Twitter tar livet av bloggen

Twitter er i vinden som aldri før. Vi kvitrer, tvitrer og hva det nå heter om alt mulig rart, og folk flest skjønner ikke bæret av hva dette egentlig handler om. Twitter kan være både moro og nyttig, selv om det forståelig nok ikke alltid virker sånn sett fra utsiden. Som med blogging er det store forskjeller på de som bruker det.

Mange bruker Twitter for å fortelle hva de spiste til lunsj, mens andre har lange diskusjoner om alt mulig rart, det være seg politikk, sport, svineinfluensa eller morsomme videoer på youtube. Brukerne bestemmer, og bruken, i tillegg til hvem man er, avgjør kanskje hvor mange som velger å følge med på hva en tvitrer om.

Dette høres jo veldig bra ut, men det er ikke bare rosenrødt. Twitter tar nemlig sakte men sikkert livet av bloggen min. Og jeg er sikkert ikke alene. Men dette kan være en positiv ting. Jeg gidder nemlig ikke skrive et blogginnlegg som kan komprimeres til et par tweets, da er det mest sannsynlig et dårlig innlegg uansett.

Kanskje bør jeg ikke skylde på Twitter alene for at jeg ikke blogger. Men det er liten tvil om at det er en viktig faktor.

Greit, så skjer det kanskje ikke så mye her som det har gjort til tider, men til gjengjeld er jeg desto mer aktiv på Twitter.

17 tanker om “Twitter tar livet av bloggen

 1. Kristin

  Merkelig; jeg får en overdose inspirasjon til blogginnlegg av Twitter, så jeg har laget med et dokument med bare overskrifter og så skriver jeg den posten som skriker mest om oppmerksomhet.

  Svar
  1. XmasB Innleggsforfatter

   Ja, det er vel sånn det burde fungere. Det hender jeg også gjør det, men som oftest hiver jeg meg heller på en diskusjon på Twitter.

   Nei, det kan nok tenkes at Twitter ikke er alene om å ta oppmerksomheten vekk fra bloggen også. Jeg tror også hackingen jeg opplevde ved årsskiftet og bytte av webhotell (som jeg er langt fra fornøyd med) har gjort at jeg har blitt litt smålei en periode nå. Men bloggen lever videre den.

   Svar
 2. ~SerendipityCat~

  Jeg opplever det på akkurat samme måten. Etter at jeg begynte med Twitter har blogglysten gått drastisk ned. Twitter er jo så kjapt, så morsomt, så mange spennende folk man nesten er i direkte kontakt med.

  Svar
 3. XmasB Innleggsforfatter

  Nettopp! Så istedet for å bruke tid på lange poster skriver jeg stadig oftere noe kort på Twitter. Og etter at Twitter ble stort, har det jo tatt seg opp veldig. Det var veldig kjedelig sommeren 2007…

  Svar
 4. Einar

  Det samme skjedde med min blogging. Men så flyttet jeg bloggen til origo.no der er det mere liv og diskusjoner og så var jeg litt heldig og fikk bloggen knyttet til tre andre nettsteder deriblant nationen.no

  Svar
 5. XmasB Innleggsforfatter

  Det siste jeg kommer til å gjøre er å flytte bloggen fra eget domene til et «nettsamfunn». Da forsvinner mye av motivasjonen for min del, tror jeg. Jeg forstår hvorfor mange ønsker å være en del av noe som for eksempel origo.no, men det passer meg ikke i det hele tatt. Jeg ønsker å eie bloggen min 100%, å kunne gjøre alle endringer jeg måtte ønske, redigere min egen kode, og i det hele tatt være min egen sjef på dette litte punktet av internett.

  Tjenester som origo fungerer sikkert strålende, men jeg har kjøpt et eget domene. Det ønsker jeg altså å fortsette med.

  Hvorfor origo, forresten? Av det lille jeg har sett på det, synes jeg jo wordpress.com, blogspot og andre ser bedre ut. Url man får til en blogg (eller sone) på origio.no er grunn nok til at jeg ikke ser på det et alternativ for meg. xmasb.com, det er lett å huske det. http://origo.no/-/sandbox/show/220677_kubonden er ikke så lett…

  Svar
 6. Martin Bekkelund

  Hos meg tar ikke Twitter livet av bloggingen, men av kommentarene. Jeg poster alltid en kommentar på Twitter manuelt, hver gang jeg skriver et blogginnlegg. Derimot får jeg tilbakemeldingene via Twitter, selv om jeg gjerne skulle sett dialogen i kommentarene.

  Nå gjelder det bare å finne en god måte for å friste besøkende til å kommentere.

  Svar
 7. Rune

  Twitter kommer til å gi mer liv til bloggene – etterhvert.

  Den nye APIen til Twitter, som ligner på FB Connect, så kan du la brukerene identifisere seg ved hjelp av Twitter kontoen sin, slik at terskelen for kommentarer blir lettere.

  Det er jo også mulig å lage en hashtag for hver bloggpost og kjøre et aktivt (cached) Twitter søk under posten…

  Men det var nå bare mine 2 øre…

  — Rune

  Svar
 8. XmasB Innleggsforfatter

  @Martin Bekkelund Jeg bruker også Twitter for å formidle nye innlegg. Det er liten tvil om at det kan ha (og har) en stor effekt. Får mange treff derfra, om enn i korte perioder. Selv lar Twitter tools gjøre jobben for meg. Delvis latskap, men også fordi jeg synes det er greit at andre ser klart at det er selvpromotering jeg driver med. Løsningen din gir nok flere treff, så det kan nok hende jeg kommer til å herme. 🙂

  @Rune Det høres jo veldig bra ut, Rune. Men terskelen for å kommentere er jo ikke veldig høy idag? Et navn, epost og eventuelt nettsted tar jo liten tid. For de som bruker flere kontoer på Twitter kan det jo bli litt tungvint om nettstedet bruker den siste innloggede kontoen automatisk , men det er kanskje ikke slik det er tenkt? Jeg lurer litt på hvordan jeg skal holde det ryddig, om jeg skal tillate identifisering via Twitter, Facebook, OpenId og dagens løsning? Men det har kanskje noen allerede tenkt på…

  Svar
 9. XmasB Innleggsforfatter

  @~SerendipityCat~ Kan nok tenkte meg at karakteren på innlegget og tweeten har mye å si for hvor folk velger å kommentere. Om essensen av innlegget får plass i en tweet, er det kanskje også naturlig å svare på Twitter. For eksempel kan tweeten «Høysnue farligere enn svineinfluensa?» mest sannsynlig også få mange kommentarer på Twitter. Men om tweeten er «Nytt innlegg: Bilder fra 17.mai» blir nok også kommentarene lagt på bloggen.

  Svar
 10. Geir

  Jeg vet ikke om jeg er enig. Jeg har heller en mistanke om at dette handler om overdose av blogger. Det løsna skikkelig i bloggverdenen i 2008, og det ble ufattelig mange blogger å holde styr på. Til slutt ble det for min del for mange, og jeg orket rett og slett ikke følge opp alle sammen. Til slutt skumleste jeg bare blogger uten å gidde å kommentere. Nå har jeg derimot tatt til vettet, og fjerne alle de RSS-feedene som jeg bruker minst et kvarter hver dag på bare å slette, og holder meg til de 10 til 20 bloggene jeg faktisk har interesse av – og av en eller annen grunn viser det seg å være de bloggene jeg først «fikk kontakt med» i slutten av 2007 og begynnelsen av 2008, altså de «gamle gode»… Hvorfor jeg ikke tror det skyldes Twitter? Twitter er nyttig, men alt for kjapt og overfladisk, og som Facebook ikke knakk bloggen min, så knekker ikke Twitter den.

  Svar
 11. XmasB Innleggsforfatter

  @Geir Helt klart et poeng, Geir. Jeg erfarer at jeg overser fler og fler. Jeg har kategorisert bloggene til en viss grad, slik at et knippe leser jeg det aller meste av. Og som hos deg er dette typisk de bloggerne som har holdt på lengst, og som jeg fulgte tidlig.

  Til slutt skumleste jeg bare blogger uten å gidde å kommentere.

  Her er jeg nå. Jeg kommenter sjeldnere, men bruker faktisk mindre tid enn noensinne på både blogging og lese andre blogger. Det er mange måneder siden jeg sist fulgte en ny blogg. Jeg er for tiden litt mettet på både blogging og lesing av blogger, så jeg lar det ligge litt i dvale.

  Ofte tar jeg i bruk «Mark as read» på noen hundre uleste artikler/poster. På mange måter jeg fått samme tilnærming til blogging som jeg har til Twitter; jeg trenger ikke få med alt fra alle.

  Vårt syn på Twitter og Facebook er åpenbart veldig forskjellig. For meg er Facebook en tjeneste jeg er medlem av uten åpenbare grunner. Jeg kan få invitasjoner til begivenheter der, men utover det bruker jeg det ikke. Jeg sjekker aldri hva noen skriver der, og min egen profilside har jeg strippet for det meste. Det finnes ingen «vegg» man kan legge igjen kommentarer på der. Twitter bruker jeg mye mer. Ja, det kan være overfladisk og kjapt, men også åpne for dypere samtaler (selv om disse da har en tendens til å havne på annet format starter de gjerne på Twitter). Facebook har en verdi selv om man ikke er aktiv der selv, Twitter har ingen verdi om man ikke er aktiv selv. Publikum for tjenestene er også fullstendig forskjellig selvsagt.

  I skrivende stund har jeg 253 subscriptions for Google Reader. Av disse er kanskje 100 blogger. Av disse 100 blogger følger jeg kanskje 10-20 aktivt.

  Svar
 12. Tilbaketråkk: XmasB død?

Legg inn en kommentar