Noen spørsmål rundt fotoblogging

Jeg har bestemt meg for å sette opp en fotoblogg. Etter å ha satt opp selve bloggen og lagt ut et par bilder har det kommet en del spørsmål jeg trenger hjelp til å få svar på. Ettersom jeg vet mange dyktige mennesker leser denne bloggen føles det naturlig å poste dem her. So here goes.

 • Hvilken størrelse bør bildene være? Jeg regner med at jeg går for maks størrelse 800 ganger 800, men hva mener du?
 • Skal jeg ha vannmerke, copyright eller annen markering på bildene? Navnet mitt nederst til høyre?
 • Eget domene, eller subdomene?
 • Jeg har valgt å kun bruke engelsk på fotobloggen. Noen protester?
 • Hvor ofte bør det postes nye bilder? Hver dag, annenhver dag, ukentlig?
 • Bildene blir lagt ut i jpg, men hvor mye kompromiss kan gjøres mellom kvalitet og størrelse?

Alle svar mottas med takk. Foto og bilder er for alle, så du trenger hverken å ta bilder selv eller ha egen fotoblogg for å svare.

22 tanker om “Noen spørsmål rundt fotoblogging

 1. Joakim

  Jeg syns 800*800 er stort nok. Vannmerke bør du definitivt ha, helst tvers over bildet, denne kan du jo gjøre mer eller mindre synlig i Photoshop. Jeg ville hatt det på et underdomene. Personlig syns jeg man kan legge ut bilder daglig, men ikke mange om dagen.

  Jobber selv med en løsning til en fotoblogg, men denne lager jeg selv, er ikke fornøyd med disse ferdigblogg løsningene lenger.

  Svar
 2. Thomas Karlsen

  1) Litt vanskelig å svare sånn helt nøyaktig på dette. Kommer også litt ann på hvordan designet ser ut. Kjedelig om bildet nesten «sprenger» designet. Men sånn størrelsesmessig er jo 800 px ganske ok å se på.

  2) Nei, fy. Vannmerking, navn nederst i hjørnet etc ødelegger etter min mening bildet. Unngå det! Legg heller inn info som Navn og nettsted i exif.

  3) Hvorvidt du har eget domene/subdomene spiller svært liten rolle for opplevelsen. Men så klart, er alltid morsomt med et eget domene.

  4) Det at du velger engelsk gjør ingenting. Det vil jo faktisk føre til flere besøkende/du når et bredere publikum.

  5) Hvor ofte det bør postes bilder er også litt vanskelig å svare på. Kommer også litt ann på hva du legger i ordet «fotoblogg». Dersom dette er en fotoblogg hvor du skal vise frem dine beste arbeider er det ikke nødvendig med så alt for hyppige oppdateringer. Men dersom det derimot er en blogg hvor du f.eks poster bilder som illustrerer noe, f.eks at du er drittlet folk som parkerer feil, da synes jeg du bør satse på relativt hyppige oppdateringer. 2 ganger i uka høres greit ut. Gjerne enda oftere også.

  6) Er ikke sikker på om jeg har forstått dette spørsmålet helt. Men i hvert fall, dersom du bruker Photoshop kan du velge file – save for web, og der få opp et såkalt «splitscreen» hvor du ser bildet både før kompromering og etter kompromering. Her må man nesten prøve seg frem litt. Photoshop forelår en kompromeringsgrad som standard (tror den er på 60%). Er i hvert fall ikke lett å se forskjell på et bilde komprimert til 60% kontra er fulloppløslige dersom bildet ikke skal være noe større enn 700-800 px.

  Lykke til med fotobloggen. Jeg ser frem til å se den.

  Svar
 3. Thlom

  The Big Picture opererer med en bredde på 990px, personlig synes jeg det er perfekt. Om du surfer med tilnærmet maksimert vindu og med en breddeoppløsning på 1024px(som vel de fleste har i dag?) så blir bildet stort nok, samtidig som det er luft på sidene. I høyden holder det vel med ca 500-550px? Dette avhenger selvsagt av hva slags bilder du publiserer.

  Aller helst burde du hatt noe data om skjermoppløsningen til brukerne, aller aller helst burde du hatt data om nettleservinduet deres, og tatt en beslutning basert på det.

  Svar
 4. bza

  Gjerne større versjoner enn 800×800. Ingen formening. Ingen av delene. xmasb.com/photo/ burde gjøre susen. No problemo. Så ofte som du har gode bilder tilgjengelig. Ingen formening.

  Svar
 5. PoPSiCLe

  Tja – 800xet-eller-annet er gjerne litt lite – har man bilder med mye detaljer forsvinner gjerne disse, og særlig om man er litt uheldig med komprimeringen i .jpg-formatet. Bedre å ha fast størrelse på bildene, og evt. mulighet for å linke til fullstørrelseformat. Copyright/vannmerke er for så vidt en god ting, men det er få ting som irriterer meg mer enn bilder der vannmerket går over hele bildet – det ødelegger. En gjennomsiktig linje nederst på bildet med informasjon/copyright er derimot bra. Enig med bza om at verken eget domene eller subdomene er nødvendig, men om man må velge, så ville jeg valgt subdomene – photo.xmasb.com f.eks. Engelsk er vel neppe et problem. Det skal vel i hovedsak være fokus på bildene. Nye bilder bør postes når du har noe å poste – dvs bilder av en viss kvalitet. Det å poste bare for å oppfylle et krav om så og så ofte oppdatering ender bare med middelmådige poster/bilder. I kompromisset mellom kvalitet og størrelse, så foretrekker jeg helt klart størrelse – igjen, mulighet for å bruke faste størrelser på selve bloggen, og heller vise bildene i fullformat når man klikker på dem. Komprimering bør i stor grad unngås, da det kan ødelegge bildene.

  Svar
 6. Grim

  Angående størrelse så synes jeg jo større jo bedre, hvertfall så stort at man kan ha fine bilder som bakgrunnsbilde på skrivebordet 🙂

  Svar
 7. Cavey

  Fotoblogg, jippi!! Husk rss-feed, så jeg kan følge med i rss-programmet mitt!

  Størrelse: Gjerne 800×800, og gjerne litt større når man klikker på bildet (så stort som du ønsker å dele).

  Vannmerke osv: Greitt det, så lenge du ikke har vannmerke over hele greia som på istockphoto o.l.

  Adressen spiller ingen rolle. Går fint å ha det som subdomene, eller underkatalog. Det skal jo bookmarkes uansett.

  Engelsk går greitt 🙂

  Post gode foto, ikke lemp innpå en masse dårlige bilder bare for å holde bloggen oppdatert. Håper på mer enn ett foto i uka 🙂

  Jpeg-komprimering: 14,4-modem-surfere surfer antageligvis ikke på fotoblogger. Jeg hater jpeg-artifacts! Komprimer bildet slik at det ikke er synlig komprimert.

  Svar
 8. Geir

  Her er fasitten ;-): (Likte du RAN forresten?)

  1. Bildene må ikke være større enn standard gjennomsnittsskjerm, men så store at folk kan gå innpå bildene og studere detaljer. Lengste side på 800 tror jeg funker.

  2. Ja, du må ha vannmerke, både for å beskytte bildet og for å gi det et stempel. Jeg bruker logoen min og ingen ting annet. De som vil lure meg klarer å lure meg uansett.

  3. Siden du har eget domene, hvorfor ikke bare subdomene? Det kommer egentlig an på hva slags mål du har med bloggen, og om du vil ha eget navn på den. Domenet bør vel følge navnet på bloggen.

  4. Min fotoblogg er tospråklig. Alle sider og store tekster skrives på engelsk, men kommentarene foregår både på engelsk og norsk.

  5. Ikke stress med publisering. Skaper du forventning om daglig bilde kommer du til å slite deg ut og alt blir bare stress. Men gjør det jevnlig, og helst flere ganger i uka. Hvis det tar av, kan du jo øke frekvensen.

  6. Kvalitet skal ikke kompomiiseres med, men folk gidder ikke vente på at store filer skal lastes inn. Jeg kjører som regel 100% kvalitet, og bildene er på alt fra 100 til 300 kilobyte store på 1000*1000

  Sånn, nå vet du det;-)

  Svar
 9. Framed and Shot

  Ikke mye å tilføre her. Vi kjører 800 punkt på lengste side og bruker laveste jpeg komprimering (høyeste kvalitet). Vi er, i likhet med Geir, tospråklige men tror ikke det spikker stor rolle.
  Det vi VIL anbefale er å gi klart uttrykk for at du ønsker konstruktiv kritikk (om du ønsker det). Vi har sakt klart fra og fått mange gode inspill.

  Lykke til, gleder oss

  Svar
 10. XmasB Innleggsforfatter

  Takk for flere gode svar!

  Jeg tror jeg kommer til å havne på følgende:

  1. Lengste side 800px. Dette passer fint med formatet på temaet jeg har gått for, og de fleste skjermer. Å kunne eventuelt vise/laste ned bildet i større format får jeg løpende vurdere. Samtidig som tanken er å dele bilder, ønsker jeg heller ikke gi bort bilder i full størrelse uten å vite noe om hva de skal brukes til. På den annen side er det jo her vannmerke kommer inn i bildet. Bokstavelig talt. Jeg har selvsagt ingen skrupler med å dele bildene i full størrelse til de som vil ha det, til privat bruk. Men løsningen som lar meg styre dette ser jeg ikke klart for meg.

  2. Jeg kommer nok til å gå for navnet mitt som vannmerke. Ihvertfall i første omgang. Det skal være så lite som mulig, for det er bildet som skal være i fokus. Pun intented. Folk kan lure en uansett, men er størrelsen begrenset er dette ofte et sterkere virkemiddel enn vannmerke. Med mindre den «ulovlige» bruken ikke krever noen særlig størrelse, selvsagt.

  3. Subdomene er egentlig allerede valgt. Ingen diplom til de som måtte klare å gjette seg frem (noen vet det allerede). Jeg vet ikke om dette er en midlertidig løsning før jeg flytter hele greia over på eget domene eller ei. Det bestemmer jeg etter et lite testløp. For dere som ikke klarer å vente. Tada: photo.xmasb.com. Ikke mye der enda. Men det kommer. Til helgen bør jeg ha litt tid. Navneforslag mottas med takk. Der har jeg ikke kommet på noe smart.

  4. Kommer til å fortsette på engelsk så langt det lar seg gjøre. Tospråklige blogger synes jeg fort kan bli veldig rotete, men jeg kan heller ikke kontrollere hvilket språk det kommenteres på. Jeg kommer ikke til å oversette kommentarer, det er ihvertfall sikkert.

  5. Bilder kommer nok til å bli postet akkurat når jeg føler for det. Det kan også bety at jeg kommer til å poste frem i tid, for å sikre en jevnere frekvens. Det blir nok omtrent som på denne bloggen. Er det stille en uke, så er det stille en uke. Jeg prøver å unngå «tomme» poster.

  6. Komprimering blir satt for hvert enkelt bilde, men kvalitet er uansett viktigst. Om et bilde krever mye plass for å holde på kvaliteten, so be it. Innenfor rimelighetens grenser, selvsagt.

  Har ikke sett RAN enda, Geir. Det blir nok i helgen. Det ligger allerede en god bunke filmer å venter i hylla hjemme. Etter en lang dag på jobben er det ofte at vi velger en lettere film. Komedie, action og animasjon er da sikre vinnere.

  Svar
 11. XmasB Innleggsforfatter

  Så nettopp at jeg hadde flere kommentarer liggende til moderasjon. Dere er herved tatt inn i det gode selskap, og trenger ikke være bekymret for dette i fremtiden. Mye gode kommentarer fra mange, og jeg tror jeg har kommet frem til en løsning.

  Det eneste som gjenstår er da å bestemme seg for muligheten til å se bildet i full størrelse eller ei, hvordan jeg setter vannmerke (om jeg i det hele tatt skal gjøre det) og eventuelt nytt domene.

  Jeg går for samme tema som dere, Randi og Knut (Framed and Shot). Håper det er i orden. Jeg har lett lenge, men har ikke funnet noe annet som er bra nok. Skal prøve å endre litt, så den er ikke er helt lik. Kan også hende jeg kan komme til å spørre om noen råd rundt dette temaet (Grain).

  Overdådig åpning av ny fotoblogg skjer i nær fremtid. 🙂 Nå skal jeg på båttur med faglig fyll. Ihvertfall fyll. Faglig altså.

  Svar
 12. Martin Bekkelund

  Her er mine tanker:

  Punkt 1: 800 x 800 er alt for lite, i hvert fall for største versjon. 1200 x 1200 benytter jeg selv på Greatest Bits, i hvert fall på de siste bildene. Sørg gjerne for flere versjoner, slik at du kan tilby noe for flere skjermoppløsninger.

  Punkt 2: Vannmerke og opphavsrett ødelegger et bilde. Legg gjerne på eget navn og tittel på bildet, men da i en sammenheng som fremhever bildet kunstnerisk og ikke for å markere opphavsretten. Lag derimot en egen side for opphavsrett hvor du informerer om lisens og bruksvilkår.

  Punkt 3: Jeg kjøpte eget domene, men det blir en avgjørelse du får ta selv. Synes det er vesentlig lettere å frigjøre sidene fra hverandre når det er på et eget domene.

  Punkt 4: Engelsk er fint. Gjør det selv.

  Punkt 5: Nye bilder publiserer du når du selv føler at du har noe som er verdt å vise verden. Ikke føl deg presset til å publisere bare for å ha gjort det. Selv kan det gå måneder mellom hver gang jeg selv publiserer.

  Punkt 6: La Photoshop gjøre komprimeringen og sett eventuelle komprimeringer i webløsningen til 0, slik at den ikke komprimerer i tillegg. Jeg har brent meg på dette selv.

  Si i fra når og hvor vi kan finne bildene på nett. Dette ser jeg fram til! 🙂

  Svar
 13. XmasB Innleggsforfatter

  Jeg tror størrelsen 800×800 blir stående inntil videre. Jeg laster i utgangspunktet opp bildene i 1200×1200, så det kan jeg eventuelt endre i ettertid. Jeg sitter selv på 24 tommer 1920×1200, og 800×800 blir egentlig stort nok. Men som nevnt kan dette endre seg etterhvert.

  At et vannmerke kan ødelegge et bilde er jeg enig i. Men det kommer an på hvordan man gjør det. Jeg ser for meg en liten tekst i nede i høyre hjørne, som i det minste forteller hvem som har tatt bildet. Det handler egentlig mer om å opplyse om hvem som har tatt bildet, enn å beskytte det. Kanskje er ordet «signatur» mer treffende enn vannmerke. Det er altså ikke snakk om tekst som går over hele bildet, men navnet mitt i et hjørne. Jeg tror ingen sjekker EXIF etter slik info. Og er bildet lastet ned er også informasjon om hvem som har tatt det i praksis borte med mindre man har et merke på det.

  Jeg kommer nok til å kjøpe et eget domene etterhvert, men det avhenger av hvor mye jeg kommer til å bruke det. Et eget domene kun for å legge ut 5 bilder i året føles ganske bortkastet. Samtidig vil jeg ha høyere kvalitetskrav til bildene jeg legger ut der, enn de jeg legger ut her. Og jeg har ikke tenkt å legge ut de samme bildene begge steder, med mindre et bilde passer en tekst her.

  Engelsk it is. 🙂

  Måneder skal det nok ikke gå. En viss strøm av bilder er det nok fornuftig å ha. Som nevnt kommer jeg nok til å poste «inn i fremtiden» dersom jeg har mange bilder på en gang. Det fungerer glimrende, og ingen ser forskjell likevel. Bilder er jo også, i motsetning til de fleste bloggposter, ikke avhengig av tid.

  Takk for tipset om komprimering i webløsningen. Tror kanskje jeg har sett noe slikt. Jeg bruker WordPress, «Yet another photoblog»-plugin og temaet Grain for å få ting til å flyte. Foreløpig er jeg veldig fornøyd. Det gjenstår noen småting, men alt i alt tror jeg dette kan bli et veldig morsomt prosjekt.

  Bloggen er på plass på photo.xmasb.com. Jeg har ikke fått på plass så mange bilder enda, men kommer nok til å bruke litt tid på dette i helgen.

  Småtteri som gjenstår er: Favicon About-seksjon Galleri/mosaic Lenkeliste +++

  Svar
 14. M

  Fotoblogg er kult det:)

  Men jeg ser ikke helt vitsen med copyright eller navn i hjørnet. For alle som kan photoshop tar det 5 minutter å fjerne, så dersom noen virkelig vil stjele dem, er det ikke noe som kommer til å stoppe dem, annet enn å ikke legge ut bildene. Jeg pleier å si til alle at alle bilder man er redde for skal bli stjålet bør man ikke legge ut, man bør kun poste de man ikke bryr seg om de blir stjålet eller ikke.

  Svar
 15. M

  Haha, leste ikke den siste kommentaren der om signatur. En signatur er seff helt grei, bare den ikke er stygg og åpenbar og fulstendig pixelert slik de vanligvis er… Jeg pleier å skrive navnet mitt i bitteliten hvit eller svart tekst i et hjørne, akkurat stort nok til at det kan leses, i en nøytral skrifttype, f eks verdana.

  Svar
 16. XmasB Innleggsforfatter

  Nettopp, M. Vannmerke for å beskytte er nesten meningsløst for et prosjekt som dette. Jeg har ingen planer om å tjene en eneste krone på denne fotobloggen, så beskyttelse av bildene er sånn sett ikke viktig. Da er tilgjengelig størrelse en bedre beskyttelse enn vannmerke.

  Svar
 17. Audun Sæther

  Jeg kunne godt tenkt meg bilder i større oppløsning enn 800 – jeg har nemlig en slik bakgrunn som endrer bildet nå og da, og da er det utrolig irriterende og finne et pent bilde med en størrelse som kun dekker halve skjermen.. 🙂

  Svar
 18. XmasB Innleggsforfatter

  Antydningen om at bildene mine kan være bra nok til å ha som bakgrunnsbilde er smigrende, Audun. Det er flere grunner til at jeg opererer med denne størrelsen. Den praktiske årsaken er selvsagt tiden det tar å laste en side, med 800 som maks lengde blir ikke filene for store. Jeg laster dog opp bildene i større oppløsning enn dette, slik at det skal være mulig å øke størrelse i ettertid skulle jeg ombestemme meg. Andre grunner er blant annet kopibeskyttelse og lettvinthet. Det var denne størrelsen som passet best i temaet jeg bruker. Og på min 24 tommer med 1920×1200 er det stort nok. Stort sett.

  Men kommer du over et bilde du liker skal jeg nok ikke være vanskelig med å dele ut store versjoner til de som spør… Blir det et tilbakevendene tema kommer jeg kanskje til å åpne for nedlasting via passord eller noe til de med ærlige hensikter.

  Svar
 19. Bharfot

  Jeg orker ikke se bilder med logo, vannmerke, signatur eller hva det måtte være, rett og slett. Hvis det er noe slikt på bildet blir blikket mitt automatisk dratt dit, og jeg greier ikke å få noe ut av bildet. Ser overhodet ikke vitsen, siden det som flere sier over her uansett er superlett å fjerne for en tjuv. Hvorfor ikke bruke under-bildet-tekst istedet? Det er jo kjempelett å få til, bare legge inn caption=»og så tekst», så er det klart at opplysningene tilhører bildet, og ikke posten generelt (om du har flere bilder i posten).

  Ad størrelse så kan du jo ha de store bildene liggende på flickr, og lenke dit fra bloggen slik at folk som vil laste ned ett som bakgrunn etc kan gjøre det derfra istedet. Mht blogg er det viktigere at posten laster lett.

  Svar
 20. XmasB Innleggsforfatter

  Det er ekstremt stor forskjell på vannmerke og signatur/logo. Et vannmerke er gjerne plassert på bildet for å forhindre misbruk av bildet, mens en logo eller signatur er for å fortelle hvem som eier bildet, eller har tatt det.

  Som jeg skriver i tidligere kommentar er det her snakk om å få frem hvem som eier bildet. Se for deg følgende scenarie: En person har lyst på nye bakgrunnsbilder og leter blant fotoblogger. Personen laster ned hundre bilder og legger alle i en mappe. To uker senere blar personen gjennom bakgrunnsbildene og finner et bilden som virkelig skiller seg ut. Personen ønsker å se fler bilder fra samme fotograf, men bildet mangler signatur. Hvordan finner nå personen ut hvem som har tatt bildet? Svaret er enkelt: Det gjør han/hun ikke.

  Med en enkel signatur er det lett å finne frem enten navn eller url som står på bildet, og problemet er løst.

  Se for eksempel fotobloggen til Knut og Randi: Framed and Shot, hvor navnet på bloggen kommer tydelig frem på hvert bilde. Ja, jeg kunne fint fjernet signaturen om jeg ønsket å misbruke bildet, men det er heller ikke poenget med den signaturen. Den forteller bare hvor bildet kommer fra.

  Men som du kanskje har sett på min foreløpig navnløse fotoblogg har jeg ikke lagt til signatur på et eneste bilde (det er ikke så mange der enda). Jeg vet ikke om jeg kommer til å gjøre det heller. Mest sannsynlig ikke. Ikke før jeg ser et reelt behov for det, og det gjør jeg ikke enda.

  Jeg trenger navneforslag til fotobloggen min! (dem sier liksom at fotografi krever kreativitet, men her kommer jeg til kort – alle de kule navnene er jo tatt… Takk skal dere ha, Framed and Shot.. Hmpfhh…)

  Svar
 21. Einar

  Skal man vurdere bilder seriøst, bør de være store og lite som forstyrrer rundt bildet, noen har løst det ved at man klikker på bildet forstørres det og omgivelsene blir mørke. Liker oversikt (mosaikk) da kan jeg letter velge ut bilder jeg vil se og klikke på dem. http://framedandshot.com/mosaic/ en fotoblogg jeg liker. http://foto.no/cgi-bin/bildegalleri/vis_bilde.cgi?id=395433&utvalgid=9 et bilde på http://foto.no . Foto.no har en fin måte å vise bilder på.

  Svar
 22. XmasB Innleggsforfatter

  Jeg bruker allerede samme tema som framedandshot.com, Einar. Etter å ha lett lenge fant jeg ut at det var det eneste temaet jeg faktisk likte, og som var lett å bruke. Framedandshot.com er lansert ja. Det hadde jeg ikke fått med meg. Jeg får oppdatere lenker.

  Foto.no lenken virket ikke, men det har kanskje sammenheng med endring i tema på sidene deres. Liker forlvrig det nye mye bedre. Eneste grunnen til at jeg ikke har brukt foto.no tidligere var det fullstendige håpløse temaet de hadde. Forumet var jo et mareritt å bruke, men håper og tror det er blitt veldig bra nå.

  Svar

Legg inn en kommentar