En bildetyv?

Dette er merkelig. Tidligere idag fikk jeg en melding på Flickr fra en person som hadde funnet navnet mitt i et jpg bilde på en side. Bildet var av et lyn, og hadde mitt navn skjult i EXIF infoen. Jeg har nemlig satt opp kameraet mitt til å legge inn kontaktinfo på alle bilder jeg tar under «user comment» i EXIF infoen som ligger i bildene. Ettersom infoen han hadde funnet var nøyaktig den teksten jeg tidligere hadde satt opp regnet jeg derfor med at det var snakk om noen som tok æren for et bilde jeg hadde tatt. Men der tok jeg feil. Jeg har nemlig ikke tatt bildet det er snakk om.

Bildet jeg fikk link til kunne minne om bilder jeg selv har tatt, men jeg kunne fort fastslå at dette er en annen persons verk. Jeg kikket likevel på EXIf informasjonen og kunne se selv at bildet riktignok hadde mitt navn i seg. I tillegg til resten av informasjonen som også passer med mitt utstyr. Dette var virkelig merkelig.

For å dobbeltsjekke om det virkelig kunne vært meg selv som hadde tatt bildet, åpnet jeg arkivet og bladde meg frem til tidspunktet bildet skal være tatt på. Jeg fant et bilde av et lyn på det nøyaktige tidspunktet som bildet på nettsiden skulle være tatt. Resten av EXIF passet også helt perfekt. Men bildet var ikke det samme.

Jeg har nå sendt en mail til innehaveren av galleriet, hvor jeg spør om en forklaring på fenomentet. Jeg er spent på svaret, om jeg får noe svar i det hele tatt. Jeg har mine tvil. Bildet det er snakk om kan du finne her. Altså ikke bildet som jeg har tatt, men med mine metadata. En rask titt på galleriet til denne brukeren kan tyde på at ikke alle bildene er tatt av samme person. Ikke bare fordi motivene er såpass forskjellige, men fordi bildene er tatt med mye forskjellig utstyr. Men vi vet jo allerede at vi ikke kan stole på EXIF data fra dette galleriet…

Bildet jeg har tatt «samtidig» ser du her. Klikk på bildet for å komme til bildet på flickr. Lightning

5 tanker om “En bildetyv?

 1. André

  Fikk ikke opp noe bilde på linken, kanskje personen du sendte mail til har slettet det fra galleriet?

  Hadde han noen andre bilder på galleriet som er dine? Slik at det bare er EXIF data fra feil bilde du ser?

  Svar
 2. XmasB Innleggsforfatter

  Bildet har blitt borte fra galleriet, men jeg er usikker på om hun har slettet det, eller om det er blitt fjernet av andre årsaker. Jeg fikk en mail tilbake hvor hun stiller seg uforstående til hvordan dette kan ha skjedd (på veldig dårlig engelsk :)), og jeg har problemer med å se noe motiv for hvorfor noen ville bytte ut EXIF info på et bilde uansett. Hvis hensikten er å skjule bildetyveri, må det være lettere å bare fjerne EXIF?

  I mailen fikk jeg også tilsendt orignalen på bildet og en crop slik den til slutt så ut. EXIf passer ikke overens mellom disse heller, så noe skurrer. Lukkertid, blender og brennvidde varierer blant annet, og min kommentar er ikke med i noen av dem. Bare på den utgaven som lå i galleriet.

  Jeg svarte på mailen med sammenligning av metadataen, en bekreftelse på at det ikke var mitt bilde (bare metadata), og en kopi til eierne av websiden slik at de kan vurdere selv. Hun oppfordret meg til å sende eierne en mail. Jeg har ikke tatt kontakt med de tidligere, ettersom bildet tross alt ikke er stjålet fra meg.

  Dette blir ikke noe mindre merkelig… Bare forvirrende.

  Svar
 3. XmasB Innleggsforfatter

  Det er fortsatt et mysterium hvordan dette har skjedd. Ansvarlig for galleriet stiller seg uforstående til hva som har skjedd, og det samme gjør egentlig jeg og. Hadde det enda vært mitt bilde som hadde blitt brukt, hadde jeg forstått dette. Når det bare gjelder data fra mitt bilde, synes jeg det bare er rart.

  Svar

Legg inn en kommentar