HTC Touch Diamond

Jeg har nå vært den lykkelige eier av en HTC Touch Diamond en måneds tid. En telefon jeg har siklet på lenge før den var å finne i butikkene. Jeg har ikke angret enda.

Ikke for alle HTC Touch Diamond er ikke en telefon for alle. Det er tross alt en liten pc dette her. En veldig liten pc man kan ringe med. Jeg har tidligere testet et par Qtek telefoner med varierende hell. Det har gjerne vært ustabilitet som har vært problemet, så jeg har holdt meg unna de en stund. Men nå falt jeg nok en gang for en Pocket PC.

Og trenger du egentlig støtte for Exchange, GPS, WLAN, 3G, EDGE osv osv…? Mest sannsynlig ikke. Ikke jeg heller, men jeg er geek og er dermed untatt.

Diamond vs IPhone For mange er det naturlig å sammenligne telefonen med en IPhone. For meg har aldri IPhone vært et reelt alternativ, først og fremst på grunn av den håpløse bindingen til et mobilselskap jeg helst ikke vil knytte meg til. Inntil det åpnes for andre aktører er den derfor fullstendig uaktuell. Etter å ha kost meg med Diamond siste måneden tror jeg faktisk ikke jeg ville byttet om jeg kunne heller.

Treg? Som nevnt er Diamond en liten lommepc på godt norsk. Den kjører Windows Mobile 6.1, på godt og vondt. Ettersom jeg uansett jobber i et Windows miljø (selv om jeg bruker mye open source og programmerer Java) passer det meg egentlig helt greit. I praksis er det bare synk mot Exchange som er viktig i den sammenheng, og det fungerer utmerket. At jeg kan installere programmer og leke meg mot mobilen uten ekstra programvare er også veldig greit.

Ettersom dette er en pocket pc kan den til tider virke veldig treg sammenlignet med «vanlige» mobiltelefoner. Ettersom den kjører en form for Windows kan den også henge og krasje. Jeg har ikke vært plaget av dette. I løpet av en måned har jeg startet den på nytt tre ganger. Alle gangene etter at jeg har tuklet mye med tredjepartsprogrammer. Sammenlignet med tidligere telefoner fra Nokia, Sony Ericsson og Samsung har den faktisk vært mer stabil enn disse. Unntak er selvsagt gode gamle Nokia 5110, den «beste» mobiltelefon jeg noensinne har hatt. 5110 henger dog litt etter rent teknoligisk i disse dager…

Media Mobilen fungerer bra som musikkspiller, selv om jeg fint kan tenke meg at Iphone er overlegen på dette området. Medfølgende plugger er helt greie, men kunne vært bedre. Jeg bruker uansett en mp3 spiller fra Sony til musikk ((Som for tiden er fullstendig død, og står i fare for å bli erstattet. Skal en tur gjennom garantimølla først.)). Kamera på mobilen er også helt greit, men har ikke blitz og kan være litt tregt. Begge disse tingene visste jeg før jeg kjøpte den, så dette var ingen overraskelse.

Diamond har en skarp og flott skjerm. Mange har klaget over at skjerm, og telefonen ellers, lett blir ripete og stygg. Min ser nesten ut som om den nettopp ble tatt ut av esken ((Nevnte jeg at esken den kom i er utrolig stilig?)). Jeg har behandlet akkurat som alle andre telefoner jeg har hatt, uten å pakke den inn i etiu eller denslags. Den ligger stort sett i lomma mi, sammen med annet lommerusk. Nøkler kan være greit å ha i adksilt lomme, men dette gjelder de aller fleste telefoner/mp3 spillere/pda/gadget/blanke ting. Å surfe på nettet eller lese mail går som en lek. Ettersom telefonen ikke er større enn den er er det selvsagt begrenset med plass i skjermen, men det er et kompromiss jeg er mer enn villig til å inngå for å slippe å drasse på en større telefon. Jeg har tidligere lånt en Nokia Communicator noen uker. Never again.

Oppgradere Å oppgradere rom på telefonen er enkelt, men betyr også at man kan miste alt man har på telefonen. Det finnes flere programmer for å håndtere backup/restore for dette, men for meg ligger nesten alt jeg bryr meg i Exchange. Jeg bruker også Dashwire.com for å ta backup av telefonen iblant. Dermed trenger jeg bare huske på å flytte over eventuelle bilder tatt med kamera og andre filer før jeg setter igang en oppgradering. Programmer må også installeres på ny etter en oppgradering. Har man mange ekstra programmer finnes det egne programmer for å håndtere reinstallasjon av disse med få tastetrykk eller trykk på skjermen. Jeg har ikke prøvd dette selv, men det fungerer visstnok veldig bra.

Programmer Det finnes flust av programmer man kan legge inn på mobilen. Mange gratis, og mange man kan betale for. Jeg har ikke tatt helt av når det gjelder programmer, men installert et lite knippe for blant annet å:

 • Bedre kontrollere når jeg bruker 3G/EDGE
 • TomTom for å navigere ved hjelp av den innebygde GPS’en
 • Media spiller for å håndtere de fleste formater
 • Lightsaber fordi det er så utrolig kult å svinge telefonen frem og tilbake mens den lager lyder fra Star Wars’ lyssverd (eller hva det nå heter på norsk) ((Den trofaste leser vil muligens her lure på hva jeg, som ikke liker en eneste Star Wars film, skal med et slikt program. Det vet jeg ikke helt, men det er moro.))
 • Dashwire klient for å synkronisere mobilen mot Dashwire.com
 • Program for å logge GPS koordinater for å bruke med bilder jeg tar på tur (ikke veldig mye brukt riktignok, men jeg kan)
 • Og et lite program for å bruke mobilen som vater. Kjempenyttig. (utfordringen her er da at HTC Diamond ikke er plan på baksiden…)
THC Diamond

28 tanker om “HTC Touch Diamond

 1. Cavey

  Grattis med ny telefon. Samboeren min har den samme. Jeg må ærlig innrømme at jeg får fnatt av den. Hver gang han skulle vise meg noe, så kom jeg borti skjermen når jeg skulle ta telefonen, og vips, så måtte han guide meg inn igjen :p Synes ikke menyene er særlig logiske, men han er jo vant til windows-mobiler. Jeg er mer midt i mellom, og har sverget til Nokia sitt Symbian-operativsystem på mine tre siste mobiler! Er storfornøyd med min «nye» n95 som kan ha vanlige øretelefoner, og vanlig usb-ledning (som de fleste kameraer) til overføring :). Finnes jo også et hav med programmer til Symbian. Du får kose deg med det nye leketøyet ditt 🙂

  Svar
 2. XmasB Innleggsforfatter

  Det med vanlige hodetelefoner savner jeg litt, for jeg har jo egentlig bedre hodetelefoner enn de som fulgte med selv. Forøvrig passer vanlige usb ledninger fint til Diamond, det bare ser ikke sånn ut. Det er fordi den samme porten brukes til nevnte hodetelefoner tipper jeg.

  Kikket også litt på Nokia N95, men valgte til slutt Diamond istedet. Hadde sikkert vært kjempefornøyd med N95 også. Hadde Nokia E65 før jeg byttet. Ingen dårlig telefon det heller.

  Svar
 3. Hans Petter

  Etter å ha brukt HTC TyTN II et halvt års tid, er jeg nok til evig tid vaksinert mot HTC-telefoner. Derfor ville det ikke falt meg inn i det hele tatt å vurdere Touch Diamond, selv om den vitterlig ser ganske så bra ut på utsiden. Som du nevner, er dette uansett telefoner for spesielt interesserte. Jeg har opparbeidet solid selvinnsikt etter min HTC-periode, fordi jeg på forhånd var ganske så sikker på at en slik telefon var noe jeg kom til å digge. Nå er jeg helt sikker på at jeg aldri skal sette SIM-kortet inn i HTC-en igjen… (men fint at du liker det, altså!)

  Svar
 4. Thomas Karlsen

  Gratulerer med ny mobil. Jeg er også på jakt etter ny telefon i disse dager. Foreløpig står valget mellom HTC Touch Diamond, og iPhone.

  «For meg har aldri IPhone vært et reelt alternativ, først og fremst på grunn av den håpløse bindingen til et mobilselskap jeg helst ikke vil knytte meg til. Inntil det åpnes for andre aktører er den derfor fullstendig uaktuell.»

  Du er ikke nødt til å binde deg til Netcom ved kjøp av en iPhone. Du kan bestille en iPhone, og nytt nummer hos Netcom, for deretter å «kjøpe deg ut» av bindingen. Så kan du sette i ditt gamle sim-kort, og voila!

  Takk for at du deler dine erfaringen med denne telefonen. Slike ting hjelper veldig på valget 🙂

  Svar
 5. XmasB Innleggsforfatter

  Jeg har vært så heldig at jeg har fått sett på mange varianter av HTC gjennom tidene, så jeg visste egentlig hva jeg gikk til, Hans Petter. Men det skal sies at det har skjedd litt på utviklingssisden på denne fronten også. Den første HTC’en jeg prøvde var ikke veldig ålreit, for å si det mildt. Mor mi har vært så heldig å fått en slik fra min kjære teknofrelste far. Hun hater telefonen sin. Noe som ikke er så rart da den låser seg flere ganger daglig. Jeg hadde helt sikkert vært fornøyd med for eksempel Nokia N95 eller IPhone også.

  Tror kanskje jeg blir nødt til å vurdere en slik overgang, Cavey. Men det er litt stress det også ja.

  Har hørt at du kan kjøpe deg ut av avtalen, Thomas. Men her er det også snakk om prinsipp. Billig blir det jo heller ikke, så vidt jeg har forstått. Og når jobben betaler for mobiltelefon, vil jeg selvsagt ikke sitte igjen med regningen…

  Svar
 6. Geir

  Den var i hvertfall fin å se på.

  Men fordi den har en PC-dreining (HTC og dens svirebrødre har sjelden funket godt opp mot Mac), har jeg valgt en todelt løsning. I høyre beltespenne mobilen, som jeg av en eller anne grunn ringer med, og i venstre beltespenne min iPod Touch, som bortsett fra ringingen fungerer like godt som en iPhone – ihvertfall så lenge som jeg befinner meg i et wifi-område – og det gjør man jo nå.

  Det beste med denne løsningen, er at den er veldig rimelig. Det verste: At jeg hele tiden lurer på hvor jeg la…..

  Summa summarum er jeg vel enig i det siste du kommenterer: Vi hadde vel vært fornøyd med de fleste løsninger. Det vanskelige er alle valgmulighetene vi har.

  Svar
 7. XmasB Innleggsforfatter

  Jeg vurderte også en IPod Touch, men synes den ble litt stor for meg. Jeg ønsker også å være avhengig av færrest mulig «dingser». Etter at jeg fikk Diamond har jeg sluttet å bruke GPS’en som sitter montert i bilen og mp3 spilleren jeg kjøpte ifjor, selv om ihvertfall mp3 spilleren er vesentlig bedre enn DIamond. Jeg må skaffe meg nye plugger til den, for idag ble jeg veldig var på det på vei til jobb.

  Kom til å tenke på en litt annen ting. Hvordan er IPod Touch å bruke til å bla gjennom masse bilder (gjerne noen tusen)? Og hvordan er mulighetene for å legge de inn via min pc, for deretter å hente de ut på en annen, etter at vedkommende har brukt Touch til å finne de han/hun vil ha? Er det i det hele tatt egnet?

  Svar
 8. Flayn

  Jeg har nå byttet fra HTC Touch til Diamond, og tok med en overgang YC A200( http://www.netonnet.no/index.asp?iid=122761 ) fra miniusb til minijack ++. Lyden ble da overaskende bra med mine Koss Portapro hodetelefoner. Den er litt irriterende å ha i lomma, så ville foretrukket ett bra par lettdrevne hodetelefoner med usbplugg. Her om dagen var jeg ute og luftet bikkja mens jeg hørte på musikk med mobilen i lomma. Da kona ringte svarte jeg og pratet uten å tenke på at jeg ikke hadde mikrofon på ledningen. Av en eller annen merkelig grunn hørte hun meg helt fint.

  Svar
 9. XmasB Innleggsforfatter

  Det så ut som litt av en klump, Flayn. Jeg vet ikke om lydkvaliteten er like god på den Cavey linker til, men er den det er nok valget tatt for meg.

  Svar
 10. Frank

  Snakket tilfeldigvis om mobiler her på jobben. Jeg skal snart ha meg en ny og da er HTC Touch Diamond en av de jeg tenker på. Har prøvd SE og Nokia, og har nå lyst til å teste en Windows mobile.

  Den står egentlig ikke på lista til jobben, men får argumentere med at jeg er jobber i IT-avdelingen og er geek, og at vi må ha litt dingser å leke oss med.

  Svar
 11. XmasB Innleggsforfatter

  Det var argumentet mitt. Fikk beskjed fra sjefen om at driftsavdelingen ikke kunne supportere den om ting ikke virket. Så pekte jeg på telefonen til sjefen, en HTC Touch. Case closed. 🙂

  Foreløpig har det gått veldig bra, og jeg er kjempefornøyd. Men ikke forvent en telefon som du bruker til å ta bilder og video, for da er mange andre som gjør en bedre jobb. Men alt annet gjør den veldig bra, synes jeg.

  Svar
 12. Martin Bekkelund

  «Bare» tre omstart i måneden? Da har de kommet seg fra de fire jeg hadde i gjennomsnitt da jeg var ulykksalig innehaver av en Windows Mobile-enhet. Nå, derimot, har jeg tre i året. Seriøst.

  Svar
 13. XmasB Innleggsforfatter

  Jeg sier ikke at det er tre omstart i måneden, men tre fra da jeg kjøpte telefonen for snart fem uker siden. Og det er fortsatt bare de tre. Det inkluderer installering av en del programvare uten noen garanti fra utvikler, så jeg har stilt meg laglig til hugg noen ganger… 🙂

  Men som jeg skrev tidligere hadde jeg helt sikkert vært fornøyd med mange andre telefoner også. IPhone derimot er ikke et reelt alternativ, da jeg bruker telenor, og har ikke lyst på Netcom for å få det. Hele opplegget med IPhone og Netcoms eksklusivitet er jo bare latterlig for den jevne bruker. Å kjøpe seg ut for flere tusen gjør det absolutt ikke bedre, heller tvert imot.

  Svar
 14. Tor

  Hei. Kan du fortelle meg hvor du henter disse programmene? (sende url på eposten) Ville kike litt, også ble jeg spesielt interessert i Lightsaber programmet. Hørtes veldig kult ut å «svinge» med tlf ;D

  Svar
 15. Bjørn Helge

  Hei

  Bare lurte på direkte link til programmet du bruker for å kontrollere 3G/EGDE ? Eller om du kan bare gi meg navnet på det, så finner jeg det nok på xda-developers.

  Har dette programmet funksjoner som styrer 3G/EGDE funksjonaliteten slik at den kun bruker gsm til telefon og sms, og f.eks skrur på 3G/EGDE når dette er nødvendig? (oppstart av nettleser, MMS, osv.)Og går tilbake til gsm når du avslutter programmer som bruker 3g/egde osv?

  På forhånd takk for hjelpen:)

  Svar
 16. XmasB Innleggsforfatter

  @Bjørn Helge Programmet heter NoData. I praksis hindrer den telefonen i å koble til internett ved hjelp av 3G/EDGE/GPRS og denslags. Trådløst nett fungerer som vanlig. Vær også klar over at eksisterende koblinger ikke brytes automatisk, så hvis du allerede er tilkoblet må du manuelt koble fra disse.

  Programmet er veldig enkelt, og har nok ikke noen funksjonalitet for å skille mellom data. Datatilkoblinger er enten tillatt eller ikke. På den annen side er det veldig fort gjort å sette tilgang av eller på, så jeg har det alltid av med mindre jeg skal sjekke epost/vær eller nett.

  Svar
 17. XmasB Innleggsforfatter

  Jeg har tidligere brukt programmet GPS Logger. Et helt enkelt program som lar meg lage en fil hvor posisjon og tidspunkt blir lagret, enten ved gitte intervaller eller manuelt satt. Jeg finner ikke igjen denne akkurat nå, men vurderer å teste GPS Cycle Computer. Den ser veldig bra ut på bildet ihvertfal. 🙂

  Godt du minnet meg på å sette opp dette igjen. Etter forrige ROM-oppdatering av mobilen har jeg ikke lagt inn GPS logging.

  Skulle du ha behov for det, så har jeg CAB filen for GPS Logger liggende.

  Svar
 18. André

  Aha, da er jeg med, skal se litt mer på det før jeg bestemmer meg for å bruke det, synes jeg sliter nok med batteritiden på min Touch Pro når jeg ikke bruker GPS jeg 😛

  Svar
 19. XmasB Innleggsforfatter

  Jeg mistenker at jeg kommer til å bruke GPS nesten konstant når jeg drar til Thailand. Alltids morsomt å se hvor man har vært i ettertid også. Også kan jeg tagge alle bildene jeg tar med lokasjon. Må bare huske å stille klokke på mobil og kamera, så de er i synk.

  Svar
 20. XmasB Innleggsforfatter

  Hjemme bruker jeg stort sett kun GPS’en jeg har i bilen. Svært sjelden jeg har behov for GPS ellers. Selv om jeg er veldig fan av muligheten for å tagge bilder med sted, er ikke dette noe jeg har benyttet i noen utstrakt grad.

  GPS Cycle Computer ser forresten ut til å virke veldig bra. Jeg har ikke testet filene den genererer enda, men selve programmet ser ut til å gjøre jobben. Den viser ikke bare koordinater, men masse annet snacks som fart (nå, maks og snitt), høyde og info om batteri. Tror den også støtter kart, uten at jeg har fått sjekket dette nærmere.

  Svar
 21. André

  Hvis du laster ned programmet DiamondTweek og ser på alternativ 11.5 der kan du låse opp GPS kameramodus. Dette tagger automatisk bildene’s EXIF data med koordinatene. I tillegg til at du slipper ha GPS påslått hele dagen da den tapper bra med strøm. (Du kan også aktivere sport modus og gjøre masse andre smarte endringer på telefonen)

  Svar
 22. XmasB Innleggsforfatter

  Skal ta en titt på den, André. For ordens skyld er det greit å nevne at jeg tar bilder med speilrefleks. Kameraet på mobil kunne jeg like gjerne vært foruten. Har tatt 5 bilder siden jeg fikk mobilen i september…

  Svar
 23. André

  Ja, da er det vel ikke så nyttig med akkurat den funksjonen. Men programmet har mange andre nyttige og unyttige settinger. Absolutt verdt en titt

  Svar

Legg inn en kommentar