13 tanker om “Lyn

 1. M

  Stilig bilde:)

  Men bare en tanke: Hadde det sett penere ut dersom du hadde lagret det som .png istedenfor .jpg? Det er litt jpg’ed rundt lynet ser jeg…

  Svar
 2. XmasB Innleggsforfatter

  Har også lagt merke til det, M. Jeg tror det er Flickr som har komprimert ved opplasting, for filene er mindre enn når jeg lastet dem opp. Så vidt jeg vet støtter de ikke mye annet enn jpg. Laster man opp en .png vil den bli konvertert til .jpg uansett.

  Ah, jeg tror jeg vet hva som er feil… Flickr Uploader er satt til minske størrelsen til maks 1280*x. Og den er nok litt ivrigere enn meg på å få ned filstørrelsen. Skal se om jeg ikke får lagt bildene ut uten å la Flickr Uploader ødelegge dem. På den annen side ønsker jeg ikke å la bildene ligge fritt tilgjengelig i full størrelse, så jeg får heller redusere størrelsen selv før jeg laster dem opp.

  Svar
 3. Martin Bekkelund

  Jeg nedskalerer alltid bildene mine til 1200 x 800, så unngår jeg at Flickr gjør denne jobben for meg. Stoler langt mer på Photoshop enn hva jeg gjør med webbaserte verktøy som dette. Jeg har sågar et eget script for publisering av bilder til Flickr. Ã…pner alle bildene jeg vil publisere, starter en batchbehandler, velger hvilket script som skal kjøres, velger målkatalog og starter. Kan anbefales, og om ønskelig skriver jeg gjerne noen ord om hvordan jeg gjør dette.

  Svar
 4. XmasB Innleggsforfatter

  Jeg får sette opp en slik løsning selv, Martin. Tror jeg vet hvordan det gjøres, men hvis ikke få du nok høre det. 🙂

  Svar
 5. XmasB Innleggsforfatter

  Takk, Frøken skavlan. Tror neppe du/noen ville sett store forskjell på .png eller .jpg dersom kvaliteten på filen var som den skulle vært.

  Svar
 6. XmasB Innleggsforfatter

  Martin, har du lyst til å skrive noen ord? Jeg begynte å skulle lage en action for dette i PS, men fant ikke helt ut hvordan jeg får det riktig. Ã… redusere et bilde til 1280×800 er greit nok, men hvordan håndterer jeg å kun redusere lengste side til 1280 og bare justere den korte siden i riktig forhold? Det går sikkert an å lage en action som håndterer om bildet er horisontalt eller vannrett?

  Jeg gadd ikke bruke mer tid på det nå, men har ihvertfall fått byttet ut bildene. Jaggu ble det ikke bedre med en gang!

  Takk for at du gjorde meg oppmerksom på dette, M. Forhåpentligvis er det bra nå.

  Svar
 7. Jan Ivar Vik

  Dette var pent. Fine farger med det blå-lilla lynet mot den grå-lilla-oransje himmelen 🙂 Jeg liker hvordan de små lysene fra byen nederst er akkurat passe tilstede. Og spennende å se at lynet ikke bare slår ned langt unna, men at det ser ut som det slår ned «rett borti der».

  Personlig ville jeg kanskje rettet opp horisonten, selv om den kanskje ikke er rett i virkeligheten. Men det er bare min mening. Fint bilde! Her er ett av mine lynbilder: Når himmelen åpner seg

  Svar
 8. XmasB Innleggsforfatter

  Jeg vurderte å rette opp horisonten, men da så ikke bildet riktig ut for meg ettersom det er en helling der. Syntes også lynes ble veldig skjevt da.

  Utrolig tøft bilde du hadde der, Jan Ivar. Får inntrykk av å stå rett under lynet. Og det gjorde du kanskje?

  Har et par andre lynbilder lagt ut på flickr. Det ble ganske mange av dem den kvelden, så jeg måtte begrense meg litt i forhold til hva jeg la ut.

  Svar
 9. randi

  Beskjæring og horisonter er smak og behag, (selv om det vistnok fotografisk skal være rette horisonter…!) Personlig synes jeg fallet i horisonten bidrar til å forsterke lynets kraft, lynet treffer på en måte horisontens laveste punkt og det gav en god effekt – hvilket du selvsagt tenkte på 😉

  Svar
 10. XmasB Innleggsforfatter

  Horisonter skal være rett, men ikke åser og daler. 🙂

  Dersom det er et bilde utover en innsjø, et hav eller en ørken blir det helt annerledes. Er ikke bildet rett da, så ser det jo ikke bra ut. For de fleste andre bilder er det andre ting som bør være rette. I dette bildet er det bygninger, veier og master som hinter om hva som er rett. Roterer jeg bildet slik at åsen blir rett, ser bildet veldig merkelig ut. Alle rette ting henger mot venstre, og det er tydelig hvor feil dette er.

  Viktigere enn at ting skal være rett, er kanskje at de (stort sett) mest mulig gjengir virkeligheten slik den var når bildet ble tatt. Og enda viktigere enn alle fotografiske regler, er muligheten man har til og bryte dem. En av forskjellene mellom en amatør og en profesjonell fotograf er at amatøren bryter regler, mens den profesjonelle gjør det samme med viten og vilje.

  Som du antyder, randi, så tenkte jeg ikke bare på hvor fint det ville bli på den måten med lynet som slår ned i laveste punkt. Jeg planla det. (her skrev jeg først en lang røverhistorie om hvordan jeg hadde tenkt ut dette på forhånd, men jeg lot det være med den mer enn tydelige hvite løgnen i forrige setning.)

  Svar

Legg inn en kommentar