Hvorfor jeg bytter bank

For litt over et år siden kjøpte vi ny bolig, og tok i den anledning opp et nytt boliglån. Etter å ha sjekket flere banker endte vi til slutt opp hos SpareBank1. Vi ble lovet en god rente, såfremt vi havnet under en viss prosent av kjøpesummen på ny bolig. En kunderådgiver hos SpareBank1 regnet på det, konkluderte med at vi hadde god margin, og ville havne cirka 150 tusen under grensen om vi fikk solgt til ønsket pris.

Dessverre havnet vi midt i finanskrisen, med det resultat at vi til slutt solgte til 150 tusen under det vi hadde tenkt i utgangspunktet. Uflaks, men vi skulle da fortsatt klare å komme innenfor grensen, om vi så måtte spytte inn noen ekstra kroner fra andre kanter. Med andre ord ingen krise. Trodde vi.

Den overraskende beskjeden fra SpareBank1 var at vi lå nesten 200 tusen fra den prosenten vi måtte være innenfor. Hvordan det kunne stemme har vi aldri funnet ut av, og ikke de heller. Vi klaget selvfølgelig på dette, og fikk derfor en litt bedre prosent enn det vi egentlig ”hadde krav på” på «grunn av misforståelse». Vår konklusjon var at vi ikke hadde klart grensen selv om vi solgte til det vi håpet på. Banken bekreftet også dette, men ville ikke påta seg skyld. Likevel gikk de med på en lavere prosent enn de egentlig skulle kunne gi oss.

Så nå har jeg vært kunde hos SpareBank1 ett års tid. Kona byttet tilbake til sin gamle bank etter en måned i ren frustrasjon. Og frustrasjon har det vært mye av. Tidligere har jeg konkludert med at SpareBank1 sin nettbank er ustabil i Firefox, og derfor brukt Internet Explorer 7 når jeg skulle bruke nettbank. Etter oppgradering av Microsofts (fortsatt) forhatte nettleser, til versjon 8, har jeg problemer også med denne. Mye tyder på at problemet ligger i nettbank, og ikke nettleser. Opera har derfor vært redningen, men også der har jeg problemer. Idag fikk jeg rett og slett ikke logget meg inn i det hele tatt. Det kan virke som om problemet er med BankID, men det fungerer da i andre nettbanker hvor det benyttes?

Og apropos BankID, hvordan har det seg at jeg blir spurt om hvilken BankID jeg ønsker å bruke hos SpareBank1, men ikke hos DnB NOR? Hos SpareBank1 får jeg nemlig valget mellom BankID til SpareBank1 eller DnB Nor, mens DnB Nor hopper over dette valget og ber meg bare oppgi kode fra brikken.

operafail2 En ikke uvanlig melding å få i SpareBank1 sin nettbank.

For ikke lenge siden fikk vi ny takst på bolig, og kunne konstatere at det var på tide å refinansiere lånet. Vi forhørte oss med SpareBank1 og DnB NOR, og selv om DnB NOR ikke kunne gi oss et godt tilbud ved forrige runde, var det denne gang ingen konkurranse. Jeg hadde på forhånd bestemt meg for å bytte bank dersom tilbudet var omtrentlig like godt fra begge banker. Når vi fikk et mye bedre tilbud var det ingen ting å lure på.

Etter en overgangsperiode med begge banker har jeg fått bekreftet mitt valg mange ganger. SpareBank1 sin nettbank er elendig og ustabil, som feiler cirka halvparten av alle forsøk, mens jeg ikke har hatt ett eneste problem nettbanken til DnB NOR. For ordens skyld har jeg testet begge nettbankene i flere nettlesere. I mitt forsøk på å flytte pengene fra SpareBank1 til DnB NOR feilet SpareBank1 sin nettbank ikke mindre enn 7 ganger hvor jeg måtte logge inn på ny. For hver gang måtte jeg da begynne på nytt med overføringer, da man kan bekrefte flere betalinger/overføringer i en omgang. En fin funksjon (spesielt ettersom bekreftelse av betaling krever full innlogging med autorisasjon på nytt), men når det feiler må man altså begynne på nytt.

Det feiler som nevnt ofte. Også når jeg logget inn for å sjekke nå: operafeil Legg forøvrig merke til meldingen på venstre side. Slike meldinger er det mange av.

En annen ting jeg ikke liker er utlogging hos SpareBank1, hvor man må bekrefte at man ønsker å logge ut. Det virker på meg som en dårlig feature for en nettbank? Må brukeren altså huske å bekrefte en utlogging? Dumt å glemme når man sjekker kontoen på en sidegate i Thailand… logoutfail Brukeren må bekrefte at han/hun virkelig vil logge seg ut. Så ofte som man blir kastet ut på grunn av feil virker dette som en unødvendig funksjon…

Alle bildene i denne posten er forøvrig skjermbilder jeg har tatt idag. De er ikke samlet over tid, slik man kanskje kunne tro.

12 tanker om “Hvorfor jeg bytter bank

 1. Stjernesøkeren

  Det er så rart å lese dette. Jeg bruker samme bank, også Oslo/Akershus-versjonen, og kan knapt huske å hatt problemer med nettbanken. Det har vært korte perioder den har vært nede pga det ene eller det andre, men aldri så lenge om gangen at det har vært noe problem. Har faktisk ALDRI sett feilmeldingene du har skjermdumper av. Ingen innloggingsproblemer, overføringer og betalinger og andre operasjoner går glatt. Jeg bruker Firefox til alt. Sparebank1 sine sider funker ikke i Opera, men det gjelder alle sidene deres og ikke bare nettbank 😛 Men FF er smertefritt hos meg.

  Jeg er litt usikker på det du sier om å velge BankID fra Sparebank1 og Nor? Jeg har aldri fått noe valg – har du en eller annen form for kobling mellom Sb1 og Nor?

  Jeg har absolutt alt mitt samlet hos Sb1, lån på hus og bil, sparekonto, lønnskonto, samtlige forsikringer… Og jeg har aldri fått annet en fantastisk hjelp og støtte, og korrekte priser/poeng/bonuser/osv.

  Det skal sies at jeg er litt skeptisk til telefonservicen deres – der avhenger det helt av hvem du treffer på, men jeg har sikret meg navn&nummer på en hyggelig dame på Lillestrømkontoret som jeg ringer og plager om det er noe 🙂

  Svar
 2. Fredelig

  Jeg bruker regelmessig nettbankene til DnB Nor, Skandiabanken, Totens Sparebank (Terra) og Postbanken. Alle har sine svakheter og styrker, men det er utvilsomt at DnB Nor har den beste. (Bedriftsløsningen er enda en god del hakk over den private …)

  Men det som irriterer meg mest med DnB NOR er, som du er inne på, BankID. Du kan faktisk logge deg inn i DnB NOR med BankID fra en annen bank (egen link som er litt vanskelig å oppdage, under det vanlige innloggingsbildet). Men det som er så «herlig» er at du bare kan gå inn og titte på kontoene. Hvis du skal utføre en betaling, må du bekrefte med en kode fra DnB NOR sin BankID. Selv om du har logget på med en annen. Dette opplyser de ikke om noe sted. Du får bare en feilmelding «ugyldig kode». Jeg har klaget til kundeservice et par ganger om dette, men så vidt jeg vet er det ikke fikset enda.

  Jeg trodde litt av poenget med BankID var at den funket uavhengig av hvilken bank den var utstedt av og at man derfor bare skulle trenge 1 stk.

  Svar
 3. XmasB Innleggsforfatter

  @Stjernesøkeren Jeg har bare hatt problemer med Sb1. Jeg sitter å banner, sukker oppgitt og irriterer meg grønn når jeg må inn nettbanken. Når jeg i tillegg har dårlige erfaringer med kundeservice, både lokalt og på telefon, var det lite å lure på. Et eksempel er når jeg ringer banken for å høre om det er mulig å få tilgang til konto via Mamut eller lignende, alternativt eksportere til Excel. Da snakket jeg med tre stykker som måtte sette meg videre, og endte til slutt hos en høyere opp i systemet som sier at det ikke er mulig på grunn av sikkerheten. For deretter å finne et Excel ikon når jeg logger meg inn… Hva skal en si? Jeg vet DnB Nor støtter denne funksjonaliteten. Det gjør til en viss også SpareBank1, de bare vet det ikke selv! Alt i alt er inntrykket mitt at SpareBank1 fortsatt strever i oppstartsgropa hva gjelder bank.Som nevnt klarte ikke engang den lokale kontakten å regne seg frem til riktige prosenter, det som er grunnlaget for hele lånet og grunnen til bankbytte. På dette punktet føler vi oss rett og slett lurt. Nesten svindlet.

  Ifølge Sb1 får jeg spørsmål om BankID fordi den skal gjelde for alle, men uvisst av hvilken grunn får jeg ikke spørsmål om hvilken hos DnB NOR. Hvorvidt dette er en «feil» hos Sb1 eller DnB NOR skal jeg ikke si, men jeg synes det er greit å slippe den tungvinte chipdingsen til Sb1 uansett. Sikkert en smakssak, da den mest sannsynlig er sikrere enn den varianten som bare gir en kode ved å trykke på en knapp. På den annen side tvinger Sb1 sin bankID løsning meg til å ha brikke og kort sammen, hvor personnummer står oppgitt. I praksis er dette selvsagt en ikke-issue.

  Jeg har det meste av forsikringer gjennom jobben og fagforening, så det var aldri et tema selv om bankene maser støtt og stadig. 🙂

  PS: Beklager at nicket ditt blir Stjernesøl (ihvertfall hos meg), jeg skal bytte/redigere tema etterhvert så lange nick også er støttet. 🙂

  @Fredelig Gjelder dette også for privatdelen? Jeg finner ikke noen link, men det er mulig jeg er litt blind…

  Når jeg skulle sette over pengene fra Sb1 til Dnb NOR fikk jeg flere ganger feilmeldinger fordi jeg hadde logget meg inn i DnB NOR etter at jeg hadde logget meg inn Sb1. Feilmeldingen ga da beskjed om at jeg måtte bruke samme BankID ved betaling som innlogging. Men jeg brukte samme innlogging ved innlogging til begge bankene og betalingen, DnB NOR sin. En feil med andre ord.

  Det du sier om BankID stemmer med det jeg har blitt fortalt. Likevel utsteder ihvertfall de bankene jeg har snakket med sin egen likevel. Så da har man faktisk en ekstra risiko i form av flere brikker som kan komme på avveie.

  Svar
 4. Stjernesøkeren

  Jeg ser irritasjonen rundt feilberegnede poeng. Personlig tror jeg dere da har hatt uflaks med saksbehandler, og at det er gjort en tabbe av en enkeltperson hos Sb1. Jeg har hatt blandede opplevelser med forskjellige folk hos SB1… Det skal selvsagt ikke skje, og de bør helst rydde opp i det smertefritt for kunden om det skulle oppstå. Men jeg tror ikke det er gjengs praksis i Sb1 med slumsete beregninger.

  Min erfaring er stikk motsatt, vi har hatt to boliglån, refinansiering på det ene, og to billån der, aldri noe kluss, stort sett faktisk gunstigere forhold enn vi forventet når vi søkte.

  Svar
 5. Stjernesøkeren

  Sier ikke at det ikke er rett av deg å bytte bank altså 🙂 Man skal definitivt gå dit man føler seg trygg og opplever best service. Ønsker bare å påpeke at jeg ikke kjenner meg igjen i det du skriver 🙂

  (Og stjernesøl er litt søtt det og?)

  Svar
 6. XmasB Innleggsforfatter

  I forbindelse med refinansiering av lånet lå faktisk SpareBank1 cirka 1 prosentpoeng unna DnB NOR på nytt lån. Kan hende de var lei av klaginga mi, og heller ville la meg bytte bank de og. Uansett er jeg glad jeg slipper å banne meg gjennom betalinger på nett fremover. Jeg trenger en bank som fungerer, og det har ikke Sb1 gjort for meg. Eller kona for den saks skyld. Jeg har nå snakket med kundeservice ved 4-5 anledninger, og kan konkludere med at jeg enda ikke har møtt den eller de personer som faktisk vet hva de snakker om. Eller jeg bare har truffet på de som ikke vet det…

  Når det er sagt kjenner jeg til flere som er veldig fornøyd med Sb1, men samtlige har kundekontakter i Lillestrøm. Det hadde ikke jeg.

  Svar
 7. Asbjørn Ulsberg

  Jeg gikk fra DnB NOR til SpareBank1 ved kjøp av leiligheten jeg bor i nå for litt over 4 år siden. Selv om SpareBank1 på flere måter er en bedre bank, er jeg enig i at nettbanken er dårligere. Nettbanken til DnB NOR hadde jeg egentlig lite å utsette på, men nettbanken til SpareBank1 er veldig ustabil og fungerer f.eks. ikke å navigere i med tilbake/frem-knappene i nettleseren. Det er også mange funksjoner som krever JavaScript og nedlastingsfunksjonen for bilag er tungvindt og dårlig.

  Det er tydelig at SpareBank1 sin nettbank er laget av utviklere som kjenner web dårlig. Gode systemutviklere er dem nok, men gode webutviklere er dem ikke. Jeg har nettopp flyttet alle forsikringene mine fra SpareBank1 til If på grunn av et uslåelig tilbud og kommer nok til å gjøre det samme med pengene mine om en annen bank skulle gi meg et bedre tilbud.

  Dilemmaet er at imidlertid at jeg ikke ønsker å gå tilbake til DnB NOR. Før jeg «flyktet» til SpareBank1 var jeg kunde hos Sparebanken NOR, Gjensidige NOR og til slutt DnB NOR i omkring 9 år. Som Sparebanken NOR-kunde var jeg svært fornøyd, men etter hver ekspansjon og fusjon ble jeg mindre og mindre fornøyd. Jeg ser meg derfor om etter en helt annen bank, hvis det er mulig.

  Jeg skulle ønske det var mulig å bytte bank like enkelt som det er å bytte forsikring og mobiltelefonoperatør. Dessverre er man nødt til å bytte kontonummer og derfor sette opp automatiske trekk, avtalegiroer, o.l. på nytt ved hvert bytte. Det burde vært unødvendig.

  Svar
 8. XmasB Innleggsforfatter

  @Asbjørn Ulsberg Det høres likevel ut som om du har hatt bedre hell med nettbanken enn jeg hadde, Asbjørn. For meg fungerte det rett og slett. Det ville vært lettere å tatt taxi til banken og betale regninger i banken. Faktisk ville det også vært verdt det… Bilag fikk jeg aldri til å virke skikkelig. Det kunne ta opptil flere minutter før jeg endelig fikk bilaget, eller ble møtt av en feilmelding.

  Å bytte bank i seg selv er lett. Det er, som du påpeker, alt som følger med som gjør det vanskelig. Jeg tror dette kommer til å endre seg i nær fremtid, men foreløpig er nok ikke bankene klare for å overføre kontoer og kontodetaljer på en måte som ikke krever endringer fra kundens side klare.

  Svar
 9. Geir

  Siden jeg er lånefri og rentefri kan jeg ikke vurdere det du sier om SR-Banks lån, men man skal ikke stole på banker som dominerer et marked. Teknisk opplever jeg akkurat det samme som deg, og eneste grunnen til at jeg beholder SR-Bank er at Skandiabanken ikke tillater overføringer av penger til land som Kenya og Vietnam.

  Svar
 10. XmasB Innleggsforfatter

  Med dagens fart er jeg lånefri om 23 år… Er i utgangspunktet enig i at man skal være kritisk den markedsdominerende banken, men samtidig er det også der jeg har fått best betingelser i den nettbanken som jeg føler fungerer best. Kan godt hende jeg hadde fått enda bedre betingelser i for eksempel Skandiabanken, men for meg er det også viktig at pengene jeg overfører til/fra kona kommer fort. Med samme bank kommer de umiddelbart.

  Svar
 11. Tonje

  Sparebank1 er ELENDIG på kundeservice! Noen få av de som jobber der er hjelpsomme, men de færreste klarer å svare på et enkelt spørsmål. De skjønner gjerne ikke hva man spør om engang, og svarer på tilfeldige andre ting. Har også vært utsatt for at saksbehandler glemmer å ordne ting som han lovet og reiste på ferie. Der stod jeg da. Uten penger i min ferie pga en overføring han skulle stoppe for meg. Ikke stol på disse tullingene. Det er stort sett inkompetente folk som jobber der. Skulle tro det var verna bedrift! Noen sinnsyke gebyrer har de også! Nettbanken er også ustabil. Har flere ganger opplevd å bli logget av mens jeg skriver en melding til banken. (Med beskjed om at det er pga at siden har stått ubrukt for lenge). Utrolig frustrerende å være kunde der, men det er det heldigvis heller ingen grunn å bli værende!

  Svar
 12. Yngve Thoresen Innleggsforfatter

  Hørtes kjent ut, Tonje. Har ikke hatt noen problemer med de bankene jeg forholder meg til i dag heldigvis. Det bare fungerer, slik det bør gjøre. Bedre betingelser har jeg og.

  Svar

Legg inn en kommentar