Fotobøker

Det har etterhvert blitt en del bøker rundt emnet fotografi i hylla mi hjemme. Allerede en god stund før jeg kjøpte meg speilrefleks begynte jeg å lese bøker og blader som omhandlet fotografi. I det siste har jeg mer eller mindre sluttet å kjøpe bladene, og bruker heller pengene på bøker. Det koster jo tross alt nesten det samme å kjøpe et fotoblad hos Narvesen, som det koster å bestille en bok fra andre siden av dammen. Og har du lest nok fotoblader vet du at de skriver mye av det samme i nesten hvert eneste blad. Nemlig hvordan du skal bli en bedre fotograf på en-to-tre, og hvike triks du bare må vite om for å ta proffbilder. Fint det også, men jeg lærer nok mer av et knippe bøker.

Her følger en kort liten oversikt over noen av de bøkene jeg har lest den siste tiden, samt min mening om hver bok.

Digital Fotografi i Praksis av Magnar Fjørtoft Her får man en fin innføring i prinsippene for digital fotografi. De fleste områder er dekket, noe som gjør den til en veldig godt utgangspunkt for en som ønsker å lære seg mer om fotografi, med fokus på det digitale. Ettersom den dekker et så bredt spekter er nok ikke dette boken først og fremst for den som har lang erfaring med fotografering og etterbehandling, men heller de som ønsker å sette seg mer inn i digital fotografering. Boken er forholdsvis lettlest og har nylig kommet i ny versjon.

Slik blir du en kreativ fotograf av John Hedgecoe Denne boken har, som det fremgår av tittelen, fokus på kreativitet ved fotografering. Boken tar for seg mange eksempler på hvordan man kan være kreativ, og mange teknikker for å oppnå forskjellige resultater. Ofte er eksemplene lagt opp slik at man ser forskjellen på et godt og et mindre godt bilde. Lett å lese, og med mange fine eksempler. Engelsk utgave: The New Manual of Photography

Understanding Exposure: How to Shoot Great Photographs with a Film or Digital Camera av Bryan Peterson En av de mest anbefalte bøkene innen fotografering, og med god grunn. Her handler det om det som kanskje er det viktigste elementet innen fotografering, nemlig eksponeringen. Boken er full av veiledninger og eksempler som viser hvorfor bilder blir som de blir. Er du redd for å ta i bruk andre innstillinger enn «Auto», «Portrett» og «Sport» er dette boken du kanskje bør lese. Sammenhengen mellom blender, lukkertid og ISO blir godt forklart med tilhørende flotte bilder, og man lærer fort hvordan man skal oppnå det resultatet man vil ha med kameraet. Boken er godt skrevet, full av flotte bilder og vanskelig å legge fra seg.

The Complete Guide to Digital Photography av Michael Freeman Denne boken minnet veldig om den nevnte boken til Magnar Fjørtoft, og tar for seg omtrent det samme. Som i boken til Magnar Fjørtoft, Digital Fotografi i Praksis, får man en god innføring i de fleste aspekter ved digital fotografering. Alt i fra hvordan man tar et bilde til hvordan man oppbevarer dataene for senere bruk er tatt opp i boken. Som med Magnar Fjørtofts bok er dette først og fremst en bok for de som enten ikke har erfaring med foto i det hele tatt, eller ikke digital fotografi. Det er nettopp det digitale som er fokus i disse bøkene, men mange elementer som gjelder ved fotografering uavhengig av film eller digitalt blir tatt opp.

The Digital Photography Book og The Digital Photography Book, Volume 2 av Scott Kelby Disse bøkene er veldig annerledes de andre bøkene nevnt her. Som Scott Kelby selv forklarer er disse bøkene ment som en fototur hvor Scott svarer på spørsmål, uten masse lektyre for å få resultatet, han sier bare hvordan du skal gjøre det. Og det stemmer ganske bra. Bøkene er rett og slett fulle av tips til hvordan du skal få de bildene du ønsker i alle mulige sammenhenger. Bøkene er skrevet på en veldig dagligdags måte og er veldig lettleste.

Closeup Shooting: A Guide to Closeup, Tabletop and Macro Photography av Cyrill Harnischmacher Denne boken er nok ikke for alle. Med et nylig innkjøp makroobjektiv syntes jeg denne boken virket som et godt supplement. Og det gjør den forsåvidt. Boken er godt skrevet og dekker det meste jeg lurer på innenfor fotografering på ekstremt korte avstander. Makrobilder synes jeg er utrolig kult/fint/morsomt, så en egen bok om emnet var selvsagt. Men i ettertid er det kanskje ikke her jeg føler jeg har lært mest om emnet, så hvorvidt boken egentlig var et godt kjøp er vanskelig å si. Den har en god innføring i forskjellige objektiver og blitzer, men det har en hel haug med nettsider også.

Scott Kelby’s 7-Point System for Adobe Photoshop CS3 av Scott Kelby Enda en bok av Scott Kelby. Skal man lære seg Photoshop tror jeg dette kan være en av de bedre bøkene man kan få. Boken lærer deg en arbeidsflyt fra du åpner et bilde i Photoshop på en måte som ikke lar deg glemme ting så lett. Stikkordet er repetisjon. Boken består av 21 leksjoner som alle gjør noe av det samme med forskjellige bilder. Aha opplevelsene står i kø når et tilsynelatende mislykket bilde blir fantastisk på egen maskin. Bildene som brukes i boken kan lastes ned slik at man følger leksjonene på egen maskin. Etter å ha lest boken og gjort de tilhørende leksjonene vet du nøyaktig hva du kan gjøre med et bilde når du åpner det i Photoshop. Helt genialt. Scott Kelby er heller ikke ukjent innen foto, med over 40 bøker bak seg og Photoshop User TV, hvor du også kan lære masse.

The Photographer’s Eye: Composition and Design for Better Digital Photos av Michael Freeman Ikke boken jeg ville kjøpt først, men en bok jeg trygt kan anbefale for de som vil lære mer. Boken tar for seg det meste jeg kan tenke meg å lære innenfor komposisjon og design. Mens man gjerne tar et bilde fordi man synes det blir fint, forklarer denne boken hvorfor. Å vite hvordan øyet (og hjernen) reagerer og følger mønstre i et bilde kan bety forskjellen på et godt og et mindre dårlig bilde.

Denne posten blir oppdatert ettehvert som jeg leser flere fotobøker. Har flere uleste i hylla, så det er plass til noen til her…

8 tanker om “Fotobøker

 1. Liljefot

  Wow, tusen takk for at du lagde en fotobok-presentasjon av de enkelte bøkene du har lest:) Da vet jeg sånn noenlunde hvilke bøker jeg kanskje skal lese først 🙂

  Og hvis du skal skrive om resten av de andre bøkene også, kan ikke du skrive et nytt innlegg fremfor å oppdatere den gamle? I tilfelle du har skrevet om andre ting i mellomtiden?

  Svar
 2. XmasB Innleggsforfatter

  Dette er mest et førsteutkast egentlig. Jeg har lenge hatt planer om å skrive en slik oversikt. Når jeg nylig fikk en forespørsel om nettopp dette var det jo bare å sette i gang, men den er skrevet på ganske kort tid. En ny versjon havner nok på egen side når jeg får tid.

  7-Point System er absolutt en bok jeg vil anbefale, Martin. Det er boken jeg gjerne finner frem hvis jeg vil gjøre noe ekstra med et bilde. I tillegg liker jeg spesielt godt Understanding Exposure og The Photographer’s Eye.

  Svar
 3. randi

  Flott tiltak – greit å lese hva noen «man kjenner» mener, ikke bare anmeldelsene på Amazon 😉 Jeg liker godt «The Photographer’s Eye: Composition and Design for Better Digital Photos» – det er både en bok å lære av og en bok å bla i – coffee table book som de sier her. Den må ikke nødvendigvis leses og studeres, teksten er bra men bildene er også innstruktive og forklarer form og komposisjon.

  Svar
 4. Geir

  Merkelig at jeg ikke fant denne før nå. Godt med den årsoppdateringen din. Av alle de bøkene du nevner har jeg bare Michael Freemans. Søker du på Amazon og Play.com er det stort sett hans navn og Scott Kelbys som kommer først opp på lista når du bruker de rette søkeordene.

  Selv er jeg veldig godt fornøyd med boken Train your gaze av Roswell Angier. Den er annerledes og mer krevende enn de fleste, men veldig forfriskende. Anbefaler den. Ellers kan jeg tilføye Chris Westons «Lighting» som en enkel og oversiktlig bok. Resten kan jeg jo komme tilbake til en annen gang 😉

  Svar
 5. XmasB Innleggsforfatter

  Hvilken av Freemans bøker har du? Jeg har to i listen, hvor The Photographers Eye er den jeg liker best.

  Jeg liker veldig godt å lese bøker innenfor temaet foto, så denne listen blir nok utvidet etterhvert. Da blir den isåfall flyttet til en egen side.

  Skal ta en titt på bøkene du nevner og. Har lagt den til lista mi på amazon.

  Svar

Legg inn en kommentar