Hvor fancy må det være?

Etter at jeg flyttet fotobloggen min til nytt domene begynte jeg også å se meg om etter nye løsninger for å presentere bildene mine på. Jeg har ingen planer om å forlate WordPress-plattformen, men en endring av tema kunne være en mulighet. Dermed var det å kikke gjennom temaer på andre lignende sider, i tillegg til de utallige nettsider som presenterer temaer for WordPress. En ting jeg fort la merke til er den utstrakte bruken av Flash og JavaScript, spesielt sistnevnte.

Personlig bruker jeg en egen addon i Firefox for å hindre at JavaScript og Flash ikke blir vist uten at jeg tillater det (NoScript). Dette betyr ofte noen ekstra klikk i surfingen, men fjerner også det meste av reklame og ikke minst ondsinnet kode. I starten var det litt irriterende, men nå tenker jeg ikke over det lenger. Det er blitt en naturlig del av surfingen. De aller fleste sider trenger ingen ekstra klikk, mens andre har kjørende kode fra en hel haug med nettsider. Et eksempel på en nettside med irriterende reklame jeg slipper er VG, som har en del bevegende reklame her og der. Standard er da at kode fra basefarm (serveren som kjører reklamen til VG) ikke kjøres hos meg, og nettsiden er fullstendig statisk og uten forstyrrende elementer. Med unntak av elendige artikler og selvpromotering selvsagt.

Noen nettsider som tydeligvis har hengt seg veldig på utstrakt bruk av fancy kode i form av Flash eller JavaScript er fotosider. Spesielt hjemmesidene til fotografer, enten det dreier seg om fotoblogger eller gallerier. En ting er ihvertfall klart: den mer erfarne fotografen bruker mest Flash. Dette igjen kan se ut til å føre med seg at man skal, og må, bruke Flash for å ha en fotoside. Som igjen resulterer i et stort antall veldig flotte sider, men som er utrolig tungvinte å lese.

Det trenger ikke være sånn. Noen av de beste galleriene jeg vet om på nett bruker ikke hverken Flash eller JavaScript. Det er ingenting som flyr over skjermen, ingen lyder, og man trenger ikke ha sett Tom Cruise leke seg med teknologi i Minority Report for å forstå hvordan man skal orientere seg på nettsiden.

For ordens skyld har jeg testet mine egne nettsider uten tillatelser fra NoScript, og det har ingen påvirking.

5 tanker om “Hvor fancy må det være?

 1. Geir

  Jeg setter stor pris på at du beskriver fotobloggen min på en så subtil måte ;-). Bilder er bilder, og skal ikke forstyrres av tung manøvrering.

  Svar
 2. XmasB Innleggsforfatter

  @Asbjørn Ulsberg Hehe. Me too!!!!!

  @Cavey Det er nøyaktig det jeg mener. Selvfølgelig kan (og kanskje bør) siden ha en viss stil, men ikke på bekostning av brukervennlighet. Dessverre går ikke alltid «fancy» og «brukervennlig» hand i hand.

  @Martin Bekkelund Ettersom jeg enda ikke hadde tillat kode å kjøre på siden din kan vi trygt konkludere med at den passerer med glans, Martin. Skal også sørge for å få slengt opp en link til siden din fra fotobloggen min.

  @Geir 🙂 Liker ditt siste design veldig godt. Oversiktlig og fint (så snart jeg fant mosaic-linken). Eneste jeg kanskje kunne sett var mulighet for å navigere frem og tilbake. Ikke så nøye for meg som leser feeden din, men mistenker at mange tilfeldige benytter dette flittig?

  Svar

Legg inn en kommentar