Slankemat

I lunsjen prates det mye om slankemat for tiden. Overraskende nok er det ikke jentene som forteller om sine dietter, det er gutta. Staute karer som har funnet ut at de har noen kilo for mye, og ønsker å gjøre noe med. Sommeren er rett rundt hjørnet, så det er nok der motivasjonen ligger.

Det som overrasker meg litt er at ingen skal følge de gamle gode rådene lenger: Spis mindre, tren mer. enkelt og greit. Neida, nå er det visst motsatt. Spis mer av det man vanligvis anser som fetende, nemlig proteiner og fett. Egg med majones på er det beste. Jeg er visst ikke helt med, for jeg blir feit av den typen mat.

Så sitter vi der da. En samling karer av forskjellig alder og vekt. Og det interessante jeg ofte legger merke til at de som er litt kraftige spiser mer. For meg virker det logisk at de derfor også ofte er litt større, men jeg tar visst feil. For det er ikke mengden som er avgjørende, men hva man spiser. Det skal helst være lettbrus og lettprodukter av smør og majones. Potetgull skal vi også ha, med dipp laget av kesam. Det er jo direkte sunt. Jeg har sluttet å bemerke at det kanskje hadde vært en bedre ide å spise mindre, for da ser de bare rart på meg. Som om jeg nettopp har ytret de dummeste ordene i historien. Det er visst ikke et alternativ forstår jeg. Eple er sunt. Og godt! Og nå skal det ikke være lettprodukter heller. Det skal være fett. Fett og proteiner. Maks 10 gram karbohydrater om dagen. Og slettes ikke fiber. «Vondt skal vondt fordrive», tenker jeg. Og fett skal fordrive fett. For meg virker det noe ulogisk, men det er visst bare meg. Ordet «trening» har jeg enda ikke hørt under disse samtalene.

Nevnte jeg at syklet til jobb idag?

10 tanker om “Slankemat

 1. Sissel

  🙂 Fysisk aktivitet er nødvendig om man vil ned i vekt eller holde vekten. Uansett er det jo bra for helsa.

  Angående majones, smør og sånne ting. Ketogen kost fungerer veldig godt om man vil ned i vekt, men hele poenget er jo at man skal holde seg unna karbohydrater (sukker og stivelse). Gjør man ikke det så legger man på seg. . Jeg er ikke god på alle disse diettene – faktisk holder jeg dem på en armlengs avstand. Har et avslappet forhold til mat og forsøker bare å trene mest mulig og spise minst mulig sukker og stivelse. Egentlig skal jeg ikke drikke rødvin heller, men det går jo rett som det er til helvete og det er nå greit 🙂

  Svar
 2. XmasB Innleggsforfatter

  Alt med måte mener nå jeg. Jeg skjønner forsåvidt tanken bak en slik diett, men sliter med logikken.

  En fellesnevner for nesten alle jeg kjenner som er veldig opptatt av hva de spiser er at de er overvektige eller på god vei. Og de blir ikke slankere av diettene, de har bare et veldig anstrengt forhold til mat og drikke. Men Tab Xtra og Diet Coke er fortsatt ok av en eller annen grunn. For det er jo omtrent som vann, sier dem. Så drikk vann da…

  Tror jeg fortsetter med å spise mindre mat fremfor mer fet mat i fremtiden også. Og istedet for å spise et brett cottage cheese daglig velger jeg også å bare spise mindre. Litt sånn «Det enkle er ofte det beste»-tankegang, men jeg har troen på den.

  Svar
 3. XmasB Innleggsforfatter

  Nå ble jeg plutselig redd for at noen skal lese denne posten og føle seg støtt. Det er selvfølgelig ikke meningen. Jeg kommer bare med mine synspunkter om emnet. Som alltid er det alle muligheter for at jeg er på bærtur og egentlig ikke vet hva jeg snakker om. Men brus og kebab er ikke sunt uansett om det står «diet» eller «light» på produktet et sted. Alt med måte, så går det bra det også. Man skal jo leve litt godt også.

  Svar
 4. Sissel

  Det virker som mat er stress for mange. Jeg kjenner mange som har det sånn at jo mer de slanker seg jo tjukkere blir dem, og det er jo et fryktelig liv å skulle gå rundt å bare tenke på mat og alt man ikke kan spise. Det handler nok noe om mat, men kanskje mer om livsstil. Hva man tar etter når man er tørst. Hva man gjør når man kjenner at man er lei seg eller deprimert. Jeg er heldig som har funnet en aktivitet jeg liker og fått merke det kicket man får under og etter trening – det er faktisk det som driver meg. Og trener du mye så kan du tillate deg å spise litt ekstra sjokoladeguffe innimellom. Det er så enkelt som du sier, man skal forbrenne mer energi enn man spiser.

  Svar
 5. XmasB Innleggsforfatter

  I likhet med andre uvaner er nok også overspising vanskeligere å slutte med enn det sur ut som. De fleste av oss kjenner nok personer som har slitt mange år med å slutte å røyke. Jeg tror ikke overspising er så veldig annerledes. Det handler nok mest om livsstil, og egen overbevisning. Dersom man hele tiden ser etter lettvinte mirakelkurer tror jeg kanskje det bare blir vanskeligere jo lengre tid man holder på.

  Svar
 6. M

  Den typen ‘diett’ er ganske populær for tiden. Om den virker skal jeg ikke uttale meg om. Jeg mener nemlig at dersom man vil ned i vekt så må man forandre livsstil, ikke bare spise litt annerledes et par måneder. Når man så har kommet ned i vekten man vil være så begynner man å spise normalt igjen, og av en eller annen grunn skjønner ikke folk hvorfor de legger på seg igjen når de er ferdige med dietten. o_O

  Et kosthold som ville hatt samme virkning, og samtidig vært utrolig sunt, er noe jeg har lest om de siste ukene. Jeg driver og leser en bok som sier at et kosthold bestående av 50-100% rå frukt og grønnsaker, ikke bare kan forebygge sykdommer som kreft, diabetes, gikt osv osv, men også kurere dem hvis man først har fått dem. Dessuten vet alle at frukt og grønnsaker inneholder svært lite fett, og gjerne få kilojoule også.

  Jeg har lagt om kostholdet slik at det består stort sett av rå frukt og grønnsaker, men tillater meg litt snacks innimellom også. Ikke bare føler jeg meg sunnere og mer energisk, men jeg har også fulstendig mistet lysten på søtsaker og annen usunn mat.

  Ganske praktisk egentlig.

  Svar
 7. XmasB Innleggsforfatter

  Ã… kun spise frukt og grønnsaker blir nok litt ekstremt for meg, men jeg har ingen problemer med å forstå hvorfor vekten holdes nede på et slikt kosthold. Jeg kjenner ikke mange feite vegetarianere for å si det sånn. Jeg er nok for glad i kjøtt og annen mat til å kutte det helt ut, men klarer fint å holde mengden på et fornuftig nivå. Og jeg tror det er hele «hemmeligheten» – mengde. Burde ikke være så hemmelig egentlig, men det er visst det. Det er i hvertfall ikke åpenlyst for alle.

  Forbrenner man mer eller like mye energi som man putter inn i kroppen, vil man ikke gå opp i vekt. Dette lærte vi allerede på grunnskolen, og lite har forandret seg i menneskekroppen siden dengang. Forbrenning gjøres stort sett ved bevegelse i en eller annen form, for eksempel å sykle til jobben eller jogge seg en tur. Spiser man ikke så mye er det ikke nødvendig å trene så mye. Selv om trening selvfølgelig har andre helsebringende effekter enn kun å holde vekten nede.

  Klarer man å miste lysten på søtsaker og annen sunn mat er nok det det greieste. Jeg er så «heldig» at magen gjør opprør ved for mye junkfood og brus. Dermed måtte jeg legge om kostholdet for 5-6 år siden. Gikk også automatisk ned over ti kilo uten en time i treningsstudio. Nå har jeg et mye mer bevisst forhold til maten jeg hiver i meg, men spiser da gjerne pizza eller burger en gang iblant for det. Bare ikke for ofte. Og brus drikker jeg ekstremt sjelden. Drikker vann. Det gjør at maten smaker bedre også synes jeg. Gratis er det også (ihvertfall her til lands).

  Tror det er viktig som du skriver at man kan tillate seg å kose seg innimellom også. Da gjelder det selvsagt bare å ikke skeie ut fullstendig. Bare fordi man ikke har spist fet mat på lenge, trenger man ikke «ta det igjen» når man spiser det igjen.

  Svar
 8. M

  Jeg er altfor glad i snack til å spise kun grønnsaker og frukt, men hvis jeg noensinne får kreft eller diabetes eller andre alvorlige sykdommer kommer jeg til å gjøre det. Foreløpig vil jeg si at kostholdet består at ca 50% rå frukt og grønnsaker. Frukt + yoghurt til frokost, sandwich med diverse grønnsaker eller en salat til lunsj, og et eller annet til middag, som ikke alltid er sunt, men som ofte har et innslag av grønnsaker. I tillegg drikker jeg jus laget av grønnsaker.

  Jeg har faktisk ikke noe behov for ‘å ta igjen’ når jeg spiser usunn mat. Det er en annen virkning av et sunt kosthold – man mister lysten på det som er usunt. Og det er slik det skal være fra naturens side. Kroppen sier i fra hvilken mat den vil ha, og hvilken mat den ikke vil ha. F eks når jeg er syk og har feber får jeg plutselig kjempelyst på appelsinjus.

  Svar
 9. XmasB Innleggsforfatter

  Høres bra ut,. M. Var flink til å drikke grønnsaksjus (juice/jus?) før, men idag er jeg lite flink til å få i meg frukt og grønt. 5 om dagen er ikke akkurat typisk for meg. Heller 1 eller 2.

  Men det kommer en dag imorgen, og da skal jeg virkelig sette igang et sunt liv da! 🙂

  Svar

Legg inn en kommentar