XmasB død?

Et svar på en kommentar fra vibeke:

vibeke :

Jeg ser at denne bloggen virker ganske død. Merkelig hvordan man kan skifte mening:
Hva skjedde?

Død? Neida, bare i en lettere koma. Jeg kommer sterkere tilbake. Den dagen jeg erklærer bloggen død blir det ikke ved sakte tilbaketrekning.

Hva skjedde, ja… Jeg har i utgangspunktet ikke skiftet mening om mye fra posten du linket til. Bortsett fra Twitter, den har absolutt sin nytteverdi (for ikke å snakke om underholdningsverdi). Jeg står igjen med tre nettverk: Facebook (brukes knapt, men fint til å få invites hver gang det arrangeres 10-års reunion fra skoletider), LinkedIn (jeg er der, og det er vel egentlig det. En slags halvhjertet CV på nettet koblet sammen med kontakter gjennom diverse jobber og utdanning. Har egentlig ikke fått noe ut av det med nevneverdig verdi.) og Twitter. Twitter er den desidert største suksessen blant de tre. Jada, Facebook har sin nytteverdi den og, men Twitter passer meg mye bedre. Jeg «treffer» nye folk og holder kontakt med gamle, samtidig som jeg ikke trenger engasjere meg timevis om dagen for å følge med. Det vil si, jeg velger å ikke gjøre det. Det er fint mulig å sitte klistret til skjermen med meldinger som renner gjennom hele døgnet om man ønsker det.

I tillegg har jeg betalt for konto på Flickr, som jeg ikke bruker, og diverse andre jeg ikke har vært innom siden jeg opprettet konto. Jeg har FriendFeed også, men bruker det egentlig ikke.

Blogging har forandret seg mye siden jeg startet for over tre år siden (noe jeg glemte å markere forøvrig – hurra for meg!) og jeg vet ikke om det bare er positivt. Jeg følger forsatt stort sett de samme jeg gjorde for to år siden, selv om en del har falt fra og en del nye har fått plass. Antallet blogger har eksplodert. Det er i utgangspunktet selvfølgelig positivt, dette handler ikke om å gjøre noe ingen andre gjør. Men med flere bloggere er det vanskeligere enn noen gang å finne de gode bloggene. Det er egentlig svært få blogger jeg leser hver eneste post hos. Det blir for mye å følge med på alt, så da velger jeg å la noe av informasjonen strømme forbi, i håp om at gullkornene blir snappet opp likevel. Det sier seg selv at man ikke kan lese alle gode blogger der ute.

Og det er mange gode blogger. Nye og gamle. Noen mindre bra har også blitt veldig bra. Den såkalte bloggeliten har forsvunnet for min del. Kanskje er de der enda, men jeg legger ikke merke til det. Jeg leser de bloggene jeg liker, og snapper iblant opp noen nye. Men fjerner også en del. Sånn sett synes jeg bloggverden/bloggeby/osv har utviklet seg veldig bra. Fortsatt finnes det noen som visstnok er de største bloggerne i Norge, men felles for flere av disse er at de blogger om mote og sko har jeg inntrykk av, så jeg bryr meg egentlig fint lite. De størstebeste bloggerne hva meg angår er de som har holdt på en stund, ikke nødvendigvis flere år, og som jevnt og trutt kommer med gode poster. Ikke de som skryter av flest besøkende eller er mest synlig. Man kan fint ha mange besøkende og være blant de bedre bloggerne, men det finnes også mange utmerkede bloggere som ikke nødvendigvis vinner noen bloggkonkurranser med det første til tross for skrivekunst på høyt plan, som det så fint heter.

Rundt nyttår ble siden hacket og som et direkte resultat har jeg mistet 60% av all trafikk fra søkemotorer. Det synes godt på statistikken, og har nok gjort litt med viljen til å skrive her. I tillegg har jeg den siste tiden ikke vært helt fornøyd med WordPress. Det har oppstått mange bugs etterhvert som plugins har blitt tatt i bruk, og nye versjoner av både kjerne og plugins har kommet. Ustabile plugin som resultat av WordPress oppdateringer har jeg også merket på egenutviklet plugin et par ganger. Derfor frister det litt å gjøre store endringer på hele bloggen. Mest sannsynlig beholder jeg WordPress som plattform, men jeg vil ha ned antallet plugins som er i bruk betraktelig. Og finne/lage/modifisere et tema jeg virkelig er fornøyd med. For ikke å snakke om tregheten jeg opplever på bloggen den siste tiden. Hvorvidt det skyldes webhotell, database, plugins eller annet har jeg ikke full kontroll på, men et sted er det en flaskehals som irriterer meg veldig. Det frister å trykke på reset knappen, men da forsvinner også veldig mye.

Denne bloggen har ikke flest besøkende og kan heller ikke skilte med «gode poster i jevnt tempo». Men død er den altså ikke. Bare litt tilbakelent. Avventende om du vil. Jeg har mange ideer til gode poster. Ting jeg har lyst å skrive om. Men jeg har også en jobb som tar mye av tiden, og verdens nydeligste datter jeg heller bruker ettermiddagene med.

Men fortvil ikke! Dette er, som det også har vært tidligere, bare en midlertidig periode. Jeg kommer tilbake ganske snart.

19 tanker om “XmasB død?

 1. XmasB Innleggsforfatter

  Tja, litt rotete skrevet kanskje og. 🙂

  Poenget er vel ihvertfall at jeg har tatt et steg tilbake, og setter mer pris på andre ting for tiden. Jeg kommer ikke til å legge ned bloggen, men liker å bruke mer tid på andre ting om dagen.

  Svar
 2. Hans Petter

  Godt å se at jeg ikke er alene:) Kjenner meg derfor godt igjen i det du skriver her, for bloggen min er heller ikke død – selv om det selvsagt kan se slik ut. Kommer derfor til å beholde bloggen som et «hjem» på nettet, men kan ikke love annet enn relativt uregelmessige oppdateringer.

  Svar
 3. Cavey

  Med blogger i koma er det bra å ha RSS-feeds! Da ser man jo når bloggeren legger ut noe (som nå) 🙂 Godt å høre at du ikke avslutter bloggen din. Det har vært mye bra lesestoff her «igjennom tidene» 🙂 Jeg fjerner deg ikke fra RSS-lista før det kommer rødt kryss over lengre tid, eller du begynner å blogge om politikk eller fotball :p

  PS. (litt offtopic) Hva bruker du for «related posts» i bloggen din (plugin)? Og hvordan finner den relasjonene? Tags? Tekst i innlegget? Og bruker den mye serverkrefter?

  Svar
 4. XmasB Innleggsforfatter

  Godt å høre, Cavey. Jeg er faktisk overrasket over hvor mange besøk som har kommet på dette ene innlegget. Hva gjelder feeds fjerner jeg oftere de som poster for mye, enn de som nesten ikke poster. Lettere å fjerne støy enn støv, kanskje.

  «Related posts» greia kommer fra en plugin som heter «Simple Tags», en plugin som forøvrig kan anbefales uansett. Den bruker tags (som du kanskje gjettet på navnet…) og kan også vise lignende tags. Hvor krevende den er har jeg ikke testet skikkelig. Kanskje det er den som gjør alt sirup? 🙂 Neida, har faktisk disablet alle plugins i jakten på treghet. Det er rett og slett bare tregt noen ganger. Generelt er rene oppslag i mysql veldig fort gjort, så jeg tviler på at den er noen flaskehals.

  Litt offtopic: Jeg har nylig en php app som finner korteste rute i en graf mellom 7929 noder, basert på 14334 koblinger. I likhet med WordPress ligger data på mysql og logikk på php, og den er svinerask. Ihvertfall med tanke på at den (i verste fall) bruker O(|V|+|E|), hva nå enn det betyr. Det er lenge siden jeg satt på skolebenken og lærte dette greiene her, og jeg var nok ikke helt med. Har du lite å gjøre kan du lese mer om hvordan søket gjøres på Wikipedia. 🙂

  Svar
 5. XmasB Innleggsforfatter

  Hør hør!

  Og de verste er de som faktisk sitter på gode blogger. Skal jeg nevne noen spesielle må det være en norsk som hadde mye om webdesign, filmer og ellers mye teknologi. Den satte jeg veldig stor pris på. Vent nå litt… Det er jo deg! Comeback anytime soon?

  Svar
 6. vibeke

  Heissan! Hyggelig å få en hel post som svar på spørsmål. Jeg har bare noen småting jeg vil nevne i den forbindelse:

  «Gullsmeden skal ha 1000 kroner for å lodde libanonringen min. Kun en del som har røket. Latterlig» – Dette kvitra du om tidligere i dag.

  «Jeg har tidligere sagt nei til flere typer av disse nettverksgreiene: Twitter.com, en tjeneste som så vidt jeg forstår går ut på å fortelle omverdenen absolutt alt av små uinteressante detaljer om deg selv og hva du gjør. Meldingene du skriver inn der havner på forsiden av twitter. Dermed kan alle gå inn å se at Hugo1973 skriver “Listening to Country Music and watching Oprah on mute”. Reallly.» – dette skreiv du på bloggen for to år siden.

  I dag har du kvitret om en uinteressant detalj. For to år siden syntes du slike uinteressante detaljer var bare helt bånn, slik jeg forstår det du skreiv da. Jeg er ikke ute etter å «ta» deg for å skifte mening. Synes bare det er ualminnelig interessant hvordan folk skifter mening, at man er totalt i mot noe til en tid for så å snu helt, hvordan man på en måte ser ut til å bli hekta, hvordan man glemmer hva man en gang mente. Slik de som på 70-tallet elsket kommunismen mens de i dag tar totalt avstand fra det. Uten sammenligning forøvrig 🙂

  Selv har jeg så langt ungått både facebook og twitter. Facebook kommer jeg på ingen måte til å registere meg i. twitter vurderes – men foreløpig har jeg så mange motargument at jeg står over. Enn så lenge. Jeg skaptwitrer – for å se om alle disse interessante folkene er der. Jeg ser ikke hva og hvem som eventuelt er interessant. Det er mulig jeg er sær.

  Ha en fortreffelig sommer – og kvitre i vei 🙂

  Svar
 7. XmasB Innleggsforfatter

  Alle har da lov til å forandre mening, vibeke. 🙂

  Kort fortalt om hvorfor jeg har endret mening om Twitter: Første gang jeg kikket på Twitter var tidlig i 2007, altså omtrent samtidig som Twitter ble opprettet som eget selskap. Det var relativt få som kjente til Twitter dengang. Og man kunne ikke si «Twitter» uten å forklare hva i huleste man snakket om. Den siste tiden (og da egentlig bare de siste månedene) har Twitter eksplodert, både i antall brukere og i generell bruk. For ikke å snakke om folks kjennskap til hva dette dreier seg om.

  Den gang jeg så på Twitter var verdien lav fordi ingen andre brukte det. Det blir som å eie verdens første telefon. Det er først når man får noen andre å prate med at det får noen verdi. Idag brukes Twitter av utrolig mange mennesker i varierende grad. Twitter har avslått flere bud fra selskaper som ønsker å kjøpe dem, fordi de har hatt så enorm vekst.

  “Gullsmeden skal ha 1000 kroner for å lodde libanonringen min. Kun en del som har røket. Latterlig” – Dette kvitra du om tidligere i dag.

  Hvorpå HvaHunSa svarte med følgende Tweet:

  @xmasb Bor du i Akershus? Ta kontakt med en student på metallinja på KHiO, f.eks. H*un gjør sikker jobben for et par hundrelapper.

  Med andre ord fikk jeg et fornuftig svar som jeg kan bruke videre.

  Men ja, ofte blir det noen relativt uinteressante tweets. Men hva som er interessant for en kan være interessant for en annen og vice versa. Eller bare uinteressant. Poenget er at ikke alt trenger være interessant fordi tiden man bruker på hver enkelt tweet minimal. Jeg forventer ikke at folk skal lese alt jeg skriver, hverken på blogg eller Twitter. Når jeg hadde blogget en kort stund var et hett tema såkalt metablogging, altså det denne posten egentlig er. Det var så mange som skulle ha sterke aversjoner mot metablogging. Da, som nå, mener jeg fortsatt man kan velge hvorvidt man ønsker å lese disse innleggene, og det samme gjelder Twitter.

  Når man følger flere hundre personer er det mange tweets som ikke blir lest, ihvertfall av meg. Jeg ønsker ikke å bruke for tid på å lese om ting jeg ikke er opptatt av. Samtidig synes jeg mye kan være interessant. Å filtrere dette er nesten en umulig oppgave. Det nærmeste jeg kommer er da å gruppere brukerne, og det har jeg gjort.

  Det er mange forskjellige måter å benytte Twitter på. Mange bruker det til å spre små episoder, interessant eller ei. Mange bruker Twitter til å diskutere med andre, enten det dreier seg om politikk, media, nyheter eller oppskrifter på potetmos. For andre er det et utrolig godt verktøy for å knytte nye kontakter på. Brukerne bestemmer selv hva de vil bruke tjenesten til, og dette er styrken til Twitter. Og egentlig er bare Twitter en veldig suksessrik variant av flere mikrobloggtjenester tilgjengelig.

  Hvis du ønsker å se nærmere på Twitter nytter det nesten ikke å sitte på gjerdet. Da opplever du lite eller ingen av verdien Twitter har. For «utenforstående» virker Twitter ofte litt meningsløst (og for mange av bruksområdene er det kanskje det…), men når man engasjerer seg litt får man fort en veldig positiv opplevelse av denne nye måten å kommunisere med kjente og ukjente på. Ihvertfall fikk jeg det. User experience may vary, som kjent.

  Ikke minst er det morsomt å kommunisere «live» med folk man tidligere kun har hatt et forhold til gjennom blogger, tv eller andre forum.

  God sommer til deg også, vibeke. Kanskje blir du en kvitrer en dag du også. 🙂

  Svar
 8. bza

  Comeback er for oldis-fotballspillere. En ekte «quitter» dreper bloggen skikkelig når man først tar frem revolveren… 😉

  Svar
 9. bza

  Tja, tror det ville vært litt antiklimaks. Holder meg til å være innpåsliten kommentarjeger i forskjellige blogger jeg. Det var morsomt med bza.no, men når det blir mer et tiltak enn en kjærkommen avkobling å oppdatere var det naturlig å avslutte.

  Svar
 10. Kristin

  Vel, jeg personlig har fulgt med på bloggen din lenge nok til å vite at du alltid kommer tilbake, – for dette er vel ikke første gangen det har vært stille fra deg en stund.

  Synes egentlig det er trist at folk tror bloggen er død når man har ikke har skrevet på 3 mnd.

  Svar
 11. XmasB Innleggsforfatter

  Godt å høre, Kristin. Jeg må innrømme at det har vær litt deilig å ha «fri» en liten stund nå. Det er liten tvil om at livet har forandret seg mye etter at en ble forelder. Det er mindre tid, og tiden man har blir brukt annerledes.

  Men jeg skriver på noen kladder iblant, så blir de kanskje publisert etterhvert og.

  Svar
 12. XmasB Innleggsforfatter

  Jada, jeg er her.

  Og jeg lover å snart endre tema eller fikse layout på kommentarer slik at ikke halvet nicket dir blir utelatt… 🙂

  Svar
 13. Geir

  Jeg puster lettet ut. Vi er visst en del som endelig har skjønt hva bloggen faktisk er. Det er et tidsuttrykk og en slags statement om tilværelsen. Derfor håper jeg at ingen legger ned bloggene sine ved pistolskudd og fjerner sidene sine. De er nemlig uttrykk for det vi er anno 2009 – og kanskje anno 2020, hvem vet?

  Svar
 14. XmasB Innleggsforfatter

  Det er ihvertfall slik jeg ønsker å bruke bloggen min, Geir. Jeg kunne også diskutert politikk og nyheter flere ganger daglig her, men det kan andre ta seg av. Slikt diskuteres det uansett så mye om hos andre, ved lunsjen på jobb, og i heimen.

  Det mange som bruker blogg veldig forskjellig, og det synes jeg er flott. Det hadde jo vært veldig kjedelig om alle skrev om det samme hele tiden. Selv om det tidvis kan virke sånn, når man kikker på en av portalene for blogger når noe stort skjer i nyhetsbildet…

  Nei, denne bloggen kommer nok til å leve lenge enda. Det kan hende den skifter ham noen ganger, og kanskje til og med også navn og bosted (ihvertfall bosted), men jeg legger den ikke ned bare fordi jeg ikke har lyst å skrive noe en periode.

  Svar

Legg inn en kommentar