Halloween nærmer seg

Det er nå bare to dager igjen til Halloween. Da kommer ungene på døra i billige masker kjøpt på Nille, og ber om godteri. Åpner man uten å tilby noe risikerer man å bli utsatt for hærverk. Dersom ungene vet du er hjemme, men ikke åpner er det nesten garantert. Alt i alt en flott tradisjon.

I fjor satt jeg inne mens den ene ungen etter den andre ringte på døra. Jeg åpnet ikke, av flere grunner, men først og fremst fordi jeg synes Halloween ikke er en tradisjon som hører hjemme i Norge. Jeg er heller ikke spesielt fan av hverken å dele ut godteri til alle som kommer på døra, eller å lære opp unga til å motta godteri fra fremmede.

Min bestemor fortalte her om dagen om ungene som fikk godteri og frukt tilsatt narkotiske stoffer når hun bodde i statene. Jeg kunne sagt jeg ble overrasket, men hvorfor skulle jeg bli det? Vi er jo så redde for alt mulig rart, men å sende ungene rundt for å få godteri av hele nabolaget er av en eller annen grunn fullstendig uten fare og risiko.

For ikke å snakke om muligheten for innbrudd! På Halloween åpner alle dørene sine for hvem som helst. Det finnes ikke få tilfeller av innbrudd hos eldre, hvor det stakkars mennesket som åpner dørene ikke bare blir ranet. De har fått seg en skikkelig omgang juling, også med døden til følge.

Jeg har ingen problemer med å forstå Halloween i statene, men i lille Norge virker det noe feilplassert for meg. Vi gjør så lite ut av det, at det kanskje hadde vært like greit å la vær. Butikkene prøver å selge oss mest mulig vi kan pynte med denne ene dagen (jeg har også noen små gresskar til pynt her hjemme) og lekebutikkene er stappfulle av alle mulige masker og forkledninger. Og vi biter på, akkurat som på Valentine’s Day.

Mens ungene går rundt og samler billig godteri i år tror jeg vi skal holde oss borte. Kanskje en liten hyttetur istedet?

12 tanker om “Halloween nærmer seg

 1. Liljefot

  Jeg HATER halloween, akkurat som deg, og misliker å følge med saueflokken som skal innføre så mange tradisjoner som mulig inn i en allerede tettpakket almanakk. Men i år så har jeg resignert, og gått til innkjøp av godterier til flere hundre kroner, og akkurat dèt skjærer meg i hjertet mer enn du aner.

  Men hva gjør man ikke for å glede de små akkurat på denne grusomme dagen? 👿 aarrrrgg!

  Svar
 2. Geir

  Den eneste måten å møte dette på er å komme med alternativer. Hva med f.eks. å gi de som ringer på døra en løpeseddel for et godt prosjekt i Afrika eller noe sånt?

  Svar
 3. Eugenie

  Geir: Det der tror jeg ikke var noen god ide… for hvor tror du de kaster det fra seg??

  Selv vurderer jeg å henge opp en lapp utenfor døra om at her er det ikke noe annet enn hundekjeks å få. Og om de allikevel skulle ringe på, så er det nettopp hundekjeks jeg kommer til å dele ut.

  Svar
 4. Geir

  Jeg er vel helt enig med deg, Eugenie, om at jeg ikke er enig med meg. Men jeg har tro på positiv motivasjon, og hvis man kunne møte dørbederne med et positivt aha-alternativ, så hadde det vært et lite steg i retning av noe lurere. Uansett syns jeg det er en uting at vi i det hele tatt skal la barn få belønnelse gjennom nid.

  Svar
 5. Eugenie

  Man kunne heller gjeninført julebukk. Da måtte i det minste barna gjøre noe for å få noe. Mens nå står ungdommen og rasler med brukte rema-poser uten at de har kledd seg ut.

  Svar
 6. XmasB Innleggsforfatter

  På mange måter kan det sammenlignes med tiggere og gatemusikanter. Jeg misliker sterkt tiggere, men gatemusikanter er helt greit. Det har noe med at man yter noe for å få noe.

  Mens en gatemusikant faktisk gjør noe for pengene folk frivillig gir, sitter tiggeren bare der, og ber om penger for ingenting. Og langt fra de fleste tiggere trenger å tigge.

  De som stiller opp med bare en pose har jeg altså lite til overs for. Og verre er det jo da at de samme ungene kan finne på å gjøre hærverk hvis man ikke gir dem godteriet. Jeg kjenner til flere tilfeller hvor hus har blitt utsatt for rampestreker fordi dem ikke åpnet opp, eller ingen har vært hjemme. Senest idag snakket jeg med en som erfarte sistnevnte.

  Svar
 7. Anonym

  Det må da gå an å klage når huset blir tilgriset av egg og annet hærverk.. Har nemlig hørt at tilgrising av egg / hærverk ikke har noe sammenheng med Halloween… Jeg synes det bør gjøres noe her… Det er ikke riktig at huset vårt skal bli utsatt for hærverk bare for noe godterier… Tenk på alt det arbeidet som må gjøres etter alt det man blir utsatt for!!!!!!

  Svar
 8. Eugenie

  Hadde barna satt seg inn i reglene før de blir med på «spillet» så burde de hvite at dersom man har slukket ytterlysene, så er det bare å gå forbi og la en være i fred. Så kan de feire og ha de morro de som vil, for det begynner å bli ganske mange av dem. Som synshemmet har jeg ikke noe glede av dette, for ikke ser jeg hvem som står på trappa mi til vanlig, og så ser jeg heller ikke om de har kledd seg ut. Og når jeg hører de rasler med plastposer, så skjønner jeg det er dårlig gjennomtenkte greier.

  Innrømmer jeg synes det var morsomt første året, for da hadde ungene virkelig lagt ned masse arbeid og de var snille og beskrev for meg hvordan de så ut.

  Svar
 9. XmasB Innleggsforfatter

  I år åpnet vi dørene for ungene likevel. Det kom bare to runder, sikkert mye takket være at utgangsdørene i blokka nå er låste i motsetning til i fjor. Den første puljen med unger ga vi blankt avslag, der de sto uten masker med Rimi poser i hendene. Kona forklarte høflig at vi kun delte ut godteri til utkledde her på gården. 🙂 Den andre gjengen fikk litt sjokolade da, selv om jeg egentlig ikke liker dette konseptet i det hele tatt selvsagt…

  Svar
 10. Liljefot

  hehe, så du ga etter, du også? 😉 Her hos meg ringte de bare på èn gang, så nå sitter jeg her og har massevis med godterier igjen… Tror jeg skal spise meg god og fet, og slanke meg utpå nyåret.

  Akkurat som alle de andre gærne slankerne.. 😛 (hehe)

  Svar

Legg inn en kommentar