Full barnehagedekning i Lørenskog

Lenge før datteren vår kom til verden snakket vi om barnehageplass. At hun kanskje ikke kom til å få plass anså vi som svært lite sannsynlig, for Lørenskog har jo som kjent full barnehagedekning. Jeg har skrevet om dette tidligere. Jeg var kanskje litt krass i valg av ord den gangen, men jeg var også passe oppgitt. Det er jeg fortsatt.

Idag leser jeg nye løfter om full barnehagedekning fra Kristin Halvorsen. Det vil si, hun lover ingenting. Det har hun brent seg på før ((Er du her enda, Kristin? Trodde du hadde forlatt politikken jeg?)). Neida, hun forteller bare at full barnehagedekning er et mål de har. Så fint da.

Lørenskog Arbeiderparti har full barnehagedekning som en av sine topp fem saker for de neste fire årene. Jeg er nok ikke overbevist om at jeg ville stemt på dem for det. Har på en måte hørt dette før (host… Kristin.. urk… Halvorsen.. hark…) uten at det har hjulpet noe særlig. Jeg leser videre på Lørenskog Venstres side en interessant liten tekst om emnet: Alle skal med! (Enten de vil eller ikke) som jeg klart kjenner meg igjen i. Dette skulle da ikke være så vanskelig?

Vi har fått avslag, og vi er langt fra alene om det. Faktisk virker det som om de fleste som har født sent på året har fått avslag i Lørenskog kommune. Dette til tross for full barnehagedekning.

Jeg håper ordføreren har rett når han sier at alle skal få plass. For dette er en fortvilt situasjon.

Politikeres løfter har jeg for lengst sluttet å tro på.

11 tanker om “Full barnehagedekning i Lørenskog

 1. Martin Bekkelund

  Hadde jeg vært deg, ville jeg gått ut i pressen. Politikere som vedkommende som omtales i RB har ingenting i politikken å gjøre, når deres eget ego er viktigere enn sakene de er valgt inn for å gjennomføre. Den eneste måten å få slike mennesker tilbake til virkeligheten (dersom det er mulig), er at vi velgere står frem i media og forteller dem hvordan virkeligheten faktisk ser ut.

  Jeg ønsker dere også lykke til videre med saken deres.

  Svar
 2. XmasB Innleggsforfatter

  Takk, Martin. Jeg vet sannelig ikke helt hvordan jeg forholde meg til denne saken, for det hele blir så utrolig dumt. Vi har jo hele tiden trodd at barnehageplass dreide seg om å finne ut hvor hun skulle få plass, ikke om.

  Nå kommer sommerferien, og vi før nok neppe vite noe før det. I praksis betyr det at kona må søke om ekstra permisjon, noe som vil gi kraftige utslag på familieøkonomien.

  Svar
 3. Martin Bekkelund

  Jeg er helt seriøs når jeg sier at jeg hadde sendt regningen til politikerne. Hadde jeg fått avslag, ville jeg også med denne saken gått til media.

  Politikerne er valgt inn fordi de lover oss noe. Holder de ikke løftene må det få konsekvenser. Jeg synes slike saker som den dere opplever er ytterst provoserende.

  Svar
 4. Glenn

  Hallo?! «Før du sender meg mail igjen – basert på ukvalifisert gjetning» – jeg ville ikke kalle et brev fra kommunen med beskjed om at du ikke har fått barnehageplass for «ukvalifisert gjetning»? Hun er ikke akkuratt noen politiker jeg ville hatt i mitt kommunestyre. Eller i noe som helst styre og stell faktisk.

  Svar
 5. XmasB Innleggsforfatter

  Det er lenge siden jeg sluttet å stole på politikere, Martin. Det er mye loving… Først og fremst er det vel egentlig et spill om å få flest mulige velgere. Også har du selvsagt noen som faktisk forsøker å gjøre en god jobb, men jeg frykter noen ganger de er i mindretall. Får vi ikke plass i løpet av sommeren må vi nok finne noe å rasle med.

  Nei, det er helt utrolig, Glenn. Vi har snakket med flere som er sånn passe oppgitte rundt dette. Forhåpentligvis ordner alt seg, men vi må jo i mellomtiden ha en alternativ løsning klar. Jeg tror neppe svigerfar vil bruke pensjonisttilværelsen som barnehageonkel.

  Svar
 6. Asbjørn Ulsberg

  En ting jeg føler det er viktig å se på i denne saken er ikke nødvendigvis hvor langt unna SV er å oppfylle «full barnehagedekning»-løftet, men heller hvor mye nærmere vi er nå enn vi var under forrige regjering. Da hadde vi ikke engang makspris på barnehager, slik at det reelle behovet for barnehageplasser var fullstendig uvisst, da det var et enormt antall innbyggere i dette landet som rett og slett ikke hadde råd til å ha barna sine i barnehage.

  Nå som de aller fleste har råd, kommer tallenes tale opp i dagen og vi kan se det faktiske behovet mye tydeligere. Og det er nok større enn først antatt, så Halvorsen har nok kanskje prøvd å gape over litt for mye. Men faktum er i hvert fall at det aldri har blitt bygget flere barnehager i landet og det har aldri gått flere barn i barnehage i Norge. Hvis ikke det er et skritt i riktig retning, så kan vi vel bare fjerne maksprisen igjen og legge ned alle de tusenvis av barnehageplassene som har blitt åpnet siden vi fikk rød-grønn regjering, eller hva?

  Poenget mitt er at dette aldri i verden ville ha skjedd med en blå regjering. Så selv om vi fortsatt ikke er i mål og noen fortsatt faller utenfor og ikke får barnet sitt i barnehage går det rett og slett ikke an å se så svart-hvitt på det at det fortsatt liksom er like ille som det var før SV kom i regjering. For sånn er det ikke, uansett hva man måtte mene om SV som parti.

  Svar
 7. XmasB Innleggsforfatter

  Jeg kan jo for ordens skyld legge til at jeg faktisk stemte SV, Asbjørn. Det var vel mer et valg av typen «lesser evil» for min del. Men jeg mener fortsatt at Kristin Halvorsen bør gå av, for det har hun selv sagt hun skal gjøre. Selv om hun sikkert har gjort mye bra, føler jeg dette sier litt om hvordan politikere fungerer. De kan love hva de vil, og konsekvensene av løftebrudd er som oftest minimale.

  Ja, det er flott hvor mange har fått plass i barnehage mens SV har holdt på. Men det er fortsatt ikke full dekning. Og det var det ikke i utgangen av 2007 heller, når «fristen» for løftet hennes gikk ut. Om jeg velger å se veldig egoistisk på det, og det må jeg jo, så er vi fortsatt langt unna målet – full barnehagedekning. Så lenge vi ikke får plass, hjelper det lite om nesten alle andre får, bare fordi de fødte tidligere på året. Og det er jo selvsagt problem nummer to, ordningen for hvem som får plass. Den er jo mildt sagt lite rettferdig for de som er så «uheldig» å få barn sent på året. Hadde vi fått barn et halvt år før hadde vi nemlig fått plass for lenge siden.

  Jeg er fullstendig enig i det du skriver, Asbjørn, men for oss betyr det lite om andre får plass. Det er jo selvsagt fint for dem, og jeg unner dem den plassen de har fått, men det hjelper oss lite. Forhåpentligvis ordner dette seg for oss og andre som har fått barn sent på året også. I mellomtiden må vi bruke tiden på alternative løsninger, som å søke permisjon og planlegge ferier nøye.

  Diskusjonen om hvilket parti man bør ha i regjering tror jeg ikke skal hive meg på. Mitt syn på det er som nevnt egentlig bare at det er et valg mellom onder. Det finnes ikke den politiker eller det parti som kan oppfylle alles ønsker, eller alle mine ønsker for den saks skyld. Da velger man det som kommer nærmest, på bekostning av noe annet. Jeg er vel like usikker på neste valg som jeg var ved forrige.

  Svar
 8. Asbjørn Ulsberg

  Jeg mener dette nettopp er en diskusjon om hvilket parti man bør ha i regjering, for ingen andre regjeringer noen sinner har vært i nærheten av å ønske en diskusjon om barnehageplasser engang. Med SV i regjering i 3 år er vi nærmere full barnehagedekning i hele Norge enn noen gang.

  Det er klart det er bittert for deg å ikke få plass til ditt barn, men hadde du vært bedre av med å måtte betale det hvite ut av øyet for plassen på grunn av manglende makspris, eller garantert ikke ville fått plass på grunn av en dekningsgrad på under 50%? Noen kommuner har nådd 100%-punktet, andre ikke. Med Kristin Halvorsen i spissen er Lørenskog mest sannsynlig nærmere full barnehagedekning enn de noen gang har vært, og kun ved å fortsette med de samme målene (og samme politikerne i ledelsen) vil det være mulig å oppnå full dekning.

  Med en hvilken som helst annen regjering vil dekningen synke. Er det bedre? Når ikke du får plass i år, så kan like gjerne ingen — eller eventuelt bare de aller rikeste — få plass, i år og i fremtiden?

  Svar
 9. XmasB Innleggsforfatter

  Jeg kan jo med glede fortelle at vi etterhvert fikk plass. Men det var kun fordi vi maste oss frem til det. I utgangspunktet har vi egentlig fått avslag, og ingen kontrabeskjed på det. men vi har ringt dem ned for å høre om ledig plass og til slutt klaffet det. Med andre ord, vi hadde ikke hatt plass om vi ikke hele tiden purret på det. I teorien skal det ikke ha noe å si om man maser eller ei, i praksis kan det være avgjørende.

  Når det gjelder politikk er jeg nok ikke den beste å diskutere med. Jeg stemmer ikke på grunn av tilhørighet til parti, men stemmer etter partiprogram og troverdighet. 100 prosent troverdighet har jeg ikke til noen som kaller seg politiker. Og jeg får ikke mer troverdighet når et parti lover en ting, men ikke følger opp. Jeg har mistet tellingen på løftebrudd fra Soria Moria gjengen, og dertil troverdighet. Ikke bare med tanke på barnehageplass, som de ikke har bommet så stygt på egentlig, men flere andre ting. Et eksempel er tollgrensen, som de altså lovet å øke. Det var lite troverdig når det ble lagt frem, og ble heller ikke noe av. Slik er politikken.

  Svar
 10. Asbjørn Ulsberg

  Gratulerer med plassen! Godt å høre at det ga uttelling å mase. Men tilbake til politikken: Med under halvparten så mange tilgjengelige barnehageplasser i Norge og Lørenskog, tror du ikke sjansen for å få barnehageplass, også etter mas, ville vært mindre? Det vil si at uten Kristin Halvorsens «brudte løfte» så ville du ikke fått plass uansett hvor mye du hadde mast?

  Svar
 11. XmasB Innleggsforfatter

  Nei, det er klart du har rett i det, Asbjørn. Men det er heller ikke poenget mitt. Jeg mener bare at det er noe alvorlig galt når brutte løfter aldri får noen reelle konsekvenser. Har du oversikt over hvor mange brutte løfter fra Soria Moria? Jeg har nemlig sluttet å telle for lengst…

  Det er stor forskjell på «Målet er 100% dekning» og “Full barnehagedekning, ellers går jeg av.”. Det var nemlig ordene hun brukte når hun lovte full barnehagedekning. Hun har jo selv innrømmet at det utsagnet var å gå litt langt. men hun sa det gjentatte ganger, og fikk garantert masse stemmer på grunn av det utsagnet. Hun klarte ikke å levere, og da burde hun tatt de konsekvensene hun selv la til grunn.

  Et argument som er brukt er at hun umulig kan kontrollere alt dette selv. Hun alene kan ikke sørge for full barnehagedekning. Neivel, da burde hun heller ikke love det. Jeg lover ikke ting i min jobb jeg ikke har kontroll over. Det skulle jo tatt seg ut. For folk flest får det nemlig konsekvenser når gjentatte ganger ikke klarer levere det man lover. For folk flest kan det bety at man kanskje ikke er rett mann/kvinne for jobben. Jeg vet ihvertfall at jeg hadde vært i «deep shit» om til stadighet lovte mer enn jeg klarte levere, eller mer enn jeg selv har kontroll over.

  Svar

Legg inn en kommentar