruk parklys når bilen står parkert og annet egnet lys når bilen er i bevegelse.

Blinklys i rundkjøring Det er mange uenigheter rundt blinklys og rundkjøringer, men det trenger ikke være veldig vanskelig. Her er en enkel regel: blink deg ut av rundkjøringen. Jeg gidder ikke lage en huskeregel for dette, for det er egentlig håpløst enkelt. Når man blinker ut av rundkjøringen gir man verdifull informasjon til andre bilister rundt seg, som ikke trenger ergre seg fordi du ikke evner å gi signal om hvor du skal. Noen blinker seg inn i rundkjøringen. Dette er selvsagt helt i orden. Så lenge du skal til venstre, vel og merke. Skal du rett frem trenger du ikke blinke deg inn. Når man nærmer seg en rundkjøring vil de fleste innse det faktum at det ikke lenger er mulig å unngp rundkjøringen. Altså blir det tullete å signalisere at man skal inn i rundkjøringen, fordi det ikke er noe alternativ. Unntaket er da høyresvinger – blink til høyre, og venstresvinger – blink til venstre. Skal du rett frem trenger du ikke blinke deg inn i rundkjøringen, de fleste antar at det er retningen du har tenkt å ta. Men blink deg gjerne ut.

Står du der du da? Noen mennesker liker å bare stoppe opp. Gjerne hvor som helst. Gjerne for eksempel midt i utkjøringen for parkeringsplassen. Eller utenfor oppgangen til naboen. Det er som disse menneskene som står og prater i inngangspartiet på kjøpesenteret, det smaleste området på hele senteret. Bare med bil. De står der, tilsynelatende uten å tenke et øyeblikk på at de kanskje står i veien for andre bilister som skal forbi og frem. Sjåføren har midlertidig skrudd av hjernen, og det eneste som kan skru den på igjen er et kraftig tut fra bilhornet til sjåføren som skal frem.

Sånn. Det var det. Måtte bare få det ut av systemet.

19 tanker om “Fra en bilist til en annen

 1. André

  Neste gang, istedet for å tute, så går du stille ut av bilen, finner fram baltreet og bilen hans et skikkelig smell på bagasjelokket… Fører nok til noen timer samfunnstjeneste, men kan garantere at den fyren kommer til å tenke seg om to ganger før han stopper midt i utkjøringa neste gang 😛

  Svar
 2. Cavey

  Sto bak en bil i et lyskryss (rødt) her om dagen. Når det ble grønt kjørte han ikke videre som vanlige folk. Jeg tutet for å «vekke» han. Jeg så han løftet litt på hodet og kikket i speilet. Han holdt på å snakke i mobil, og fortsatte med det (med bilen i ro) etter å ha sett hva som lagde ulyden bak han. Etter 6-7 lange tutinger bestemte han seg endelig for å kjøre (kanskje han var ferdig å snakke?). Er det mulig å være så fjern?

  Ellers har jeg opplevd et par som bare skal skvise seg foran meg i rundkjøringen. Greitt det hvis de hadde holdt samme farten videre. Men så snart de har «reservert plassen sin», så går de inn i søndagstur-modus… argh!

  I rundkjøringer som alle andre steder, så blinker man når man skifter felt og når man skifter retning (altså kjører ut av rundkjøringen, istedet for å følge feltet som går rundt og rundt og rundt og rundt).

  Svar
 3. Audun

  Manglende bruk av blinklys i rundkjøringer er ille nok, men det begynner å bli virkelig trafikkfarlig når folk ikke vet hvordan de skal legge seg i veibanen.

  Så bare for å klarere dette en gang for alle: Så sant det ikke er merket annerledes skal man ligge til høyre når man skal rett fram eller til høyre i rundkjøringen. Skal man til venstre, skal man ligge til venstre.

  Det er som regel alltid plass til to biler i bredden i rundkjøringer, og da er det pr definisjon 2 felter. Ved bytte av felt gjelder samme regler som bytte av felt til vanlig; Det vil si vikeplikt, og du bør derfor sjekke blindsonen.

  Svar
 4. XmasB Innleggsforfatter

  Tror de færreste vet hvor bryteren for blinklus befinner seg i det hele tatt, Espen.

  Hvordan visste du at jeg har balltre liggende i bilen til slik anledninger, André? Vil en paraply ha den samme skremmende effekten? Den er ganske stor med blomstret mønster (har ikke balltre egentlig…).

  Hvorfor får ikke folk flest bilene de har i James Bond? Med ekstrautstyret selvsagt. Med raketter hadde ikke det irritert deg i det hele tatt, Cavey. Bare trykk på knappen… Bang. Jeg er sikker på at det gir en ekstremt god følelse. Men også ganske drøy straff. For ikke å snakke om avisoppslag. Sporet jeg litt av? Beklager, jeg ble litt opphengt i ideen om balltre fra André.

  Kan du skjønne at spamfilteret ikke slapp den gjennom, Martin. Var på nippet til å gi den rett, men siden det er deg så. Mesteren i å linke til egen side… 🙂 Er du forresten klar over at det kreves flere timer for å få lappen for truck for lagerkjøring enn bil? Helt sant.

  Utrolig nok vet ikke folk det heller, Audun. Til tross for at jeg sjelden kjører lengre distanser opplever jeg at folk legger seg i feil fil nesten daglig. Spesielt mot rundkjøringer, men også vanlige «gammeldagse» kryss.

  Det finnes ikke egne trafikkregler for rundkjøringer. Det er nøyaktig de samme reglene som benyttes ellers i trafikken. Så hvorfor er det så vanskelig å følge dem med en gang man er i en rundkjøring?

  Svar
 5. Geir

  Regelen er helt klar i følge boka: Blink deg ut! (Hvilken bok det er snakk om, det er en annen historie). Men her i Stavanger har politiet eller veimyndighetene eller Radio1 eller noe gått ut offentlig og sagt at man også kan blinke seg INN i rundkjøringene og at dette anbefales i en del tilfeller av den enkle grunn at en rundkjøring ikke er en rundjøring. Jeg bor for shempel ved en rundjkøring med tre utganger. Hver gang jeg kjører inn i den og bare blinker meg ut til høyre, opplever jeg nær døden-opplevelser. Så jeg velger å blinke først til venstre når jeg kjører inn for å signalisere til alle trailerne som kommer i 110, og så blinker jeg ut til høyre når jeg skal opp bakken og inn til huset mitt. Ved Rogaland teater har rundkjøringen to felt inn og to felt ut i langsgående retning, ett felt i tverr-retningen. Når jeg skal ta til venstre og så ut på vertikalen risikerer jeg igjen livet, denne gangen pga Storhaugbussene som kommer i 130 uten ønske eller behov for å tolke blinklyssignaler. Hvis jeg da ikke først blinker til venstre og så ut til høyre vet ikke Storhaugbussen som kommer i 130 om jeg skal kjøre rett fram og gjennom Storhaugtunellen eller om jeg skal ned til venstre for å handle nesedråper på apoteket. Konklusjon: Radio 1, poilitiet eller veimyndighetenes råd om å blinke seg inn først og så ut igjen er RELEVANT i en del abnormale rundkjøringer, som det i hverftall i Stavanger fins minst 54 av. En tilleggsopplysning: I Stavanger er det nesten like mange rundkjøringer som det er biler. Og i Stavanger har alle minst to biler hver.

  Svar
 6. XmasB Innleggsforfatter

  Har enda til gode å oppleve behov for å blinke inn i en rundkjøring, Geir. Min erfaring er at det skaper mer forvirring enn noe annet. Skjønner ikke helt hvordan det kan finnes rundkjøringer som er såpass abnormale at de krever dette heller.

  Ã… blinke inn i rundkjøringen vil i de fleste tilfeller signalisere at man skal til venstre. Dersom dette ikke er riktig risikerer man for eksempel å treffe en bil når man helt uforventet da plutselig svinger til høyre istedet. Må si jeg ikke forsto helt logikken i den kommentaren der, Geir. I trafikken bør man gi tydelige tegn som forteller hva man skal foreta seg. Det gjør man ved hovedsakelig hjelp av lys og plassering. Dersom et eller flere av tegnene strider mot de handlnger man så foretar seg er det en oppskrift for kollisjon.

  Men det er kanskje litt som når en kompis av meg spurte hvorfor jeg blinket meg ut av rundkjøringen, og jeg svarte «for å gi tydelig tegn til bilister rundt meg». Det skjønte han ikke, for ingen andre gjorde det. Og det var vel nettopp litt av grunnen til at jeg er litt nøye på det.

  Svar
 7. XmasB Innleggsforfatter

  Btw, Geir. Er den avataren den du bruker? Jeg har visst en annen i dashboardet mitt. Kan det tenkes at den som vises her egentlig er byttet ut?

  Svar
 8. Geir

  Jeg skifta nettopp ut den jeg har på gravatar.com, men hva som har skjedd vet jeg ikke. Hvis det er en South Park-kloning du har, så er det en av de andre gravatar-alternativene mine.

  Svar
 9. Cavey

  Jeg skjønner ikke helt det med å blinke til venstre for å kjøre inn i en rundkjøring. Det finnes ikke logisk da man svinger til høyre for å komme inn i rundkjøringen (jmf. kjøreretningen). De eneste gangene jeg blinker til venstre før en rundkjøring, er hvis jeg skal bytte til venstre felt pga at jeg skal til venstre i rundkjøringen. Da gjelder selvsagt vanlige skifte-felt-regler. Jeg blinker alltid inni rundkjøring hver gang jeg bytter felt, og når jeg tar av på min avkjørsel. Akkurat som man blinker når man tar av på en avkjørsel på en vanlig vei. Det blir kanskje lettere å forstå for noen, om man «ruller ut» rundkjøringen og tenker på den som en vanlig vei.

  Når man kjører mot en rundkjøring, så skal man inn i rundkjøringen. Det er ikke til å misforstå. Man trenger derfor aldri å blinke inn i en rundkjøring. Det er ikke slik at 30% skal inn i rundkjøringen, 40% skal i grøfta, og 30% skal ha picnic i den runde gressplenen i midten av rundkjøringen.

  Jeg var vitne til en galning en gang, som kjørte i feil retning rundt rundkjøringen. I hans tilfelle passet det egentlig ganske fint å blinke til venstre… 🙂

  Svar
 10. Audun
  Jeg skjønner ikke helt det med å blinke til _venstre_ for å kjøre inn i en rundkjøring.(…)

  Jo, det er det en veldig enkel forklaring på. Blinker du til venstre inn i rundkjøringen kan de som ellers måtte vente på deg kjøre ut i ytre felt i rundkjøringen. Dersom du ikke blinker, må de vente, ettersom de ikke kan vite om du skal rett fram i rundkjøringen.

  Eh, var det forstålig? Det hadde nok vært lettere å forklare med en tegning.

  Svar
 11. Cavey

  Aha! Da misforstod jeg. Når han skrev «blinke seg INN i rundkjøringene» så trodde jeg han mente at han blinket fordi han skulle kjøre inn i rundkjøringen. Ikke mens han allerede var inni rundkjøringen («jeg skal ikke kjøre av enda»). Men det er ikke alle som blinker til venstre i rundkjøringen som «skal videre i rundkjøringen». Mange steder (observert ofte i Haugesund!) blinker de som om det er et vanlig kryss. Skal de til venstre i «rundkjøringskrysset», så blinker de til venstre fra de kjører inn i rundkjøringen, til de er ute av rundkjøringen. Mens mange av de ikke blinker overhodet uansett hvor de skal.

  Jeg stemmer for et obligatorisk rundkjøringskurs med «eksamen» etterpå for alle som har lappen! Stryker man, så mister man lappen. Jeg betaler gladelig 250,- for dette, hvis det betyr at alle rundt meg endelig får lært seg med rundkjøringer.

  Svar
 12. XmasB Innleggsforfatter

  Blinke til venstre er kun fornuftig dersom man skal til venstre (tredje avkjøring ved et vanlig kryss med fire rette veier inn). Plassering skal da også være til venstre. Ved de fleste rundkjøringer skal plassering være til høyre dersom man skal til høyre eller rett frem. Det finnes noen unntak, men da skal dette være tydelig merket med skilt eller vegmerking.

  Forøvrig et sitat fra Biltilsynet om blinking i rundkjøringer: «Biltilsynet er av den formening at det så godt som ikke finnes store rundkjøringer i Norge, og at en derfor skal gi tegn før en kommer inn i rundkjøringa som om en kommer inn i et vanlig veikryss.»

  Og en liten tegning som viser greit hvordan jeg tenker.

  blinking i rundkjøring

  I tillegg mener jeg, som Biltilsynet, at det kan være greit å blinke til venstre dersom man skal til venstre, for å vise spesielt til de som kommer bak at man ikke skal rett frem. Dette har å gjøre med at veldig mange ikke forstår feltplassering, og ofte legger seg til venstre også når de skal rett frem. Ved å blinke i tillegg forsikrer man de rundt seg om hvor man skal.

  Det kurset støtter jeg, Cavey!

  Svar
 13. Audun

  Jeg hadde forresten en diskusjon med en kjørelærer om hva som er venstre og rett frem i rundkjøringer. Du har jo noen rundkjøringer med merkelige vinkler på utkjøringene. Hva er rett frem og venstre da?

  Kjørelæreren mente at alle veier som skråner mot venstre er venstresvinger, men jeg mener at man alltid skal følge skiltet (og eventuelt veimerking) før rundkjøringen.

  Hvis du vil ha flere vanskelige problemstillinger i trafikken, så er det bare å spørre. Jeg sitter inne med tusen spørsmål. For eksempel: Hvor mye av et fotovergangsfelt skal være slitt bort før det ikke er et forovergangsfelt lenger? 😉

  Svar
 14. XmasB Innleggsforfatter

  Rett frem er rett frem det. I bildet du lenker til er det ingen venstre, og jeg ville tolket et blink til venstre som om bilen skal helt rundt. Ligger bilen i venstre fil, og ikke blinker, er dette å tolke som rett frem. Det finnes som nevnt ikke egne regler for rundkjøringer. De samme reglene som alltid gjelder, gjelder også her. I følge trafikkreglene kan man se på en rundkjøring som en rett vei med flere møtende veier på høyre side. Derfor trenger man heller aldri blinke til venstre. Det er ikke påbudt. Men man kan gjøre det for å gi tydeligere signaler til andre bilister, for eksempel om man skal svinge til venstre eller skal helt rundt.

  Jeg følger biltilsynet anbefaling om å blinke i rundkjøringer som i vanlige kryss. Dersom veien jeg skal inn på er til venstre for midten av rundkjøringen (sett fra veien jeg kommer fra) tolker jeg det som en venstresving, og kan finne på å blinke til venstre. Selvfølgelig avhengig av andre bilister. Er det ingen andre der blinker jeg sjelden.

  Hehe, vet ikke om det er påbudt med skilt eller trafikklys ved overgangsfelter, men dersom det ikke er det kan jeg skjønne problemet ja. Er det påbudt er jo svaret gitt.

  Kjenner til steder hvor feltmerking kun er tilstede på asfalten, noe som gjør at det er vill gjetting om vinteren. Det gjelder først og fremst rundkjøringer hvor det er påbudt å ligge til venstre når man skal rett frem, og høyre kun ved høyresving.

  Ettersom selv kjørelærere er uenige i hvordan man skal opptre i rundkjøringer er det liten tvil om at de er mange som ikke gjør det riktig. Det viktigste er uansett at man gjør seg forstått i trafikken. Om man blinker en gang for mye er nok ikke dette veldig kritisk, med mindre man sender feil signaler i forhold til hvor man faktisk skal.

  Svar
 15. Audun

  Da er vi nok enige om rundkjøringer.

  Det finnes noen overgangsfelter hvor det ikke er malt på striper, men der det er brosteiner i en annen farge også. Lurer på om de har tenkt på fargeblinde der, og om det i det hele tatt kan anses som et overgangsfelt.

  Dette må etterforskes 🙂

  Svar
 16. XmasB Innleggsforfatter

  For ikke så snakke om hvordan slik oppmerking bare «forsvinner» om vinteren under en masse snø. Etterforsking er nok på sin plass ja.

  Svar

Legg inn en kommentar