Spotify og Last.fm

Spotify? Spotify er kort og godt en klient for Windows og Mac som lar deg høre streame musikk. Musikken kan være basert på for eksempel sjanger, artist, sang eller år. Mange vil sammenlikne den med Last.fm og spørre hva som er bedre. Det blir vanskelig å sammenlikne direkte, da de tilbyr litt forskjellig funksjonalitet. Mens Last.fm typisk brukes for enten å høre på anbefalt musikk eller «scrobble» musikk fra eget biblotek, lar Spotify deg høre på omtrent det du vil. Det er ikke alt du vil finne, men foreløpig har jeg funnet det meste jeg har lett etter.

Hvem kan bruke Spotify? Som nevnt er Spotify foreløpig kun for Windows og Mac Os X. Og som om det ikke er nok er den også i lukket beta. Det betyr at du trenger en invite for å bruke den. Jeg skulle gjerne gitt deg en selv, men har foreløpig ikke fått noen å dele ut. Det er ikke umulig noen kjappe søk på Google kan gi deg det du trenger.

Spotify eller Last.fm? Ja takk, begge deler. Jeg har ingen planer om å slutte å bruke Last.fm. Samtidig liker jeg Spotify veldig godt, og er spent på hva dette vil utvikle seg til fremover. Men ut av esken er det ingen støtte for scrobbling i Last.fm fra Spotify. Det har selvfølgelig noen heldigvis gjort noe med. Ved hjelp av et lite program ved navn Scrobblify kan Last.fm få med seg hva du hører på med Spotify. Genialt.

Dessverre finnes Scrobblify foreløpig bare for Windows. Jeg tipper vi ikke trenger å vente lenge på lignende løsninger for Mac (og Linux når Spotify blir tilgjengelig der).

Spotify støtter nå scrobbling. Se merknad nederst i posten

Scrobbling i Last.fm fra Spotify

Som ved Last.fm kan du også bruke Spotify til å finne ny musikk. I radio seksjonen har du mulighet tuil å blant annet velge musikk utifra tiår.

Gratis? Spotify er gratis. For å få til dette kommer de nok til å spe på med en del reklame. Det meste vil nok være å finne i klienten, men også mellom sporene man hører på. Foreløpig har jeg opplevd dette kun en gang, hvor vokalisten fra Snow Patrol ba meg sjekke ut det siste albumet deres (som forøvrig fint kan anbefales). Alternativt kan man betale for dagspass eller abonnement, og dermed unngå all reklame, i tillegg til ekstra funksjonalitet. Et dagspass koster 9 kroner, og abonnement 99 kroner per måned.

Oppdatering: Ikke bare Windows og Mac likevel! Som Stian og Audun forklarer i kommentarene under er det faktisk fint mulig å kjøre både Spotify, Last.fm og Scrobblify i Linux på en slik måte at disse fungerer sammen. Detaljer rundt dette kjenner jeg ikke til, så les videre om Spotify og Wine under deres egne sider.

Oppdatering 2: Spotify støtter nå scrobbling til last.fm ut av boksen! Så da er det ikke lenger behov for en workaround. Du trenger bare skaffe Spotify (noe som ikke burde være vanskelig om dagen), legge inn brukernavn og passord til Last.fm (Edit – Preferences), og spille musikk.

35 tanker om “Spotify og Last.fm

 1. Bharfot

  Takk for denne posten! Nå har jeg vært nysgjerrig på Spotify helt siden det begynte å summe på Twitter, godt å endelig får en innføring 🙂

  Svar
 2. XmasB Innleggsforfatter

  Ja, det hender jeg glimter til. 😉 Ikke umulig at jeg utvider artikkelen litt når jeg får brukt Spotify enda mer. Foreløpig er jeg veldig fornøyd med funksjonaliteten den tilbyr.

  Svar
 3. Frank

  Dette burde jeg ha lest for tre dager siden. Har nå ligget syk hjemme i flere dager og hørt på musikk fra Spotify, men ingenting er blitt scroblet.

  Ja ja, er jo ikke noen livstruende krise, men hadde vært morsomt å ha fått det med på kontoen alikevel.

  Svar
 4. XmasB Innleggsforfatter

  Hehe, det var omtrent da jeg skrev kladden til denne posten det…

  Jeg scrobbler nå omtrent alt jeg spiller av musikk, om det er på pc’en via mp3, Last.fm, Spotify eller på mobilen via pocket scrobbler. Og jeg hører mye på musikk når jeg er ute.

  Svar
 5. Asbjørn Ulsberg

  Jeg istemmer Stians klagesang: Synd det bare er for Windows. Men jeg ser at Spotify-utviklerne jobber med et plugin-API, slik at noen (kanskje Last.fm-utviklerne til og med?) kan utvikle en plugin til Spotify som kan scrobble alt man hører på og kanskje til og med integrere love/ban-funksjonalitet i det visuelle og funksjonelle grensesnittet.

  Spotify er, sett bort fra mangel på Last.fm-støtte, helt brilliant. Jeg kommer naturligvis til å fortsette å bruke Last.fm separat også, men når jeg vet hvilken låt eller artist jeg ønsker å høre, er Spotify uovertruffent.

  Svar
 6. Thlom

  Du glemte jo det viktigste, spillelistene. Har aldri hatt det så gøy med musikk. Vi sitter en gjeng med kompiser som har ei delt collaborative spilleliste som vi bruker til å anbefale hverandre musikk. Bare å legge til låter i spillelista så dukker de opp hos alle. Genialt.

  Svar
 7. Stian

  Ettersom min navnebror nevnte at Scrobblify er Windows only, er det kanskje lurt at jeg forteller at det fungerer fint under Linux, eller i hvertfall Ubuntu. Man må kjøre Spotify med wine, og for å få Scrobblify til å fungere er det også nødvendig å installere last.fm for Windows med wine og så kjøre Scrobblify med wine.

  Svar
 8. Audun Sæther

  Spotify fungerer utrolig godt i Wine, iallefall i de ukene jeg har brukt det. Ingen tweaking, bare installer, start og nyt.

  OT: jeg bruker et mørkt theme med hvit skrift i OS’et mitt, og da blir teksten i input-boksene i kommentarfeltene her hvite samtidig som bakgrunnen også er hvit. Du kunne kanskje slengt inn noe i stylesheetet ditt for å fikse det 🙂 (men sånn ellers er det jo litt morro å skrive helt i blinde, og se hvor mye feil man har!)

  Svar
 9. XmasB Innleggsforfatter

  Har oppdatert posten med info og link til Spotify. Takker og bukker for infoen.

  Valgte å la resten av teksten være uendret slik at kommentarene fortsatt gir mening…

  Svar
 10. Linux-jenta

  Har problemer med at musikken hakker når jeg skifter vindu (altså jobber 🙂 ) ved kjøring av spotify under wine på Ubuntu :/ Litt irriterende…

  Svar
 11. XmasB Innleggsforfatter

  Kan nok ikke hjelpe deg stort der, Linux-jenta. Jeg kjører på Windows selv, og har liten erfaring med Linux. Fra et Windows-ståsted høres det ut som et ressursproblem, og det kan kanskje stemme med hvordan Wine fungerer?

  Svar
 12. Stian

  Linux-jenta: Du kan prøve å trykke Alt+F2 og skrive ‘killall -9 pulseaudio’, uten ‘ så klart. pulseaudio har en tendens til å ødelegge for lyden i Wine.

  Svar
 13. XmasB Innleggsforfatter

  Ser veldig bra ut, Asbjørn. 6 enkle punkter selv en Mac n00b som meg kan forstå. Fint å vite skulle jeg finne på å konvertere en dag. 🙂 Og ikke minst flott at du deler det med omverdenen via bloggen min.

  Svar
 14. XmasB Innleggsforfatter

  Dette blir jo bare bedre og bedre. Nå forsvant halve poenget med denne artikkelen, men det får vi vel tåle… 🙂

  Men jeg savner allerede infoen som kommer opp i Last.fm sin applikasjon ved bruk av Scrobblify. Jeg bruker Last.fm mye til å lese litt om hva jeg hører på, og ikke minst finne lignende musikk. Nå må jeg isåfall vente til låten er ferdig (og vel så det) før den dukker opp på last.fm.

  Tror likevel jeg beholder den nye varianten med direkte scrobbling. Det fungerer jo egentlig utmerket.

  Svar
 15. Spotify vs lastfm

  Bruker du enda både spotify og last.fm?

  Det jeg liker med last.fm er at jeg bare kan skru den på, og så spiller den musikk som den tenker at jeg kan like… Er spotify slik også?

  Hva eksakt er den viktigste grunnen for å fortsette med last.fm?

  Svar
  1. Yngve Thoresen Innleggsforfatter

   Bruker fortsatt begge deler ja. Jeg benytter egentlig last.fm litt mer manuelt, altså ikke som en avspiller men mer som et register. I praksis bruker jeg last.fm som et oppslagsverk og finner artister basert på hva jeg allerede hører på. Last.fm har æren for veldig mye av musikken jeg hører på.

   Spotify har også en viss mulighet for å spille basert på hva du liker, men jeg synes ikke den gjør en veldig god jobb. Jeg bruker den primært for å lete opp artister jeg allerede kjenner til.

   Svar
  1. Yngve Thoresen Innleggsforfatter

   Betaler for Spotify premium, men ikke for last.fm ettersom jeg ikke bruker den til streaming. Kan godt hende jeg burde gjort det, men da hadde jeg nok droppet Spotify. Kjenner ikke last.fm sine muligheter på mobil, så det er foreløpig uvisst om det er et reelt alternativ.

   Btw, disse kommentarene minnet nesten om spam. Samme navn som strengt ikke er et navn, men en tittel/overskrift. To forskellige eposter på samme navn og postet et min fra hverandre. Men skriften virket litt vel passende til innlegget, så da lot jeg tvilen komme til gode. 🙂

   Svar
 16. Spotify vs lastfm

  Grunnen for at det er to forskjellige eposter er fordi den ene epostboksen min (den første) aldri sjekkes, og da tenkte jeg å abbonere på tråden, så måtte jeg legge det inn igjen. Og når det var noe jeg lurte på, så bare sendte jeg inn et spørsmål til.

  Slik jeg oppfatter tjenestene nå, så er last.fm litt mangelfull pga musikkbiblioteket, spotify kunne gjerne hatt en bedre radio-funksjon og WiMP har de greiene med at sanger som skal på telefonen ikke lagres ordentelig.

  Betaler du 9.99$ eller 99 kroner for Spotify’en? Jeg synes det er ganske urettferdig å måtte få såpass mye høyere pris, så hvis jeg signer opp lurer jeg på å bruke USA-adressen min.

  Bruker du Spotify som et register også? Det eneste registertet mitt for tiden er youtube-favorites (harddisken min krasjet så alle de noen og tusen mp3’ene er borte).

  Det finnes forresten en app for last.fm på android, men den er helt offisiell (tror ikke last.fm har noe å gjøre med den), den er gratis, laster ned musikk i mp3-format, men jeg er så usikker på malware at jeg avinstallerte den etter bare én gangs bruk.

  Svar
  1. Yngve Thoresen Innleggsforfatter

   Helt i orden. 🙂

   Er veldig enig i dine betrakninger både for last.fm og Spotify. Wimp har jeg kun testet på pc’en, men falt absolutt ikke for det. Jeg bruker også kombinasjonen Spotify/last.fm på en Logitech Squezeebox hjemme, hvor jeg må oppgi at jeg bor i Tyskland for å få scrobbling fra last.fm til å virke. Men da virker ikke Wimp, så da lot jeg bare mine to måneder gratis bruk fade ut…

   Jeg betaler 99 kroner. Det er det verdt synes jeg, men om du klarer å slippe unna med nesten halvparten… Go for it. Aner ikke om det vil fungere.

   Jeg bruker spillelister i Spotify om det er du mener. Stort sett er det bare hele album jeg ønsker ha lett tilgjengelig, men også et par lister med enkeltlåter. Genialt for selskap og hytteturer. Har også en gedigen mp3-samling på en ekstern disk jeg ikke har koblet til på et par år snart…

   Jeg bruker også app’en på Android. Sammen med app for Squeezeboxen og last.fm selvsagt. Alt skal scrobbles. Spotify appen laster ned musikken og krypterer den på disk, så du vil ikke få mulighet for å eksportere musikken eller spille den av med annen mediespiller på mobilen. Jeg bruker den offisielle last.fm appen, men vet mange bruker Simple Last.fm Scrobbler også. Som nevnt bruker jeg de kun for scrobbling, pluss noe søk på artister/låter osv.

   Malware på Android er generelt ikke et problem om man er noe kritisk til hva en laster ned, og leser rating og kommentarer.

   Svar
 17. Spotify vs lastfm

  Takk for scrobblingstipset!

  Hvis det ikke er mye malwareproblemer med android så er denne gratis, og man kan laste ned så mange sanger man vil. Greien er vel at bruker jeg den, så sitter jeg i samme situasjon som nå, disken krasjer og filene forsvinner. Så jeg ser egentlig mest etter en tjeneste hvor ting er trygt online, men også er tilgjengelig hvis man ikke er nær et WLAN.

  På hvilken måte måtte last.fm forbedret seg for at du skulle gått over til å kun bruke de? 🙂

  Svar
  1. Yngve Thoresen Innleggsforfatter

   Jeg sier ikke at det ikke er et problem med malware på Android, men med enkle forholdsregler er man nogenlunde trygg. 🙂

   Den appen du linker til virker jo forsåvidt trygg nok, men usikker på lovligheten i hva den gjør? Den har tilgang til internett og eksternt minne (SD-kort typisk), som den må ha for å gjøre det den skal. Og generelt høy rating, om enn noe blandet.

   Om Spotify dekker ditt behov for tilgjengelig musikk tror jeg nok den er det tryggeste valget. Men da eier du i praksis ikke noe av musikken. Du bare leier. 🙂 Det gjelder vel de fleste tjenester i skyen. Så er egentlig bare spørsmålet om det gjør noe.

   For å gå 100% over til Last.fm må de kunne tilby tilby mengden og hastigheten til Spotify til samme eller lavere pris, syncing av spillelister mellom pc og mobil og samme støtte på Squeezeboxen. Sistnevnte tror jeg ikke er så langt unna, men jeg må abonnere for å teste.

   Svar

Legg inn en kommentar