Høyre vil fedrekvoten til livs

”Å fjerne fedrekvoten som ordning gir bedre rettigheter for fedre og mindre detaljstyring av familielivet” sier kvinnepolitisk leder i Høyre, Linda C.H. Helleland.

Når datteren min ble født for litt over to år siden hadde jeg store planer om å ta så mye pappapermisjon som mulig. I praksis endte jeg opp med å ta de seks ukene jeg hadde krav på. Kona ville gjerne ha mest mulig tid, og det straffet seg også økonomisk dersom jeg tok mer. Altså ble det med seks uker den gang. Den korte tiden brukte jeg på å bli enda mer kjent med datteren min, og jeg syntes det var så altfor lite.

I dag er kvoten satt til 10 uker. Andremann er på vei, så mine ti uker skal jeg ha. Helst ville jeg hatt mer, men det blir det neppe til. Slik er det bare, og det er flere årsaker til det. Kombinert med ferie skal jeg ikke klage. Det er tross alt en hel måned mer enn forrige gang.

Jeg kjenner til flere som av ulike årsaker ikke har tatt mer enn fedrekvoten når de skal ha pappapermisjon. Noen av økonomiske årsaker, noen fordi mor ikke vil gi mer. Jeg kjenner ikke til et eneste tilfelle hvor faren ikke ville ha mer pappapermisjon, selv om det helt klart finnes eksempler på det og.

Reglene for kvoten har helt klart sine mangler. En åpenbar mangel er kravene til om far harr rett til fedrekvoten i det hele tatt. Et krav er nemlig at ”mor må ha opparbeidet seg rett til foreldrepenger i en 50 prosent stilling eller mer”. Fedre har med ord ingen rett til fedrekvote dersom mor har for eksempel studert eller vært arbeidsledig. Rett til fedrekvote burde fulgt hver forelder og barnet, ikke mor. Jeg kjenner til et par eksempler hvor nettopp studier har ført til at far ikke får tilbrakt ekstra tid med barnet sitt. Det er klart det føles urettferdig for fedrene, for det er også utrettferdig.

Å fjerne fedrekvoten som ordning gir mindre detaljstyring. Ja, det stemmer nok. Men bedre rettigheter? Nei, jeg vil si den fjerner noen rettigheter jeg absolutt setter pris på å ha. Så får det heller være at det kan bli litt mye detaljstyring iblant. Mange fedre synes det er vanskelig å skulle krangle seg til mer fedrekvote når mor vil ha mest mulig og sier ”jeg har tross alt båret på barnet i ni måneder, og gått gjennom en lang og smertefull fødsel”.

11 tanker om “Høyre vil fedrekvoten til livs

 1. Asbjørn Ulsberg

  Jeg er så absolutt enig i det du skriver. Ikke bare er det mor som kan «stå i veien» for farens permisjon, det er også arbeidsgivere som neppe vil gi mer enn et absolutt minimum av permisjon hvis det ikke var et krav fra statens side. Utspillet til Høyre er rett og slett ubegripelig.

  Svar
 2. Petter

  Reglene for fedrekvoten og foreldrepenger (het det noe annet enn foreldrepenger før?) har i mine øyne vært feil lenge. Når jeg for 7 år siden skulle ha min kvote valgte vi (for andre gang) etter økonomi. Den gangen bommet vi litt på tidspunkt og endte opp med engangsstønad istedenfor foreldrepenger.

  Liten avsporing: Grensen imellom engangsstønad og foreldrepenger kan ramme urettferdig. Ved en litt mer «glidende overgang» imellom dem ville situasjonen vært en helt annen for oss det året.

  Så til fedrekvoten hvor du skriver:

  Rett til fedrekvote burde fulgt hver forelder og barnet, ikke mor.

  applaus Det er for meg ubegripelig at dette ikke bare blir ordnet. Det behøver ikke engang koste noe mer på statsbudsjettet ved å endre på hvordan fødselspenger regnes ut.

  Jeg kan ikke se at Høyrekvinnene har uttalt seg om den koblingen (har de gjort det andre steder?). En fjerning av koblingen burde ihvertfall ha vært med som en forutsetning for å gjøre noe så mannsdiskriminerende som å gå løs på fedrekvoten.

  Svar
 3. Marie

  Jeg er veldig enig med deg. Selv om jeg er usikker på om jeg vil gi fra meg noen av «mine» uker når jeg selv får barn.

  Du skriver at «Et krav er nemlig at ”mor må ha opparbeidet seg rett til foreldrepenger i en 50 prosent stilling eller mer”». Hvor har du dette fra? Jeg trodde ikke dette gikk etter stillingsprosent, men etter inntekt (minst 1/2 G). Hadde vært veldig greit å vite hvor du har det fra fordi jeg er student og jobber deltid :S

  http://www.nav.no/Familie/Svangerskap%2C+f%C3%B8dsel+og+adopsjon/Foreldrepenger+ved+f%C3%B8dsel

  Svar
 4. Yngve Thoresen Innleggsforfatter

  @Petter Når man ser på antall menn som nå tilbringer tid med barnene første året kan jeg bare ikke fatte hvorfor man vil fjerne fedrekvoten. Forutsatt at man ikke er et kvinnesjåvinistisk svin da. Nei vent, det tror jeg ikke er lov å si. 🙂 At mange kvinner vil ha mest mulig fri ved fødsel overrasker meg ikke, men jeg har samtidig stor tro på verdien av å være sammen med barnet for far og. for både far og barnet sin del.

  Marie : Jeg er veldig enig med deg. Selv om jeg er usikker på om jeg vil gi fra meg noen av “mine” uker når jeg selv får barn.

  Du er kvinne. Ingen forventer noe annet. 🙂 Du er absolutt ikke alene om å ville det, og ingen (vel, ikke jeg ihvertfall) klandrer kvinner for å tenke slik. Jeg vil også ha mest mulig tid når det blir min tur neste gang, men mor har sterkere argumenter får å få tiden vi kan dele mellom oss.

  Marie : Du skriver at “Et krav er nemlig at ”mor må ha opparbeidet seg rett til foreldrepenger i en 50 prosent stilling eller mer””. Hvor har du dette fra? Jeg trodde ikke dette gikk etter stillingsprosent, men etter inntekt (minst 1/2 G). Hadde vært veldig greit å vite hvor du har det fra fordi jeg er student og jobber deltid :S http://www.nav.no/Familie/Svangerskap%2C+f%C3%B8dsel+og+adopsjon/Foreldrepenger+ved+f%C3%B8dsel

  Du var veldig nære: Fedrekvote på NAV. Men husk at vi her snakker om kravene for å få fedrekvote, ikke foreldrepenger som helhet.

  Svar
 5. Marie

  @Yngve Thoresen Ah, takk. Men faen så ubrukelig. Jeg har forsikret meg om at deltidstillingen min gir meg rett til foreldrepenger, men så gir den ikke sambo rett til fedrekvote! Nå ble jeg skikkelig sint! Skal jeg jobbe 50% får jeg ikke nok tid til studiene og vil sannsynligvis tjene så mye at det går ut over lån/stipendet mitt.

  Arg!! Det er best noen endrer de reglene før jeg skal ha barn..

  Svar
 6. Yngve Thoresen Innleggsforfatter

  @Marie Kjenner flere som er/har vært i nøyaktig samme situasjon, og det er nettopp derfor jeg er av den oppfatning at reglene må endres. Men det er visst viktigere å sørge for at far får minst mulig tid istedet…

  Svar
 7. Hilde

  Altså – jeg risikerer vel å støte noen av mine medsøstre men jeg må bare få si det: Jeg mener at når mødre ikke vil «gi fra seg» noen av «sine» uker til far så er det ikke bare egoistisk, men også dumt på lang sikt. Barnets far må lære seg å være hovedomsorgsperson han også. Har sett altfor mange eksempler på jenter som forvandles til kontrollfriker overfor egne barn når de blir mødre, og ikke slipper den «klønete» faren til. Far trenger selvtillitt i omsorgen for eget barn, og mor trenger å lære seg å stole på far sånn at hun også får kommet seg ut blant voksne folk litt en gang i blant. (dessuten er 10 obligatoriske uker langt fra nok. I tillegg tar mange mødre likesågodt ferien sin samtidig, sånn at far får enda mindre av «jobben» alene.) Nei stå på far – krev din rett og gjør din plikt. Ikke vær så redd for si at du vil.

  Svar
 8. Yngve Thoresen Innleggsforfatter

  Takk for en veldig god og lang kommentar, Hilde. Som du sikkert allerede har forstått er jeg veldig i enig i det du skriver. Personlig har jeg heldigvis ikke havnet i rollen som «klønete» far, da kona hele tiden har villet dele ansvar og rollen som omsorgsperson med meg. Når jobbene våre også sørger for at jeg naturlig blir den som tar seg av det meste i forhold til barnehage hva gjelder henting og levering, i tillegg til kveldsvakter som gir meg mye tid med datteren min, er jeg absolutt ikke i rollen som «klønete» far. Men jeg ser mange er det.

  Men permisjonstiden vil jeg aldri gi fra meg. Selv om fedrekvoten hadde forsvunnet hadde jeg nok fått seks uker minimum, et «minimum» fra forrige gang, men jeg vil ha denne retten på papir. Ikke bare for min egen del, men alle andre fedre som kan miste denne retten.

  Svar
 9. Yngve Thoresen Innleggsforfatter

  @Marius Krinnan Jeg er absolutt for likestilling, og mener vi har langt igjen å gå. Men denne saken ble for dum. Dersom kvinner skal kvoteres inn overalt ser jeg ingen grunn til at ikke menn skal få noen kvoter også.

  Svar

Legg inn en kommentar