Spam

Jeg blir utsatt for stadig mer spam. Idag har jeg endret oppsettet for håndteringen av spam, slik at jeg har større kontroll over hva som kommer.

Jeg har nemlig vært så «smart» at jeg tidligere brukte veldig mange epostadresser med xmasb.com som domene. eksempel på en adresse kunne være noe slikt som vg.no@xmasb.com. Tanken var god. På denne måten kunne jeg ha full kotroll over hvem som ga meg spam, det var jo bare å se på adressen den ble sendt til. Det var bare en liten ting jeg ikke tenkte på, nemlig at domenet i seg selv ville bli misbrukt. Og slik har det selvfølgelig gått. Det sendes epost til alle mulige varianter med xmasb.com som domene.

Jeg begynte med å legge alle falske adresser til et eget filter, men så fort at dette var nyttesløst. Det var nemlig veldig mange varianter som ble brukt. Og det skulle stadig komme nye. Hver dag faktisk.

Derfor har jeg nå gått andre veien. Jeg har satt opp en konto for hver av de epostadressene jeg vet jeg har brukt (noen få til bloggen, og noen få som jeg bruker ellers iblant), og en konto som fanger opp alle andre adresser. Alt som havner i sistnevnte er å regne som spam til det motsatte er bevist.

Jeg hadde også glemt at jeg automatisk slettet alt som kom til noen adresser, i tillegg til å bare markere noe spam. For mengden spam var langt større enn jeg hadde trodd. På fem timer tikket det inn ikke mindre enn 300 epost i spamkontoen, en kjapp gjennomgang (sortering på til-adresse) viser at samtlige faktisk er spam. Ideen er vellykket.

Nå gjenstår det bare å sjekke spamsamlingen med jevne mellomrom, i tilfelle jeg har glemt noen adresser. I løpet av kort tid skal jeg fjerne hele spamkontoen, slik at alt havner i intet. For jeg får nemlig ikke mye spam på noen av de epostadressene jeg faktisk bruker. Ikke engang den jeg har brukt siden jeg fikk internett.

Jeg har lagt merke til en ting med det meste av spam som dukker opp hos meg: det er ikke spam sendt til meg, det er sendt fra meg. Eposten jeg er plaget med er derfor svar på at spam er mottatt er hos mottaker, eller epost som forteller at mottaker er ute av kontoret. Like unyttig som all spam, bare med den ekstra bismaken at mitt domene blir misbrukt til å sende ut spam.

På bloggen har jeg satt opp Akismet til å automatisk slette alt den tror er spam på eldre innlegg, det fjernet det meste av manuelt arbeid i den sammenheng. Om noen få uker skal jeg endelig få en spam-fri hverdag, da jeg sletter spamkontoen for godt.

6 tanker om “Spam

 1. Eugenie

  hos min leverandør kan jeg sperre for bruk av tilfeldige adresser på mitt domene. Dermed mottar jeg bare mailen som sendes til adresser som finnes/er i bruk. På den måten unngår jeg mye av det du opplever.

  Svar
 2. Thomas

  Jeg har et adressesystem som ligner, men jeg legger til -thomas før alfakrøllen. Slutter ikke adressa på thomas@mittdomene? Sorry mac, da er det spam.

  Svar
 3. XmasB Innleggsforfatter

  Det er standard oppsett for de fleste, Eugenie. Men jeg ønsket som nevnt å bruke en haug med forskjellige adresser, da var det lettere å åpne for alle enn bare de jeg tok i bruk etterhvert. Det var dumt, så nå har jeg kun 5 adresser jeg bruker. men jeg sjekker fortsatt det som kommer inn i «spamkassa» i tilfelle jeg har glemt noe. Jeg hadde for eksempel glemt å inkludere adressen kommentarer fra denne siden går til…

  Høres ganske sikkert ut, Thomas.

  Jeg får nesten utelukkende spam av den typen, André. I tillegg til de obligatoriske viagra og penisforstørrende variantene.

  Svar
 4. Frank

  Tror jeg må gjøre det samme som deg, XmasB. Har også kjørt med nettsted@mittdomene.com når jeg registrerer meg et eller annet sted, og så kjørt catch-all på mailen min. Må nok endres, har mottatt 4230+ spam siden 9. mai, men heldigvis tar spam-filteret 99,95% eller deromkring.

  Svar
 5. XmasB Innleggsforfatter

  I det siste har jeg funnet ut at spam filteret mitt også tar noe mail som jeg skulle hatt. Har ikke savnet den, men litt dumt når den har slettet mye som jeg skulle mottatt. Skal sette opp noen ekstra regler som sletter det meste (jeg bare markerer spam og flytter det en egen mappe mens jeg skaffer oversikt over adressene mine), så kommer jeg nok til å skru av catch-all snart.

  Svar

Legg inn en kommentar