Er vi for snille med hverandre?

Det er alltid hyggelig å få positive tilbakemeldinger på noe man produserer, enten det er på jobb eller privat. Når sjefen kommer med et klapp på skulderen og forteller meg at jeg gjør en veldig god jobb blir jeg inspirert til å fortsette med det. Jeg trenger tilbakemeldinger som inspirerer meg. Samtidig setter jeg også stor pris på at jeg har en sjef som kan fortelle meg når jeg kunne gjort noe bedre, eller på en annen måte. Jeg ønsker å gjøre en god jobb, og slike tilbakemeldinger hjelper meg å se mitt forbedringspotensial.

Den samme tankegangen har jeg når jeg leser kommentarer på fotoblogger. Uten at jeg kan forklare hvorfor er folk flest tilsynelatende livredde for å komme med kritikk på en fotoblogg. Istedet myldrer det av lovord og «Wow!» og «Great!». Og, for all del, vi setter vel alle pris på skryt, men hvorfor er det så vanskelig å være litt kritisk iblant? Jeg vet at ikke alle bildene jeg legger ut er like fantastiske. Det er (nesten) alltid rom for forbedring.

Dette gjelder selvsagt ikke bare på min fotoblogg. Svært få fotoblogger leverer kun enestående bilder. Og vi har alle forskjellig smak. Det synes bare ikke så godt på fotoblogger, hvor alt tilsynelatende er fantastisk og «Great shot!».

Jeg vil ikke ha mindre postitve tilbakemeldinger på fotobloggen, men jeg skulle gjerne sett flere som også kom med konstruktiv kritikk.

Bakgrunnen for dette utspillet er en filmkveld med venner igår, hvor jeg viste frem bilder fra turen til Thailand. Det var lite enighet om hva som var gode bilder, og ikke mangel på negativ kritikk. Det meste ganske konstruktivt. Når publikum består av blant annet to amatørfotografer, en grafiker og en tidligere ansatt i Canon, må man bare til seg det som blir sagt. Så lenge kritikken er konstruktiv tar jeg den gjerne imot. På fotobloggen vil jeg helst ha den på engelsk, så andre ikke-nordmenn også kan dra lærdom av visdommen.

16 tanker om “Er vi for snille med hverandre?

 1. Grenseløs

  Høflighet er ofte en udyd, i mine øyne. Man behandler generelt sett folk som porselen, livredd for at de skal knuses.

  Jeg også vil ha konstruktiv kritikk fremfor Wov og lignende. En som leste igjennom en av bøkene mine på et tidlig stadium i prosessen lot være å påpeke feil og først senere, da andre påpekte det åpenbare kom dette for dagen. Jeg spurte han hvorfor han ikke hadde fortalt meg om tabbenee og da sa han, etter noe nøling at han var redd for å såre mine følelser.

  Men grunnen til at jeg ønsket at han skulle lese gjennom manuset var at han nettopp skulle finne feil og foreslå endringer, ikke at han skulle stryke mitt ego.

  Svar
 2. XmasB Innleggsforfatter

  De fleste vil jo være positiv til andre verk. Men det er gjennom feil vi lærer mest, er det ikke?

  Jeg opprettet en egen blogg for bildene mine nettopp for å bli en bedre fotograf. Håpet var at jeg skulle få konstruktive og gode tilbakemeldinger på bildene som ble lagt ut. Det har jeg forsåvidt også fått, men som oftest blir mindre populære bilder bare mindre kommentert. Foreløpig har jeg ikke den store massen av besøkende på fotobloggen, men jeg ser helt klart det samme mønsteret på andre fotoblogger. Og ikke minst på mine egne kommentarer. Jeg vil jo ikke komme med for hard kritikk. Ser jeg et bilde jeg synes er flott, så sier jeg det. Ser jeg et bilde jeg ikke liker, er jeg mer tilbakeholden. Men ofte skriver jeg da hva jeg syntes var bra, i tillegg til hva jeg syntes var mindre bra. Å bare gi negativ kritikk er sjelden konstruktivt.

  Svar
 3. Stian

  «Har du ikke noe positivt å si så kan du holde det for deg selv» sa bestandig lærerinna mi på barneskola. Jeg har senere filosofert meg fram til at dette blir veldig feil med tanke på ytringsfriheten: Man må få lov å komme med kritikk – konstruktiv eller ei, og positiv eller ei. Men så har det da seg så slik at de fleste av oss (i Norge i hvertfall) er indoktrinert i å ha gode manerer, og da ender det som regel opp med, surprise, at man holder det for seg selv om man ikke har noe positivt å si.

  Og når det kommer til akkurat bilder er i hvertfall jeg (og flere tenker kanskje det samme) feil person til å gi noe særlig tilbakemelding på bildets/bildenes kvalitet da jeg rett og slett har null peiling på faget. Ser jeg fine bilder blir jeg som regel mer opptatt av å være misunnelig på det utstyret og de evnene fotografen har enn å bry meg om å kommentere. :p

  Svar
 4. Aleksander Skjæveland Larsen

  Når jeg kommer med tilbakemeldinger på estetiske verk, forsøker jeg alltid å være konstruktiv. Tilbakemeldinger som «genialt!» og «wow!» er ikke nyttig for annet enn egoet. Og hva er egoet verdt, hvis man sikter etter å bli bedre?

  Noen tror konstruktiv kritikk betyr snill kritikk, det er såklart bare tull. Konstruktiv kritikk er saklig kritikk, og innebærer å sette pekefingen på hva som er bra i tillegg til det som er dårlig. «Wow!» kan også være konstruktivt, men bare om man forklarer hva som gjør at man utbryter det.

  Dette er et viktig tema å ta opp, bra innlegg!

  Svar
 5. Minneapolise

  Problemet med fotoblogger er at man ikke vet hva hensikten med bloggen er. Du legger ut bilder for i prosessen mot å bli en bedre fotograf, og tar derfor konstruktiv kritikk som hjelp. Noen andre kan legge ut bilder de er stolte av for å dele dem med andre og kan lett ta godhjertet kritikk personlig.

  Foto.no har en fin løsning der man velger hvilken grad av kritikk man ønsker, inndelt etter farger (f.eks gul = amatør, vær snill, blå = ønsker både positiv og negativ feedback, rød = bare kritikk takk)

  Kanskje man kan ha en liten tekst i bloggen som sier fra at her er konstruktiv kritikk hjertelig velkomment?

  Svar
 6. XmasB Innleggsforfatter
  Stian : Men så har det da seg så slik at de fleste av oss (i Norge i hvertfall) er indoktrinert i å ha gode manerer, og da ender det som regel opp med, surprise, at man holder det for seg selv om man ikke har noe positivt å si. Og når det kommer til akkurat bilder er i hvertfall jeg (og flere tenker kanskje det samme) feil person til å gi noe særlig tilbakemelding på bildets/bildenes kvalitet da jeg rett og slett har null peiling på faget. Ser jeg fine bilder blir jeg som regel mer opptatt av å være misunnelig på det utstyret og de evnene fotografen har enn å bry meg om å kommentere. :p

  Nordmenn er uten tvil særegne i å være hyggelige (eller tilbaketrukne), ja. Det ser jeg veldig tydelig når jeg er i utlandet med nordmenn rundt meg. Men konstruktiv kritikk kan også gis på en «hyggelig» måte. Det handler ikke om å fortelle at et bilde ikke er perfekt, men hvorfor det ikke er det.

  Alle har et forhold til bilder. Om de kanskje ikke har lest bøker på bøker om det tekniske, så kan de aller fleste si om et bilde er pent/interessant eller ei. Det hjelper ikke hvor teknisk bar et bilde er, om det ikke oppfattes som interessant ((diskusjonen om hva et bilde egentlig skal være kan vi ta en annen gang – fint/interessant/sjokkerende/osv…)) av den som ser på bildet. Kona mi har langt fra den samme interessen som meg, og er ofte dypt uenig om hva et godt bilde er. Det opplever jeg som veldig nyttig, fordi hun har en helt annen bakgrunn for sine uttalelser.

  På den annen side er det selvfølgelig utrolig nyttig med meningene til de som har mye erfaring og kunnskap innen fotografi.

  Aleksander Skjæveland Larsen : Noen tror konstruktiv kritikk betyr snill kritikk, det er såklart bare tull. Konstruktiv kritikk er saklig kritikk, og innebærer å sette pekefingen på hva som er bra i tillegg til det som er dårlig. “Wow!” kan også være konstruktivt, men bare om man forklarer hva som gjør at man utbryter det.

  Konstruktiv kritikk kan absolutt være snill, så lenge den er saklig. Nettopp det å forklare hvorfor man har sin mening savner jeg på fotoblogger. Hvorfor er bildet bra eller dårlig?

  Minneapolise : Problemet med fotoblogger er at man ikke vet hva hensikten med bloggen er. Foto.no har en fin løsning der man velger hvilken grad av kritikk man ønsker, inndelt etter farger (f.eks gul = amatør, vær snill, blå = ønsker både positiv og negativ feedback, rød = bare kritikk takk) Kanskje man kan ha en liten tekst i bloggen som sier fra at her er konstruktiv kritikk hjertelig velkomment?

  Mange fotoblogger har nok veldig forskjellige hensikter. Min hensikt med fotobloggen er å vise frem de bilder jeg synes er gode, samt få gode tilbakemeldinger som gjør meg til en bedre fotograf. Litt blandet drops med andre ord.

  Løsningen til foto.no er veldig grei. Jeg har aldri benyttet sidene deres på grunn av det elendige og rotete designet, men har fått med meg at dette er oppdatert nå. Jeg har vurdert å legge ut en liten boks på bloggen som oppfordrer til gjennomtenkte kommentarer, men vet ikke helt hvordan det bør formuleres uten å skremme for mye. Det skal være lov å kommentere (nesten) hva man vil også. En oppfordring om å holde seg til engelsk har også vært vurdert, for det er merkelig hvordan folk insisterer på å skrive norske kommentarer på en blogg som åpenbart er på engelsk, selv om personen bak riktignok er norsk. Leserne av fotobloggen er fra hele verden, spesielt USA.

  Svar
  1. Simen S.

   Bra innlegg og gode kommentarer!

   Når det gjelder kommentarer på engelsk, så er jeg såpass «slapp» i engelsk at dersom jeg må skrive på engelsk, så velger jeg heller å ikke skrive kommentar…

   Svar
   1. Yngve Thoresen Innleggsforfatter

    Da er det jo fint at jeg har løst dette på fotobloggen min (auto translate plugin – ikke lansert offentlig), selv om resultatet kan variere noe… 🙂

    Svar
 7. Minneapolise

  Lykke til, da jeg tok med kjæresten til Norge var det mange som snakket norsk til ham selv om de visste han var amerikansk (og kanskje kan toppen to ord på norsk) 😉

  Svar
 8. Stjernesøkeren

  Jeg har ikke peiling på foto, alt jeg kan si noe om er hva som gjør inntrykk på meg… Altså ikke det fototekniske, men stemningen i bildet. Og jeg har tenkt som så at det er hyggelig med en kommentar selv om den kommer fra ei som ikke har snøring, og da er det gjerne de bildene som gir fine inntrykk jeg kommenterer på 🙂 Men positive kommentarer snøres herved inn, I’m now a lurker! fnis

  Svar
 9. XmasB Innleggsforfatter

  Å ha peiling på foto eller ei utgjør egentlig ikke så mye for min del når jeg kommenterer et bilde. Jeg har en viss peiling på foto, av egen erfaring og mye teori (ikke utdanning, men bøker). Når jeg kommenterer et bilde er det fordi jeg har en mening om det, positiv eller negativ. Jeg er også forsiktig med å si jeg ikke liker et bilde, og prøver å finne en balansegang. Utsagn som «bildet er elendig» bidrar ikke til mye. Jeg har alltid ment at det å ta bilder også er avhengig av en stor mengde flaks i mange tilfeller. mange av mine beste bilder har jeg tatt med kompaktkamera, lenge før jeg var så interessert i foto som jeg er nå. Jeg tenkte ikke mye over hvordan jeg tok bilder, og kunne ingen «regler». Likevel har jeg tatt endel bilder jeg er veldig fornøyd med i ettertid (blant annet et som vant en fotokonkurranse i bladet Seilas). Om de hadde blitt bedre med dagens viten skal jeg ikke for sikkert. Man kan bli for teknisk også.

  Med med teknisk viten følger også mulighet for større kreativitet, og det er ihvertfall viktig for meg. Når jeg kommenterer et bilde er det kanskje dette jeg ser etter i det tekniske, men alt i alt er jeg mest opptatt av om bildet er pent, spennende eller interessant. Uavhengig av om bildet er tatt med et billig kompakt, dyrt speilrefleks, av ung eller gammel.

  Men bilder kan også være personlige. Et bilde som betyr så mye for meg, som gir meg mange minner og følelser, kan samtidig bare være kjedelig for deg.

  Svar
 10. Cavey

  Jeg er veldig veldig amatør når det gjelder foto. Dermed føler jeg gjerne at jeg ikke er kvalifisert nok til å komme med noe konstruktivt. Det blir mer subjektivt; «Jeg synes det er bra fordi det er slik jeg synes er fint», eller «jeg synes det var dårlig fordi jeg heller liker slik og slik». Men skal ta en titt når jeg får tid, og prøve å lire av meg litt konstruktiv amatør-kritikk om hva jeg synes kan bli bedre, og hva som allerede er bra, og hvorfor. 🙂 Har en fortid som hjemmeside-slakter. En mellomting er nok bra 😀

  Grattis med ny layout på sidene dine, forresten. Er det bevisst at koppe-bildet i headeren er speilvendt?

  Svar
 11. XmasB Innleggsforfatter

  Høres bra ut, Cavey.

  Grattis med ny layout på sidene dine, forresten. Er det bevisst at koppe-bildet i headeren er speilvendt?

  Det har jeg faktisk ikke lagt merke til engang. Men har tenkt å endre hele headeren. Må bare finne på noe smart. Har jo mange bilder jeg kan bruke, for eksempel. Temaet er laget av kineser, så det kan nok tenkes at mange ting er litt speilvendt. Jeg har byttet om pilene som peker på «forrige» og «neste», «neste» var på høyre side, og «forrige» på venstre. Det er jo bare feil.

  Svar

Legg inn en kommentar