Søkemotorene vil ikke lenger ha meg

Ved årsskiftet skjedde det noe jeg har problemer med å forklare. Antallet besøkende på denne bloggen ble plutselig mer enn halvert. Ser jeg på statistikken er det vanskelig å ikke tenke konspirasjon, men jeg tror nok det er en annen grunn. Jeg undersøker statistikken nærmere, og får mine mistanker bekreftet. Det er trafikken fra søkemotorer som er blitt kraftig redusert. Ikke bare Google, men alle sammen. Kvasir, ABC Søk, Yahoo og resten forteller den samme historien. Men hvorfor det?

Svaret ligger nok i søkeordene. Juletiden er over, og jeg får ikke lenger en masse treff på pepperkaker og juletrær. Javel, det kan jo forklare hvorfor det har falt litt nå, men noe annet må også ha skjedd. Det var tross alt ikke bare julen jeg fikk besøk på grunn av.

Når jeg undersøker trafikken flere måneder tilbake ser jeg en jevn oppgang, som forventet når man får flere lesere og skaper mer innhold til søkemotorene. Men ved nyttår får jeg et fall i statistikken som jeg ikke kan forklare fullt likevel. Folk sluttet vel å søke på pepperkaker lenge før nyttår? Jeg har riktignok vært litt treg på skrivingen i det siste, men aldri har dette ført til så kraftig tilbakegang på statistikken.

strange_stats

Jeg snur og vender på verktøyene jeg har til rådighet, men får ikke noe godt svar ut av det. Kan jeg rett og slett blitt mindre attraktiv på søkeordene hos samtlige søkemotorer over natten?

Jeg står uten svar. Teddy Bilde av Lst1984 (flickr)

15 tanker om “Søkemotorene vil ikke lenger ha meg

 1. Lothiane

  Så snodig! Kanskje du har ramla ut av registeret? I så fall lar det seg sikkert gjøre å registrere seg på google webmasters tools, siden du har eget domene. Trodde Google og disse andre søkemotorene raska med seg det som var på nett. Håper du finner ut av det. 🙂

  Svar
 2. XmasB Innleggsforfatter

  Jeg har samme pagerank hos Google som jeg hadde før året bikket, så jeg tror egentlig ikke Google har straffet meg for noe. Jeg vet heller ikke hva det skulle vært. Det ligger riktignok en link til meg fra en del nettsider som bruker innstikket mitt, men det er på ingen måter skjult og kan lett fjernes om man ønsker det.

  Og det er ikke bare Google jeg ser dette fra. Det gjelder også Kvasir, ABC Søk og Yahoo. Samtlige av disse gir meg mindre enn halvparten så mange treff som for en måned eller to siden. Eller fire for den saks skyld, så det er neppe julen som har skylden heller.

  Svar
 3. XmasB Innleggsforfatter

  Har hatt samme tema lenge nå, og ikke gjort noen endringer av større art på noe. Men vurderer å endre tema. Er lei dette, og ønsker et enda enklere.

  (på denne siden er det null linker til andre artikler)

  Hva mener du? Det er jo linker til andre poster her. Men ikke til andre blogger?

  Svar
 4. Magnus

  Merker jo at Google har litt jo-jo rangering ved søk. Først rangerer man høyt, deretter faller man kraftig for så å klatre sake men sikkert til et «fortjent nivå». Normalt skal dette stabilisere seg når posten/nettsiden har ligget ut noen måneder. Det er litt merkverdig at du merker nedgang fra alle søkemotorer. Jeg mistenker derfor at du også har blitt utkonkurrert på nøkkelord/søkeord fra andre som har skrevet om de samme tingene som deg. De har kanskje også vært mer aktiv for å SEO-optimalisere sitt innhold? Bare en teori!

  Svar
 5. XmasB Innleggsforfatter

  Du kan ha et poeng der, Magnus. Men er det ikke litt merkelig at dette skal skje med flere søkemotorer på nøyaktig samme dag? Riktignok ved et årsskifte, men likevel…

  Legger ved et screenshot som viser hvor ille det er.

  Svar
 6. Magnus

  Jo, det er litt rart. Så vidt jeg husker så leverer vel Google søkeresultat til andre søkemotorer, men skal ikke uttale meg om de ulike samarbeidsavtalene søkemotorene imellom. Kan nevne at jeg i går opplevde det samme som deg. Jobbet med noen reisesider i begynnelsen av desember. Lå på topp (nr 1) hos Google på flere av de søkefrasene jeg ønsket. Dette har vart i 3-4 uker. Nå plutselig ligger jeg så langt nede at jeg ikke gidder å lete etter dem. Dette gjelder alle sidene på det samme domenet. Har opplevd dette tidligere, og vet at det bare er å smøre seg med tålmodighet. Regner med å være tilbake blant topp 3 om noen uker. Håper det samme skjer for deg.

  Svar
 7. XmasB Innleggsforfatter

  Ja, vi får håpe det.

  Jeg har også reklame på denne siden fra Google som kun vises til besøkende fra søkemotorer, og resultatet er det samme på den statistikk. Jeg har tjent like mye i januar som jeg tjente på en halv dag i desember. Tjent er et litt kraftig ord, for det er uansett småpenger, men nå er det ikke det engang… 🙂

  Smører meg med tålmodighet, så får vi bare vente og se.

  Svar
 8. Petter

  PageRank ble oppdatert 30-31 desember 2008. Kanskje det skjedde? Du har toolbar-PR 4 nå -og det burde vel være bra? Kanskje Google har en annen PR for deg «internt»?

  Svar
 9. XmasB Innleggsforfatter

  Kanskje de egentlig ikke liker meg så godt som de sier, mener du? 🙂

  En ting jeg ser er ihvertfall at en av postene som sto for veldig mye av trafikken har passert to år. Bare to uker før nyttår. Vet ikke hvilket forhold Google har til alderen på sider de indekserer, men det kan kanskje ha noe å si?

  Mest sannsynlig har oppdatering av PR også fått konsekvenser for søkeordene jeg har truffet bra på tidligere, så andre får de istedet. Og lærdommen er og blir at man må fortsette å jobbe med bloggen, og ikke stole på gamle poster.

  Svar
 10. bza

  Alder på indekserte artikler har som oftest motsatt effekt. Jo eldre et dokument er, desto bedre rangeres det. Jeg tror nok dette er litt tilfeldigheter, og at du har mistet plasseringen på førstesiden i søkeresultatet på enkelte søkeord. Har du sjekket på hvilke søkeord som kommer inn til bloggen nå i forhold til før, og om dette har endret seg markant?

  Svar
 11. XmasB Innleggsforfatter

  Jeg har prøvd å se på søkeord for å finne en sammenheng, men har ikke blitt spesielt smartere av det. Jeg ser at det er masse ord relatert til jul som jeg ikke får treff på etter desember, naturlig nok. Men den trafikken har jeg ikke hatt resten av året uansett. Av andre ord er «stuepc», «familietre», «spotify», «popcorn hour» og «fremmedord» blant de jeg ikke lenger får treff på, som jeg tidligere ranket ganske greit på.

  Endringen er rett og slett at en del søkeord ikke lenger gir meg treff. Ganske mange av dem faktisk. Enten skyldes det hikke i et system, og vil stabilisere seg igjen, eller så er det bare å bygge seg opp igjen. Eller ikke bry seg så veldig om treff fra søkemotorer, omtrent som jeg har gjort tidligere. De har bare kommet av seg selv. Jeg jobber ikke bevisst med det. Da tror jeg nok postene på denne bloggen hadde vært av en helt annen karakter, og mest sannsynlig med flere lesere. Men den rollen kan andre fylle. Hmmm, når jeg tenker meg… Fylte ikke du en slik rolle, bza? Når skal du gjøre comback? Eller har du kanskje allerede gjort det under nytt navn?

  Svar
 12. bza

  Hehe, nei jeg har ikke gjort comeback. Jeg lever det gode liv utenfor bloggeby. Jeg ser du har hatt noe snusk i WPen din som sikkert har tilknytning til indekseringen i Google. Jeg håper dette fikser det!

  Svar
 13. XmasB Innleggsforfatter

  Jeg tror det begynner å krype sakte oppover igjen, men jeg ligger fortsatt på en tredjedel hva gjelder treff på søkemotorer. Men så har jeg heller ikke vært flink til å blogge i det siste, så det er jo nesten fortjent. 🙂

  Svar

Legg inn en kommentar