Utkast til ønskeliste

Selv om jeg har en ønskeliste liggende som kladd for denne bloggen ((Den kommer når jeg er ferdig med den, helst før julaften en gang.)), har jeg funnet ut at det er noe jeg virkelig trenger.

Etter å ha brukt rundt regnet 8 minutter på å «jokke» bilen ut av parkeringsplassen idag, inkludert fullstendig okkupering av naboens plass når bilen ikke lenger ville rett frem, føler jeg et veldig behov for en spade og litt grus i bilen min. Nå var det ikke bare på oppstillingsplassen min det var glatt. Jeg måtte rygge opp den lille veien til barnehagen også, og jeg var vitne til to menn som gikk på trynet på vei til jobb.

Det blir ikke mindre glatt av å kjøre Toyota Yaris (med bittesmå lekehjul) og piggfrie dekk. Så jeg ønsker meg også en ny bil til jul. Den skal være firehjulsdreven, miljøvennlig, drivstoffvennlig, ha nok plass til alt en unge krever ((Mange tror ikke en Yaris har den nødvendige plassen, men det er sjelden et problem.)), aircondition og et bra anlegg så jeg kan synge med når jeg kjører.

9 tanker om “Utkast til ønskeliste

 1. XmasB Innleggsforfatter

  Fin bil det også, Martin. Men jeg tror neppe jeg ville kjøpt meg en by-SUV. Heldigvis bruker jeg bil ganske lite, ettersom jeg går til jobb. Men det blir nok en ny bil i løpet av noen få år.

  Yaris er en super bil det, med mer enn nok plass for de aller fleste. Også de med barn (ok, kanskje ikke til langtur…). Men den første skikkelige snøen er ikke alltid like moro uten pigger og så små dekk som den har.

  Å kjøpe ny bil (altså ikke brukt) tror jeg ikke jeg kommer til å gjøre med det første heller. Det er noe med lyden av mange tusen som forsvinner når man vrir om tenningen for første gangen. Men det er også noe med lukten av ny bil… Hmmm…

  Svar
 2. Audun Sæther

  Jeg ønsker meg også en ny bil – en som har et litt mer fremkommelighet enn min 87-modell med kraft på høyre bakhjul, og som ikke bruker 1,2 liter på mila.

  Så hvis du kjøper en ny bil til meg, så kan jeg kjøpe en ny bil til deg… litt senere? 🙂

  Sånn forøvrig er jeg usikker på hvordan man egentlig burde investere i bil. Kjøpe en relativt ny bil til en dyr penge, og selge før den faller for mye i verdi, eller kjøpe en grei nok eldre bil for en mye billigere penge?

  Svar
 3. Martin Bekkelund

  Dine Penger har i flere år gjort beregninger rundt hvorvidt man skal kjøpe ny eller brukt bil, Audun. Konklusjonen har vært den samme de siste årene: Kjøp ny og selg den etter 3-6 år, avhengig av kjørelengde og stand.

  Bakgrunnen ligger i verditap og driftskostnader. Riktignok faller en ny bil i verdi, men det gjør også brukte biler. En ny bil vil ikke nærme seg nullverdi like raskt som en brukt bil. Jeg skulle gjerne lenket til artikler hos Dine Penger, men de har gjemt dem inne på sitt lukkede medlemsområde. Derimot har jeg gravd denne artikkelen, som siterer Dine Penger:

  http://www.hegnar.no/motor/article272627.ece

  Alternativet er å kjøpe en billig-billig bil som knapt kan falle i verdi. Her i huset har vi blant annet en Ford Fiesta 1995-modell, kjøpt for 20 000,- kroner for to år siden. Går som en klokke og er billig i drift.

  Svar
 4. XmasB Innleggsforfatter

  Før jeg leste artikkelen Martin linket til ville jeg uten tvil trodd at det lønner seg å kjøpe brukt bil fremfor ny. Nå er jeg egentlig ikke så sikker lenger.

  Men det er også flere faktorer enn bare prisen på bil og vedlikehold av den. Forskjellige merker og modeller har jo veldig forskjellig behov for service, og noen merker er dyrere å ha service på enn andre. Det er jo også slik at finansiering av bilen har mye å si. Det sier seg selv at et lån på 4-500.000 kroner koster mer å betjene enn et lån på halvparten. Hva man betaler i renter blir jo også mye mer når man trenger dobbelt så lang tid på å nedbetale.

  Skulle jeg bytte ut bilen idag ville jeg uansett ikke kjøpt en bil som var eldre enn 3-5 år. Da har prisen typisk falt litt allerede, bilene er pent brukte, og det er enda ikke noe stort behov for service.

  Men så var det dette med lukten av ny bil da…

  (Også vil jeg gjerne legge til at jeg ikke har mye peiling på biler, så dette er selvsagt bare masse synsing fra min side)

  Svar
 5. Martin Bekkelund

  Siden sist har jeg blitt særdeles fristet av denne.

  Lukten av ny bil skal ikke undervurderes. Halve gleden ligger i å tasse rundt i bilforretninger, innhente priser, velge utstyr og kikke på mer eller mindre smarte løsninger fra bilprodusentene.

  Svar
 6. XmasB Innleggsforfatter

  Du er herved tildelt tittelen «Linkekongen av bloggeland», Martin Bekkelund! En stor overdådig seremoni vil finne sted i sentrum av Bloggeby på et senere tidspunkt.

  Jeg tror jeg har like mange linker til bekkelund.net som til alle andre steder til sammen snart. De fleste i kommentarer fra deg… 🙂 Ditt imperie av linker må ha vokst seg stort de årene vi har blogget?

  Men helt seriøst. Flott bil, den Kuga’en. Ikke helt hva jeg tenker meg, men kan enkelt forstå at man kan bli glad i en slik en. Jeg er storfornøyd Toyota-eier, men er åpen for andre merker den dagen jeg skal ha ny bil. Foreløpig holder min søte lille Toyota Yaris til både meg, kona og ungen. Men noen bilferie blir det ikke i en slik en. Heldigvis er det lite annet enn bilferie som kan friste meg mindre… Det skal også legges til at jeg kjører minimalt med bil, da jeg kan gå til jobb, barnehage og alt av butikker i løpet av få minutter. Også sier dem Lørenskog er på landet… Ha!

  Svar
 7. Martin Bekkelund

  Man skal ikke kimse av en stor artikkelsamling, vet du. I skrivende stund teller den 885 artikler, enkelte skrevet så langt tilbake som i 1994. Når og hvor finner prisutdeling sted? 😛

  Og innse det, Lørenskog ER på landet! Men, det er ikke nødvendigvis noe galt i det. Jeg bor på landet og trives mye bedre med det enn da jeg bodde midt i Oslo.

  Svar
 8. XmasB Innleggsforfatter

  Det er en imponerende samling, Martin. Kanskje mest imponerende er at du (stort sett) gjennomgående skriver utfyllende gode artikler. De fleste blogger har gjerne en stor mengde svada, spesielt det første året. Denne bloggen er intet unntak. Men så har jeg nok lagt meg på en litt annen hylle på bloggeveggen. En god blanding av det meste.

  Svar

Legg inn en kommentar